Autor Wątek: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było  (Przeczytany 2287537 razy)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
Odp: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było
« Odpowiedź #4170 dnia: 26 Lipca 2011, 21:13 »
w zielonej kuchni lepiej się trawi   ;)
też mam zieloną  ;D

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #4171 dnia: 26 Lipca 2011, 21:35 »
Basiu ja mam groszek :) Wygląda super

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline pyh

• uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
« Odpowiedź #4172 dnia: 27 Lipca 2011, 09:21 »
ja tez poszlabym w zielen, ale bardziej stonowaną, taka oliwke, bedzie elegancko wygladac przy drewnie

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #4173 dnia: 27 Lipca 2011, 11:41 »
ja nie lubię jasnych zieleni, żółci itp. ale pomysł z kolorem oliwkowym fajny :)

Offline pyh

• uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
« Odpowiedź #4174 dnia: 27 Lipca 2011, 11:59 »
no to chyba mamy podobny gust, bo dla mnie wszelkie limonki i groszki w mieszkaniu odpadaja, nie lubie tez zieleni "chirurgicznych": zimnych seledynów, ciemnych nasyconych chlodnych odcieni; za to oliwki, khaki a nawet butelkowe zielenie bardzo mi pasuja.
teraz tylko pytanie: co lubią Twoi rodzice :)

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4175 dnia: 27 Lipca 2011, 12:53 »
nie lubie tez zieleni "chirurgicznych": zimnych seledynów, ciemnych nasyconych chlodnych odcieni
nie zawidze takich kolorów...

a co do rodziców - pewnie jak ja coś doradzę to zaakceptują, bo raczej swojego gusty jakiegoś konkretnego nie mają... z resztą nigdy nie było ich stać na fajniejsze/wyszukane rzeczy więc mają jak mają...

Offline werka23

• Chuck Norris
  • Dwa serca przez miłość połączone stały się jednym
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:
« Odpowiedź #4176 dnia: 27 Lipca 2011, 20:12 »
ładna będzie kiwi becersa... albo coś w tym stylu bo becersa osobiście nie poleciłabym  ;) ;)

Offline delpiero
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #4177 dnia: 29 Lipca 2011, 15:42 »
Dziewczyny - mam pytanie odnośnie łazienki. Czy któraś z was posiada hydromasaż?
Mam wybrany fajny zestaw - [od admina: wskazany link nie działał]
Tylko czy tak tani zestaw nie będzie problematyczny?
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2018, 16:39 wysłana przez zibi »

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #4178 dnia: 29 Lipca 2011, 15:47 »
A ja mam takie pytanko, czy planuję kupić narożnik zielony z eko-skóry i chciałabym zrobić salon w kolorach brąz i zieleń - czy takie coś będzie fajnie wyglądało?  czy lepiej brąz z bielą,ale wtedy nie wiem czy taki narożnik w bieli zda egzamin.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #4179 dnia: 29 Lipca 2011, 15:49 »
będzie bardzo. Jeśli hydromasaż to excellent lub pool spa.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #4180 dnia: 29 Lipca 2011, 18:15 »
Ja myślę chlebosiu, że z beżem będzie lepiej niż bielą. Oczywiście można dobrać taki jaśniejszy beż. My mamy tak salon zrobiony i fajnie to wygląda :). Jak będziesz chciała to wyśle Ci fotkę. A zieleń... mieliśmy sypialnię i jakoś mi się nie podobało. Z kolorów w domu to podobają mi się brązy, szarości, pomarańcze, łosoś, róż i ewentualnie czerwień.  Z tym, że te trzy ostatnie jako dodatki.

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4181 dnia: 30 Lipca 2011, 09:10 »
ładna będzie kiwi becersa... albo coś w tym stylu bo becersa osobiście nie poleciłabym  ;) ;)
dlaczego becersa nie polecasz?
mi wydaje się dobry. Przynajmniej ściany da się umyć :D
a tak w ogóle to jakie farby polecacie?

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4182 dnia: 30 Lipca 2011, 09:27 »
flugger beckers tikkurila

♡ Szymon & Leon ♡

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4183 dnia: 30 Lipca 2011, 11:11 »
Ale dlaczego ten hydromasaż będzie problematyczny?

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4184 dnia: 30 Lipca 2011, 11:17 »
Bo będzie łatwo i szybko się brudził co powoduje że brudy syf i bakterie lecą na Twoje ciało ( powiedzmy na zasadzie klimy w aucie). Zwyczajnie będzie śmierdziało.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #4185 dnia: 30 Lipca 2011, 11:36 »
delpiero, kjp ma rację.
brat taty pracuje w dużym salonie z sanitariatami i zawsze pyta dwa razy, czy ktoś jest pewien, że chce hydromasaż.
cena samego sprzętu to jedno, ale doliczyć trzeba jeszcze specjalistyczne środki czyszczące i czas by to robić. często ;)

z farb też polecam fluggera. zupa brokułowa zeszła bez śladu ;)

Offline werka23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4186 dnia: 30 Lipca 2011, 12:47 »
baśka98 becersa nie polecam bo niby to farba zmywalna a robią się pod wpływem wody pęcherze i zacieki  ::)

ja tez nie jestem zadowolona z decoral... mamy w kuchni kapicino i powiem że ciężko coś z niej zmyć... dulux bezproblemowy (ale uwaga na serie one)  :D :D :D

tez słyszałam że w hydro... osadzają się syfy  ::) ;) może lepiej nie wannę a wziąć prysznic z biczami  ;D ;D ;D

a ja mam tez pytanie, przy wyborze projektu domku na co warto zwrócić uwagę? jaki jest lepszy dach dwuspadowy czy cztero-? warto robić projekt indywidualny czy lepiej kupić gotowy i go dostosować... wszelkie info mile widziane  :D :D :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #4187 dnia: 30 Lipca 2011, 13:07 »
jaki jest lepszy dach dwuspadowy czy cztero-? warto robić projekt indywidualny czy lepiej kupić gotowy i go dostosować... wszelkie info mile widziane

Najpierw trzeba zobaczyć co się ma w warunkach zabudowy...
Dwuspadowy jest tańszy - im mniej udziwnień na dachu tym taniej  ;D
A co do projektu - jestem w trakcie robienia indywidualnego - robota kompleksowa bo łącznie z architektem od domu pracuje architekt wnętrz; zatem wszystkie wątpliwości, wszelkie szczegóły są dostosowywane na bieżąco; trudno się dziwić, że powiem, że lepszy indywidualny;
U mnie za  indywidualnym przemawiają:
- nietypowa działka -  mam na zboczu, praktycznie nie znajdę gotowego projektu; min dlatego dom muszę podpiwniczyć
- kręcenie nosem inwestora, czyli moim - niestety tak mam, że większość typowych domów mi się nie podoba;

Minus jest taki - nie mam wizualizacji, bo kosztuje ekstra 800zł, będę mieć jedynie rysunek przestrzenny....
Dlatego z mężem aktualnie kleimy kartonowy model...właśnie robię dach  ;D
Ile z tym zabawy - a ile radochy...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #4188 dnia: 30 Lipca 2011, 13:16 »
dwuspadowy zdecydowanie tańszy  ;) my mamy gotowy projekt i po wielu miesiącach znalazłam właśnie taki w którym nie będziemy nic zmieniać (oczywiście nic z rzeczy które trzeba umieścić na planie ;) ). na indywidualny projekt nie było by nas stać...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4189 dnia: 30 Lipca 2011, 13:22 »
Właśnie zastanawiam się ile w całości kosztuje gotowy projekt; bo cenę jaką podają w katalogu widzę; nie mniej nurtuje mnie pytanie ile jest ukrytych kosztów, czy za jakieś instalacje nie trzeba dopłacać np czy jest tam od razu odkurzacz centralny; ile kosztują ewentualne przeróbki;

U mnie sprawa jest jasna - płacę za całość projektu z wszystkimi instalacjami +  dokumenty potrzebne do budowy, wszelakie pozwolenia itp;
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #4190 dnia: 30 Lipca 2011, 14:23 »
My placilismy cos ok 2tys za gotowy projekt , wszystko bylo gotowe w tym, wszelkie zmiany wiadomo trzeba zatwierdzic u architekta  ;) (ale z tym tez nie bylo problemu) bardziej sie to tyczylo okien lub przebudowy jakis pokoi , my jeszcze zmienialismy balkony,tarasy, powiekszalismy je.

Jezeli chodzi o dach to faktycznie dwuspadowy to prostu dach w wykonczeniu i dlatego jest tanszy, inne dachy są wiecej czasochlonne czyli wiecej roboty przy wykonczeniach i dlatego są droższe  ;)

My swojego projektu szukalismy przez ok pol roku, znalezlimy taki ktory nam odpowiadal..

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4191 dnia: 30 Lipca 2011, 15:32 »
warto robić projekt indywidualny czy lepiej kupić gotowy i go dostosować...
Zawsze indywidualny jest lepszy... i droższy niesttey
Do gotowca trzeba doliczyć wszelkie zmiany. Tu według mnie często jest sporo baboli. Moi rodzice jak wybierali projekt drugie tyle co wartość projektu wsadzili w zmiany. Czasami mam wrażenie że w gotowcach celowo są babole żeby płacić za zmiany. U moich rodziców np na środku 30m salonu był słup  ::) Okna mikroskopijne ( ale mieszczące się w normach oczywiście)

O cenie dachu decyduje długość wszelkich zakończeń i połączeń między połaciami. Konstrukcja owszem ale to właśnie materiał jest strasznie drogi.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4192 dnia: 30 Lipca 2011, 15:40 »
a ja właśnie zniszczyłam ostatnią kartkę dużego brystolu i teraz mam tylko 2/3 dachu... ;D ;D w naszym modelu  ;D
a mogłam go skończyć...
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4193 dnia: 30 Lipca 2011, 15:52 »
Do modeli fajny jest szary karton ( do kupienia np w skali, wymiar 70x100 gr od 1 mm po chyba nawet 5). Jest też sklep modelarski na Śmiałego ( chyba), zaraz od Jagiellońskiej. Ile to ja się tych modeli nakleiłam  ::) Przy każdym klnęłam  :P

♡ Szymon & Leon ♡

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4194 dnia: 30 Lipca 2011, 15:58 »
my u architekta nic nie zmienialiśmy jedynie przerobiliśmy podwójny garaż na 2 pomieszczenia inne - ale to nie trzeba było nawet nanosić na plan... zlikwidowaliśmy tylko okna dachowe, podnieśliśmy ściankę kolankową o pustak, dołożyliśmy wieniec, taras robimy inny, no i przez nasz spadek doszła nam mini piwniczka - nic z tych rzeczy nie zmienialiśmy w planie... odkurzacz centralny jak ktoś chce w planie mieć nie musi przecież - w środku elektryka i instalacje można robić po swojemu. plan to plan, a wszelkie przyłącza się osobne plany robi.

Lila jak skończysz model to się podziel efektem  ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4195 dnia: 30 Lipca 2011, 17:01 »
Do modeli fajny jest szary karton ( do kupienia np w skali, wymiar 70x100 gr od 1 mm po chyba nawet 5).

karton mówisz...ok...przyda się informacja...a czym to ciąć, pójdzie nożyczkami?
bo zostało nam jeszcze podpiwniczenie. Trochę od du..y strony to klejenie robimy, bo piwnicę będziemy musieli podklejać w modelu na leżąco, ale co tam...damy radę, pomysły mamy.
Do zrobienia kalenicy użyłam drutu i taśmy dwustronnej klejącej, trzyma jak ta lala  ;D
Do elewacji  - tam gdzie będzie drewno kupię w sklepie resztki okleiny drewnianej, do okien jakąś błękitną z kolei. A szary tynk jakimś gwaszem pomaluję. Śliczniusi będzie... :D

Jak skończę, to zrobię foty.

a wracając do ceny projektu gotowego;
2 -3 tys gotowiec - tyle napisane jest w katalogach;
przeróbki - dostosowanie ile? - 2 tys? mniej? więcej?
— Richard M. Devos

Offline werka23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4196 dnia: 30 Lipca 2011, 20:06 »
liliann w planie mamy dach 45 st. plus minus dwa stopnie  ;) wysokość domu max 9 m. ... od południa na pewno i prawdopodobnie od północy chce lukarnę, choruje na ich punkcie... nasz znajomy nam powiedział, że dwuspadowy dach ma drogie zakończenia i cztero- wychodzi podobnie ale nie wiem ile w tym prawdy  ::)
koszty kosztami ale chodzi mi głownie o funkcjonalność, problemy z położeniem dachu potem podczas użytkowania... to prawda że czter- to masa problemów potem??
dużo daje podniesienie ścianki kolankowej? mój małż boi się, że będzie szorować głową po suficie... mi natomiast podobają się te "przejścia" w cztero- ;D ;D ;D
dwu- natomiast jakos mi sie nie podobają...
no i zasadnicze pytanie czy lepiej dwu czy czterospadowy??

liliann przejrzeliśmy chyba z 300 projektów!!! masę!!! ale szczerze mówiąc to mamy dylemat dachowy :P :P poza tym tak jak piszesz nie ma projektu który by nam pod pasował a to coś z oknami nie tak, a to garaż za ciasny/mały, a to kominek nie w tym miejscu a to brak jakiejkolwiek głowy w projektowaniu na poddaszu... masakra!!!! kjp83  chyba masz rację robią to specjalnie by poprawki potem nanosić... fakt wychodzi indywidualny projekt trochę drożej chyba start od 4 tys.... z katalogu to około 2-3 tyś plus adaptacja projektu to około 1,5 -2 tyś ale i tak musimy adaptacje zrobić także czy nie lepiej dołożyć? z drugiej strony czy można się spodziewać jakiś nie miłych niespodzianek podczas realizacji projektu? co o tym myślicie?

liliann świetny pomysł z makietą!!!!  :D :D :D jak kjp83  pisze szary karton jest świetny do makiety  ;) ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4197 dnia: 30 Lipca 2011, 20:34 »
Karton wzmocni piwnicę, póki co jadę na brystolu...piwnicę robię, jutro skończę dach...

Mój dach ma 35 stopni a wysokości w kalenicy nie pamiętam, pewnie tyle ile warunki zabudowy pozwoliły...lukarna jest jedna, wymuszona, że tak powiem życiem, czyli wanną w łazience; fajne są, ale na nie nie chorowałam; chorowałam na okna kolankowe, ale nie będę mieć ani jednego - bo nie pasują i koniec kropka;

A co do dachu...ja lubię proste rozwiązania. Dach dwuspadowy to było to co wpisywało się idealnie w koncepcję domu o nowoczesnej linii, a jednocześnie pasowało do okolicznej zabudowy na wsi...

Mam niezwykle pozytywne doświadczenia z pracy z projektantem. Pierwsze spotkanie to określenie potrzeb oraz koncepcji domu...
Generalnie mam wszystko co chciałam - kuchnię + spiżarnię, bibliotekę, dużą garderobę itp...
Dom jest prosty, nie ma udziwnień, ale jednocześnie ma fajną "bryłę"...
chociaż zwolennikom tradycyjnej budowlanki na pewno się nie spodoba...

— Richard M. Devos

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4198 dnia: 30 Lipca 2011, 20:42 »
Lila a ile płacisz za projekt indywidualny?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4199 dnia: 30 Lipca 2011, 20:43 »
khee kheee  ;D ;D ;D to może na priva napiszę co???
— Richard M. Devos