Autor Wątek: Urlop macierzyński i wychowawczy  (Przeczytany 195876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
Odp: Urlop macierzyński i wychowawczy
« Odpowiedź #660 dnia: 6 Września 2012, 14:29 »
No to super dla Ciebie!  :D Jednak zawsze warto sprawdzic u źródła!

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #661 dnia: 6 Września 2012, 15:32 »
Nie czyta forum, nie dzwoni do źródła tylko " zerka" w przepisy to jeszcze na telefonach zaoszczędzi  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #662 dnia: 6 Września 2012, 15:36 »
racja ola...ale czasem nie chce się człekowi czytać... ;D

ja ostatnio miałam też "problem" w temacie prawa pracy i pochodnych powiedzmy...
wczytałam się jak głupia....doczytałam co trzeba, ale z nerwów, które niestety temu towarzyszyły łeb miałam kwadratowy...
a potem uświadamiałam swojego księgowego...
ehhh...czasem lepiej zadzwonić...tyle, że można trafić na niekompetentną osobę po drugiej stronie słuchawki...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 29.03.2008
« Odpowiedź #663 dnia: 6 Września 2012, 16:54 »
pozwolilam sobie zadzwonić kilka minut temu na infolinię zusu i niestety zadna z Was nie ma racji :) Gdybym dostałą podwyżkę faktycznie liczy sie z 12 miesięcy , ale ze to była zmiana etatu ( wymiaru czasu pracy) to ustawowo zasilek macierzyński liczy się od dnia zmianu etatu pani wyjaśniła i podała mi artykuł nawet czyli jeśli w 6 tym miesiacy ciązy nawet szefowa da mi 1 pelen etat to macierzynskie liczy sie od tego dnia ..a wiec na moją MEGA korzyść...

że ja wcześniej tego nie przeczytałam...

miałam taką samą sytuację jak byłam w ciąży 4 lata temu - do kwietnia byłam na pół etatu, potem juz na cały - w sierpniu poszłam na zwolnienie bo miałam ciąże zagrożoną i dostawałam pieniądze 100% uposażenia z całego etatu

Offline Linka84
  • forumowicz
  • data ślubu: 29 grudzień 2012
« Odpowiedź #664 dnia: 7 Września 2012, 10:27 »
haha czasem warto do zusu czy innego nfz'u zadzwonić anonimowo :D co prawda jestem specjalistą od prawa..ale nie tego i za cholere nie rozumiałam czytając te  przepisy a ta Pani przedstawiła interpretacje tak ze załapałam w mig

Offline ikusia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 31-05-2008
« Odpowiedź #665 dnia: 10 Września 2012, 12:31 »
na 1000% liczy sie średnie wynagrodzenie od momentu zmiany etatu. Sama przetestowalam w przeszłości.
Ikusia

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #666 dnia: 14 Września 2012, 14:34 »
Dziewczyny a jak to jest z rozpoczęciem urlopu macierzyńskiego? z dniem urodzenia? czy jak się ze szpitala wychodzi? bo ja już jestem na zwolnieniu i do końca ciąży pewnie na nim będę. Na pobyt w szpitalu ma się zwolnienie?
Natalka 4.11.2012

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #667 dnia: 17 Września 2012, 21:44 »
Nie, od dnia porodu automatycznie przechodzisz na urlop macierzyński. Składając papiery do pracodawcy po porodzie (albo bezpośrednio do ZUS)  liczą Ci macierzyński od dnia porodu.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #668 dnia: 5 Października 2012, 16:16 »
W sumie chyba nie do końca w dobrym wątku piszę, ale może ktoś mi pomoże :)  Czy są tu jakieś nauczycielki, które w trakcie robienia stażu na mianowanego (2 lata 9 miesięcy) miały zwolnienie, macierzyński i wypoczynkowy trwające łącznie dłużej niż rok? Bo nie jestem pewna jak rozumieć zapis z karty nauczyciela -

5. W przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej nieprzerwanie dłużej niż miesiąc, staż ulega przedłużeniu o czas trwania tej nieobecności. W przypadku nieobecności dłuższej niż rok nauczyciel obowiązany jest do ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze.

czy według tego mogę iść na zwolnienie i macierzyński trwające łącznie rok a potem jeszcze wziąć te 56 dni zaległego wypoczynkowego, mając pewność, że staż mi nie przepadnie? Czy jednak wg ostatniego zdania z KN, nie mogę przekroczyć roku łącznie z urlopem wypoczynkowym?

Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline actrumpeter
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #669 dnia: 5 Października 2012, 21:39 »
Przepis mówi wyraźnie, że dłużej niż rok nie można mieć urlopu bo przepadnie staż. 
Można natomiast trochę pokombinować, czyli być na urlopie (macierzyńskim) przykładowo 11 miesięcy (przedłuża się staż o te 11 miesięcy).  Potem wrócić do pracy np.  na dwa tygodnie i znowu pójść na drugi urlop (wypoczynkowy).  Wtedy wszystko jest legalne bo oba urlopy nie trwały dużej niż rok.  Oczywiście wszystko to wydłuża staż o ten czas, który przebyło się na urlopie.  Problem tylko czy w zakładzie pracy na to pójdą. . .  ;P

Offline moniq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #670 dnia: 3 Stycznia 2013, 19:41 »
dziewczyny czy wy wiecie jak jest z tym nowym macierzyńskim? bo ja mam umowę o pracę jakoś do końca sierpnia a znalazłam coś takiego http://prawo.rp.pl/artykul/950064.html i z tego wychodzi że do końca umowy będę na urlopie macierzyńskim a potem zus będzie mi wypłacał zasiłek macierzyński, czy tak, dobrze to rozumiem? a żeby załapać się na dłuższy macierzyński musiałby mi szef umowę zmienić bo w dzień wejścia ustawy czyli 1.09.2013 juz nie bede zatrudniona czy tak?
co o tym myślicie?
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline kasiakrajka89

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 19.09.2009
« Odpowiedź #671 dnia: 9 Stycznia 2013, 19:36 »
Dobrze myslisz, do konca umowy jestes na urlopie 100% płatnym a potem na zasiłku. Chyba ze masz takiego szefa ze podpisze z toba nowa umowe 1.09, bo tej starej nie moze zmienic. Ale chyba nie bedzie mu sie to oplacalo, zeby zatrudniac kogos, kto od dnia zatrudnienia jest na urlopie maciezenskim... lepiej sie dowiedz

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #672 dnia: 9 Stycznia 2013, 20:52 »
Dlaczego nie moze zmienić tej starej umowy?rozmawialam z nim i ma mi przedłużyć okres trwania umowy żebym tego 1.09 była zatrudniona
Dziękujemy

Offline kasiakrajka89

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #673 dnia: 9 Stycznia 2013, 21:30 »
"Uzgodnienie między stronami w trakcie trwania umowy o pracę na czas określony dłuższego okresu wykonywania pracy na podstawie tej umowy uważa się bowiem za zawarcie kolejnej umowy na czas określony (art. 251 par. 2 k.p.).

Nową umowę uważa się za zawartą nie w dniu zawarcia aneksu, ale od dnia następującego po rozwiązaniu poprzedniej. Nie ma przy tym znaczenia, czy przedłużenie umowy o pracę na czas określony usprawiedliwiają okoliczności."

Umowy nie mozna zmieniac, tylko mozna podpisac nowa.
 Do tego nie wiem jak moze podpisac ci nowa umowe czy aneks do umowy tak zebys od poczatku umowy pozostala na urlopie - dla mnie to nielogicznie , bo rownozancznie pracodawca przyjmuje do pracy osobe, która nie wykonuje pracy, bo dostaje na wejscie urlop..., z jakiej okazji? bo ma dziecko? Prawnie nie jestes w trakcie urlopu, bo umowa sie skonczyla. Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi.
Ja tam jestem po twojej stronie bo tez jestem w ciazy i akurat mam umowe na czas nieokreslony, ale nie wiem... dowiedz sie lepiej dokladnie, zeby na dobrych checiach twojego pracodawcy sie nie skonczylo

Offline kasiakrajka89

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #674 dnia: 9 Stycznia 2013, 21:40 »
http://www.umowyoprace.pl/artykul,166,2667,zawarcie-kolejnej-umowy-o-prace-podczas-urlopu.html
Z drugiej strony znalzłam artykul, który mowi ze wrecz po aneksie musisz pozostac na urlopie macierzynskiem i nie ma z tym problemu.
Sama juz teraz nie wiem.
Ale na forach duzo czytalam o kobietach, którym sie odmawia przedłuzania umowy powolujac sie na KP i maja wrocic do pracy po zakonczeniu pobierania zasiłku macierzynskiego.
Prawdopodobnie wszystko zalezy od tego jak dobrze w prawie orientuje sie twoj szef

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #675 dnia: 15 Stycznia 2013, 08:48 »
chyba rozumiem o co ci chodzi, mój szef jest prawnikiem także na pewno orientuje się w tych sprawach. a z urlopu przecież nie będę korzystać bo to już byłoby bez sensu.
Dziękujemy

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #676 dnia: 10 Maja 2013, 16:56 »
kobity a orientujecie się jak jest z dodatkowym macierzyńskim?
najpierw jest 20 tygodni
potem trzeba złożyć wniosek o przyznanie dodatkowego urlopu i tu jest 4 czy 6 tygodni? bo u mnie w pracy nikt nie odbiera a chciałabym już wiedzieć ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #677 dnia: 10 Maja 2013, 18:21 »
4 tygodnie dodatkowego trzeba dostarczyć do ZUSu chyba tydzień lub dwa przed zakończeniem podstawowego. U mnie biuro obsługujące pracodawcę zawaliło, musiałam odkręcać i ledwo się udało! Więc radzę pracodawcę przypilnować i złożyć jak najszybciej dla pewności :)
Natalka 4.11.2012

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #678 dnia: 27 Czerwca 2013, 12:29 »
monka najpierw masz 20 tyg, pozniej o 6 tyg mozesz przedluzyc, a pozniej o kolejne 26 :) ja tak mam, teraz pisalam podania do pracodawcy :)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #679 dnia: 27 Czerwca 2013, 12:33 »
teraz to wiem ;)
interesowało mnie czy 6 tyg będzie mi przysługiwało jeśli nie zatwierdziliby rocznego urlopu dla wszystkich...

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #680 dnia: 29 Czerwca 2013, 12:25 »
Nie przyslugiwaloby Ci wtedy bo 6 dodatkowych tygodni mialo wejsc dopiero od 1 stycznia 2014.

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #681 dnia: 18 Lipca 2013, 13:39 »
Podpowiedzcie mi proszę jak to jest w przypadku działalności i max wysokości macierzyńskiego, bo w ciąży z Hubim posłuchałam baby w ZUSie i oczywiście nie było jak miało być. Mianowicie mam działalność, jestem na pełnym ZUSie i teraz pytania:
1. Powinnam zawiesić działalność czy od razu iść na zwolnienie?
2. Jeżeli mam też część etatu to lekarz wypisuje mi 2 zwolnienia na 2 płatników?
3. Jeżeli najpierw zawieszę działalność a potem zapłacę max stawkę ZUS to przez ile miesięcy  będę ją płacić?
4. Czy na rocznym macierzyńskim jest 60% podstawy?

Sorki za poprzedniego posta - kłopoty z klawiatura  ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
« Odpowiedź #682 dnia: 18 Stycznia 2014, 22:06 »
Dziewczyny jak mam napisać wniosek o przedłużenie urlopu wychowawczego? W necie nie ma żadnych wzorów.
Jedną radę znalazłam taką, że by napisać "wniosek o przedłużenie urlopu wychowawczego....i dalej.... Wnioskuję o przedłużenie urlopu wychowawczego zgłaszanego pismem z dnia...., o ... np 12 miesięcy, czyli do..... data ....., na sprawowanie opieki nad moim synem/córką IMIĘ ur...data..... zwrot grzecznościowy - podpis"

A druga opcja jest taka:
"wzoru nie ma, ale piszesz dokładnie tak, jak pierwszy wniosek o urlop. Nie
przedłużasz urlopu, tylko prosisz o przyznanie go od dnia, kiedy Ci się miał
kończyć, do następnej planowanej daty powrotu do roboty.

A oto wzór
PODANIE O UDZIELENIE URLOPU WYCHOWAWCZEGO

Zwracam się z prośbą o udzielenie urlopu wychowawczego z tytułu art. 186&2. w okresie od... do ... na moje dziecko/ mojego syna/córkę/ moje niepełnosprawne dziecko, imię i nazwisko: urodzone ...... r
Jednocześnie informuję, że dotychczas w pełni wykorzystałam urlop wychowawczy przysługującego mi na moje dziecko/na mojego syna/córkę z tytułu art. 186&1

Data i podpis pracownika

OŚWIADCZENIE WSPÓŁMAŁŻONKA / OPIEKUNA DZIECKA
Oświadczam, że nie zamierzam korzystać z urlopu wychowawczego we wskazanym powyżej okresie.

Data i czytelny podpis współmałżonka/opiekuna dziecka"

Co wybrać?

I druga moja prośba w związku ze zmianą przepisów dot. urlopu wych z października 2013. Konkretnie chodzi o wymiar urlopu 36 i 35 miesięcy, ten 1 miesiąc niezbywalny.
Jestem na urlopie wych od 29.02.2012 do 28.02.2014. Chcę wziąć jeszcze rok. I stąd moje pytanie jaki wymiar urlopu i datę wpisać we wniosku o przedłużenie? 12 miesięcy czy 11 miesięcy? Od 1.03.2014 do.....? 28.02.2015 r. czy może do 31.01.2015 r.?

Bardzo proszę o radę i pomoc. Czas powoli nagli.

"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #683 dnia: 20 Stycznia 2014, 00:07 »
Na pierwsze pytanie odpowiem tak jak sama pisałam:

Uprzejmie proszę o udzielenie mi urlopu wychowawczego w terminie od …. do w celu sprawowania opieki nad moim synem ………………. Urodzonym …………..
Na dziecko to do tej pory wykorzystałam urlop wychowawczy w dniach od ………… do …………, małżonek urlopu wychowawczego nie miał.
Jednocześnie pragnę poinformować, że małżonek nie zamierza korzystać z urlopu wychowawczego na w wyżej wymienionym terminie.

Z poważaniem
……….

Teraz jak to czytam to nie bardzo mi się podoba, ale właśnie takie zaniosłam ;)

Na drugie pytanie nie zna odpowiedzi.
Zapytałabym w pracy kadrowej czy do kogo tam będziesz składała pismo.
Nawet się ostatnio zastanawiała jak to będzie z wychowawczym teraz po zmianie wymiaru urlopu macierzyńskiego.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
« Odpowiedź #684 dnia: 20 Stycznia 2014, 10:31 »
milcia - dziękuję :) Właśnie biorę się za pisanie wniosku.

Z tego co się zorientowałam, mogę wziąć w sumie 35 miesięcy (1 miesiąc dla drugiego rodzica czyli ten 36 miesiąc). Wzięłam już 2 lata, czyli 24 miesiące, więc teraz mogę tylko 11 miesięcy.
"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #685 dnia: 19 Marca 2014, 14:08 »
Podpowiedzcie mi proszę jak to jest w przypadku działalności i max wysokości macierzyńskiego, bo w ciąży z Hubim posłuchałam baby w ZUSie i oczywiście nie było jak miało być. Mianowicie mam działalność, jestem na pełnym ZUSie i teraz pytania:
1. Powinnam zawiesić działalność czy od razu iść na zwolnienie?
2. Jeżeli mam też część etatu to lekarz wypisuje mi 2 zwolnienia na 2 płatników?
3. Jeżeli najpierw zawieszę działalność a potem zapłacę max stawkę ZUS to przez ile miesięcy  będę ją płacić?
4. Czy na rocznym macierzyńskim jest 60% podstawy?

Jeżeli któraś z Forumek lub rodziny/znajomych też ma mętlik od tych pytań, to chętnie pomogę. Popytaliśmy trochę tu i tam, poczytaliśmy i przetestowałam na sobie ten macierzyński w max wysokości, tym razem się udało ;D Myślę, że warto dla tych kilku tyś. co miesiąc nawet założyć działalność, jeżeli ktoś jej nie prowadził do czasu ciąży.
Żałuję tylko że nie poszłam od razu na zwolnienie, bo na chorobowym dostawałam więcej niż pracując. ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #686 dnia: 26 Sierpnia 2014, 15:47 »
Dziewczyny czy pracodawca może odmówić urlopu wychowawczego?
I czy na urlopie wychowawczym nalicza mi się urlop wypoczynkowy?

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #687 dnia: 26 Sierpnia 2014, 16:17 »
Nie moze odmowic, wniosek na 14 dni przed rozpoczeciem urlopu. Jesli sie spoznisz to od dnia zlozenia wniosku pracidawca musi w ciagu 14 dni wyrazic zgode.
Wedlug mnie urlop wypoczynkowy sie nie nalicza.
Ja mialam zalegly urlop za 2013 bo 3 stycznia z wychowawczeho poszlam na L4 ciazowe i caly 2014 bo urlop maviezynski i rodzicielski wliczaja sie jako przeprqcowane.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #688 dnia: 26 Sierpnia 2014, 16:23 »
Dzięki Milcia za odpowiedź!

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #689 dnia: 27 Sierpnia 2014, 11:16 »
na wychowawczym na pewno nie nalicza się urlop wypoczynkowy.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013