Autor Wątek: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 7  (Przeczytany 240884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
Odp: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 7
« Odpowiedź #2250 dnia: 19 Stycznia 2012, 22:45 »
Przed ciązą regularnie. Po ciązy dopiero 2 miesiaczki, pierwsza po świętach, druga obecnie sie konczy (przyszla wczesniej jakos) i byla mega'hiper'super'bolesna.
Usg lekarz zrobil, powiedzial, ze tarczyca dwuplatowa, silnie hypoechogeniczna, calkowita - zapamietalam to dokladnie, zeby wygooglowac w domu ;)

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #2251 dnia: 19 Stycznia 2012, 23:39 »
Jolu ja sie na wynikach niestety nieznam ;D ;D
ale zaskoczylas mnie, widze ze macierzynstwo sie spodobalo ;D ;D ;D
ja osobiscie niewiem czy dalabym rade w tak krotkim okresie czasu zdecydowac sie na kolejne :) :)
planujemy sie starac 3 lata po tym jak "okruch" z brzuszka juz wyjdzie ;) ;)ono do przedszkola a my ruszamy ;) ;) ;)

ale Tobie mocno kibicuje :) :)
:*:*:*

Offline moniq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #2252 dnia: 20 Stycznia 2012, 08:28 »
a mam pytanie jeśli TSH jest w normie to warto zrobić też FT3 i FT4 ?
a co to jest anty-TG i TPO? to też związane z tarczycą?
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #2253 dnia: 20 Stycznia 2012, 10:23 »
a co to jest anty-TG i TPO? to też związane z tarczycą?
Ja też dołączam do pytania?

U mojego męża ostatnio wykryto na usg mnóstwo małych guzków na tarczycy w poniedziałek idzie na Unii na cały dzień na dodatkowe badania :(.

Offline Zoya

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2254 dnia: 20 Stycznia 2012, 11:35 »
Paulinka, macierzynstwo spodobalo mi sie, owszem. Najfajniej jest teraz kiedy Radek juz zaczyna kumac, troche pogada sobie, rechocze się z byle czego np z pilota do tv i siedzi sam. Nam sie marzy trojka dzieci to trzeba się streszczac ;) Mialam/mielismy czekac dwa lata, ale jak juz wyjde z pieluch to nie bedzie mi sie chcialo, no i nie wiadomo jak to bedzie potem. No tak jak np teraz ta tarczyca nas wstrzymuje... 

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #2255 dnia: 20 Stycznia 2012, 14:15 »
jolanga trzymam kciuki za realizację waszych marzeń. Ja tam na razie nie mam odwagi na drugiego bąbla ;)
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline Zoya

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2256 dnia: 20 Stycznia 2012, 14:26 »
eovina dziekuje :) Dwa miesiące temu tez nie miałam przekonania... pomimo rozpoczętego okresu ząbkowania, nabrałam pewnosci ;)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #2257 dnia: 20 Stycznia 2012, 14:35 »
ja ostatnio bylam wlasnie na szkoleniu gdzie ginekolodzy baaardzo podkreslali celowosc badan tsh w ciazy i leczenia nawet subklinicznych postaci niedoczynnosci, tsh w ciazy powinno byc ponizej 2,5...
sama wlasnie z powodu takiej subklinicznej postaci lecze sie od pol roku specjalnie przygotowujac sie do ciazy...
wg ostatnich badan nawet niedoczynnosc niewielkiego stopnia moze powodowac nadreaktywnosc dziecka do ADHD wlacznie, nie wspominajac o kretynizmie ;)...

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #2258 dnia: 20 Stycznia 2012, 14:36 »
pomimo rozpoczętego okresu ząbkowania, nabrałam pewnosci
proszę cie mnie ząbkowanie mojej Olci chyba wykończy ;)
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #2259 dnia: 20 Stycznia 2012, 14:52 »
Pojęcie "kretynizm" wyszło z uzycia jakies 20 lat temu :) teraz w pedagogice uzywa się okreslenia niepełnosprawność intelektualna w stopniu głebokim, no chyba, że chodzi o okreslenie medyczne: kretynizm tarczycowy to się chyba nazywa, ale na tym sie nie znam wcale :)

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2260 dnia: 20 Stycznia 2012, 14:58 »
chodzilo mi wlasnie o ten medyczny kretynizm - nastepstwo nieleczonej wrodzonej niedoczynnosci tarczycy ;) myslalam, ze w zyciu nie spotkam takiego pacjenta, a jednak...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #2261 dnia: 20 Stycznia 2012, 17:30 »
kretyn tarczycowy to dziecko z wrodzoną niedoczynnością tarczycy własnej...nie matki...
po to się min robi noworodkom testy przesiewowe w 3 dobie życia...

to zależy...
dłuższy wykład...
czasem tak czasem nie...

ja ostatnio bylam wlasnie na szkoleniu gdzie ginekolodzy baaardzo podkreslali celowosc badan tsh w ciazy i leczenia nawet subklinicznych postaci niedoczynnosci...

ale do wytycznych jakoś tego nie włączają...HIV trafił, co prawda jako zalecane, ale nie obowiązkowe, ale jest...
Póki co to są dwa fronty - tych co uważają, że trzeba wszystkim i tacy, którzy tylko grupom podwyższonego ryzyka...
Jedno jest pewne każdej ciężarnej z tarczycowym wywiadem powinno się wykonywać  TSH i wolne hormony i leczyć także subkliniczną niedoczynność czy nadczynność tarczycy...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline moniq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #2262 dnia: 20 Stycznia 2012, 17:58 »
liliann dzięki, czyli lepiej zrobić  :P
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2263 dnia: 20 Stycznia 2012, 18:03 »
dziewczyny jak jesteście w tym wątku z powodów trudności z zajściem w ciąże, to zróbcie i TSH i wolne hormony...
Problemy z tarczycą mogą być przyczyną trudnosci z zajściem w ciążę.
Sama TSH robiłam (ale tylko TSH) przed laty kiedy starałam się o Ewę i stwierdziłam sobie hiperprolaktynemię. To często idzie w parze z niedoczynnością tarczycy...ale mają prawidłowe TSH opuściłam sobie dalsze grzebanie, bo to nie ta droga...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2264 dnia: 20 Stycznia 2012, 20:37 »
tylko jest w tym problem, ze jesli jest postac subkliniczna bez obciazen to nikomu do glowy nie przyjdzie sprawdzanie poziomu hormonow...

Offline Zoya

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2265 dnia: 20 Stycznia 2012, 20:43 »
Ja zauwazylam, ze po euthyroxsie przestaly mi wlosy leciez z glowy po ciazy, a lecialy garsciami.... wymyslilam sobie zatem, ze w takim razie ustabilizuje mi sie ten caly system, a tu d* blada, trzeba jeszcze czekac...
tak czy inaczej za staraczki zaciskam kciuki!! :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2266 dnia: 20 Stycznia 2012, 20:44 »
zaba zawsze gdzieś jest problem...nie ma sytuacji idealnych
nie da się przebadać wszystkich na wszystko...m.in po to są zalecenia i wytyczne...
bo tak to każdy jest mądry po fakcie i prawi morały (dygresja do doktora, który wytyka poprzednikowi, że czegoś nie zrobił)...a najmądrzejszy jest patomorfolog, tyle, że pomóc już wtedy nie ma jak...
— Richard M. Devos

Offline Zoya

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2267 dnia: 20 Stycznia 2012, 20:48 »
Ale takie wytykanie to chyba jest w kazdym zawodzie, lekarz poprzedniemu lekarzowi, murarz murarzowi, a ksiegowa ksiegowej...  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2268 dnia: 20 Stycznia 2012, 20:52 »
no to feee....nieładnie...
Prawda niestety jest taka, że następca zawsze jest mądrzejszy od poprzednika, bo wie o tyle więcej ile tamten zrobił + nowe objawy + coś tam jeszcze i jeszcze...
Mnie irytuje jedynie niedbalstwo...zaniechanie itp...
— Richard M. Devos

Offline Zoya

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2269 dnia: 20 Stycznia 2012, 22:54 »
To samo i mnie irytuje, potem muszę poprawiac  >:(
A teraz pytanie takie, czy dwuroznosc macicy jest przeszkodą w donoszeniu ciąży? Czy trzeba operowac? Jestem zielona w tym temacie, lecz bliska mi osoba ma z tym problem.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2270 dnia: 20 Stycznia 2012, 23:01 »
— Richard M. Devos

Offline Zoya

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2271 dnia: 20 Stycznia 2012, 23:22 »
liliann dzięki, przeczytane, mam mniej więcej zarys problemu :)

Offline svene

• zapaleniec
  • MAMA ANIOŁKĄ [*] 03-06-09
  • data ślubu: 07-07-07
« Odpowiedź #2272 dnia: 21 Stycznia 2012, 14:56 »
ja mam macice dwurożną..i niestety nie tylko mam problem z zajsciem, ale jesli w końcu sie uda.. to zdaje sobie sprawe z orromnego ryzyka poronienia. niestety taka uroda tej macicy:(
ale znam kobiety ktore donosiły do 40 tygodnia..
macica jest bardzo elastyczna i w ciazy sie rozciąga, wiele kobiet nawet nie wie że takową posiada..

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #2273 dnia: 21 Stycznia 2012, 15:27 »
Jedna z moich koleżanek ma macicę dwurożną i urodziła w 38 tygodniu, ale musiała leżeć od piątego miesiąca, bo miała skurcze - jak to lekarz określił - macica jest za mała i stara się pozbyć intruza.

Druga koleżanka ma za to dwie macice i jak do tej pory (20tc) ciąża przebiega bez komplikacji. Co prawda jest pod stałą kontrolą i wizyty ma co dwa tygodnie.

Co prawda obie miały problemy z zajściem w ciążę, ale w końcu się udało :) Dziewczyny głowa do góry, trzymam za Was kciuki.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #2274 dnia: 21 Stycznia 2012, 23:55 »
Jolanga ja mam Hashimoto.. (i dużo lekarzy mi mówiło, że mogę mieć problemy w zajście w ciążę). I najśmiszniejsze jest to, że wykryłam je sobie sama przez przypadek.. Poszłam po prostu zbadać sobie profilaktycznie tarczycę.. i zrobiłam też od razu przeciwciała.... i TSH, f3 i f4 miałam super wynik a przeciwciała masakryczne... I dlatego ja zawsze będę wszystkim kobietom mówić żeby chociaż raz sobie takie badania na wszelki wypadek zrobiły.. Lilian mnie pewnie zaraz zjedzie.. :)Ale ja uważam, że badanie na tarczycę powinno być w ogóle obowiązkowe.. Bo po tym jak u mnie wykryli "kazałam" przebadać się wszystkim swoim kolezankom i co prawda nie połowa ale u kilku moich koleżanek też znaleźli hashimoto..
Ja w ciąży musiałam badać tsh bardzo regularnie w przychodni na Pomorzanach.. nie ma już niestety tej przychodni - raz w miesiącu..
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2012, 19:04 wysłana przez .:Anka:. »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2275 dnia: 22 Stycznia 2012, 00:01 »
Lilian mnie pewnie zaraz zjedzie.. :)

już lecę....

jakbyś miała np zespół antyfosfolipidowy też byś kazała wszystkim się na to badać...a można stracić ciążę i to dużo szybciej jak przy niedoczynności tarczycy...
ale to jest jedynie Twoje subiektywne zdanie...
wybacz, ale na tym nie mogą się opierać zalecenia i wytyczne medyczne...
— Richard M. Devos

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2276 dnia: 22 Stycznia 2012, 00:06 »
Lilian ale kurcze na tarczycę choruje tyle osób, że przesada.. a na to co wymieniłaś chyba nie tak dużo co?? Serio ja tam od dawna wszystkim mówię, żeby sobie zbadali tarczycę i już nie raz dostałam telefon z podziękowaniem.. niestety.. bo wolałabym oczywiście nie mieć racji.. a jak dziewczyny tutaj niekótre mają takie problemy z zajściem w ciąży to chyba dobrze jest poradzić żeby zbadać też przeciwciała a nie tylko tsh.. bo u mnie na przykład same tsh nic by nie dało..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2277 dnia: 22 Stycznia 2012, 00:15 »
mam pytanie jesteś albo byłaś leczona kiedykolwiek z powodu tarczycy? w ciąży byłaś leczona?
Lilian ale kurcze na tarczycę choruje tyle osób, że przesada.. a na to co wymieniłaś chyba nie tak dużo co??

nie znam statystyk, ale znam dużo więcej dziewczyn które pomimo braku spełnienia wszystkich kryteriów rozpoznania zespołu antyfosfolipidowego, po włączeniu profilaktycznej terapii w ciąży w końcu ją donaszały i dzisiaj mają zdrowe dzieci, a wcześniej traciły jedną, dwie lub trzy...
Choroba z tej samej grupy co Hashimoto - autoimmunologicznych...

a jak dziewczyny tutaj niekótre mają takie problemy z zajściem w ciąży to chyba dobrze jest poradzić żeby zbadać też przeciwciała a nie tylko tsh..

no i co???...przeciwciała dodatnie...a TSH i wolne hormony prawidłowe? co to zmieni w sytuacji niemożności zajścia w ciążę?
bo wykonania TSH przy problemach z zajściem nie kwestionuję...to ma znaczenie, czasem kluczowe...
ale przeciwciała po co? poza chęcią poznania swojego statusu immunologicznego?
żeby było weselej są postacie Hashimoto bez podwyższonych przeciwciał...wcale nie tak rzadko...
— Richard M. Devos

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2278 dnia: 22 Stycznia 2012, 00:24 »
To że jak już zajdą w ciąże to mają tą świadomość, że muszą w ciąży regularnie badać tsh... Sama mówisz że w ciąży nie ma obowiązku badania tsh.. Ja miałam tsh prawidłowe przed ciążą ale mimo to dostałam eutyrox 25 (nie wiem czy dobrze napisałam). Jak zaszłam w ciąże mama mnie namówiła żebym w 6tc zbadała już tsh.. za nic nie chciałam bo stwierdziłam że to przecież za szybko żeby mi się zmieniło.. a to psikus bo już miałam niedoczynność.. no i mówię całą ciążę co miesiąc musiałam się badać.. Pod koniec brałam już dawkę 75. Teraz po ciąży raz na pół roku chodzę do lekarza.. a tak sama sobie sprawdzam co jakiś czas tsh czy wszystko jest ok.
A poszłam się przebadać od tak profilaktycznie.. chociaż nie miałam najmniejszych wskazań do tego..

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #2279 dnia: 22 Stycznia 2012, 00:37 »
A tak z innej beczki, czy po antybiotyku (cipronex) moze sie okres spozniac?