Autor Wątek: Wesele bez oczepin?  (Przeczytany 128621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcepalina
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.10.2012
Odp: Wesele bez oczepin?
« Odpowiedź #150 dnia: 15 Marca 2012, 22:54 »
Szczerze mówiąc ja się nad tym dośc długo zastanawiałam..Z jednej strony jestem tradycjonalistką, jednak z drugiej -kobietą nowoczesną i niestety ale w pewnym momencie się to ściera... Jednak zdecydowałam się:) I powiem Wam,że było warto. Niby kilka prostych zabaw a śmiechu było co nie miara:) Nigdy nie sądziłam, że mogę się tak doskonale bawić przy pomocy zaledwie paru gier i zabaw:)Znalazłam ostatnio nawet ciekawy tekst o oczepinach xxx. Artykuły tego typy wywołują u mnie całą lawinę bardzo pozytywnych wspomnień. Nie żałuję!

bardzo proszę o ponowne zapoznanie się z REGULAMINEM. Pisanie postów punkt 2 i 3 ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2012, 13:13 wysłana przez Maja »

Offline MiaLou_eu
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: brak
« Odpowiedź #151 dnia: 26 Czerwca 2012, 14:24 »
ja jeszcze nie spotkałam się z tego typu przyśpiewkami i na wszystkich weselach na których byłam były oczepiny.  Na jednych krótsze na innych dłuższe, aż do znudzenia;/ ale były.  Sama jestem na krótkimi zabawami na oczepiny- rzucanie welonem/muchą i jakaś jedna zabawa dla gości w zupełności wystarczy.

Offline ludowa03
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 31.10.2009
« Odpowiedź #152 dnia: 5 Sierpnia 2012, 16:16 »
Mi też nie podobają się oczepiny. Nie lubię tego zwyczaju i nie wiem po co są te zabawy prowadzone na siłę. Coraz częściej obserwuję, że gościom też się to nie podoba. Tak samo jak te tradycyjne pieśni typu nie pijemy wódki, gorzko itd.

Offline JohnyCase
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.08.2012
« Odpowiedź #153 dnia: 13 Września 2012, 14:05 »
na moim weselu oczepiny były normalne, pełne zabaw, lecz byłem na jednym ślubie, gdzie oczepiny zorganizowano w bo ja wiem, 10 minut max, wszystko na zasadzie takiego odklepania, jakieś sto lat, kwiaty, nowa para młoda, tak raz raz i koniec i tylko to, szczerze powiem, jakoś zniesmaczała taka organizacja, albo się robi, albo nie takie moje zdanie jest, byleby nie kombinować nic co może się nie spodobać

Offline pan_w_garniturze
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21/09/2013
« Odpowiedź #154 dnia: 19 Kwietnia 2013, 08:27 »
Dziwnie czytać o tych weselach bez oczepin, myślałem, że to obowiązkowy punkt programu. Przecież wesele to nie jest impreza jak każda inna, tylko impreza wyjątkowo, dlatego potrzebne są zabawy oczepinowe

Offline jula2212
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 20 Listopada 2013, 13:34 »
A ja sie z tym niezgodzę uczestniczylam w weselach , gdzie młodzi sobie zażyczyli żeby nie było oczepin i impreza też się świetnie udała-także nie jest powiedzane że muszą byc oczepiny

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #156 dnia: 29 Listopada 2013, 02:16 »
Ja miałam wesele, na których "oczepiny" trwały dosłownie chwilę. Rzucenie welonem, muszką, przysięga i koniec. Nikt nie narzekał :)
Później troszkę żałowałam, że nie miałam więcej zabaw, ale sami tak chcieliśmy, więc żal można było mieć tylko do siebie :P
Ale powiem Wam, że byłam na weselu miesiąc przed swoim i tam oczepiny trwały UWAGA prawie 1,5h godziny !!! Myślałam, że zniosę jajo, zwłaszcza, że dla mnie te zabawy ( większość ) były po prostu beznadziejne ;/

Offline arabica123
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: 2 Stycznia 2014, 15:20 »
Nie wyobrażam sobie wesela bez oczepin  :o

Offline NatalinA
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.12.2016
« Odpowiedź #158 dnia: 10 Marca 2014, 21:51 »
Ja również organizuję wesele bez oczepin.  Nigdy nie lubiłam na weselach tego punktu.  Jeszcze jak ktoś na siłę wypychał panny, które nie chciały wyjść na środek to już w ogóle żenada:) U nas na szczęście będą tylko dwie panny, które nie wyraziły chęci uczestniczenia w tego typu zabawie i problem mamy z głowy:)

Offline notmarriedyet

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 9 Kwietnia 2014, 14:13 »
Cytat: Sylvi link=topic=307. msg2401#msg2401 date=1102591362
Ja bylam na weselu, na ktorym nie bylo oczepin.  o polnocy bylo podziekowanie dla Rodzicow, kwiaty i taniec uroczysty. 
W tym przypadku o braku oczepin zdecydowal fakt,ze na weselu byla tylko jedna panna.  Kawalerow chyba nie bylo zadnych . . . . .
takie rozwiązanie moim zdaniem też jest fajne, osobiście nie przepadam za oczepinami, dla mnie to taki mały cyrk na kółkach. .

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #160 dnia: 9 Kwietnia 2014, 16:19 »
Ja też nie robię oczepin, bez sensu, jakieś takie...wiejskie.
No chyba, że ktoś lubi.
Podziękowania jak najbardziej, wiadomo- jest za co dziękować rodzicom. Przeważnie.

Offline kluseczka_85

• forumowicz
  • data ślubu: 21.09.2013
« Odpowiedź #161 dnia: 16 Kwietnia 2014, 20:01 »
Z punktu widzenia kogoś kto miał wesele z oczepinami, a był na weselu bez oczepin jako gość....

Dobrze, szybko i sprawnie przeprowadzone oczepiny bez wiejskich zabaw = świetna zabawa, nawet nie sądziłam,że jako panna młoda będę się tak dobrze bawić na swoim weselu podczas oczepin, goście do dziś wspominają co to było za wesele - strzałem w 10ke była zabawa z napadem na bank ( pończochy na głowy panów i panie je ściągają )wszyscy płakali ze śmiechu i niemalże pokładali się na podłodze, zdjęcia z tego kapitalne wyszły :)

Wesele bez oczepin z punktu widzenia gościa- hmmm czegoś jednak brakowało o tej północy :)

Powiem tak: Oczepiny max 20-25 minut, sprawnie przeprowadzone i bez wiejskich zabaw jak najbardziej polecam, jeżeli już koniecznie ktoś chce zrezygnować z oczepin to na styl zachodni można zrobić tylko rzut kwiatkami i ewentualnie muchą młodego.

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #162 dnia: 22 Kwietnia 2014, 06:37 »
Może wyjaśnisz co masz na myśli pisząc, cytuję: "bez wiejskich zabaw". Zabawa z pończochami znana jest od bardzo wielu lat i zaliczam ją właśnie do tej kategorii, przed którą się wzbraniasz. Tak na marginesie to zabawa jest fajna.  :)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #163 dnia: 22 Kwietnia 2014, 09:56 »

u nas oczepin jako takich nie będzie tzn będą zabawy ale nie bedzie rzucania welonem ani muchą bo nie ma komu tego łapać ;)

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #164 dnia: 22 Kwietnia 2014, 10:49 »
Obserwator wiejska zabawa to przekładanie wałka między nogami, czy przekładanie jajka przez nogawkę, do tego dochdodzą przeokropne trzepania jajek i inne perełki, gdzie granica przyzwoitości jest bardzo cienka. Przedłużające się przyśpiewki oj dana dana do białego rana  i 50 prezentów dla młodych w stylu " daje ci ja młody ogórka,żebyś wiedział gdzie u młodej dziurka" też zaliczam do wiejskich :D

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #165 dnia: 25 Kwietnia 2014, 06:16 »
Kluseczko, bardzo ładnie to ujęłaś, ale to wszystko zależy od punktu widzenia. :D

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #166 dnia: 25 Kwietnia 2014, 09:08 »
Masz racje obserwator. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.... Nie chciałabym być na miejscu młodej i trzepać białka ręczną trzepaczką na kolanach młodego.... Być może to jest zabawne dla zespołu, mniej zabawne dla gości, a na pewno już nie jest fajne dla Panny Młodej:D Moja kumpela miała taką zabawe u siebie na weselu, później jak oglądała film miała ochotę zapaść się pod ziemię, a do zabawy zmusił ją zespół podczas oczepin... Bo nie mieli nic ustalonego wcześniej i zespół przejął dowodzenie :) Także jak już się ktoś decyduje na oczepiny proponuję wcześniej ustalić z zespołem zabawy i nie dać się namówić na coś z czym nie czujecie się komfortowo.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #167 dnia: 28 Kwietnia 2014, 08:37 »
Kluseczko, ja mam na myśli Gości weselnych, jak również Państwa Młodych. Wiele razy spotkałem się z tym, że to ONI życzyli sobie takie zabawy. Nie każdy ma takie spojrzenie na te sprawy jak Ty. Masz oczywiście rację, że zabawy powinny być uzgodnione z młodymi. Nie biorę pod uwagę IDIOTÓW, którzy robią IDIOTYCZNE zabawy, którzy wręcz zmuszają Gości i Młodych do uczestniczenia w nich bez ich zgody.  Czasami znajdzie się "czarna owca", która zepsuje wesele. Reasumując, nie zawsze jest winny zespół. Krotko mówiąc - Klient nasz Pan  :)

Offline Woda80
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: Około 2 lata
« Odpowiedź #168 dnia: 29 Kwietnia 2014, 15:27 »
Byłem na weselach z oczepinami i bez nich i stwierdzam, że pomimo wszystko wesele jest jedno na całe życie (przynajmniej tak powinno być) i oczepiny w jakiejkolwiek formie też powinny być.  Spodobał mi sie ten pomysl z foto z dziecinstwa :) fajna sprawa
odżywka wzmacniającą brwi hxxp: www. m2beaute. pl/m2-brows. php

Offline ula_la
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #169 dnia: 9 Maja 2014, 09:34 »
Zawsze unikałam zabaw weselnych nie podoba mi sie to, jest żenujące. . .  ale same oczepiny - czyli wg mnie jest to rzucenie welonu czy krawata nie niest złe. . .  potraktowac to mozna jako tradycje, a zabawy niekoneicznie trzeba robic:)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #170 dnia: 15 Maja 2014, 10:10 »

u nas nie było oczepin ale były zabawy i konkursy ;)

więc można wszystko tylko trzeba to ustalić z zespołem/ DJem

Offline Pandora1
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.10.2014
« Odpowiedź #171 dnia: 20 Maja 2014, 13:38 »
Też podoba mi się pomysł z fotkami z dzieciństw , a samych oczepin nie lubię i chyba bym zrezygnowała.  To już indywidualna kwestia upodobań z tym związanych. 
Pozdrawiam, Pandora
- stare-fotografie. com
- szkolasmaku. pl

Offline darling
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30.08.2014
« Odpowiedź #172 dnia: 22 Lipca 2014, 13:59 »
Zdjęcia z dziećmi bardzo fajnie wyglądają:)

Offline Piotr_P
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20-08-2015
« Odpowiedź #173 dnia: 22 Sierpnia 2014, 15:15 »
Fajna zabawa to jaka to melodia - goście dzielą się na dwie drużyny i odgadują piosenki - w tłumie wszyscy są anonimowi i się nie wstydzą a rywalizacja bardzo fajnie działa.  Polecam
zespół muzyczny - lalux.  pl

Offline darling
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30.08.2014
« Odpowiedź #174 dnia: 10 Września 2014, 13:12 »
Nie znałam tej zabawy:)

Offline AldonaS

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.05.2016
« Odpowiedź #175 dnia: 14 Września 2014, 16:06 »
Cytat: Piotr_P link=topic=307. msg2118758#msg2118758 date=1408713354
Fajna zabawa to jaka to melodia - goście dzielą się na dwie drużyny i odgadują piosenki - w tłumie wszyscy są anonimowi i się nie wstydzą a rywalizacja bardzo fajnie działa.   Polecam
Na ostatnim weselu jak byłam, to była taka zabawa, ale pierwszy raz się z tym spotkałam.  Dodatkowo wygrany musiał zaspiewać kawałek tekstu.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #176 dnia: 15 Września 2014, 09:33 »
Cytat: Piotr_P link=topic=307. msg2118758#msg2118758 date=1408713354
Fajna zabawa to jaka to melodia - goście dzielą się na dwie drużyny i odgadują piosenki - w tłumie wszyscy są anonimowi i się nie wstydzą a rywalizacja bardzo fajnie działa.   Polecam
Na ostatnim weselu jak byłam, to była taka zabawa, ale pierwszy raz się z tym spotkałam.  Dodatkowo wygrany musiał zaspiewać kawałek tekstu.

... no właśnie - musiał. Czy to nie jest zmuszanie kogoś do czegoś, czego sobie ten ktoś nie życzy?. Jak by nie patrzeć zawsze będą kontrowersję wokół oczepin i zabaw. Dla kogoś prowadzenie tego typu zabaw będzie "wiochą" (nie lubię tego określenia, ale cytuję niektórych, którzy szastają tym określeniem), a dla innych nie. Zmuszanie na siłę kogoś do śpiewania to nie "wiocha"?.

Offline patrycjagliwa
  • www.abcslubu.pl
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.03.2016
« Odpowiedź #177 dnia: 1 Lutego 2015, 11:41 »
Wesele bez oczepin to nie wesele :D

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #178 dnia: 1 Lutego 2015, 11:45 »
Obecnie oczepiny są raczej na wioskach, ludzie zrozumieli, że to kretynizm i znajdują coś w zamian.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #179 dnia: 1 Lutego 2015, 16:14 »
Uważam inaczej, oczy piny to fajna tradycja nie tylko na wioskach. U nas były, zabawy były przyzwoite, bez zboczonych glupot i wszyscy świetnie się bawili.

Za to nie było podziękowania. To takie sztuczne i na pokaz. No i na każdym weselu piosenka  Cudownych rodzicow mam. Porażka.