Autor Wątek: Jak stara panna zamienia się w pannę młodą ;-) nie tylko gra słów;-)  (Przeczytany 124392 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline emm-a

• Chuck Norris
Odp: Jak stara panna zamienia się w pannę młodą ;-) nie tylko gra słów;-)
« Odpowiedź #2940 dnia: 19 Kwietnia 2012, 19:19 »
pytalam i nawet prosiłam...ale ksiadz jakis uparty  :-\
ale... w weekend ma byc ustalone, który ksiadz udzieli nam ślubu, bo grafik w weekend ustalają, zatem zamierzam np. we wtorek zadzwonić i zapytać i porozmawiać z tym właśnie ksiedzem  :D kto wie...może się uda...gorzej jak trafię akurat na tego, z którym dzis rozmawiałam... ;)

spowiadać się mozna chyba gdziekolwiek...w każdym razie nie jest na tej kartce napisane w jakim kościele  :P

dekoracja standardowa, robiona przez siostrę kosztuje 500zl
cena nie zawiera kwoty za dekorację co drugiej ławki....

dziewczyna ktora bierze ślub przed nami powiedziala że nie da więcej niz 200zl...

Ada ma cos wymyśleć...już mnie głowa od tego boli  :-\
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline nusiak
  • maniak
  • data ślubu: 07.07.2012r.
« Odpowiedź #2941 dnia: 19 Kwietnia 2012, 19:25 »
hmmm no to się tak zastanawiam, bo my jak byliśmy w kościele to mówiłam, że znaleźliśmy osoby z którymi będziemy się składać na dekorację i ksiądz powiedział "no to bardzo dobrze", więc nie wiem teraz. Oni narzucili Wam, że ich dekoracja, czy jak to wygląda? Dociekliwa będę:D
[/url]  [/url]

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2942 dnia: 19 Kwietnia 2012, 19:31 »
poszłam z Adą kwiaciarką do tej siostry, która się tym zajmuje, do zakrystii i z nia rozmawiałysmy; zapytalam,jaka dekorację robi sie standardowo na ślub, odpowiedziała, że duzy bukiet pod ołtarz - kościol jest duży i przestronny, zatem mała kompozycja nie wchodzi w grę, zatem duza - taka na dwie skrzynki, bukiet pod tę "mównicę" i pod obraz Matki Bożej, no i można dekoracje na ławki; pytam  o ceny, siostra na to, że teraz wszystko bardoz drogie, że kwiaty znacznie podrożaly, nawet o 100%...pytam ile konkretnie ta dekoracja kosztuje, a ona mi na to,że teraz trudno jej powiedziec, ale w tamtym roku kosztowalo to ok.500-600zl...  :-\  ona przygotuje krzesla dla nas i swiadkow, bialym materialem nakryte i wstążkami, klęczniki....

ja nie chcę żeby ona mi robila dekoracje, tylko Ada kwiaciarka, ktora mowi że to wlasnie takie kwoty... :-\
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #2943 dnia: 19 Kwietnia 2012, 19:34 »
uważam, że końcowa kwota za te bukiety powinna być podzielona na wszystkie pary, a kwiaty jakieś neutralne.
Kurcze to teraz mam zagwozdkę i nie wiem jak dalej działać? Mieliśmy mieć dekorowane przez firmę właśnie ławki, krzesła i klęczniki dla nas i świadków + dodatkowe dekoracje (teraz nie pamiętam co konkretnie), Teraz zaczynam się martwić, że będzie problem i kolejne koszta....
[/url]  [/url]

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2944 dnia: 19 Kwietnia 2012, 19:43 »
uj przykro mi ze talk wyszlo...
ja juz dawno mialam ci napisac ze u ans w kosciele tez tak jest ze zjawiamy sie w zakrystii i dopiero idziemy do olatarza ;)
ejj to mimo ze Ada ci bedzie robic deko w ksociele to musicie zaplacic siostrom? nei czaje chyba ;p
czy oprocz tego co Ada zrobi bedzie robila tez cos siostra i wteyd jej taka kwota?
czy poprostu Ada wycenila kwote za kwiaty i deko ;p

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2945 dnia: 19 Kwietnia 2012, 20:08 »
Dziwny kościół...

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #2946 dnia: 19 Kwietnia 2012, 20:13 »
Dziwny kościół...

Dokładnie..

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #2947 dnia: 19 Kwietnia 2012, 20:27 »
Pff, ona da 200 i nie więcej .. a co to koncert zyczeń??
Koszta są dzielone i nie ma co do tego dyskusji .. ja myslałam, ze u mnie jest ciezko, ale wszystko da sie obejsc, ale u Ciebie to przybiera przedziwną forme .. niech ta Twoja znajoma wszystko ogarnie bo 500 zł to strasznie duzoo jak na taki podstawowy pakiet ..

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2948 dnia: 19 Kwietnia 2012, 20:28 »
Emma zrób rozróbę 8)

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #2949 dnia: 19 Kwietnia 2012, 20:29 »
Ja jak ostatnio spotkałam siostrę która zajmuje się dekoracją koscioła spytałam się ile  mniej więcej może to kosztować, powiedziałam co chciałabym mieć. Siostra powiedziała tak, że nasz kościół jest na tyle ładny i akurat wyremontowany, że Ona nigdy dużo nie stroi, najwyżej duży bukiet kwiatów, ubranie krzeseł, rozłożenie dywanu i delikatnie przystoić ławki Ona tak zawsze robi i uważam że to zdecydowanie wystarczy no chyba że będziemy chcieli coś więcej, za to powiedziała mi 150 zł a że przed Nami jest jeszcze jeden ślub to możemy się dogadać i koszty podzielić na pół. Może się nie orientuje, ale ta Twoja siostra jak na moje to sporo chce
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2950 dnia: 19 Kwietnia 2012, 21:44 »
Emm-a wrócę jeszcze do podpisywania kwitków, przygotujcie sobie plan B. Żeby później nie było stresu ;)

Offline przyszlazona
  • uzależniony
  • SPRZEDAM FIGURKĘ NA TORT I PODUSZKĘ NA OBRĄCZKI
« Odpowiedź #2951 dnia: 19 Kwietnia 2012, 23:46 »
oj biedna emmo.. może pogadaj jakoś, wspólnie się spotkajcię z tą parą przed Wami i tak podzielcie koszty razem, a nie, że właśnie jakiś koncert życzeń... ale rzeczywiście te siostry dużo chcą, musisz być stanowcza, 3mam kciuki i życzę powodzenia!

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2952 dnia: 20 Kwietnia 2012, 07:13 »
Nie wyjaśniłam chyba dokładnie  :-\

Jakiś tydzień temu Ada kwiaciarka była w kościele, obejrzala go i powiedziała mi, że jego dekoracja będzie kosztowała ok.600zl, czyli po 300 na parę; kwota wydala mi się spora, ale Ada siedzi w temacie, zatem wie co mowi - pomyslalam, zadzwonilam do tej drugiej panny mlodej i powiedzialam, a ona oburzona stwierdzila,że to za drogo i moze ta siostra jak sama zrobi dekorację bedzie taniej; dlatego wczoraj bylysmy z Adą u tej siostry,żeby zapytac o jej cenę; no i  - jak Wam napisalam - powiedziala, ze w zeszlym roku to bylo 500zl bez dekoracji ławek...zatem w tym będzie wiecej a jak chcemy dekorację ławek to jeszcze więcej...
Temat teraz wygląda tak, że Ada zrobi nam dekorację o wartości około 400zl, skoro tamta para nie da wiecej niż 200; ostatecznie rozważamy opcję ...dorzucenia dekoracji dla nas po tamtym ślubie  ;) :D Nie chcę aby kto inny zajmowal sie naszymi kwiatami, bo Ada jest dokładna i solidna i bedzie się starala, poza tym ma taką artystyczna duszę - pięknie maluje - u moich Rodzicow wisi portret moj i mojego brata namalowany przez Adę  :D i w zwiazku z tym ma naprawdę ciekawe, oryginalne pomysły; zatem nikt inny nie wchodzi w grę  :D

co do podpisywania dokumentow, to - jak juz wspomnialam - w poniedzialek zadzwonię do Dominikanow i zapytam kto będzie nam udzielal ślubu i porozmawiam z tym ksiedzem, może da się cos zrobić, zebysmy spotkali się z P. dopiero przed ołtarzem  :D

śmigam do szkoly, milego dnia  :D :-*
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2953 dnia: 20 Kwietnia 2012, 08:30 »
ej a dlaczego Wy idziecie wczesniej na zachrystie? u nas jest nieco lepiej ;) swiadkowie maja sami przyjsc na zachrystie, a my pozniej przy oltarzu podpisujemy dokumenty :)

emmo kurde szkoda, ze tak wyszlo z tymi kwiatami... niezla cena swoja droga, u Nas biora po 200zl od kazdej pary, slubow bedzie 3 w tym samym dniu.

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #2954 dnia: 20 Kwietnia 2012, 08:37 »
oj no to już wiem o co chodzi:), czyli jakbyś nie robiła sama tej dekoracji to wtedy siostry robią za taką cenę? ufff:)
Bo ja już wczoraj zrobiłam alarm w domu ha ha:D

My na naukach w innym kościele mieliśmy mówione, że te papiery podpisuje się przed ceremonią tak na prawdę, a to że podpisują niektórzy na ceremonii to ksiądz powiedział, że zazwyczaj kopia dokumentów, aby było na zdjęciach i kasecie złożenie podpisu.
[/url]  [/url]

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #2955 dnia: 20 Kwietnia 2012, 08:53 »
U nas jest tak samo z dokumentami  jak u Anio0lka - i jestem zadowolona, bo będzie moment uwieczniony :].

Natomiast do ołtarza idziemy wspolnie, darujemy sobie te amerykańskie zwyczaje ..  :)

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #2956 dnia: 20 Kwietnia 2012, 08:58 »
a to wcale nie amerykański zwyczaj:D, nie wiem dlaczego wszyscy tak uważają. Jest to stary zwyczaj praktykowany dawno w Polsce, kiedyś do ołtarza Pana Młodego prowadziła Matka, a Pannę Młoda ojciec:) i spotykali się pod ołtarzem, kiedy to rodzice oddali swoje dzieci innej/innemu :D
Fakt, że na filmach amerykańskich ojciec odprowadza Pannę Młodą, ale jak już w Polsce ktoś chce tak zrobić to zaraz księża mówią, że się na amerykanów robimy:P
[/url]  [/url]

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2957 dnia: 20 Kwietnia 2012, 09:01 »
my wszystkie podpisujemy po slubie, dwa egzemplarze, a swiadkowie wczesniej przed slubem ;)
mnie tata bedzie prowadzil, ale ja bardzo chcialam zeby to zrobil :) w koncu jestem coreczka tatusia ;D
ze niby wszystko co fajne to amerykanskie - a wcale tak nie jest, z reszta ich wesela sa troche glupie, bo goscie bawia sie bez pary mlodej :P

Offline Mania82
  • zapaleniec
  • data ślubu: 07.07.2012
« Odpowiedź #2958 dnia: 20 Kwietnia 2012, 09:22 »
U mnie też ksiądz mówił, że żadnych amerykańskich zwyczajów ma nie być... Ostatni raz w zeszłym roku na to pozwolił, teraz juz nie... spytałam dlaczego? to już mi chciał jakiś katechizm wyciagać i szukac jakiś przypisów :) podarowałam sobie bo i tak chciałam, abyśmy razem szli do ołtarza :)
Ale np. zastrzegł tez, ze żadne dzieci przed dnami, żadne sypanie kwaitków itp. Najpierw idzie ksiądz, później młodzi a za nami to mogą nawet wszyscy goście :D
A własnie, ja mam w rodzinie takie etatowe dwie dziewczynki- śliczne, które np niosą tren, kwiatki... a jak uważacie, czy obraczki na poduszce może nieść dziewczynka ? czy to jest zarezerwowane dla chłopców ? nie mam ogarniętego chłopca, zeby to uczynił, pomyślałam o tych dziewczynkach, a może zrezygnowac z poduszki i normalnie świadek będzie miał ?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2959 dnia: 20 Kwietnia 2012, 09:32 »
Nam ksiadz powiedzial, ze to nasza uroczystosc i mozemy robic co chcemy w miare rozsadku oczywiscie, ale ma racje... dlaczego ktos ma nam zarzucac swoje "widzi mi sie"...
co do obraczek to mysle, ze nie ma to znaczenia kto niesie obraczki, a takie dwie dziewczynki slodko wygladaja :D Nam bedzie niosl moj brat i kuzynka :) i ksiadz tez nie mial z tym problemu, nawet mowil gdzie maja stanac jak juz bedziemy je zakladac :P
w kosciele jak w urzedzie... wszedzie inaczej mimo ze prawo te same... 

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #2960 dnia: 20 Kwietnia 2012, 09:45 »
I tu zaczynają sie wczesniej wspomniane problemy, bo to ksiądz nam narzuca jak ma byc, a jesli jakas z was ma tyle szczescia, ze ksiadz daje wolną rękę, to tylko pozazdroscic mi zostaje :] ..

Poszperałam troche odnosnie tych zwyczajow prowadzenia do ołtarza panny mlodej przez ojca i znalazłam mnostwo sprzecznych informacji ..

-od mojego stylu amerykanskiego począwszy
-po niby genezę tego zwyczaju - wlasnosc ojca przechodzi na ziecia - a wlasnoscia jest corka i przyszla zona.jakby nie patrząc zwyczaj upodlajacy kobiete.
-na koncu znalazłam wzmianki o szacunku dla rodziców itd.

czyli jak kto woli :D

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2961 dnia: 20 Kwietnia 2012, 09:56 »
Emm-a bardzo dobry pomysł, przecież waszej Adzie ktoś po tamtym ślubie może pomóc ponawieszać innych rzeczy :) Udekorujcie tylko klęcznik i ołtarz i wsio :D A resztę niech ktoś pomoże :D Niech łapie w locie kilka dziewczyn i szybko pomogą :D

Do tamtej laski bym zresztą zadzwoniła i powiedziała ile sobie siostra życzy. A na pewno popsułabym jej humor przed ślubem :D

Emm-a na wszelki wypadek pomyśl o planie B (dojazd do kościoła) :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2962 dnia: 20 Kwietnia 2012, 11:23 »
nam proboszcz powiedzial ze prowadzenie mlodej przez ojca do oltarza pod ktorym stoi mlody to piekny zwyczaj, to samo ma sie do welonu na twrazy....
ale mowil ze nie moze zdzierzyc doslownie jak ojkciec prowadzi panne mloda mlodemu on jej sciaga welon z buzki a na to wszystko stoi matka mlodej z rozwrzeszczanym dzieckiem ktore krzyczy MAAAAAAAAAAMAAAAAA! ;D
ale mialam ubaw z tego ;)
powiedzial ze szanuje ten piekny zwyczaj i opinie mlodych ale zebysmy my byli powazni i dobrze sie zastanwoli czy to nie tylko taka faza nasza i czy szacunek do kosicola nam pozwala na takie cyrki ;)
mowil to do nas  wten sposob bo my jak oni to mawiaja zyjemy jak malzenstwo ;D

mam takie pytanie- czy jesli dzieci nie niosa obraczek to jest nam potrzebna poduszeczka na nie? zeby np nop ktos z rodzicow mial przy sobie a pozniej tylko swiadek ja wziaz jzu w kosciele jak potrzeba taka najdzie?
bo kupiulam poduszke ale nei przewiduje zeby dzieci nam niosly. niestety.. ;[

emma- teraz dop zrozumialam o co kaman ;D
wydaje mi sie ze jest szansa aby Ada po tamtym slubie wkroczyla raz dwa trzy i do dekorowala kosciol po waszemu bez laski dla tamtej pary

Offline przyszlazona
  • uzależniony
« Odpowiedź #2963 dnia: 20 Kwietnia 2012, 11:28 »
Sylwusia dobrze mówi, jak chciała płacić tylko 200 to wtedy zapłaci 600 zł - chytry dwa razy traci  :D :D :D

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #2964 dnia: 20 Kwietnia 2012, 11:33 »
Z tymi obrączkami, skoro ich dzieci nie niosą, a maja być przy księdzu to u nas jest taka srebrna patera, mała - trzyma ją ministrant , a stamtad młodzi biorą po kolei obraczki, aby nalozyc je na palec.

Offline przyszlazona
  • uzależniony
« Odpowiedź #2965 dnia: 20 Kwietnia 2012, 11:34 »
a jak dzieci niosą to ksiądz podaje młodym?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2966 dnia: 20 Kwietnia 2012, 11:40 »
u nas bedzie tak, ze Kacper moj brat bedzie je trzymal na poduszce a jak nadejdzie moment zakladania obraczek to poprosza go z ta poduszeczka i od niego sami bedziemy brac i zakladac na palce ;)

Offline karolinciasto

• forumowicz
  • data ślubu: 20.10.2012
« Odpowiedź #2967 dnia: 20 Kwietnia 2012, 11:46 »
Jak ja byłam świadkową 2 lata temu to ksiądz właśnie miał taką tackę  i przed ślubem jak podpisywali te papiery to dali księdzu obrączki.

Ja chyba nie chcę żeby tata mnie wprowadzał bo jeszcze bardziej będzie mi się płakać chciało jak moją rękę przekazywałby PM ;)

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2968 dnia: 20 Kwietnia 2012, 15:53 »
Masakra!!!

po pierwsze - decyzja zapadla, Ada robi dekoracje za 400 zl (czyli po 200 na parę, jak chciala tamta)na 15, na tamten ślub, potem doklada z moim bratem cos dla nas  :D po prostu będą w kościele już o 16.30, gości jeszcze nie będzie, zatem spokojnie zdążą dołożyć co trzeba  :D

po drugie - kilkoro gości z rodziny dzwonilo że coś im wypadlo...wrrr...np. moj kuzyn ma tego dnia mecz...bez komentarza... zatem...stwierdziliśmy że dopraszamy na szybko znajomych, P. zadzwonił do dwoch par - od razu się zgodzili, ja do mojej kolezanki,czy by z męzem nie przyszla - od razu się zgodzila, jako że i tak w kościele chciala być; po raz kolejny znajomi okazują sie pewniejsi niż rodzina i niezawodni....

nasze obrączki będzie mial świadek, czy bedą na tej srebrnej tacce - nie mam pojęcia, jest mi to bez roznicy, dogadam z ksiedzem w poniedzialek albo wtrek, kiedy sie dowiem kto ślubu nam udzieli - no i zawalczę o spotkanie P. i moje dopiero pod ołtarzem  :P

zaraz śmigamy po obrączki, potem restauracja, potem ubranko P.  :P

:D :D :D
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline przyszlazona
  • uzależniony
« Odpowiedź #2969 dnia: 20 Kwietnia 2012, 15:59 »
oj to fajnie, że się poukładało z tą dekoracją :)

współczuję z tymi goścmi, mi jeden kolega już odmówił, bo jedzie na mecz w piątek i rzekomo nie da rady dojechać w sobote (euro 2012 ech) i parę innych osób też i mi smutno, a w sumie znajomych co jako ostatnich zapraszaliśmy to od razu się zgodzili...

chcę zobaczyć obrączki :) i ubranko ślubne też :)