Autor Wątek: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było  (Przeczytany 2287753 razy)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było
« Odpowiedź #4080 dnia: 23 Czerwca 2011, 16:28 »
no własnie się zastanawiam dlatego...
jak to będzie jak zapalę światło
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4081 dnia: 23 Czerwca 2011, 16:47 »
Moi sąsiedzi swego czasu też szukali podobnego rozwiązania... zasłonki nie, żaluzje nie, rolety nie. Wymienili okno na takie z "mleczną" szybą. Sąsiadka niby zachwycona  ;)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #4082 dnia: 23 Czerwca 2011, 16:54 »

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #4083 dnia: 23 Czerwca 2011, 17:46 »
Moi sąsiedzi swego czasu też szukali podobnego rozwiązania... zasłonki nie, żaluzje nie, rolety nie. Wymienili okno na takie z "mleczną" szybą. Sąsiadka niby zachwycona  ;)
tych folii typu mleczna szyba jest akurat pełno
tylko,że wtedy Ja też nic nie widzę przez takie okno
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #4084 dnia: 23 Czerwca 2011, 22:40 »
Mariolka, ja tez mam okno w łazience i bardzo polecam rolete.. obojetnie jaka czy zwykłą czy plisowana..
z folia daj sobie spokój.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #4085 dnia: 23 Czerwca 2011, 22:46 »
my mamy jakieś drewnopodobne żaluzje kolorystycznie dopasowane do łazienki ( a łazienkę mamy w podobnej tonacji kolorystycznej jak Twoja Mariol - beżo-brąz)
To drewnopodobne wygląda porządnie nie badziewiarsko i spełnia swoją funkcję...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4086 dnia: 23 Czerwca 2011, 22:48 »
drewniane żaluzje są świetne!

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4087 dnia: 23 Czerwca 2011, 22:52 »
właśnie mi mąż podpowiedział, że kupił je w Leroy Meriln
sam przyciął i zamontował

kjp83 pewnie, że świetne, ale drogie...
a to drewnopodobne coś prezentuje się fajnie i estetycznie, ma przyzwoitą cenę, w sam raz na mieszkanie, które traktujemy jako przejściowe...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #4088 dnia: 23 Czerwca 2011, 22:54 »
W Ikei mają fajne żaluzje drewniane. Sama przymierzam się do zakupu takich do kuchni.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4089 dnia: 23 Czerwca 2011, 22:57 »
coś takiego mamy jak na tej stronie...

http://www.leroymerlin.pl/szukaj.html?category=products&mm=norm&szukaj=%BFaluzje&strona=3&sortuj=-score%2Cprice_big
i tu piszą że to drewno...
idę je pomacać do łazienki  :D

...hmmm pomacałam...i chyba to jednak drewno
jakieś listewki
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4090 dnia: 23 Czerwca 2011, 23:44 »
Lilian jedyne drewnopodobne jakie widziałam to aluminiowe z okleiną udającą drewno- takie coś to masakra. Jeśli listewka ma konkretną grubość, fakturę drewna, to czy jest to fornir, drewno czy okleina to ma drugorzędne znaczenie. Jedynie żeby to nie była tania imitacja drewna, na zasadzie- na plastiku wydrukowane coś na kształt rysunku drewna.

A ceny drewnianych żaluzji na wymiar- fakt są wysokie. Ale efekt jest świetny- szczególnie przy 5cm listewkach.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4091 dnia: 23 Czerwca 2011, 23:53 »
masz racje te takie z mężem widzieliśmy i wyglądały koszmarnie;

Nie wiem tylko czemu sobie w łeb wbiłam, że to co mamy to nie drewno...ale jak widać mało z tego okresu pamiętam, bo nie pamiętam nawet sklepu, w którym były kupowane, ale przecież pomagałam w wybieraniu koloru.
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4092 dnia: 30 Czerwca 2011, 16:16 »
KJP za twoja radą nasze sciany w salonie są w odcieniu szarości + fuksja i teraz pokoj stal się ogromny  ;) Poprzestawialismy troche meble i echo slychac  8)

Swietnie to wygląda. Dziękuje.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4093 dnia: 30 Czerwca 2011, 21:16 »
Nie ma problemu :) Fajnie że mogłam pomóc :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #4094 dnia: 30 Czerwca 2011, 22:07 »
anusiaaa może jakieś fotki?? ;)

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #4095 dnia: 1 Lipca 2011, 09:30 »
Anusia nie uwierzymy jak nie zobaczymy :P ;D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4096 dnia: 1 Lipca 2011, 10:58 »
Jakieś będą, ale dopiero jak już pokupuje dodatki, zmienie doniczki i zawiesze firany  8)

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #4097 dnia: 1 Lipca 2011, 12:43 »
eeeeeeeeeeeeeee.......
dawaj teraz, szukam inspiracji do salonu :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4098 dnia: 1 Lipca 2011, 15:59 »
KJP Kochana a może byś pomogła w urządzaniu mojego długiego i wąskiego przedpokoju (szerokość jakiś metr, długi na 5,80):/ obecnie jest zabudowany cały boazerią łącznie z sufitem, na którą patrzeć nie mogę  :o wiem na pewno, ze ściągamy boazerię, wyrównujemy ściany i...dalej pomysłu brak :)
Mnie osobiście bardzo podoba się klinkier (czyli cegła) chociaż na jedną ścianę, bo na wszystkie to chyba będzie za ciemno, chyba, ze jakoś ze światłem się pobawić...może podsuniesz jakieś pomysły byłabym wdzięczna  :-*

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4099 dnia: 1 Lipca 2011, 16:09 »
Ja mam w przedpokoju polozony jakis tam tynk, ktory jest "podrapany" i pomalowany lakierem. Dzieki czemu nic sie nie brudzi i jak dla mnei super wyglada.

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
« Odpowiedź #4100 dnia: 6 Lipca 2011, 22:30 »
Musze zakupić, coś niskiego i z oparciem do pokoju córki. Coś co pozwoli mi się swobodnie rozsiąść ;) Niskie bo mam skos. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to ja słucham :D Na razie wymyśliłam worek sacco ale może jest coś fajnego o czym nie wiem ;)
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #4101 dnia: 6 Lipca 2011, 22:39 »
KJP Kochana a może byś pomogła w urządzaniu mojego długiego i wąskiego przedpokoju (szerokość jakiś metr, długi na 5,80):/ obecnie jest zabudowany cały boazerią łącznie z sufitem, na którą patrzeć nie mogę  :o wiem na pewno, ze ściągamy boazerię, wyrównujemy ściany i...dalej pomysłu brak :)
Mnie osobiście bardzo podoba się klinkier (czyli cegła) chociaż na jedną ścianę, bo na wszystkie to chyba będzie za ciemno, chyba, ze jakoś ze światłem się pobawić...może podsuniesz jakieś pomysły byłabym wdzięczna  :-*

Gosiu ja nie jestem ekspertem i też chętnie posłucham rad Kasi ale moim zdaniem najwyżej jedną ścianę bo inaczej będziesz miała tunel metra czy piwnicę  :-\

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4102 dnia: 6 Lipca 2011, 22:49 »
Nie trzeba dawać na całą ścianę. Można dać jakiś pas, tyle że to już bardziej skomplikowane i wirtualnie niewiele mogę pomóc. Trzeba sie zastanowić jaki styl/kolory/klimat jest w pozostałych pomieszczeniach tak żeby każde pomieszczenie nie było z innej bajki.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline werka23

• Chuck Norris
  • Dwa serca przez miłość połączone stały się jednym
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:
« Odpowiedź #4103 dnia: 8 Lipca 2011, 10:45 »
dziewczyny co jest trwalsze jako osłona balkonowa; mata wiklinowa czy bambusowa?

macie jakieś pomysły jak odgrodzić balkon od wścibskich sąsiadów? masze balkony są dosłownie 10-15 cm od siebie i dosłownie 30 cm. widoku potrafi zatruć życie  ::)

myślę i myślę i nic nie wymyśliłam... 

mogłabym dać na róg od ich strony mate około 2 m. metr na metr z prawej i lewej strony a resztę balkonu ogrodzić matą na wys. 120 cm. co o tym myślicie? druga sprawa czy takie odgradzanie sie to dobre rozwiązanie?

pliska poradźcie coś  ;) ;)

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #4104 dnia: 8 Lipca 2011, 14:04 »
Co do balkonu, to mozna na allegro kupić takie z materiału które robią Ci na wymiar. Są nawet w różnych kolorach i wzorach. Super sprawa, bo zawsze może odczepić i wyprać.

A ja Was proszę o poradę.
Mamy w mieszkaniu salon z kuchnią Ok 26 m. Chcemy przedzielić sam pokój. Czyli zrobić salonik z kuchnią plus małą sypialnię. Minus jest taki, że jest to prostokąt i tylko balkon (na jednym końcu). Czyli jak oddzielimy kuchnia z salonikiem będą bez okien ;/. Zastanawiam sie wiec jakich materiałów użyć. Czy drzwi przesuwane takie jak w szafach typu Komandor plus jakies scianki. Czy szklane drzwi? Macie jakis pomysł?

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4105 dnia: 8 Lipca 2011, 14:06 »
I tę sypialnie zrobić bez okna, tak? Zastanówcie się jeszcze... bo ciężko wywietrzyć... chyba mały komfort spania.

Ale są rozwiązania - zrobić całą ścianę z mlecznej szyby/towrzywa, przesuwaną... można dać jasną, delikatną fototapetę?

Ale ja bym to jeszcze przemyślała..

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #4106 dnia: 8 Lipca 2011, 14:25 »
Nie, sypialnie będzie z balkonem, a kuchnia i salon bez... Tylko że w kuchni i tak jak np. jest szaro, bo pada to palimy światło, bo jest to długie i wąskie pomieszczenie. A wentylacje mamy dobrą, wiec o to się nie martwie. Poza tym myslalam, żeby właśnie te drzwi na dzień otwierać, więc będzie duzy otwór, przez który będzie wpadać światło.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #4107 dnia: 13 Lipca 2011, 09:24 »
Hej!
licze na Was bardzo..otóz szukam panelu(panela? ;D) ściennego do kuchni-chce go umieścic pomiedzy blatem roboczym a górnymi szafkami-jakos płytki domnie nie przemawiaja...marzylo mi sie szklo hartowane..ale to koszt rzędu 800-1000zl :-\ :-\więc za bogato jak na teraz dlamnie.Wiem ze w Ikea maja ale tylko w kolorach bialy czarny i srebrny-wymyslilam sobie jakis powiedzmy lekko oczojebny kolor ;D ;D ;D(fuksja,limonka) aby ożywic bardzo ascetyczna i czarno bialą kuchnie..wiec doszukalam sie ze ciekawe sa z MDFu,ale za chiny niewiem gdzie szukac..moze macie jakies namiary(w LM,obi itp-moge zapomniec-niema czegos takiego)z góry dzieki za odp!
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4108 dnia: 13 Lipca 2011, 09:44 »
wiem że juan ma ale nie bardzo kojarze w jakich kolorach. przejdź się do studia mebli kuchennych, poproś o wzorniki- mdfu, blatów- powinnaś coś znaleźć. Pytanie tylko jaką masz płyte grzewczą?

♡ Szymon & Leon ♡

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #4109 dnia: 13 Lipca 2011, 10:34 »
Kasia,wiesz mimo terendu na indukcje mysle o gazowej plycie lub łączonej..niewiem jak to sie sprawdza w realu ale mam obawy co do potencjalnych rachunków-biorąc pod uwage ze bardzo duzo czasu w kuchni spędzam..
i drugie moje pyt. za 100ptk :P :P :P czy któras ma jakies doswiadczenia z płytakmi azulev??konkretnie Nord,tu mam fragment:

chodzi mi o użytkowanie,czyszczenie itp...bo jestem juz niemal zdecydowana na nie do malej mazienki-ale czesc osób krytykuje ja ze wzg na trudnosc w utrzymaniu czystosci oraz to ze jest 'smutna i ponura"
Chcialam jeszcze zapytac ile z Was zdecydowalo sie na zakup płytek przez neta??Ja mam obawy...jednak róznica w cenie np miedzy sklepem w Sz-nie a netowym to ok 650zł na calosci,,i juz durna jestem ::)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.