Autor Wątek: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 7  (Przeczytany 239667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
Odp: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 7
« Odpowiedź #2820 dnia: 29 Czerwca 2012, 11:47 »
Elżbieta Sowińska - Przepiera - polecam z całego serca :) Nigdy nie zostawia pacjenta bez odpowiedzi i nie liczy czasu trwania wizyty. Minus jest taki, że w związku z tym zdarzają się duże opóźnienia :P

także polecam, jedyny lekarz który nie zostawił mnie na lodzie!
duże opoznienia... to mało powiedziane ;)  :D ale warto czekac, ja nie marudze :)

powoli dolacze do watku, choc jeszcze nie pełna parą :)
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline moniq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #2821 dnia: 29 Czerwca 2012, 11:54 »
wiem o tym już myślałam, ciężka decyzja bo sama nie wiem co będzie lepsze
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #2822 dnia: 29 Czerwca 2012, 20:47 »
Monika oni tu na Śląsku to też w niejednej klinice byli i nic ::) ale przypadek przypadkowi nie równy, więc może być inaczej ;)

Offline kaasieek

• zapaleniec
  • data ślubu: 06.06.2007
« Odpowiedź #2823 dnia: 29 Czerwca 2012, 22:02 »
moniq, ponieważ swego czasu również ten temat przerabiałam, powiem tak: jeżeli dojazdy nie są dla Ciebie przeszkodą to chyba wybrałabym Białystok. Wiadomo, każdy przypadek jest inny, jednemu może pomóc lekarz w Novum innemu w Invikcie a jeszcze innemu w Bocianie. Jednak jeżeli ja byłabym na początku mojej drogi z tą wiedzą, którą mam teraz to zamiast do Warszawy czy Gdańska, pojechałabym odrazu do Białegostoku. Ja już wcześniej mój przypadek opisywałam: byłam w 2 klinikach na konsultacjach, niestety nie potrafili zdefiniować problemu.... Po niemal 2 latach bezowocnych starań, masy badań, podjęliśmy decycję o inseminacji a jeżeli by się nie udało to invitro. Leki do stymulacji cyklu czekały już w lodówce a ja czekałam na miesiączkę by rozpocząć konkretne działania.... Jak łatwo się domyślić zamiast okresu zobaczyłam na teście 2 ładne krechy... Przy planowaniu  drugiej ciąży udało się się w trzecim cyklu. Także nie poddawajcie się.......Trzymam mocno kciuki, by każda z Was zobaczyła te dwie upragnione krechy....

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #2824 dnia: 29 Czerwca 2012, 22:18 »
dołączam:)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #2825 dnia: 30 Czerwca 2012, 19:18 »
moniq  klinika w Białymstoku jest cudowna !! ale Bocian. JAk coś to pisz na pv. Novum.... hmm... no to też na pv jak coś ale ja chyba nie polecam ;) A w swojej okolicy.... wiesz to niby łatwiejsze ale nie do końca dobre jeśli klinika nie ma dobrych notowań. Czasem warto wydać jednorazowo więcej i kasy i  poświęcić swojego czasu.  W kazdym razie pisz do mnie na pv może coś pomogę ;)

Offline kot_ethne

• "Bez miłości człowiek jest jak nieboszczyk na wakacjach..."
  • forumowicz
  • "Cierpliwość - to połowa sukcesu w miłości..."
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #2826 dnia: 2 Lipca 2012, 00:47 »
Nam z kolei w Novum pomogli. Wystarczył jeden cykl. Wybraliśmy akurat tą klinikę, bo znaliśmy parę która "zaskoczyła" po pierwszej wizycie. To co mi się podobało, to stały telefoniczny kontakt z lekarzem. Nie musiałam jechać np. na monitoring do Wawy. Lekarz przepisał mi leki, wyjaśnił kiedy mam brać zastrzyki, kiedy udać się do 'nie ważne którego gina' u mnie w mieście, byle tylko zrobił USG czy pęcherzyki przyrastają. Potem telefon do Novum i lekarz mówił co dalej. Okazało się, że odpowiedź organizmu za słaba i przydałoby się jeszcze kilka zastrzyków, żeby cyklu nie stracić to w 15 minut po rozmowie z lekarzem miałam przefaksowaną receptę a oryginał dosłali pocztą. Więc mimo iż bałam się, że w klinice zostawimy majątek, to tak naprawdę koszt wizyty był niższy niż nie u jednego niby super hiper ginekologa u nas. Jedynie musiałam doliczyć koszt dojazdu. I mieliśmy ogromne szczęście bo tak naprawdę to skończyło się na tej jednej pierwszej wizycie. Więc czasem to wszystko jest bardzo względne.
Po pierwsze zależy na co się człowiek nastawi jadąc do takiej kliniki. I do jakiego lekarza trafi. Bo jak to wszędzie bywa, jednemu ktoś przypasuje, a inny wyzwie go od chamów, nieudaczników, nieuków itp. Tak samo jak nie wszyscy lekarze są w danej klinice super. Może być i tak (coś nie powinno), że lekarz do którego się trafi, nie potrafi nam pomoć jak może pomógłby jego kolega zza ściany.
... (coś nie powinno)...

miało być - choć nie powinno  ::)

Offline moniq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #2827 dnia: 2 Lipca 2012, 09:19 »
do Białegostoku mamy jakieś 500km auto mamy ale nie liczyła bym na nie więc zostaje pociąg
sama nie wiem jaką decyzję podjąć...ale dzięki za rady
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #2828 dnia: 3 Lipca 2012, 08:59 »
kot_ethne fajnie że Novum wam pomogło. Lekarzy mają rewelacyjnych. Ale trudniejsze przypadki sa traktowane bardzo schematycznie. Ale to moje odczucie ;) W każdym razie gratuluję :)

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #2829 dnia: 6 Lipca 2012, 23:39 »
Wczoraj byłam na USG i pani doktor mi powiedziała, że mam torbiel na jajniku 4,5 cm. Przez to nie miałam okresu i powiedziała, że miałam cykl bezowulacyjny. Dostałam duphaston na wywołanie okresu i później dalej mam brać od 16 dnia cyklu. Z tego wszystkiego nie zapytałam jej, czy mamy przestać się starać, czy nie? Czy taka torbiel jest groźna?

Offline svene

• zapaleniec
  • MAMA ANIOŁKĄ [*] 03-06-09
  • data ślubu: 07-07-07
« Odpowiedź #2830 dnia: 7 Lipca 2012, 13:51 »
Ja z powodu torbiela miałam w zeszłym roku przełożona inseminacje o miesiąc- dostalam leki na wchonięcie tego g....
.Więc raczej powinno się nie zachodzić w takim stanie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #2831 dnia: 7 Lipca 2012, 14:35 »
TORBIEL  to rodzaj żeński...
TA torbiel, nie ten torbiel...
"z powodu torbieli"...nie "torbiela"
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #2832 dnia: 7 Lipca 2012, 15:00 »
Wczoraj byłam na USG i pani doktor mi powiedziała, że mam torbiel na jajniku 4,5 cm. Przez to nie miałam okresu i powiedziała, że miałam cykl bezowulacyjny. Dostałam duphaston na wywołanie okresu i później dalej mam brać od 16 dnia cyklu. Z tego wszystkiego nie zapytałam jej, czy mamy przestać się starać, czy nie? Czy taka torbiel jest groźna?
A kiedy masz iść na kontrol do lekarza??
Ja kiedyś tez miała torbiel, ale lekarz mi nic nie mówił żeby przerwać staranka bo zrobiła mi się od niepękniętego jajeczka i wnioskuję ze u Ciebie jest to samo bo napisałaś ze miałaś cykl bezowulacyjny, ale może niech Lilian powie czy dobrze myśle???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2833 dnia: 7 Lipca 2012, 15:22 »
najczęściej torbiele są czynnościowe, czyli pojawiają się i znikają po miesiączce...
mamy je i nic o nich często nie wiemy...

czytając to co napisała Anjuszka...wg mnie starać się możesz...

co innego rozród wspomagany (inseminacja) co innego fizjologiczny cykl owulacyjny...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #2834 dnia: 7 Lipca 2012, 22:06 »
Ja mialam rok temu dosyc duza, ze troche bolalo. Przez to okresu nie mialam, gin nastraszyl mnie ze jak poczuje mega bol to znaczy, ze peknie, trwalo to jeszcze jakies trzy tyg zanim pekla i wcale wiekszeo bolu niz @ nie bylo, potem usg czy wszystko wylecialo i juz nie wrocila, nie miala za bardzo szansy, bo zaraz ciaza byla.

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2835 dnia: 7 Lipca 2012, 22:50 »
Na kontrolę powinnam iść za 2 tygodnie, ale że będę wtedy w Chorwacji, to mam przyjść prosto po urlopie. Biorę już 3ci dzień ten duphaston i na maxa boli mnie brzuch, mam nadzieję, że okres przyjdzie.... kurcze zestresowałam się, byłam 2 miesiące temu u gina iwszystko było ok, dostałam zielone światło do staranek, a tu nagle jakaś torbiel  :-\
dzięki Dziewczyny za odpowiedzi!

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #2836 dnia: 8 Lipca 2012, 13:55 »
mam zapytanie, nie wiecie moze ile dni przed @ szyjka unosi sie i mieknie?

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #2837 dnia: 8 Lipca 2012, 18:32 »

powoli dolacze do watku, choc jeszcze nie pełna parą :)

Czaję się i czaję i chyba też pomału dołączę oficjalnie :) Jestem w połowie 1 cyklu bez tabsów - chyba właśnie owuluję :), łykam kwasik, a na regale z książkami wielki comeback "W oczekiwaniu na dziecko" :) Wrzesień/ październik byłby idealny na zapłodnienie, ale jeśli wydarzy się wcześniej to nie będziemy płakać :)

W tygodniu byłam u gina i na usg pokazały się dwa pęcherzyki - to chyba dobry znak po odstawieniu tabsów :)

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #2838 dnia: 8 Lipca 2012, 20:11 »
No to jak sprawy się tak mają to chyba do września/października może być "posprzątane"  ;D.

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
« Odpowiedź #2839 dnia: 8 Lipca 2012, 20:35 »
japcio ja jestem pierwszy cykl po wyciągnięciu wkładki ;) Pik LH mam już za sobą  ;) Teraz tylko cierpliwie czekać na testowanie tylko sama nie wiem kiedy ;) Chyba 14 - 16 dni od piku LH by wypadało. Chyba, że pierwszy raz od marca 2009 dostanę @ aż się boję bo nie pamiętam jak to jest  :D
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2840 dnia: 8 Lipca 2012, 20:52 »
Ja na razie testuję tylko owulacyjnymi :) Uważamy, żeby na razie nie zmajstrować bobo, ale wszystko może się wydarzyć ;)

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2841 dnia: 8 Lipca 2012, 21:15 »
 :D tak tak uważacie - terminy, przeprowadzki i inne sprawy  ;)  A i jak kiedyś pisałaś mąż na "odwyku" po Euro. A teraz to by była szansa na bliźniaki - to by się córcia ucieszyła  ;D
BOY
GIRL

Offline Karolla77

• uzależniony
  • Zakochani i świadomi że ich miłośc to nie wiatr...
  • data ślubu: 23.05.2009  :serce:
« Odpowiedź #2842 dnia: 8 Lipca 2012, 23:39 »
widzę japcio że podobnie planujemy wrzesień/październik idealny czas na zmajstrowanie bobaska a bliźniaki czemu nie ale raczej u mnie nie ma szans  ;)
Zuzanka 06.03.2010 godz. 20:30 2950 g, 51 cm
Antoś 11.06.2013 godz. 8:15 3230 g, 55 cm
Pola 21.04.2015 godz. 8:40 3000 g, 53 cm
Moje dzieci - moje najwieksze szczescie

http://www.ziabka.pl/ ART. DLA NIEMOWLĄT

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2843 dnia: 9 Lipca 2012, 09:55 »
Bliźniakom mówię DZIĘKUJĘ :) Gdyby to było pierwsze dziecko to sytuacja idealna, ale przy naszej dzikusce jedno wystarczy :) Zresztą u nas w rodzinie nie było nigdy bliźniaków, u męża też nie. Więc całe szczęście :)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #2844 dnia: 9 Lipca 2012, 11:48 »
Tak Was czytam i czytam... Kiedy przyszła Wam TA myśl, że chcecie drugie dziecko? Ja jakoś na razie nie mogę sobie wyobrazić tej rewolucji, może w nast roku coś mi się odmieni :)

Dziś idę w końcu do gina, bo ileż można żyć bez @ - 2.08.2010r. miałam ostatnią!! Nie karmię już 2 miesiące. Pewnie znów będę walczyć o płodność jak przyjdzie co do czego...

Staraczki, powodzenia!

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2845 dnia: 9 Lipca 2012, 11:57 »
Kiedy przyszła Wam TA myśl, że chcecie drugie dziecko?

Niedawno ;) Ale dziś mam wątpliwości, bo małą roznosi i mam ochotę wepchnąć ją z powrotem do macicy :) Ale stawia się, buntowniczka :)

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2846 dnia: 9 Lipca 2012, 13:37 »
My też nie dawno jakoś około 2 urodzin pojawiła się pierwsza myśl że może. A teraz mimo, że Tymek jest mega niegrzeczniuchem  ;) To nie jest argument. czy ogarnę, nie wiem - pewnie będzie ciężko :)
BOY
GIRL

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #2847 dnia: 9 Lipca 2012, 14:11 »
Ja nie chcę dużej różnicy wieku moich dzieci, a że teraz odchowuję Młodego i nie idę do pracy, to jest to dla nas najlepszy moment na następne dziecko.
Boję się niesamowicie tych dodatkowych obowiązków, pewnie nie zdaję sobie sprawy jak ciężko momentami będzie.
On 2011
Ona 2013

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2848 dnia: 9 Lipca 2012, 15:24 »
Dziewczyny, a w szczególności Liliann - mam jeszcze kilka pytań, a mianowicie, dostałam duphaston na wywołanie @, mam brać go 2 razy dziennie przez 5 dni, dzisiaj mija piąty dzień a @ nie ma... czy miałam dostać @ w ciągu brania, czy po odstawieniu? W piątek wyjeżdżam do Chorwacji, czy powinnam jeszcze przed wyjazdem udać się do lekarza skonsultować to? Strasznie się tym stresuję...  :-\

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2849 dnia: 9 Lipca 2012, 15:27 »
5 dni i odstawić...
@ powinna przyjść...
— Richard M. Devos