Autor Wątek: Bydgoskie Pary Młode 2012  (Przeczytany 132254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
Odp: Bydgoskie Pary Młode 2012
« Odpowiedź #690 dnia: 29 Grudnia 2011, 23:20 »
o jaa, to nieźle, zaczynam doceniać naszych gości.
Nie wiedziałam, że tak jeszcze, w obecnych czasach ktoś postępuje.

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #691 dnia: 29 Grudnia 2011, 23:36 »
Może jeszcze zrozumiałabym takie zachowanie znajomych ale rodziny???? Rozumiem żeby nie przyjechały 2 -3 osoby, bo wiadomo w życiu różnie bywa ale wtedy naszym znajomym odmówiło chyba z 10 osób i to jeszcze rodzina;/   Mam nadzieję, że naszym gościom nie przyjdą do głowy takie ..szalone'' pomysły.
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #692 dnia: 30 Grudnia 2011, 00:44 »
Ja ileś razy powiedzialam głośno coś na kształt, że potrzebujemy konkretną ilość gości, żeby potwierdzić miejsca, bo potem zapłacimy za 100 osób, przyjedzie 80 i kasa przepadnie, a to nie są małe pieniążki. Na szczęście nasi goście zrozumieli aluzję, ze mają gadać konkretnie. Jesli ktoś nie był zdecydowany tego 30 kwietnia (bo sam nie zadzwonił, więc ja dzwoniłam), to umawiałam się z nim/nią, że zadzwonię za dwa tygodnie, bo to będzie już totalnie ostateczny termin, wówczas dostawałam konkretną odpowiedź. Hasła typu: miło by nam było jeśli udałoby się Wam przyjechać - zadziałały :)

Ważne, żeby na zaproszeniach napisać "prosimy o POTWIERDZENIE przybycia" a nie "prosimy o INFORMACJĘ jesli ktoś nie będzie w stanie przybyć" -> osobiście spotkałam się z taka formą. 
Przede wszystkim ludzie nie lubią odmawiać, niezręcznie się z tym czują, mają potrzebę wytłumaczenia się, a niezręcznie jest się tłumaczyć jesli na przykład nie styka pieniążków. Po drugie goście często mają wiele pytań, a to o dojazd, a to o godzinę, a to jak nam idzie itd itd. Telefon jest wówczas takim fajnym spoiwem, bo gość się czuje ważny i my mamy możliwość wprowadzenia kogoś w ten weselny klimat. Po trzecie, telefony z potwierdzeniem są bardziej optymistyczne i wprawiają w lepszy nastrój, wyobraźcie sobie, że odbierzecie 15 odmownych telefonów i żadnego pozytywnego (bo o to nie prosiliście), można się załamać! Fakt, my odebraliśmy około 40 telefonów w ciągu dwóch dni :P więc trzeba być cierpliwym :), ale miły wydźwięk tych rozmów wprawił nas w jeszcze lepszy nastrój.

Inna rzecz, że to, że ktoś nie zadzowni potwierdzić, to WCALE NIE ZNACZY, że go nie będzie :) czyli złota zasada jest taka - zadzwonić do wszystkich, którzy nie zadzwonią! Niektórym może to wylecieć z głowy, a tym, którzy zaczną się tłumaczyć, że nie bo coś tam, wystarczy powiedzieć, że no trudno, rozumiemy i mamy nadzieję, że spotkamy się najbliższym czasie. Broń Boże nie dopytujcie dlaczego, bo można się nieźle zakręcić w niezręcznościach wówczas.

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #693 dnia: 30 Grudnia 2011, 00:52 »
aaa jeszcze jedno, jeśli macie lub zamierzacie mieć stronę ślubną, to koniecznie dopiszcie na zaproszeniu adres strony!
Ułatwia to wiele rzeczy, sprawia, że ludzie nie dzownią do Was na tydzień przed zapytać jak oni mają dojechać. Pomaga też w ułożeniu treści zaproszeń i sprawieniu, że stają się one przejrzyste. A dlaczego? Dlatego, że nie musicie umieszczać adresu ani kościoła ani restauracji, ani innych pierdółek. Wszystko piszecie na stronie.

My mieliśmy taką stronę, zalożoną na jakimś bezpłatnym portalu i super się sprawdziła.
Umieściliśmy tam zdjęcie i adres kościoła i sali, mapkę dojazdu do kościoła, informację gdzie się zaparkować.
Wszystkie informacje typu, ze prosimy o nierobienie zdjęć w kościele i jakieś tam inne organizacyjne sprawy.
W maju dodaliśmy układ stolików, wraz z numerami i osobami i goście wiedzieli przy którym stoliku siedzą i z kim.
Listę prezentów też dodaliśmy na stronie.
Była też księga gości i kilka naszych zdjęć, żeby było na temat :)

W kwestiach organizacyjnych - super sprawa, ale trzeba się wyrobić z nią do momentu rozdania zaproszeń, później to nie ma sesnu, bo każdemu dosyłać smsem, albo dyktować przez telefon, to się mija z celem.

Offline kathien

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 5.05.2012
« Odpowiedź #694 dnia: 30 Grudnia 2011, 20:31 »
Ja cały czas zastanawiam się nad założeniem strony - głównie dla gości przyjezdnych, których mamy sporo i zastnawiałam się kiedy to zrobić także dziękuję za informacje.
Co do rozdawania zaproszeń to my mamy ślub 5 maja a rozdawać je będziemy od lutego - nasz ślub wypada w ciągu weekendu majowego i nie chcemy żeby goście sobie plany porobili...

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #695 dnia: 30 Grudnia 2011, 20:39 »
U nas calusieńka moja rodzina (oprócz rodziców) była z daleka, także strona się super sprawdziła w tym wypadku! :)

Offline Karolina_kkk

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.05.2012r.
« Odpowiedź #696 dnia: 31 Grudnia 2011, 13:31 »
Natalusia - dzięki za wyczerpującą odpowiedź ;)

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #697 dnia: 1 Stycznia 2012, 21:44 »
Wracając do tematu obraczek.. Mozecie podac ile kosztuje przetopienie zlota na obraczki jak sie ma swoje zloto? To sie liczy cene za gram czy jak? Bo tak sie zastanawiam, mam troche starego zlota, jakies kolczyki nie do pracy, stare piercionki itp, ale nie wiem czy warto :/

Ja podsumuje co uzbierałam podczas rekonesansu w kwestii obraczek z wlasnego zlota :)
czas oczeiwania ok 2-3 tygodni
glebocki - 500 zl [niezaleznie od wzoru + grawer gratis] / za obraczki 4 mm x 2 szt chcieli 10/11 g zlota
jubiler w starym fordonie 350 zł za robocizne + 40 zł grawer / za obraczki 4,5 mm x 2 szt chcieli ok 9
jubiler na bartodziejach 220 zł robocizna + 20 zl cechowanie + 20 zł grawer = 260 zł calość // za obraczki 4 mm x 2 szt chciał ok 8,5 max 9 g złota

w sumie jutro podobno mamy jechac wzor wybrac i dac do zrobienia juz obrączki :)

Offline Karolina_kkk

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.05.2012r.
« Odpowiedź #698 dnia: 2 Stycznia 2012, 13:03 »
A w starym fordonie to chodzi o taki maly zakladzik niedaleko starego rynku? Jesli tak to ogolnie tam sa bardzo niskie ceny chociaz nie jest tam zbyt elegancko ;p dosc specyficznie nawet bym powiedziala ;p

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #699 dnia: 2 Stycznia 2012, 16:42 »
Pełno dymu :D jezeli o to kaman.. hehe -v to chyba to samo miejsce

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #700 dnia: 2 Stycznia 2012, 19:10 »
Dziewczyny a ja mam ''kryzys''  Mam już zamówioną sukienkę ślubną, zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia, była.... jest idealna.
Gdy byłam w salonie pierwszy raz i ją zobaczyłam wiedziałam, że ona to ta jedyna.....prawie miesiąc jej nie widziałam i zaczęły się pierwsze wątpliwości czy aby na pewno tą kupić czy jest piękna itp. Ale gdy pojechałam podpisać umowę i ją znowu zobaczyłam, miłość powróciła.
Ale teraz z upływam czasu jak jej nie widzę na żywo, wydaje mi się że coś w niej brakuje. Każdy kto ją widział mówi mi że jest piękna i pasuje mi.
A może ja już powoli wariuje i dopada mnie stresik przed ślubny??

Offline Natalusia

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 15.06.2012
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #701 dnia: 2 Stycznia 2012, 19:12 »
Pandi, a na którego złotnika się zdecydowaliście?

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #702 dnia: 2 Stycznia 2012, 20:17 »
lebara ... ja swoja odbierałam tydzień przed ślubem, wiesz ile miałam stresu, że mi się dowidziała?? że na pewno nie jest taka piękna jak mi się zdawało, że ciulowo w niej wyglądam .... na szczęście się nie dowidziała :) To chyba normalne :) Skoro miłośc powróciła przy umowie to i przy odbiorze powróci :)

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #703 dnia: 2 Stycznia 2012, 20:26 »
Precious..... dzięki za pocieszenie, mam nadzieję że te moje wymysły znikną i będzie tak jak piszesz....bo normalnie zwariować idzie a gdzie jeszcze do sierpnia?? ;/;/ 

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #704 dnia: 2 Stycznia 2012, 21:55 »
Pandi, a na którego złotnika się zdecydowaliście?

Bartodzieje  ;). Oprocz ceny ma świetne kompentencje i zostal nam polecony.

A moja suknia na mnie czeka i jestem dumna, ze taka a nie inna wybrałam. Jestem stała w uczuciach, ale strasznie ze nia tesknie - z braku miejsca w domu wisi w salonie  :)

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #705 dnia: 2 Stycznia 2012, 23:34 »
Ja moją sukienkę zobaczę dopiero w czerwcu na pierwszej przymiarce, no a później już w sierpniu przy odbiorze :)

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #706 dnia: 6 Stycznia 2012, 17:33 »
Ojj, cichutko sie tu u nas zrobiło. Ja wlasnie załatwiłam sobie welon , w moim odliczaniu dziewczyny dobrze radza, aby prownac ja z kolorem sukni, ale jest snieznobialy i bedzie idealnie pasowal.
Milego leniuchowania  ;D

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #707 dnia: 6 Stycznia 2012, 17:55 »
A ja właśnie moją wystawiłam na aukcję :) Może znacie kogoś kto szuka i chciałby mieć ładną i po kosztach :) w dziale sprzedażowym jest link.

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #708 dnia: 7 Stycznia 2012, 17:16 »
Dziewczyny muszę się ''wygadać'' bo zaraz mnie szlak trafi !!! Byliśmy dzisiaj z moim M u proboszcza, ponieważ gdy byłam zaklepać termin nie było Go a był tylko wikary, który zapisał na karteczce zaklepana przez nas dzień i godzinę ślubu (11.08.2012 godz. 16.00)który jeszcze powiedział że jesteśmy pierwszą para na sierpnia, no i kazał przyjść Nam do Proboszcza po Nowym Roku dogadać szczegóły. No i dzisiaj poszliśmy, gdzie po krótkiej rozmowie z Proboszczem okazało się, że po pierwsze nie ma nas zapisanych na 11 sierpnia a po drugie nasza godzina 16.00 jest już zajęta  przez inna parę. Normalnie zdębiałam!!!! Tłumaczę proboszczowi jak sprawa wyglądała a ten że widocznie wikary nie przekazał mu karteczki!!!!!! Wryta i zgłupiała pytam się proboszcza  i mojego M co dalej, przecież mamy sale zarezerwowaną, kamerzystę, Dj itp. To Proboszcz zaproponował nam 15.30 o ile para z godziny 16.00 wyrazi zgodę aby przesunąć ich ślub na 16.30 !!!! al,bo możemy też mieć ślub o 17.00 ale '' odwali'' go przez 30 min, bo na 17.30 jest inna msza!!!! Jeszcze ksiądz wielce obrażony, że my stwarzamy problemy! Wstępnie zapisał nas na 15.30, ale nie wiem czy para z 16.00 wyrazi zgodę na przesunięcie ich ślubu na 16.30, nie wiem czy oni  zostaną poinformowani o tej sytuacji. Normalnie jestem wściekła, dobrze że poszliśmy dzisiaj do niego a nie w maju gdzie miałabym np zamówione zaproszenia, to dopiero były by kwiatki!!!!

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #709 dnia: 7 Stycznia 2012, 18:10 »
lebara nie dziwię się, że sie wkurzyłaś!

Może uda mi się Ciebie pocieszyć :)

My mieliśmy ślub o 15, gdyż na 16 30 była inna para. Wydawalo nam się najpierw, że to mega wcześnie, ale w efekcie wcale tak nie wyszło. Wyspaliśmy się w miarę, rano jeszcze zdążyłam wejść na forum :) Wszedzie godziny były dobrze dograne (wypadło nam,ze jeszcze musielismy jechać na salę, więc była mini obsuwa, ale generalnie wyszło ok), do kościoła się nie spóźnilismy :)

Co Ci mogę poradzić, jesli już nie macie innego wyjścia, przesuńcie się na tę 15, bo o 15 30 to w momnecie wychodzenia  z kościoła miniecie się z kolejną parą i może wyjść tak sobie, niepotrzebny tłok, zdezorientowani goście, którzy później wypominają, że tak głupio było ułożone.
My się wyrobiliśmy z mszą i życzeniami tak, że widzieliśmy tylko jakies 2-3 pary gości z 16 30, z parą młodą się nigdzie nie minęlismy, fajny odstęp czasu ksiądz dał i sam to zaproponował.

Nie martw się, to jest tylko godzinka czy pół godzinki różnicy.
Choć wiem, że złość d.pę ściska, bo byliście PIERWSI!! Mnie też by nosiło, ale nic nie zrobisz, szkoda nerwów :)

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #710 dnia: 7 Stycznia 2012, 21:24 »
Pff - jakbym widziała swoja sytuacje, tylko ze ja nie mam mostwo kosciolow wokol siebie, to sa odleghlosci 5-7 km, albo i wiecej .. suma sumarum olałam temat i wpisaliśmy sie na 16 :D

Potrzebuje jakis informacji odnosnie nauk przedmalzenskich .. znalazłam tylko cos w toruniu, a nic w Bdg  :-\ :-\

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #711 dnia: 8 Stycznia 2012, 17:32 »
Pandi, może Ci to coś pomoże ;) Ja tak szukałam.

http://www.diecezja.bydgoszcz.pl/index.php/katprzedmaeska

http://www.spotkaniamalzenskie.pl/

i konkretniej ciut, jak się komuś nie chce szukać:

http://www.spotkaniamalzenskie.pl/dbv/rekolekcje-html.php?raw=0&filter=yes&osrodek=&typ%5B%5D=4

+ polecam przejrzeć strony parafii pobliskich, bo często na ich stronach są informacje

+ zadzwonić do Bazyliki i się dopytać, ze względu na natlok ludzi, lepiej wiedzieć wcześniej

+ w Forodnie w kościele Matki Boskiej Królowej Męczenników (chyba) przy Dolinie Śmierci zawsze mieli jakieś fajne spotkania z duszpasterstwa akademickiego Martyria, kojarzy mi się, że kiedyś byly od lutego albo stycznia, bo niestety się za późno zorientowaliśmy

Z tej strony spotkaniamalzenskie.pl jest dużo wyjazdowych czyli weekend i po krzyku, szwagier z siostra na czymś takim byli i bardzo sobie chwalili, podobno nie są przekombinowane, nie trzeba za dużo się wypowiadać itd. no ale to trzeba lubić takie zajęcia bardziej warsztatowe :)

Powodzenia w szukaniu :)

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #712 dnia: 8 Stycznia 2012, 22:59 »
Te juz przekopałam :D .. chyba uderze do torunia, a jutro posiedze z telefonem i wypisze informacje jakie uzyskałam.. moze jakiejs PM sie przyda  ;D
Thx Precious  ::)

Offline Invis
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.07.2013
« Odpowiedź #713 dnia: 9 Stycznia 2012, 02:19 »
Na Wieczory dla Zakochanych ja się chcę z MN wybrać, udało mi się go namówić chociaż on niewierzący jest :) Mam nadzieję, że w Toruniu też będą (mieszkamy w Toruniu, więc tak byłoby najwygodniej), ale jak na razie na liście nie ma :(

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #714 dnia: 9 Stycznia 2012, 07:25 »
musisz poszukać. chyba w jakims kosciele w toruniu organizuja, macie czasu a czasu wiec pewnie sie wam uda  :)

Offline Invis
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.07.2013
« Odpowiedź #715 dnia: 9 Stycznia 2012, 18:05 »
Koleżanka, który jest ze swoim narzeczonym w takiej samej sytuacji ma namiary na księdza :p Więc na pewno uda się coś znaleźć.

Offline patrycja_g87
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #716 dnia: 11 Stycznia 2012, 20:19 »
kochane orientujecie się gdzie w najbliższym czasi organizowane są kursy przedmałżeńskie i gdzie poradnictwo rodzinne?? szukałam namiarów ale nic konkretnego nie mam

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #717 dnia: 11 Stycznia 2012, 21:15 »
pod koniec stycznia trzeba zadzwonic do bazyliki.. podobno w lutym bedzie jakis weeekendowy kurs

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #718 dnia: 11 Stycznia 2012, 21:19 »
to jesli mowia zeby dzwonic pod koniec stycznia to ja bym radzila sie wybrac max za tydzien, potrafia przez tel mowic, ze jeszcze nie ale jak ktos przyjdzie to biora kase i zapisuja...wlasnie w taki sposob ledwo, ledwo zdazylismy sie zapisac tam rok temu, udalo sie tylko dlatego, ze tak przy okazji weszlismy tam dwa tyg przed rzekomo podana data zapisu - bylo juz tylko kilka miejsc...

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #719 dnia: 11 Stycznia 2012, 21:54 »
Aha, super. Dobrze wiedziec, dzieki zaba. Zazwonie w poniedziałek - wtedy naskrobie na forum czy cos wiecej wiedzą.