Autor Wątek: Wesele bez oczepin?  (Przeczytany 128639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
Wesele bez oczepin?
« Odpowiedź #120 dnia: 5 Listopada 2006, 20:04 »
My nie chcieliśmy żadnych zabaw na oczepiny oprócz tradycyjnego ściągania welonu i muszki. A powód jest taki że nie podobają nam się takie imprezy. Moze dlatego że wszystkie zabawy tego typu, których byliśmy świadkami miały erotyczny ale zarazem wulgarny podtekst. Teraz myślimy o tym żeby te zabawy były ale bez udziału Pary Młodej lub też nasz udział bedzie bardzo znikomy .

Offline rajdowka

• Chuck Norris
Wesele bez oczepin?
« Odpowiedź #121 dnia: 29 Stycznia 2007, 19:38 »
mowiac szczerze mam maly dylemat z ta kwestia..

nasze wesele bedzie bardziej "imprezowe" niz tradycyjne i niebardzo wiem jak rozwiazac sprawe oczepin; na dodatek srednia wieku bedzie gdzies kolo 30; tort chcemy podac po obiedzie.. na dodatek do lapania welonu bedzie niewiele osob.

mysle o pokazie barmanskim, jakims jedzonku na tarasie np swiniak itp, sztucznych ogniach.. fajnym pomyslem jest tez prezentacja zdjec z dziecinstwa, moze karaoke?

co o tym myslicie?

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Odp: Wesele bez oczepin?
« Odpowiedź #122 dnia: 2 Lipca 2007, 10:59 »
Ja bede miala przyjecie slubne na małej sali.
I nie powiem ze chcialabym miec odczepiny chciaz takie symboliczne.
Tylko zastanawiam sie jak by je zorganizowac i o ktorej godzinie skoro przyjecia mialo by trwac od ok 18-22(24)

Offline a1515
  • forumowicz
  • data ślubu: 11.08.2007
« Odpowiedź #123 dnia: 2 Lipca 2007, 12:30 »
u nas też będzie tylko rzucanie welonem i musznikiem, i nic więceej. niedawno byłam na weselu gdzie po tym nastąpiło właśnie karaoke, i wyszło bardzo przyjenie, goście bylli normanie zaproszeni do zabawy i tańczyli podczas wykonywania różnych piosenek przez gości weselnych.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 9 Lipca 2007, 07:41 »
Ja już pisałam wcześniej - u nas oczepin nie było i nikomu to nie przeszkadzało. wręcz przeciwnie.

Ja byłam ostatnio na weselu gdzie koniecznie miały być oczepiny i w efekcie do łapania welony była dziewczynka lat5 i dwie ciocie Panny Młodej - jedna stara panna a druga wdowa. ŻAŁOSNE.

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #125 dnia: 9 Lipca 2007, 08:45 »
u nas zapadla decyzja ze oczepin nie bedzie - beda inne atrakcje i juz :D

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #126 dnia: 11 Lipca 2007, 11:10 »
u mojej kuzynki byly dwie panny do lapania welonu i jeden kawaler:) i tez calkiem fajnie wyszlo. PM przekazal kawalerowi musznik
U mnie oczepiny beda i pewnie jakies zabawy ale bez tych typu przeciaganie jajka przez spodnie.
Co do zbierania na wozek to.. goscie sami sie o to dopraszaja wiec napewno bedzie

Offline lenka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 8 Maja 2008, 14:36 »
:arrow: taniec z młodym i młodą (każdy mógł z nami zatańczyć króciutko za radę)

ja nie cierpię oczepin podczas wesela, wolę zabawy w czasie trwania całego wesele co jakiś czas, ale ze smakiem, a nie w ciągu pół godziny kilka takich jak na kązdym weselichu

jeśli się uda to u mnie mnie będzie ale jeśli nie to ze znacznym ograniczeniem
-rzucanie welonem/bukietem i krawatem ale nie lekko zmodyfikowane bo będzie mało panien dlatego nie będzie żadnych tańców, całownia się nowych, no chyba że złapie to para , jeżeli obcy sobie ludzie to na złapaniu ich rola się skończy :)
- ja-on/ ja- ona (do tej na wszelki wypadek szukam jakichś fajnych pytań)
-
:arrow: taniec z młodym i młodą (każdy mógł z nami zatańczyć króciutko za radę)
to mi sie podoba i właśnie NIE ZA PIENIĄDZE a za RADĘ
z tego zrobi się dodatkowy konkurs z nagrodą za najlepszą radę
wyobrażam sobie, że drużbowie będą mieli karteczki z długopisami i goście będą mogli napisać radę i wrzucić do kosztczka zamiast pieniążka, jeśli ktoś będzie miał życzenie to zamiast pisać bedzie mógł powiedzieć radę przez mikrofon.
na koniec ogłosi się wyniki konkursu na najlepszą radę i wręczy nagrodę
- myślę też nad prezentacją, ale koncepcji jeszcze nie mam chociaż Lili mi się podobała
- TORT  i to wszystko

Offline lenka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #128 dnia: 8 Maja 2008, 14:49 »
miało być  8)
jeśli się uda to u mnie NIE będzie ale jeśli nie to ze znacznym ograniczeniem

Offline Gosieńka77

• Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli.
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.10.2008
« Odpowiedź #129 dnia: 11 Czerwca 2008, 15:11 »
:-)
My od razu zdecydowaliśmy,że nie będzie oczepin. Stwierdziliśmy,że po rzuceniu welonu i krawatu będzie jeden malutki konkursik Potem podziękowania rodzicom. Co do tortu  to jeszcze nie wiemy, o której podamy.
Bardzo mi się podoba taniec za dobrą radę :-)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 22 Czerwca 2008, 08:00 »
U Nas oczepin nie będzie, mimo wszystko, że jest to ślub cywilny to fakt zmienia tylko to, że ślubujemy w Urzędzie bo w kościele nie możemy, ale mamy normalne wesele do białego rana z każdymi Naszymi tradycjami itd. Konkursy będą i to jak najbardziej, a o północy robimy podziękowanie dla rodziców :) U Nas tort będzie około godziny 22:00. Po plenerze natomiast robimy podziękowanie dla świadków, dla których mamy "Dyplomy wzorowego świadka".

Offline lovelusia

• bywalec
  • * LoVe * FaMiLy * ;*
  • data ślubu: Już razem ;*
« Odpowiedź #131 dnia: 20 Października 2008, 18:55 »
Na naszym weselu prawdopodobnie nie będzie oczepin.  Dlaczego?
Napewno nie dlatego, ze nie chcemy. .
Problem zaczyna się już w tym momencie, kiedy jak tradycja oczepinowa nakazuje młodzi rzucają welonem i muszką. . . a niestety wszystko wskazuje na to, że kawalerów i panienek nie będzie.  Troche smuci mnie ten fakt,bo przywykłam do tego kulminacyjnego  ::) momentu na weselu. . .  no ale cóż. . przecież nie zaproszę ludzi 'z ulicy' by mieć komu rzucić welon ;)
Co do zabaw to zbyt przekonana nie jestem, zależy jeszcze co zaproponuje orkiestra. . .  bo nie podobają nam sie wulgarne, wiec takie napewno z góry eliminujemy:)

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #132 dnia: 7 Września 2009, 19:11 »
Owszem, i nie powinny bać za długie, max. około 30 minut. ;)

Offline ismenka1986

• zapaleniec
  • data ślubu: 17.10.2009
« Odpowiedź #133 dnia: 7 Września 2009, 22:58 »
Ja w sumie nigdy nie byłam na weselu beż oczepin:) Ale może jeszcze kiedyś będę.....ale na moim własnym oczepiny będą:)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #134 dnia: 8 Września 2009, 07:25 »
Wesele bez oczepin wydaje się być smutne :(

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #135 dnia: 8 Września 2009, 20:46 »
Niekoniecznie, byłam na dobrych kilkunastu bez oczepin i żadne, w tym moje własne 2 wesela nie były smutne.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #136 dnia: 9 Września 2009, 07:59 »
Może przesadziłem :D.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 9 Września 2009, 09:31 »
Podpisuje sie pod słowami rybki.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #138 dnia: 9 Września 2009, 17:19 »
Może przesadziłem pisząc smutne, ale sądzę (tak delikatnie :)), że niektórym osobom, zwłaszcza tym starszym "czegoś' brakuje. Wynika to z moich skromnych obserwacji i rozmów na ten temat podczas wesela. Jednakże Para Młoda widzi to inaczej i ma do tego prawo :D

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 9 Września 2009, 21:41 »
Obserwatorze jak się nie zaprasza żadnych starszych na wesele to nie ma kto oceniać ;)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #140 dnia: 10 Września 2009, 09:16 »
Owszem, nie widziałem ostatnio starszych, ale to była dyskoteka :D

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #141 dnia: 29 Września 2009, 20:15 »
Ja  byłam na dwóch weselach bez oczepin i tym samym bez żadnych zabaw czy konkursów dla gości.  Uważam te wesela za najbardziej udane, na jakich byłam.  Większość gości wybawiła się świetnie - na jednym weselu co prawda przeważały młode osoby, ale drugie już było takie bardziej rodzinno-tradycyjne.  I z tego co wiem, zażaleń nikt nie zgłaszał.  A smutno nie było na pewno :)

Ja osobiście nie znoszę oczepinowych zabaw i jeszcze nie spotkałam takiej, która by mnie rozbawiła czy nie wzbudzała zażenowania.  W ogóle te zabawy czy konkursy albo są żenujące, albo przypominają mi bale dla dzieci, gdzie trzeba organizować czas, żeby zabawa była udana.  Uważam, że dorośli ludzie najlepiej bawią się samemu, a nie jak im ktoś narzuca jakieś mniej lub bardziej głupkowate rozrywki. 
Byłam na weselach, gdzie te gry i konkursy rozwaliły całą zabawę.  I na takich, gdzie do oczepinowych zabaw zespół wyciągał gości na siłę (bo ci woleliby w tym czasie po prostu potańczyć). 
Poza tym, oczepiny we współczesnej formie to żadna tradycja, więc nie wiem, czemu kultywować ją na siłę. 

Ja zamierzam rzucać welonem, i tyle, żadnych innych rzeczy.
I jeszcze podziękować rodzicom (zreszta nie tylko im) ale to już co innego. 

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #142 dnia: 30 Września 2009, 08:29 »
Rzucanie welonem to nic innego jak część oczepin ;). Nikt nie mówi żeby organizować zabawy na siłę. Jeżeli ktoś tak robi to oznacza, że albo nie ma na tyle repertuaru muzycznego i musi zatykać dziury, albo nie chce mu się grać. Oczywiście, że są wesela bez zabaw i ludzie świetnie się bawią. Cała sprawa polega na tym , aby zespół  potrafił określić czy zabawy są potrzebne, oczekiwane przez gości weselnych (czasami w porozumieniu z PM), czy też nie. Jeszcze ważną rzeczą jest aby zabawy poprowadzić ze smakiem, z taktem w sposób kulturalny, a jednocześnie zabawny, bez chamstwa. Emiliana, myślę, że nie spotkałaś podczas wesel takiego zespołu. Gdybyś go spotkała nie pisałabyś z takim zacietrzewieniem. Uwierz mi, są zespoły, które potrafią zabawić gości w sposób kulturalny i na poziomie. :)

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #143 dnia: 30 Września 2009, 15:07 »
Obserwator: bardzo możliwe, nie byłam na aż tak wielu weselach, a jeszcze 2 z nich były całkowicie bez oczepin, nawet bez rzucania welonem.  U mnie będzie, bo uważam to za całkiem sympatyczny zwyczaj, jedyny jako tako związany z tradycją i chociaż mnie samej jakoś nie bawi łapanie welonu, to wiem, że niektóre panny wręcz na to czekają :)) Chyba, że złoży się tak, że na moim weselu nie będzie za wiele panien (bo większość koleżanek to mężatki, a świadkowa też będzie już prawie mężatką) to sobie daruję ;)
Nie wątpię, że są zespoły, które w kulturalny sposób bawią gości, również konkursami.  Jednak mnie to i tak nie przekonuje.  Jak czytam zabawy oczepinowe na stronach zespołów i na forum, to nie spotkałam jeszcze żadnej, która by mi się naprawdę podobała i którą chciałabym mieć na swoim własnym weselu.  A jeszcze większość zakłada jakiś udział pary młodej, co kompletnie odpada, bo takie rzeczy są totalnie nie w moim stylu i po co mam się męczyć? Te zabawy, które wydają się być kulturalne, kojarzą mi się z takimi, jakie czasami prowadzę na balach dla dzieci ;) Uważam, że dorosłe osoby mogą bawić się same :)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #144 dnia: 1 Października 2009, 13:51 »
Masz rację, ale idąc na kompromis powiem tak, "prawda zawsze jest po środku".  :D

Offline Katrinam

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #145 dnia: 25 Lutego 2010, 20:23 »
ja tam zawsze uciakalam podczas oczepin do pokoju lub gdzies by mnie nie ciagneli do kolka panien
ciesze sie ze na wlasnym weselu zrobie to po raz ostatni  ;D
jakos mi sie ten zwyczaj nie podoba :-\

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #146 dnia: 4 Marca 2010, 20:02 »
Cytat: Martucha link=topic=307. msg2502#msg2502 date=1102671044
My zdecydowaliśmy, że nie będzie tradycyjnych oczepin.  O północy świadkowa zdejmie mi welon.  Pewnie nie będzie rzucania bo nie ma panien lub takie 10-letnie.  Zobaczymy.  Nie wiem czy spotkaliście się z czymś takim jak wyprowadzenie z domu przez orkiestrę.  Pan z orkiestry proponował nam coś takiego ale chyba się nie zdecydujemy.  Mieszkam w bloku i pewnie wszyscy sąsiedzi by się zbiegli, trochę obciach tak myśle.  :oops:

Ja będę miała wyprowadzenie z domu przez orkiestrę.  W mojej rodzinie, jak i w rodzinie narzeczonego to jest swoista tradycja.  Ja tez mieszkam w bloku, gdzie były już trzy śluby i wszystkie tak wyglądały :) W moim mieście to nikogo nie dziwi :)

Offline MySkin

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2011-06-04
« Odpowiedź #147 dnia: 28 Września 2010, 12:53 »
ja i narzeczony nie jestesmy milosnikami oczepin, zawsze na weselach znikalismy wtedy z sali. . .  i dlatego postaramy sie nieorganizowac oczepin. . .

pozdrawiam
Agata

Offline jasmin2006
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 24.09.2011
« Odpowiedź #148 dnia: 18 Marca 2011, 15:18 »
Ja chce mieć oczepiny, ale nie wiem jak maja wyglądać, poniewaz biore ślub cywilny i nie będę mieć welonu, więc nie bede rzucac welonem, no więc może bukietem, nie wiem.  jest przecież zwyczaj ze młodzi ściągają sobie coś na wzajem welon i krawatnik czy muszke, a jak nie bede miec welonu no co pan młody bedzie ściągac?! nie chce żeby to była podwiązka  :(

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 18 Marca 2011, 17:25 »
może bolerko?
kwiat z włosów?