Autor Wątek: Nie krzywdź dziecka imieniem  (Przeczytany 163480 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Olaa
  • Chuck Norris
Nie krzywdź dziecka imieniem
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Czerwca 2006, 10:04 »
Ostatnio wracałam ze skepu, to jakieś dzieci rozmawiając ze sobą zamiast przecinka używały, słowa określającego panią lekkich obyczajów. CO CHWILĘ!

Teraz coraz rzadziej "meskim dzieciom" nadaje się imiona kończące na -sław, Jarosław, Stanisław, Przemysław itp. Czyżby rodzice lubowali się w krótszych?
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Czerwca 2006, 12:00 »
[/quote]   Gracjan - brat cioteczny. Nietypowe imię to dla nie Bożydar

Bożydar Iwanow to prezenter Polsatu Sport  :twisted:  
 chłopak mojej koleżankii też ma na imię Gracjan. Ostatnio spotkałam się z chłopcem o imieniu Iwo.  Gracjan i Iwo mi się podobają. Tak jak Bruno, Borys, Greta, Lena, Kornelia, Lilianna, Otylia itp. Nietypowe ale jednak nie takie bardzao wymyślane jak np. Jessika, Brajan. Mają swoje bardzo ładne brzemienie.

Jeśli chodzi o ten wątek, to zauważam tu błędne koło. Doskonale rozumiem o co chodziło osobie, która zakładała tenj wątek. Problem w tym, że jednej z nas najbardziej podoba się imię Staś, a  dugiej -nie i woli imię (no nie wiem, np.) Marcin czy Hubert.

Ja z moim mężem już dawno, dawno temu, przez zupełny przypadek wbralliśmy imiona dla swoich pociech. W tedy nie były to popularne imiona, raczej natrafiłam na nie zupełnie przez przypadek, teraz są bardzo popularne i zupełnie mi to nie przeszkadza, że Zuzia czy Filip będą mieć masę imienników w swojej klasie.  Ja, jak wiecie, mam naimię Małgosia i w klasie, w podstawówce było nas aż 3, a ogólniaku 2. Żeby było smieszniej to nawet w rodzinie jest jeszcze jedna Małgosia  :jupi

Na studiach miałam do czynienia z Basiami (bardzo ładne), Asiami (było ich całe mnóstwo), a także z Dianą i Danielą (Daniela - też mi się podoba), Patrykiem (teraz zaczszyna odżywać - i dobrze).   :D

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Czerwca 2006, 13:11 »
Gosiaczek80, to do mnie a propos Bożydara? Bo nie za bardzo rozumiem :|
W jakim celu chciałaś cytować moją wypowiedź, a później kogoś innego.

Ja osobiście nie skrzywdziłabym dziecka imieniem BOŻYDAR jak obejrzycie sobię skecz pt. "Sposób na lachony" KMN to zrozumienie, nota bene śmieszny bardzo.
Według mnie - gdybym teraz miała dziecko w wieku przedszkolnym czy szkolnym - nie chciałabym aby miało imię Denis, Jessika czy inne tego typu. Z Denisa wiadomo jak można się wyśmiewać, ale dzieci bywają okropne...

Ludzie chcą byc oryginalni, stąd takie imiona...Ale nie wyobrażam nazwać dziecko - Pogodno albo Niebuszewo, durne prawda...A w USA można nazwać Brooklyn :|

Ja dam mojemu dziecku takie imię, które będzie ładne i z którym nie będzie miał w przyszłości kłopotów.

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Czerwca 2006, 13:31 »
Ktoś przywołała imię OTYLIA.  Mi sie ono od zawsze kojarzyło paskudnie. Obecnie kojarzę je tylko z jedna osobą- nasza pływaczką, Otylią Jędrzejczak. Ona cała jest wibitna, jako sportowiec, więc niech się wyróżnia również imieniem. Ale nie wyobrażam sobie, abym sama miała mieć na imię Otylia... jeśli do tego sama jestem grubaskiem!! Od razu kojarzy się z otyłością.

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Czerwca 2006, 14:29 »
Cytat: "lady_yes"
Ja dam mojemu dziecku takie imię, które będzie ładne i z którym nie będzie miał w przyszłości kłopotów.

problem w tym, że każdy inaczej odbiera wszelkie imiona, np. część uwielbia te Jasie, Franki, Zosie,Antosie i Antosiów, Krysie itp, a ja nie znoszę tych starytch imion...
 Mnie teraz podoba się Nadia, Kacper, Nikodem czy Gracjan, a ktos powie, ze to paskudztwa...   :?  a czy dziecko będzie miało kłopot z imieniem w przyszłości, tego nie wie nikt..  :| bo co to znaczy kłopot? czy kłopot jest wówczas, gdy w jednej klasie jest 5 osób o takim samym imieniu? a może wtedy gdy się jest jedyną osobą w roczniku  w danej szkole noszącą konkretne imię?

myślę, że każdy powinien zdać się na swój gust i tyle.. i tak potem się okazuje, że dane imie, niezaleznie od tego czy to jest Franek czy Nataniel, pasuje jak ulał do danego człowieka :lol:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Czerwca 2006, 14:32 »
Zauważcie, że imiona się kojarzą tzn.jak ja znam same głupiutkie Kasie to nie dam tak na imię mojemu dziecku ... :roll: albo nie będzie to na pewno imię mojej byłe sympatii czy też sympatii mojego małża-źle bym się czuła wołając tak na MOJE dziecko
Poza tym każdy chce nadać swojemu dziecku imię takie, jakie uważa za najpiękniejsze pod słońcem - bo jego dziecko też takie jest :wink:

Offline Madzialena

• maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Czerwca 2006, 14:35 »
a co do niespotykanych często imion... przed chwilą skończył się na 1 polski film "Bułeczka" z 1973 roku, i w spisie na końcu, wsród osób z działu technicznego, byla osoba o imieniu ZORIKA ...   :shock:
 przyznam, że nigdy wcześniej się nie spotkałam z takim imieniem, nawet w zadnym kalendarzu itp.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #67 dnia: 27 Czerwca 2006, 14:37 »
A pamiętacie Tradycję :?: z Misia :mrgreen: a jak pięknie ten starszy człowiek tłumaczyła, dlaczego ona sie tak nie może nazywać....

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #68 dnia: 27 Czerwca 2006, 14:46 »
Cytat: "lady_yes"
Gosiaczek80, to do mnie a propos Bożydara? Bo nie za bardzo rozumiem  
W jakim celu chciałaś cytować moją wypowiedź, a później kogoś innego.

Do wszystkich, pop prostu skojarzył mi się imię z osobą i jak przezczytałam Bozydar, to przed oczami widzę prezentera PS (mój mąż namiętne ogląda mecze).

A ten cytat to moja wypowiedź. Trzeba mieć dar żeby tak namieszać jak ja teraz.

Offline aniula

• entuzjasta
« Odpowiedź #69 dnia: 27 Czerwca 2006, 14:46 »
W podstawówce chodziłam do klasy z dziewczyną, której mama miała umiłowanie do rosyjskich imion i nazwała swoje córki Tatiana, Tamara, Natasza. Nikt się z nich nie naśmiewała tylko pytał czy maja rosyjskich przodków.
Z rzadkich imion znam tez jedną Celestynę.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #70 dnia: 27 Czerwca 2006, 14:51 »
a co powiecie o takich imionach jak : róża, Nadzieja, Jagoda, Hiacynta, Malwina? przecież te imiona mają swoje imienin w kalenndarzu..i kiedyś były często używane .
Przypomniało mi się ,że moja polonistka miała na imię Donata, dziś znam 3 Donaty, a jedna z moich opiekunek praktyk - Beatrycze (jej mama zakochała się w nie-boskiej komedii).

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #71 dnia: 27 Czerwca 2006, 14:58 »
Nadzieja-siostra mojego dziadka i jej wnuczka, obie są Nadzie i bardzo miło mi się to imię kojarzy-kiedyś szalenie podobało mi się Jagoda dla córki i nadal lubię to imię :mrgreen:

U mnie w rodzinie są (dzieci kuzynów) Michał, Katarzyna, Patrycja, Michalina, Maciej, Jakub, Aleksander, Daniel, Eliza, Agata, Natalia...zwykłe bez szaleństw :wink:

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #72 dnia: 27 Czerwca 2006, 15:15 »
Gosiaczek80, ja też namieszałam  :oops:
Cytat: "Madzialena"
bo co to znaczy kłopot? czy kłopot jest wówczas, gdy w jednej klasie jest 5 osób o takim samym imieniu? a może wtedy gdy się jest jedyną osobą w roczniku w danej szkole noszącą konkretne imię?

myślę, że każdy powinien zdać się na swój gust i tyle.. i tak potem się okazuje, że dane imie, niezaleznie od tego czy to jest Franek czy Nataniel, pasuje jak ulał do danego człowieka Laughing

święta racja...

Offline Madzialena

• maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
« Odpowiedź #73 dnia: 27 Czerwca 2006, 16:16 »
Cytat: "Gosiaczek80"
a co powiecie o takich imionach jak : róża, Nadzieja, Jagoda, Hiacynta, Malwina?

Róża- nie znam
Nadzieja- znam, jedna z wykładowczyń na uczelni, ale nazwisko jakie posiada moim zdaniem strasznie się z tym gryzie
Jagoda- miałam miec tak na imię, ale nie chceli zarejestrowac tłumacząc,że nie ma takich imienin,a przeciez wiadomo,że są.  Teraz mam w rodzinie, w lipcu kończyć będzie 3 latka  :wink:
Hiacynta- jakos mi się ciągle kojarzy z " Panią Żakiet-Bukiet"  :mrgreen:
Malwina- chyba 2 znałam, raczej z widzenia

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #74 dnia: 27 Czerwca 2006, 20:34 »
W mojej klasie była jedna Róża. Osobiście nie dałabym naszej córce "kwiatowego" imienia.

A co powiecie na Giulmira? U nas na cmentarzu leży pianistka o tym imieniu.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #75 dnia: 27 Czerwca 2006, 20:39 »
Przeto ze pracuje w urzędzie skarbowym w komórce wprowadzania danych mam do czynienia z wieloma dziwnymi imionami. Dzis mialam kobite o imieniu BLANDYNA  :shock:
A co ciekawe imie to ma też meski odpowiednik BLANDYN.

Blandyna - imię żeńskie pochodzące od łacińskiego imienia, utworzonego od przymiotnika blandus (ż. blanda) - powabny, wdzięczny, czarujący, ew. uprzejmy, przyjacielski. Blandyna imieniny obchodzi 2 czerwca.

A u nas jest lekarka która sie nazywa Robertina Klakla ....

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #76 dnia: 27 Czerwca 2006, 20:47 »
Ja też spotkałam się z imieniem Blandyna. Tak ma na imię żona jednego z pracowników w naszej firmie.

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Czerwca 2006, 11:11 »
Cytat: "Antalis"
mialam kobite o imieniu BLANDYNA

Blandynę kiedyś znałam i przy okazji wspomnień przypomniałam sobie, że córka mojej wychowaczyni z liceum miała (ma) na imię BIBIANNA , drobnienie BISIA

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Czerwca 2006, 11:13 »
Bisia ładnie brzmi

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Czerwca 2006, 08:21 »
Cytat: "groszek"
Ktoś przywołała imię OTYLIA.  Mi sie ono od zawsze kojarzyło paskudnie. Obecnie kojarzę je tylko z jedna osobą- nasza pływaczką, Otylią Jędrzejczak. Ona cała jest wibitna, jako sportowiec, więc niech się wyróżnia również imieniem. Ale nie wyobrażam sobie, abym sama miała mieć na imię Otylia... jeśli do tego sama jestem grubaskiem!! Od razu kojarzy się z otyłością.

Groszku, naprawdę ciężko mi zrozumieć dlaczego stworzyłaś wątek, w którym jedynie słuszne zdanie należy do Ciebie?
Przecież każdy ma prawo do własnego gustu - rozumiem że możemy wskazywać na pewne trendy , mody (np. popularność imion z zachodu) ale żeby tak krytykować każde imię (bo to już nie pierwszy raz), które Ci się nie podoba.... To tak jakbyś uważała, że tylko niebieski kolor jest ładny a reszta nie powinna istnieć. To przecież bez sensu, jest tak wielu różnych ludzi, każdy ma inną osobowość - jak by wyglądał świat, gdyby każdy myślał w ten sam sposób?
A wydając takie osądy możesz łatwo i niepotrzebnie kogoś zranić. Czy ktoś wyśmiewa się z Twojego imienia?

P.S. Moja 75-letnia babcia ma na imię Otylia i uważam, że jest to piękne imię i bardzo do niej pasuje (i napewno nie jest otyła  :!: )
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Czerwca 2006, 09:31 »
Tajtusia! Ja się nie wyśmiewam. Otylia- otyła... Uważam, że imię to u grubej osoby (a ja jestem gruba) brzmiałoby jakby ta osoba miała na stałe w dowodzie wpisane nazwę swojej choroby. Ok.. może komuś tak się nie kojarzy. Na swoje skojarzenia nic nie poradzę.
Komus tu na forum imię Denis skojarzyło się z ..penis... czy wtedy zareagowałaś? Nie? Bo pewnie nie miałaś dziadka Denisa ;)
Mi się Denis z penisem nie kojarzy. Skojarzenie tamtej osoby to jej jej "problem", wizja Otyłej Otylii, to mój.
I chyba nie jest tak, że ja narzucam komuś swoje zdanie. Jak tak to odbierasz, to trudno.

ps. napisałam również, że imię Otylia obecnie jest dla mnie symbolem, która kojarzy mi się z ikoną polskiego sportu. Takie imię- symbol. Ale tego już nie doczytałaś  :?

Offline pioteras

• uzależniony
  • Już jest KUBUŚ... i JULIA też :-)
  • data ślubu: 15.07.2006
« Odpowiedź #81 dnia: 30 Czerwca 2006, 10:12 »
Hehe na tej samej zasadzie mi zawsze imie Konrad kojarzy się z chłopaczkiem w drucianych, okrągłych okularkach  :mrgreen:  nie mam zielonego pojęcia czemu?

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #82 dnia: 30 Czerwca 2006, 10:29 »
Otylia- otyła... Uważam, że imię to u grubej osoby (a ja jestem gruba) brzmiałoby jakby ta osoba miała na stałe w dowodzie wpisane nazwę swojej choroby.

Chcialam zauważyć, że dziecko otrzymuje swoje imię zaraz po urodzeniiu, choć często jest tak, że przyszli rodzice wybierają jego (dziecka) imię na długo przed jego urodzeniem się. W tedy nie wiadomo jakie będzie dziecko, czy chude, czy grube, czy będzie na coś chorowac, czy będzie mądre czzy też głuie (choć dla rodziców jest zawsze naj- naj- naj-). Więc wydaje mi się, ze gluie jest myslenie, że nie dam córce na imię Otylia, bo anuż widelec będzie otyła, a co jak będzie szczupła? Poza tym znam osoby, które mają nadwagę ale z ich twarzy bije takie wewnętrzne piękno, mają tak sliczną twarz, że w ogóle nie zwraca się uwagi na ich gabaryty.

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #83 dnia: 30 Czerwca 2006, 11:34 »
Gosiaczek.. ja nie myslę, że nie dam córce na imię Otylia bo a nuż będzie gruba. Tylko dlatego, że po pierwsze od zawsze xle mi się kojarzyło, a po drugie, w mojej świadomości jedyną osobą, której to imie pasuje bez złych skojarzen jest ta pływaczka, o której wspomniałam. :)

Ciekawe, jak bardzo wśród was jest popularne imie Alfons lub Adolf lub Józek. Wielu dziadków (i ojców) nosi to imię, a dzieci tak chrzczonych nie ma duzo... Dlaczego?

Offline Madzialena

• maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
« Odpowiedź #84 dnia: 30 Czerwca 2006, 14:10 »
Cytat: "pioteras"
Hehe na tej samej zasadzie mi zawsze imie Konrad kojarzy się z chłopaczkiem w drucianych, okrągłych okularkach  :mrgreen:  nie mam zielonego pojęcia czemu?

oj znów to słyszę... widzę nadal nic się nie zmieniło  :)    jednak kiedyś powiedzialam to Kodiemu... hehe  trochę się zszokował porównaniem  :shock:  ale co tam.. każdy ma prawo do innych skojarzeń  :lol:

ja też mam skojarzenia- Sebastian- Pokojówa.. czyli taki maminsynek, obrażalski, ciapciakowaty,skarżypyta i do tego taki, co to je coś, co spadło na podłogę szkolnego korytarza.. cóż.. to z podstawówki, chyba się tego nie pozbędę.... w każdym razie od tamtej poary mam skojarzenie tylko z jedną osobą,,, i wiem, ze nigdy w życiu nie nazwałabym tak swojego dziecka

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #85 dnia: 30 Czerwca 2006, 21:49 »
Cytat: "Tajusia"
Przecież każdy ma prawo do własnego gustu

Jestem takiego samego zdania . Jedna osoba moze sie zachwycać imieniem np.Zylisław a druga powie , ze jest okropne . Moze tez tak być z imionami popularnymi np. ania , krzytsiu itd.
tet temat jest moim zdaniem wogóle nie trafiony . Tak naprawde imiona nigdy nie krzywdza , a rodzice nadajac je swoim dzieciom napewno nie chca ich skrzywdzic .
Tak wiec czy jest to Róża, Natalia , krzysiu , żylisław , bożydar czy michalina wszytskie imiona maja cos w sobie i dla jednych sa poprostu piekne a dla drugich odrazajace .
Mi sie bardzo podoba imie Nikola i Aileen i właśnie nad tymi imionami bede wybierała . I ani troche nie bede myślała , ze moge skrzywdzić swoje dziecko (dziwolągiem , bo dla niektórych takie to właśnie są imiona)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #86 dnia: 30 Czerwca 2006, 22:49 »
Ela,  a nie lepiej ALINA zamiast AILEEN? Możesz powiedzieć, czym się inspirowałaś? Modą na sukces? ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #87 dnia: 1 Lipca 2006, 15:37 »
Cytat: "ela"
tet temat jest moim zdaniem wogóle nie trafiony .

tu się nie zgodze ...temat dobry, według mnie. Tu w sumie nie chodzi o gust rodziców, bo z nim dyskutować nie można, ale imieniem skrzywdzić naprawdę można...

Co do zagranicznych imion to według mnie są one uzasadnione tylko wówczas, gdy jedno z rodziców ma zagraniczne korzenie i w ten sposób chce podkreślić swoje pochodzenie, albo ewentualnie chce wyjechać na stałe za granicę...

Elu wybacz, ale nie rozumiem, dlaczego chcesz dać dziecku imię Aileen, skoro jest jego polski odpowiednik...tak jak napisała Groszek- Alina.  :? Ale to moje zdanie...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #88 dnia: 1 Lipca 2006, 16:56 »
Ela,  a nie lepiej ALINA zamiast AILEEN? Możesz powiedzieć, czym się inspirowałaś? Modą na sukces? ;)

A co ma piernik do wiatraka ?
Alina i Aileen to dwa różne imiona !
Kieruję sie tym , ze bardzo bym chciała skrzywdzić swoje dziecko ...
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #89 dnia: 1 Lipca 2006, 17:06 »
ela, nie denerwuj się tak ;) Tym imieniem na pewno nie skrzywdzisz dziecka... przynajmniej mi się nie kojarzy z czymś przykrym...i rym cięzko znaleźć ;) ale przyznam się szczerze, że moda na zagraniczne imiona nieco mnie niepokoi.

Czy to imie wymawia się "Ajlin"?