Autor Wątek: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 7  (Przeczytany 240996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
Odp: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 7
« Odpowiedź #1380 dnia: 12 Października 2011, 22:42 »
no moim zdaniem rodzinnego trzeba słuchac a nad ginekologiem sie zastanowic! albo jego zmianą!
przeciez tabletka zapewnia dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy, co Ci da stosowanie tylko w dni płodne-tak na zdrową logikę? przecież trzeba zadbać o to i przed planowaną ciążą jak i później jako wspomaganie organizmu...mój ginekolog na każdej wizycie upewnia się czy biorę kwas foliowy!
a jesli chodzi o suplementy w ciąży-tym się nei zadręczaj-lekarz zawsze dobierze co trzeba, w pierwszym trymestrze stosuje się co innego (do 12 tyg specjalnie dobrane witaminy-o ile w ogóle lekarz stwierdzi taką potrzebę, po 12 tyg juz inne, ewentualnie żelazo-ale to przecież będziesz potwierdzac przez badania krwi i moczu co wizytę)
a infekcje w ciąży? czasem trzeba antybiotyki zastosować...bo nieleczona infekcja jest groźniejsza niż ew. wpływ medykamentów....
ale w ogóle selena-po co się tak zamartwiac już na wstępie?
kciuki za Ciebie trzymam-i się nei przejmuj jak na razie konserwantami w miniaturowej tabletce-więcej zła znajdziesz w marchewce działkowej:)

marcella-witaj w grupie tarczycowców-ja wciąż walczę z tym by mi nie spadła poniżej normy! ale na razie sobie radzi...na euthyroxie oczywiście:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #1381 dnia: 12 Października 2011, 22:44 »
ja kupilam kwas jak zaczelismy sie starac ale nie zdazylam za wiele brac, bo od razu sie udalo i przerzusilam sie na witaminy i tam juz byl kwas foliowy, a teraz tez nie zdazylam  ;D

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
« Odpowiedź #1382 dnia: 12 Października 2011, 22:45 »
foli kto pikuś ... ja to muszę się kluć codziennie ... i to dopiero jest coś ...

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #1383 dnia: 12 Października 2011, 22:45 »
Asashia, Marcella, współczuję Wam, ale też inaczej się coś bierze, jak rzeczywiście trzeba, jak jest eyrwźny powód.

Daruda, tylko czyje wskazanie, jak każdy lekarz co innego mówi...

Ja nie kwestionuję potrzebności kwasu foliowego, tylko zastanawiam się, przez jaki czas powinnam go brać...

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #1384 dnia: 12 Października 2011, 23:00 »
oj nie spokojnie-nie potrzeba mi współczuć:)
ja bym brała aż do zajścia w ciąże-i później wg zalecen lekarza również raz dziennie, niektórzy dają podwójną dawkę...
to oczywiste,że nasze mamy nie brały foliku...ale nie miały też usg i innych badań...warto na to spojrzeć pod tym kątem...medycyna również ewoluuje:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #1385 dnia: 12 Października 2011, 23:03 »
Ja nie kwestionuję potrzebności kwasu foliowego, tylko zastanawiam się, przez jaki czas powinnam go brać...

Z Wiki: W celu profilaktyki wad cewy nerwowej u płodu, zaleca się przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego dziennie, przez okres począwszy od trzech miesięcy przed planowaną ciążą, aż do 12 tygodnia. W praktyce, ze względu na duży odsetek ciąż nieplanowanych, zaleca się, aby wszystkie kobiety w wieku rozrodczym, przyjmowały stale doustną suplementację kwasu foliowego w dawce 0,4 mg.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #1386 dnia: 12 Października 2011, 23:04 »
Selena to może spójrz na to tak... ciąża to wyraźny powód żeby łykać kwas foliowy.... albo jedź mnóstwo rzeczy, które ten kwas foliowy mają.. tylko nigdy nie będziesz mieć pewności czy zjadłaś wystarczająco dużo...

Nie pisałam tutaj ale u mnie nie widać serduszka.. Teraz jest 8tc i 4 dzień..  jak za tydzień dalej nie będzie to będę mieć zabieg.. lekarz mnie pocieszył, że tylko miesiąc przerwy musimy zrobić... :(

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1387 dnia: 12 Października 2011, 23:20 »
Nam obojgu czyli i mi i mężowi lekarz przed rozpoczęciem starań, bodajże 3 miesiące kazał łykać kwas foliowy

Offline moniq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #1388 dnia: 13 Października 2011, 07:54 »
marcella trzymam kciuki za maleństwo
ja też łykam kwas foliowy codziennie, przyzwyczaiłam się a o starankam staram się nie myśleć
trzymam za was kciuki kochane
Madziu daj znać jak po wizycie
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #1389 dnia: 13 Października 2011, 09:15 »
Ja wczoraj na wizycie dowiedziałam się, że po zabiegu macica Ok, ale pojawiła się torbiel 35mm. Na razie mam zaczekać do pierwszej @ i zaraz po niej na kontrolę czy torbiel się wchłonęła czy nie :(
Zalecana przerwa w staraniach- 6 cykli.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1390 dnia: 13 Października 2011, 09:17 »
Ja nawet dostałam od lekarza recepte na kwas foliowy w dawce 5 mg i taki łykałam do 12 tyg ciąży  ;)

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #1391 dnia: 13 Października 2011, 09:41 »
Marzenieeee - przylaczam sie do klubu "klujacych sie"  ;) ja wygladam jakby mnie ktos regularnie bil  :P ale czego sie nie robi dla malenstwa  :)

Lekarz ostatnio mi powiedzial ze zastrzyki odstawimy za jakis czas. Przeraza mnie to, bo sie boje ze odstawienie moze sie zle skonczyc. No cóz, trzeba ufac lekarzowi  :-\ mimo iz psychika sie buntuje  :-\

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1392 dnia: 13 Października 2011, 10:18 »
Bożena ja mam być kuta już do końca ciąży co mnie bardzo przeraża ... masz duze siniaki ... ja zaczęłam robić po bokach to są mniejsze tylko takie kropki, koło pępka mam takie siniaki jakby mnie mąż lał :) a czym się kujesz?

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #1393 dnia: 13 Października 2011, 10:32 »
o Bożena-Ty równiez....
dziewczyny to napiszę tutaj-bo ja własnie wczoraj jestem po konsultacji lekarza i pielęgniarek-bo mi zrosty po clexanie się porobiły, okazało się,że moja pielęgniarka źle mi pokazała technicznie jak się robi zastrzyki podskórne,

prawidłowo: łapiemy fałd skóry-żeby się napiął-strzykawkę odwracamy do dołu igłą-tak by pęcherzyk spokojnie sobie popłynął do góry tłoka, wbijamy igłę prostopadle w fałd skóry, powoli wciskamy tłok, wyjmujemy igłę i dopiero wtedy puszczamy tłok, miejsce po iniekcji przyciskamy wacikiem ze spirytusem,
ja dodatkowo odpowietrzałam strzykawkę przed iniekcją, potem jeszcze w fałdzie skóry odciągałam tłok by sprawdzić czy nie ma krwi i dopiero robiłam zastrzyk-a to powoduje siniaki i zrosty! i się okazało ,że nie wolno tak robić-eh
może się komuś przyda....

u mnie powstały dość spore "guzki" zrosty pod skórą-w to miejsce z resztą już nie mogłam się wkłuć i było to bardzo bolesne-więc musiałam robić z drugiej strony wciąż zastrzyki, a stosowałam clexane tylko ok 5 tyg, teraz mam smarować "cepan" em, nic innego nie da się zrobić

oj tam się rypnęłam-zamiast słowa tłok miał być fałd skórny:
prawidłowo: łapiemy fałd skóry-żeby się napiął-strzykawkę odwracamy do dołu igłą-tak by pęcherzyk spokojnie sobie popłynął do góry tłoka, wbijamy igłę prostopadle w fałd skóry, powoli wciskamy tłok, wyjmujemy igłę i dopiero wtedy puszczamy fałd skóry, miejsce po iniekcji przyciskamy wacikiem ze spirytusem,

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1394 dnia: 13 Października 2011, 10:39 »
ja właśnie robię tak jak napisałaś ... tylko że ja nie mogę wypuszcza powietrza bo tak to jest w tej najmniejszej dawce ... bo od razu wylewa się roztwór ...

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #1395 dnia: 13 Października 2011, 10:50 »
oj-teraz nie wiem czy napisałam tę notkę zrozumiale-bo własnie dobrze- nie wolno odpowietrzać i odciągać krwi! ja cudowałam i qrczę też się nacierpiałam trochę!
wiem,że na początku miałam wieksze siniaki-kiedy się uczyłam robić zastrzyki i puszczałam fałd skóry:) potem już zrobił się duży siniak w miejscu zrostów...

wiesz-jak ktoś ma predyspozycje do powstawania siniaków i zrostów, bliznowców itp (ja mam) to cudów nie ma...ale prawidłową techniką można przynajmniej zmniejszyć skutki uboczne...
 :Kwasny:

Offline BOZENA28

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1396 dnia: 13 Października 2011, 11:10 »
no wlasnie, ja nie odpowietrzam, bo tak pisze w instrukcji. Równiez igle wyciagam rownoczesnie jak poszczam fald skorny. Próbowalam najpierw igle wyciagnac a potem fald skurny puscic, ale to powodowalo ze krew zaczynala sie saczyc i byl jeszcze wiekszy siniak.
Rowniez mialam powiedziane ze nie wolno uzywac spirytusu itp, dlatego nic nie uzywam.

Z tymi siniakami jest roznie, jakos od tygodnia mam minimalne slady, tydzien wczesniej byla tragedia, na poczatku rowniez bylo w miare ok.

Marzenieee, wiesz ja wlasnie wolalabym do konca ciazy. Taki spokoj psychiczny, ze robie wszystko co mozliwe  :-\
chyba przy nastepnej wizycie spytam sie lekarza co o tym mysli dokladniej. a propo wizyty, strasznie sie stresuje a tu jeszcze 1,5tyg do wizyty......

Offline BOZENA28

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1397 dnia: 13 Października 2011, 11:11 »
skórny  ::)

Offline BOZENA28

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1398 dnia: 13 Października 2011, 11:13 »
a czym się kujesz?

clexane 0,2 do tego acard 1x1

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1399 dnia: 13 Października 2011, 12:07 »

clexane 0,2 do tego acard 1x1

a to tak jak ja tylko że u mnie zamiast acardu acesan.
Zapytaj to, zapytaj :) a kiedy wizyta ja 25.10

Offline BOZENA28

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1400 dnia: 13 Października 2011, 12:50 »
wizyta jest 24.10. o 10.40  :) bedzie to 12tydzien  :D

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #1401 dnia: 13 Października 2011, 13:51 »
zeby zminimalizowac prawdopodobienstwo wystapienia siniakow i bol nalezy mocno scisnac fald skorny, tak mocno zeby zabolalo i dopiero sie wkluc...i co jest baaardzo wazne nie mozna po zastrzyku masowac tego miejsca, bo to moze wlasnie spowodowac zgrubienia i zapalenia tkanki podskornej...

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #1402 dnia: 13 Października 2011, 14:30 »
o z tym masowaniem-też cenna uwaga-przynajmniej to robiłam dobrze:)
a ty żaba z doświadczenia jako pacjent czy piguła/lekarz?

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #1403 dnia: 13 Października 2011, 14:51 »
hehe z teorii lekarz ale doswiadczenia nabylam jako pacjent, sama wielokrotnie stosowalam clexanki i dziele sie przezyciami ;)...
bardzo nie lubie sama sobie robic zastrzykow, wiec raz poprosilam meza ale zanim zdazylam mu powiedziec co i jak to zlapal i wklul wlasnie bez scisniecia faldu, bolalo strasznie, a siniak to mi po tym miesiac schodzil - juz nie wspominajac o tym, ze nie moglam juz robic kolejnych wkluc po tej stronie brzucha :P...od tego czasu sama sie okaleczam ;)...

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1404 dnia: 13 Października 2011, 14:54 »
mój mężuś za to powiedział że mi nigdy nie zrobi ... mi za to trzęsą się ręce, to robi mi mama :)

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #1405 dnia: 13 Października 2011, 15:52 »
:D u mnie pierwszy zastrzyk to był płacz i zgrzytanie zębów-w końcu pomógł mi mąż (nie miał zbyt duzo oporów-brutal :mrgreen: )-ale kolejne już sama robiłam, i potwierdzam-samemu lepiej robić...tymbardziej jak już się pojawiły te zrosty i siniaki-to wiedziałam gdzie bardziej boli-gdzie mniej :)

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1406 dnia: 13 Października 2011, 19:54 »
Madziu jak po wizycie?
Dziękujemy

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #1407 dnia: 13 Października 2011, 21:47 »
Po wizycie wszystko dobrze :D :D :D Mam zdjęcie maluszka, widziałam, rety, widziałam nasze maleństwo i to pulsujące, bijące serducho jak dzwoneczek jakiś... :) Byłam zapatrzona jak nie wiem w co, o mało się tam nie rozkleiłam :P Serduszka nie słyszałam no ale widziałam. Termin porodu około 27 maja :) Mamy 7 tydzień ciąży :) Wszystko dobrze, wyniki badań wszystkie rewelacyjne. Mam tylko jakiegoś mięśniaka malutkiego(jakoś niecały 1 cm) tam w środku ale lekarz powiedział że bliżej  się temu przyjrzymy za 3 tygodnie na kolejnej wizycie :)
Czekam aż mężu wróci z pracy żeby mu pokazać nasze maleństwo :skacza:
P.S. Oczywiście wygooglowałam przed chwilą mięśniaki macicy i trochę się naczytałam ::) Ale stwierdziłam że więcej czytać nie będę.

Dziewczyny współczuję Wam tych zastrzyków, nie wiem czy bym dała radę, ktoś by mi musiał robić, grr...

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1408 dnia: 14 Października 2011, 08:15 »
Madziu to super wiadomość, mam nadzieję że ten mięśniak zniknie
a jak zamierzasz powiedzieć rodzicom, masz już pomysł?
ja też współczuję tych zastrzyków
Dziękujemy

Offline spatzi

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 26.06.2010
« Odpowiedź #1409 dnia: 14 Października 2011, 09:02 »
madzia_n tym mięśniakiem się nie przejmuj a już na pewno nie czytaj internetu ;) ja sama w 7 tygodniu dowiedziałam się że mam krwiaka, naczytałam się różnych rzeczy i spać po nocach nie mogłam. Jak na razie krwiak u mnie ani się nie zmniejszył ani nie powiększył ale z dzieckiem wszystko ok więc jestem dobrej myśli :) Wizyte mam na 12 tydzień wyznaczoną. A lekarz nie przepisał ci żadnych leków? Ja dostałam duphaston, który cały czas biorę i w moja kuzynka, również miała mięśniaka ale lekarz tak samo zalecił jej duphaston, brała go bardzoo długo, bo podobno mięśniak tak jak krwiak musi się wchłonąć a dziś ma zdrową córeczkę :)