Autor Wątek: Urlop macierzyński i wychowawczy  (Przeczytany 195954 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Urlop macierzyński i wychowawczy
« Odpowiedź #390 dnia: 4 Marca 2010, 14:48 »
Kochane wszystkim odpiszę dziś wieczorkiem, bo teraz Dziecię domaga się głośno mej uwagi. ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #391 dnia: 4 Marca 2010, 16:12 »
Czekamy! :)

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #392 dnia: 4 Marca 2010, 16:28 »
i ja poproszę o taką informację :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #393 dnia: 4 Marca 2010, 18:24 »
dziewczyny - każdy robi jak uważa, ale ... pracę zawsze można zmienić :-)

Żeby to było takie łatwe. Ja szukałam teraz pracy 2 m-ce, myślałam, żeby zmienić przed zajściem, ale nic z tego. Raz, pokazuje się baaardzo mało ogłoszeń w moim fachu, dwa, jeśli już coś wysłałam pozostało to bez odpowiedzi.

Offline _kasiek_
  • uzależniony
  • data ślubu: 4sierpień2007
« Odpowiedź #394 dnia: 4 Marca 2010, 21:38 »
i ja poprosze o ten sposob....wlasnie jutro jsade zlozyc wniosek o urlop macierzynski.....bede rozmawiac z szefem czy nie moglabym jakos pracowac w domku przy kompie  (jestem inzynierem budownictwa - projektantem) no ale niw wiem czy sie uda.....

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #395 dnia: 5 Marca 2010, 11:30 »
A to macierzyński nie liczy się od pierwszego dnia porodu? Czy nie trzeba pierwszego dnia macierzyńskiego złożyć wniosek już?

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #396 dnia: 5 Marca 2010, 15:32 »
je chodziło chyba o wychowawczy, bo macierzyński oczywiście bez żadnych wniosków - od 1 dnia porodu;

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • data ślubu: Long time ago ;D
« Odpowiedź #397 dnia: 8 Marca 2010, 12:51 »
Ja też poproszę! Będę wdzięczna. :)

Offline _kasiek_
  • uzależniony
« Odpowiedź #398 dnia: 8 Marca 2010, 20:42 »
A to macierzyński nie liczy się od pierwszego dnia porodu? Czy nie trzeba pierwszego dnia macierzyńskiego złożyć wniosek już?

dwa tygodnie urlopu macierzyńskiego możesz wziąć przed porodem.....no, ale jest poród jest sn to ciezko to trafic chyba :)

A co do wniosków - to w szpitalu dostaje sie przy wyjściu takie papiery, które należy złożyć w kadrach wraz z wypełnionym wnioskiem. Ale ja to robiłam po powrocie do domu dopiero i maz zawozil do wszystko do pracy :)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #399 dnia: 8 Marca 2010, 20:55 »
troszkę dziewczyny prywaty...
a może jest któraś po matematyce, z okolic Sosnowca, szukam kogoś na korepetycje - może jakaś mama? zawsze można dorobić ...

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #400 dnia: 15 Marca 2010, 15:49 »
Dziewczyny fajnie że jest taki wątek :) bo ja mam taki mały problem.
Umowę mam na czas określony do 31.12.2010 termin porodu mam wyznaczony na 17.06 załóżmy że urodzę w terminie i macierzyński mi się skończy 18.11.2010 czyli do końca umowy zostanie mi 1,5 miesiąca ??? Nie wiem co zrobić bo jeżeli pracodawca nie przedłuży mi umowy to wychowawczy odpada, a na 1,5 miesiąca chyba nikt mi wychowawczego nie da, jak to ugryźć żeby nie wrócić do pracy a zostać z dzieckiem, bo na ta chwilę ja nie biorę pod uwagę powrotu do pracy z racji tego że nie będę miała z kim dziecka zostawić...

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #401 dnia: 15 Marca 2010, 19:29 »
Tak mi się wydaje:
Pogadać najpierw z pracodawcą czy przedłuży Ci umowę, jeśli nie to złożyć o wychowawczy na te 1,5 miesiąca a później jeśli nie przedłuża Tobie umowy zarejestrować się na bezrobotne. Powinnaś dostać kuroniówkę. Niewiele ale zawsze coś. To ty decydujesz czy chcesz wziąć pół roku wychowawczego, miesiąc czy trzy lata.

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #402 dnia: 16 Marca 2010, 11:35 »
Dziewczyny powiedzcie mi co w przypadku jak złoże papiery do Zusu odnosnie rehabiltacyjnego na 5 tygodni przed, a nie jak oni wymagaja 6 tygodni przed??
Dziś właśnie jest 6 tygodni do końca zwolnienia, a zakład pracy nie przesłał mi jeszcze dokumentów.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #403 dnia: 16 Marca 2010, 11:59 »
dziewczyny - każdy robi jak uważa, ale ... pracę zawsze można zmienić :-)
Dlatego też znaleźliśmy z Małżem inne rozwiązania, są możliwości zarabiania inne niż praca na etacie od 8:00 do 16:00 i rozstania z naszymi szkrabami. Naprawdę warto poszukać i chętnie Wam na priv podpowiem co i jak, bo uważam, że warto spędzać z naszymi maleńkasami jak najwięcej czasu. ;D[/color]

Czy ja również mogę się dowiedzieć co to za rozwiązanie?  :-*

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #404 dnia: 16 Marca 2010, 12:26 »
Dziewczyny powiedzcie mi co w przypadku jak złoże papiery do Zusu odnosnie rehabiltacyjnego na 5 tygodni przed, a nie jak oni wymagaja 6 tygodni przed??
Dziś właśnie jest 6 tygodni do końca zwolnienia, a zakład pracy nie przesłał mi jeszcze dokumentów.

Nie składa się o rehabilitacyjny już.
Ciężarna może być 9 miesięcy na l4 więc nic nie musisz załatwiać :-)

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #405 dnia: 16 Marca 2010, 12:35 »
Oooo no to super, że jest mniej gonienia i papierkowej roboty :)

Offline _kasiek_
  • uzależniony
« Odpowiedź #406 dnia: 16 Marca 2010, 15:34 »
Mam takie pytanie:

21 marca kończy mi sie urlop macierzyński i chcę iść na wychowawczy. Zostało mi jednak z tamtego roku 12 dni urlopu wypoczynkowego no i zamierzam go wykorzystać. Mam jednak pytanie - czy przysługuje mi urlop wypoczynkowy za rok 2010 i jeśli tak to w jakim wymiarze :?: czy jest to pełne 26dni czy tylko 1/4 tego urlopu (w sensie za proporcjonalnie za  trzy - te które byłam na macierzyńskim). Dodam, że mam umowę na czas nieokreślony.

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #407 dnia: 16 Marca 2010, 20:07 »

Wiem, że można całe 9 miesięcy być na L4, ale ja przed tą ciążą byłam też w ciąży i poroniłam i od tamtego momentu jestem na zwolnieniu. Do daty porodu brakuje mi 3 miesiące i dlatego składam o rehabilitacyjny.
Nie składa się o rehabilitacyjny już.
Ciężarna może być 9 miesięcy na l4 więc nic nie musisz załatwiać :-)

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #408 dnia: 16 Marca 2010, 21:54 »
tak ciężarna może przez 9 miesięcy być na zwolnieniu i nie musi składać o rehabilitacyjny :) także spokojnie :)

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #409 dnia: 16 Marca 2010, 21:58 »
Przysługuje Tobie urlop za 2010 rok  proporcjonalnie z tym co przepracowałaś.

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #410 dnia: 16 Marca 2010, 22:04 »
tak ciężarna może przez 9 miesięcy być na zwolnieniu i nie musi składać o rehabilitacyjny :) także spokojnie :)

Tak ada1988 masz racje i ja o tym wiem, ale jesli ktoś przed ciążą był na zwolnieniu nie ciągnie to zwolnienie dalej to 270 dni kończą mu sie wcześniej niż obecnie trwająca ciąża. I wtedy aby dalej dostawać pieniązki trzeba przejść na rehabilitacyjny. Mi się kończy zwolnienie 27 kwietnia i ta już te 270 dni, więc nawet bym nie dostała więcej kasy mimo, że jestem w ciązy. Wykorzystałam już całe zwolnienie.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #411 dnia: 16 Marca 2010, 22:24 »
a nic się nie stanie :-)
w ostateczności, będziesz miała tygodniowy poślizg w wypłacie pierwszych pieniędzy z zasiłku rehabilitacyjnego.
Ale tak naprawdę to tylko ich zalecenia, ażeby ZUS miał czas na zwołanie komisji, zawiadomienia itd.
Ty natomiast na 99% nie będziesz wzywana na komisję, tylko zaocznie Ci wydadzą decyzję i przyślą do domku. U mnie to trwało 2 tygodnie od wysłania dokumentów do decyzji :-)

to prawda, tylko zależy na co się chorowało wcześniej, bo od tego zależy czy wcześniejsze l4 "się kasuje" czy też dodaje się do obecnego. Jak ktoś nie jest pewny to - tak robią dobre kadrowe - wysyła zapytanie do ZUS, kiedy według nich kończą się te 270 dni :-)

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #412 dnia: 16 Marca 2010, 22:38 »
Po moim macierzyńskim zostało niestety już tylko wspomnienie, dlatego myślę o zarejestrowaniu się jako bezrobotna, bo zawsze to jakiś grosz. I tu mam pytanie nie wiecie czy każdą pracę jaką by miał dla mnie UP muszę przyjąć? A jakbym nie przyjęła to tracę zasiłek?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #413 dnia: 16 Marca 2010, 22:44 »
Nie musisz przyjąć każdej pracy, ale ile razy można odrzucać to nie wiem najlepiej się dowiedzieć w PUPie dzwoniąc na informację. Udzielają i tu się zdziwiłam, rzetelnej informacji.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #414 dnia: 16 Marca 2010, 22:47 »
Może odmówić jak masz ważny powód - np. masz wyższe wykształcenie księgowe a proponują Ci sprzątanie.
Nie jest powodem np to, że nie masz z kim dziecka zostawić. Wtedy Cię wykreślą z listy...
Ale nie obawiaj się - znam tylko 1 osobę, której Urząd coś zaproponował. To są sporadyczne przypadki aby coś się dostało z urzędu :-)

Offline _kasiek_
  • uzależniony
« Odpowiedź #415 dnia: 16 Marca 2010, 22:53 »
Przysługuje Tobie urlop za 2010 rok  proporcjonalnie z tym co przepracowałaś.

no ale ja nic nie przepracowałam....mam rozumieć, że za to co byłam na macierzyńskim, tak :?:

a jaki przepis o tym mówi bo nigdzie tego nie znalazłam.....

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #416 dnia: 16 Marca 2010, 22:58 »
Udzielają i tu się zdziwiłam, rzetelnej informacji.
Oooooooo to ciekawostka. :o ;)

Ale nie obawiaj się - znam tylko 1 osobę, której Urząd coś zaproponował. To są sporadyczne przypadki aby coś się dostało z urzędu :-)
No to mnie pocieszyłaś. :)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #417 dnia: 17 Marca 2010, 11:51 »
Kaisek jak dla mnie to po macierzyńskim możesz sobie wziąć 12 dni urlopu za 2009 i 26 dni urlopu za 2010 oraz dodatkowo 2 dni opieki nad dzieckiem za 2010 rok. W sumie 40 dni urlopu. A dopiero po tym bierzesz wychowawczy.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #418 dnia: 17 Marca 2010, 11:54 »
Ja właśnie jestem w ciąży, jestem też zatrudniona na czas nieokreślony i jak w przyszłym roku skończy mi się macierzyński to zamierzam wziąć urlop za ten rok (mam całe 26 dni),  26 dni za 2011 rok i dwa dni opieki nad dzieckiem za 2011. I dopiero potem pójdę na wychowawczy.

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #419 dnia: 17 Marca 2010, 13:10 »
Ale jak możesz wziąć urlop za coś co się Tobie nie należy??
Przecież jeśli nie przepracowałaś to nie należy się urlop. Ja dostałam urlop za miesiące w których  byłam na macierzyńskim. Od maja poszłam na wychowawczy i za miesiące od maja do grudnia nic nie dostałam.

Gagatka też się zdziwiłam, ale może przypadkowo miałam szczęście ale telefonicznie Pani udzieliła mi naprawdę rzetelnych informacji. Nie wiem jak jest w propozycjach pracy bo się nie interesowałam.