Autor Wątek: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było  (Przeczytany 2287754 razy)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było
« Odpowiedź #11400 dnia: 26 Czerwca 2016, 22:45 »
Oj magnolie przezylam chyba na kazdym mieszkaniu

Offline Megumi
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11401 dnia: 4 Lipca 2016, 10:02 »
Ja największy problem przy urządzaniu domu miałam z tarasem. U mnie jest on przedłużeniem salonu, dlatego tak ważne było by pasował do całej aranżacji. Długo szukałam jakichś wskazówek aż wreszcie dobry projekt tarasu znalazłam na Homebooku. Zainspirowałam się i teraz mam na tarasie piękna oranżerię, z egzotycznymi roślinami i owocami.
« Ostatnia zmiana: 4 Lipca 2016, 17:32 wysłana przez zibi »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11402 dnia: 16 Lipca 2016, 15:49 »
Dziewczyny.  Zupełnie sie nie orientuje a najwyzszy czas zmoerzyc sie z nasza paskudna lazienka.
Ile musze liczyć na remont tak pi razy drzwi jezeli nie chce marmurow a jedynym wypasem ma byc podgrzewana podloga.
Kabina prysznicowa ma byc, fajne kafelki i szafli aby pocjowac wsio.
No i jak zabudowac pralke? Stolarz?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #11403 dnia: 16 Lipca 2016, 18:52 »
Cenowo nie mam pojęcia, wszystko zależy co wybierzesz;) ja pralkę mam w szafce z Ikea. Bardzo pojemna, półki zamknięte.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #11404 dnia: 16 Lipca 2016, 18:57 »
Dyszka to tak przyzwoicie ale bez szalu. Jesli zabudowa od stolarza to moze braknac. No i z 5tys za robocizne tez minimum.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11405 dnia: 16 Lipca 2016, 19:32 »
Ja w kawalerce mam pralke pod blatem

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #11406 dnia: 16 Lipca 2016, 20:12 »
Dyszka to tak przyzwoicie ale bez szalu. Jesli zabudowa od stolarza to moze braknac. No i z 5tys za robocizne tez minimum.

Kasiu chyba przesadziłaś z tą ceną, zależy jakiej wielkości łazienka, myślę, że można spokojnie zejść poniżej 10 tyś. 5 tyś za robociznę to chyba też bardzo wygórowana cena. Jestem w trakcie urządzania dwóch łazienek i jedego wc, i majster wyliczył prace na około 5-6 tyś. (w Warszawie)

Aniu u nas ogrzewanie podłogowe kosztuje około 100 pln za metr, nie wiem jak jest z kosztem robocizny do tego. Teraz jest też dosyć modne układanie glazury nie na całej powierzchni łazienki, od podłogi do sufitu, więc też można dzięki temu trochę zaoszczędzić. Polecam też zakup przez net (armatura itd.), ceny dużo niższe niż w sklepach stacjonarnych. Jestem ostatnio w temacie, więc mogę polecić kilka sklepów. Jeśli byś potrzebowała namiary to pisz :)
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
  • data ślubu: [i
« Odpowiedź #11407 dnia: 17 Lipca 2016, 09:42 »
MY też tak liczymy z dyszkę, mam nadzieję, że nie więcej. Armatura jest dosyć droga;/ ja i tak już sobie odpuściłam kafle betonowe, bo 300zł za metr to przegięcie ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11408 dnia: 17 Lipca 2016, 10:23 »
Dziękuję dziewczyny. Chciałabym zmieścić się w 15k.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11409 dnia: 17 Lipca 2016, 13:39 »
Toscasun dla kazdego przyzwoicie moze oznaczac cos innego. Dla mnie to przede wszystkim dobra ceramika i armatura a to niestety kosztuje. Ale jak zainwestujemy w np. Hansgrohe to jest pewne ze za 10- 15 lat bateria dalej bedzie sprawna. Jak sie kupuje armature krakowskie albo inny castoramowski wymysl to niestety po 3 latach to widac. Obserwuje znajomych rodzine i zwracam na to uwage i niestety to sie potwierdza. Do tego dolicz mate podlogowa ( ok. 1500zl) bo to co innego niz ogrzewanie podlogowe,  kabine tez ok 2 tys. Meble nawet od 4 wzwyz ( tu mozna szalec), wszystkie syfony zaworki, kleje to sie robi. Robocizna u nas tyle samo co w warszawie. Jasne mozna znalesc za 3 i mniej ale.... No wlasnie. Jak kupije wanne za 3 kola i tyle samo prysznic to wole zeby montowal to ktos kompetentny.
I do remontujacych sie- pewnie jiz to pisalam gdzies ale unikajcie jak ognia casto. Tam trafiaja produkty niby dobrej marki (np grohe) ale na innych podzespolach, ceramika jest krocej wypalana w nizszej temp. Firmy produkujace dla hipermarketow maja osobne linie produkcyjne. To samo z farbami. Kupcie duluxa w casto i w normalnym sklepie- niebo a ziemia. Przetestowalam na poprzednim mieszkaniu. A cena ta sama.
Mozna jeszcze kupic produkty dobrego producenta np. grohe ale pod inna marka- spora oszczednosc a bebechy te same. Sposobow na zaoszczedzenie jest sporo tylko trzeba wiedziec co i gdzie kupic.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11410 dnia: 17 Lipca 2016, 13:54 »
Ja mogę od siebie odradzic baterie tres...kupę kasy wydalam i jestem wściekła... >:( Kasia-serduszko ma ta sama tylko w kolorze(niestety nie wiedzialam :-\) też narzeka... Syfi się nieziemsko

Za zabudowę w łazience placilismy 5koła ale sporo jest tych szafek...reszty niestety już nie pamiętam dokładnie...

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11411 dnia: 17 Lipca 2016, 13:56 »
Tresa tez nie polecam. Najlepsze niemieckie trio- hansgrohe grohe i hansa

♡ Szymon & Leon ♡

Offline toscansun

• maniak
« Odpowiedź #11412 dnia: 17 Lipca 2016, 14:02 »
Zgadzam się z Tobą Kasiu, dlatego też napisałam, że trzeba szukać po różnych sklepach. Różnice w cenie sięgają nawet kilkuset złotych. My mamy baterie w większości Grohe i  podtynkową Tresa, też uważam, że warto zainwestować, by za kilka lat nie wymieniać.
Napisałam z własnego doświadczenia, bo jesteśmy na bieżąco z cenami itd. Wiele godzin spędziłam w necie szukając różnych sprzętów, w różnych sklepach. Jak zamówiłam same baterie łącznie w sześciu sklepach, mąż się załamał, bo co chwile kurierzy coś przywozili, a on musiał dygać na budowę  ;) Dzięki temu zaoszczędziłam prawie 1,5 tyś.
Co do prysznica, można kupić kabinę za 2 tyś, a można zrobić prysznic typu walk-in (które są teraz bardzo modne) i cena spadnie o ponad połowę, wcale nie tracąc na jakości. (Trzeba tylko dokupić odpływ, odpowiednie izolacje pod płytki no i ewentualnie koszt robocizny).

Malinowa_Mamba, Kasiu dlaczego macie złe zdanie o Tresie? Co się z nimi dzieje? Mam z Tresa dwie podtynkowe, jedną w prysznicu, drugą do umywalki. Czytałam o nich dobre opinie...

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11413 dnia: 17 Lipca 2016, 15:23 »
Mi mieszacz nie dzialal dobrze. Z kolei z podtynkowa prysznicowa nic sie nie dzialo... Ale stosunek ceny do jakosci nie powala.
Chociaz nie... Teraz mam bidetke tresa. Ale wyboru nie mialam. Wybor miedzy tresem a kludim byl. Zobaczymy jak sie sprawdzi.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11414 dnia: 17 Lipca 2016, 19:23 »
Tosca, masz jakąś ekipę remontową godną polecenia? Jeśli tak to ozłocę za namiary... bo znaleźć kogoś odpowiedniego w gąszczu partaczy to jak igła w stogu siana...

Offline toscansun

• maniak
« Odpowiedź #11415 dnia: 17 Lipca 2016, 19:27 »
Mysia, a kogo konkretnie potrzebujesz i od czego?

Kasia, mam nadzieję, że z naszymi Tres nic nie będzie, bo średnio widzę później kucie kafli.
Marzyła mi się do umywalki podtynkowa Grohe essence, ale cena dwukrotnie wyższa niż Tresa, nie mieściła się w budżecie ::)
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2016, 19:37 wysłana przez toscansun »

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11416 dnia: 17 Lipca 2016, 19:53 »
Jeszcze do niczego, ale w przyszłym roku będę najpewniej potrzebować ludzi do wszystkiego... bo zaczynamy na stanie deweloperskim.

Offline toscansun

• maniak
« Odpowiedź #11417 dnia: 17 Lipca 2016, 19:58 »
A no to tak jak my, na pewno mogę polecić wykonawcę od kuchni+meble w łazience, firmę od parkietu (robią nam też drzwi, ale jeszcze nie zamontowane, więc wstrzymam się z opinią). Glazurnik też godny polecenia, ale "małomówny" i trudny dosyć w kontakcie ;)

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #11418 dnia: 17 Lipca 2016, 20:06 »
Jak w końcu zrobimy ten remont i się ekipa spisze to będę mógł polecić.  Na razie ciągle szukamy.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #11419 dnia: 17 Lipca 2016, 22:34 »
do domu mam Grohe, Tres, Blue Water...
co łazienka to inna parafia...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11420 dnia: 18 Lipca 2016, 08:06 »
Pytanie techniczne:
Czy prysznic bez brodzika mozna zrobic w każdej łazience?

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11421 dnia: 18 Lipca 2016, 08:09 »
Nie. Za kazdym razem trzeba kic posadzke zeby schowac syfon. Nie zawsze sie da.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11422 dnia: 18 Lipca 2016, 08:11 »
Dzięki Kasia.

Kurcze, cały zcas nie moge sie zdecydować. Czy wanna z szybą + prysznic, czy sam prysznic - sam p[rysznic podoba mi sie wlasnie bez berodzika.
I w ogole nie mam koncepcji...
Mam małą łazienkę ( 1,70 x 178) i wydaje mi się, ze powinna być jasna, zeby ją optycznie powiększyć. Stawiałabym na biel, ale znowu sama biel mnie nie przekonuje. Lubie szary.
Kurcze. Masakra. Ja sie nie umiem na nic zdeycodwac.

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #11423 dnia: 18 Lipca 2016, 08:47 »
A ja takze w temacie lazienki poszukuje fajnych bialych i granatowych (ale naprawde granatowych) kafli bo marzy mi sie lazienka wlasnie w takich kolorach z dodatkiem czerwonego + sznurkowych dodatkowych (tak typowo morsko). Ktos cos poleci ? Oczywiscie w rozsadnych cenach, najlepiej stacjonarnie w Szczecinie i okolicach, ale moze tez byc net.

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #11424 dnia: 18 Lipca 2016, 08:58 »
ahh u nas też łazienka na tapecie  ::) a nawet dwie..na szczęście jedna już prawie gotowa.. w jednej mamy wszystkie baterie z Grohe plus prysznic bez brodzika (ale o tym zdecydowaliśmy przed wylaniem posadzek właśnie żeby schować syfon itp) a druga właśnie się robi i tam mamy wszystkie baterie z Vado (u nas jej nie prowadzą ale znana jest w Wlk Brytanii) i jest duża, wolnostojącą wanna i prysznic bez brodzika..ciekawe jak wyjdzie  ::)
my kafle kupowaliśmy w Hiperglazurze i Ceramice a baterie i armaturę w Bimsie na Przecławiu

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11425 dnia: 18 Lipca 2016, 09:12 »
Remont łazienki to koszmar :P A o wyborze kiepskich baterii przekonałam się na własnej skórze...

Mam małą łazienkę ( 1,70 x 178)

Ja mam mniejszą :P 1,5 na 1,5 :D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #11426 dnia: 18 Lipca 2016, 09:12 »
Dziewczyny. Pokażcie swoje łazienki proszę. Same je projektowalysvie czy kirzysralyscue z czyjejś pomocy?

My też mamy łazienkę do remontu, ale zupełnie pomysłu na nią brak :(

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11427 dnia: 18 Lipca 2016, 09:39 »
Mi każdą  (3szt) projektowala nasza Kasia. Zaraz czekaja na nią kolejne 3 ;)

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11428 dnia: 18 Lipca 2016, 09:45 »
Nas czeka w przyszłym roku urządzanie łazienki i wc od podstaw.
Bardzo mi się podobają prysznice walk-in, ale zastanawiam się jak to jest w razie jakiejś awarii, czy sąsiadów bardzo łatwo nie zaleje?
Czy wziąć kabinę z płytkim brodzikiem czy może jednak wannę z szybą, chociaż z kąpieli bardzo rzadko korzystamy  ::)

Tak samo się zastanawiam czy osobnego wc nie przerobić na pomieszczenie gospodarcze z pralką. Z drugiej strony osobne wc też bym chciała mieć. Straszny mam problem z podjęciem decyzji, szczególnie, że dopóki tam nie wejdę i nie zobaczę, nie pozaznaczam sobie co ile miejsca zajmie, to nie potrafię sobie do końca wyobrazić ::)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #11429 dnia: 18 Lipca 2016, 09:57 »
U nas kabina bez brodzika i osobno wanna sprawdzają się doskonale.
Najczęściej korzystam z prysznica ale w zimne dni albo przy przeziębieniu, zmęczeniu - kąpiel jest wybawieniem.

Osobne wc przerobiłabym na pomieszczenie gospodarcze. Na pewno będziesz zadowolona, ile rzeczy można upchnąć ;)