Autor Wątek: Bydgoskie Pary Młode 2012  (Przeczytany 132868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Myszk@

• bywalec
  • data ślubu: 22.09.2012
Odp: Bydgoskie Pary Młode 2012
« Odpowiedź #30 dnia: 8 Lutego 2011, 22:13 »
Precious, no pewnie że każdy dogaduje się z kimś innym i ma inne preferencje hmmm,.. charakterologiczne ;D (ps. a jak tam Wasze obrączki? naprawiają się?)

A co do załatwiania... to my akurat bierzemy się za to teraz, bo mnie w czerwcu czeka obrona mgr, a za rok licencjatu więc będzie to trochę pracowity czas ;) i dlatego jak najwięcej spraw chcemy pozałatwiać teraz ;) może mamy na tym punkcie lekkiego świra :bredzisz: ale co tam, ślub się ma raz w życiu ;D

Offline magic827
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27.07.2012
« Odpowiedź #31 dnia: 8 Lutego 2011, 23:05 »
A ile DJ Romek bierze za weselicho (bo my jeszcze nie wiem) i nie wiem jak się nastawić:P

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #32 dnia: 8 Lutego 2011, 23:17 »
Myszk@ ja  mam ślub 04 czerwca a obrone mgr 21 czerwca :) hehe

tak, tak obrączki się naprawiają :) póki co bez problemu zostały przyjęte do naprawy :)

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline Myszk@

• bywalec
« Odpowiedź #33 dnia: 9 Lutego 2011, 12:47 »
magic827 - my z nim ustaliliśmy 3000 razem z poprawinami  ;)

Offline kasiatra
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 09.092011
« Odpowiedź #34 dnia: 9 Lutego 2011, 20:17 »
Witam.  Ja na targach ślubnych byłam po raz pierwszy, nie wiem jak to wygladało wcześniej czy w innych miastach, ale wydaje mi sie ze bylo sporo wystawców.  Dobre w tym jest to, że w jednym miejscu mozna było juz sporo zobaczyć i porownać.  Do ślubu mam jeszcze sporo czasu, ale już jakiś pogląd na kilka rzeczy wyrobiłam.

Offline katarina25

• forumowicz
  • data ślubu: 30.06.2012
« Odpowiedź #35 dnia: 9 Lutego 2011, 22:15 »
Muszę coś wtrącić odnośnie dj'a. Ja nie przewidziałam na tą pozycję wydatków na mojej liście aż tyle pieniędzy. I powiem szczerze, że oprócz tego, że mnie to martwi, to zwyczajnie mnie to wkurza! Nie wiem może ten Pan Romek zamienia wesele z bibkę na Ibizie i warto ale ratunku! 3 000??!! To już jest absurd. Czy coś się komuś nie pomyliło?! To jest parę godzin puszczania płyt i popitolenia paru głupot. Ja na 3000 zł muszę zarabiać trochę kurde dłużej! Nasuwa mi się dużo przymiotników ale sobie daruje.
:) :) ;) ;)

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36 dnia: 9 Lutego 2011, 23:07 »
katarina25 masz rację... niestety wszystko co jest połączone ze ślubem ma jedno zero więcej ... jak wypoiwadasz słowo ŚLUBNY (makijaż, bukiet, fryz, a nawet but) od razu sprzedawcy mają takiego $ w oczach, jak w bajkach ...

ja się osoboście jakiś czas temu bulwersowałam ceną sukienek ... i w ogóle tyle kasy za jedne dzień? ehhh

nie jesteś sama w tych rozmaitych przymiotnikach :)

Offline Myszk@

• bywalec
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Lutego 2011, 00:01 »
Dziewczyny macie rację... mnie też wcale ta cena nie zachwyca  ::) ale powiem szczerze, że co lepsi dje liczą sobie koło 2000 za wesele (Romek też ma taką cenę-dokładnie 2200 na przyszły rok), a to i tak ułamek pieniędzy, które chciałby zespół :-\

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Lutego 2011, 10:45 »
tak, tak ja wiem, ze za ceną idzie jakość, sama wydałam dużą kwotę na wodzireja Merlina. Tylko, ze tak po prostu, po ludzku, te kwoty są trochę takie wymyślone, wziete z nikąd i jakoś nawet świadomość tej jakości nie konpensuje niesmaku/

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Lutego 2011, 22:48 »
Precious, masz rację, ceny są bezczelne i niestety nie ma już odwrotu od tego absurdu. Płać i płacz, nie ma wyjścia :(
A ja naiwna myślała, że skoro wybieram dj'a (ponieważ wolę muzykę w oryginale) to 1/3 tego kosztu mi odpadnie. Widzę, że będę musiała edytować budżet  ;D. Czy dj Romek odpowiada stwierdzeniu, że za ceną idzie jakość? Skąd akurat ten dj?

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Lutego 2011, 22:59 »
oj kochana ileż to razy u nas już był edit i upgrade :P przyzwyczaisz się po trzecim hehe :)

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Lutego 2011, 23:11 »
Tak, tak, tylko, że z pustego i Salomon nie upgrade'uje  ;)

Offline Myszk@

• bywalec
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Lutego 2011, 11:39 »
katarina25 Dj Romek i Dj Starski to są najlepsi dj w Bydgoszczy i okolicy (i to nie jest tylko moje zdanie - zajrzyj sobie do wątku z DJ),a Romek jest niejako wychowankiem Starskiego, więc styl prowadzenia imprez takich jak wesela mają raczej podobny. Jak już pisałam wcześniej, my się lepiej dogadaliśmy z Romkiem (może to kwestia mniejszej różnicy wieku ???  :P) i mam nadzieję, że pokładane w nim nadzieje spełnią się w 100% ;D

Offline lazur
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Lutego 2011, 14:57 »
Witam serdecznie

poniewaz spodobal mi sie watek, pozwole wtracic do Niego swoj pkt widzenia. . . .

bedzie dlugie ale moze ktos przez ten wywod przebrnie ;)

Na wstepie zaczne od tego ze ponizszy pkt widzenia jest stricto egoistyczny, ponieważ jak to sie mówi, jestem człowiekiem z branży i zdaje sobie sprawe, ze  wiele osob moze nie zgodzic sie z moim pkt widzenia, ale mam wrazenie, ze obecnosc na weselu "osoby prowadzacej i muzyki" zostala mocno zdeprecjonowana, zarowno w kontekscie cenowym jak i w kwestii odpowiedzialnosci.

Nie podpisuje sie tylko dlatego, zeby nikt nie posadzil mnie o kryptoreklame naszych uslug. . .

Znacie taka historie jak przychodzi elektronik do naprawy telewizora, ktory nie dziala, nastepnie po minucie wymienia bezpiecznik i łacznie po 5 minutach pracy mowi, ze jej koszt to 100 zł. . . . zdziwiony wlasciciel telewizora pyta dlaczego tak duzo, skoro jego praca zajela tylko 5 minut czasu. . .  na co mechanik odpowiada, ze koszt wymiany bezpiecznika to 5 zł a 95 zł jest za wiedze, doswiadczenie i umiejetnosci". . . . Nie bede opowiadal o
innych osobach, ktore pracuja w branzy weselnej, nie bede mowil tez o innych DJ'ach, odniose sie do powyzszych wypowiedzi na podstawie wlasnej wiedzy i doswiadczenia. . . .

Ponizej postaram sie rozbic na czynniki pierwsze za co Panstwo placa:

Nie chce mowic o inwestycjach ktore musimy poczynić chcac wykonywac swoj zawod: kolumnach, mikrofonach,
odtwarzaczach, mikserach, oswietleniu, monitorach, kablach, wszystko z najwyzszej polki bo przecież, Nie Moze Byc Awaryjne, gdyz to Wasza uroczystosc, Jeden z Najwazniejszych Dni w Zyciu i prowadzacy nie moze
powiedziec, ze cos sie popsulo czy wysiadlo i nie poprowadzi Wam imprezy. . . Uzywajac analogii do samochodów nie mozemy grac/wykonywac naszej pracy na fiatach Panda tylko powinnismy kupowac Mercedesy, chcac
zminimalizowac zawodnosc urzadzen. . . . a ze nawet mercedesy nie sa bezawaryjne (choc rzadziej zdarzaja sie to im niz fiatom) kazdą wazną czesc(kolumny, odtwarzacze, miksery ,mikrofony) musimy miec zdublowane, zeby podpiac druga,w razie awarii . . . . Czy ktoras z Pan bedzie interesowalo, ze bylo spiecie w instalacji i sprzet sie
spalil?? Raczej nie, bo to Wasza jedyna uroczystosc i nie bedzie mozna jej powtorzyc. . . .  Podsumowujac caly sprzet i auto do jego przewiezienia to wydatek dziesiatek tysiecy zlotych. . . Oczywiscie wszystko zalezy tez od ilosci "bajerow", które się posiada, ale chcac byc konkurencyjnym kupujemy coraz wiecej sprzetu np.  lasery, banki, nowoczesniejsze swiatla i sterowniki, projektory, skanery jak i gadzetow: ubrania, przebrania, maski,
kapelusze, peruki, itp. . . .

Ale to sa sprawy mniej ważne. . .

Pierwsza rzecza o ktorej warto wspomniec jest repertuar, kilkanascie tysiecy kawalkow, czyli kilka tysiecy plyt, ktore trzeba kupic, ponadto trzeba wiedziec co kupowac, bo dzis muzyka jest latwo dostepna, ale konia z
rzedem temu, kto zna wszystkie nazwy zespołow i tytuly utworów, ktore gramy.  Znacie Panstwo melodie, slowa, ale niekoniecznie nazwy, a niestety trzeba wiedziec czego szukac. . . Zbieranie repertuaru zajmuje kilka lat i ciagle trzeba cos uzupelniac zy byc na bieazaco. . .  To nie wszystko, bo trzeba wiedziec i pamietac co sie ma, praktycznie kazdy utwor należy znac na pamięć i wiedziec, jaki klimat reprezentuje, w jakim tempie idzie - nie ma
mozliwosci przesluchiwania tego na weselu, tylko trzeba dobierac pod konkretnych gosci repertuar na biezaco, pod dana grupe spoleczna, kulturowa, wiekowa, co oczywiscie wczesniej trzeba najpierw wysadowac/rozpoznac. . . Doswiadczenie to również "wiedza" - przy czym goscie sie bawia i co zapewnia frekwencje na parkiecie.  Nie wszystko co ja lubie, czy inny prowadzacy, przeklada sie wprost proporcjonalnie na Wasze gusta, a zroznicowanie wiekowe i kulturowe tudziez spoleczne na weselach jest ogromne. . . Mi jest latwiej bo zanim zaczalem prowadzic uroczystosci, wiele lat gralem w pubach muzyke lat 60'-90' wiec ominelo mnie zapoznawanie sie z repertuarem, ale nie kazdy mial tak latwo. . .
A przeciez wesele to nie koncert kapeli, ktora gra konkretny styl muzyczny i przychodza na niego tylko fani zespołu i danego stylu muzycznego. . .  to uroczystosc gdzie my musimy dopasowac sie do gosci i starac sie
zadowolic wszystkich od lat 5 do 105 od rolnika do polityka, bo zdarza sie ze bawia sie na jednym weselu. . .

Jednakze najwazniejszy w tej pracy jest czlowiek i jego osbowosc. . .

Odpowiedzialnosc i umiejetnosci jako najwazniejszy skladnik pracy Wodzireja/DJ'a. . . .  

Badania w USA wykazaly, iz na pytanie "czego najbardziej sie boimy" jedna z najczesciej padajacych odpowiedzi bylo: "Wystapien Publicznych". . . .  Zadajcie sobie pytanie jak czesto wystepowaliscie
publicznie i jakie emocje w Was to budzilo. . . a DJ/Wodzirej powinien przemawiac elokwentnie, blyskotliwie i zabawnie, z odpowiednia dykcją, bez zacinania sie, czy powtarzania tych samych wyrazow, a jednoczesnie
ciekawie i interesujaco, budzić zaufanie a zarazem intrygować, a co najwazniejsze powodować usmiech na twarzach uczestników uroczystosci . . . .
Swoja osobowoscia musi przekazywac odpowiednia haryzme, aby goscie za nim podazali, ale tez wzbudzac symaptie i zjednywac sobie ludzi, aby goscie pozytywnie reagowali i chetnie angazowali sie w to co proponuje, przy tym wszystkim nie moze blyszczec jak gwiazda, bo to wieczor pary mlodej i oni sa glownym aktorami tej
uroczystosci, wiec trzeba wykazac odpowiednia empatie i umiejetnosci psychologiczne, zeby byc tylko drogowskazem dla gosci, zarazem caly czas podkreslajac, ze dzis para mloda to postacie pierwszoplanowe i
ta noc nalezy do nich. . . .

Kanona pracy Wodzireja/DJ'a

Pamietajcie, że to my caly czas koordynuujemy prace pozostalych wykonawcow - kamerzysty, fotografa, kuchni. . . W trakcie uroczystosci nie mozemy wyjsc na srodek i poprowadzic od tak sobie jakiejs zabawy, czy
innego waznego pkt programu, musimy zwracac uwage czy fotograf i kamerzysta sa na miejscu i poinformowac o tym fakcie zeby mogli go uwiecznic. . . . Musimy wspolpracowac z kuchnia, aby blok muzyczny nie byl wtedy, gdy podaja gosciom kolacje, bo poprostu posilek by ostygl, tudziez odwrotnie, pomoc obsludze zabierajac gosci na parkiet, kiedy wymieniaja nakrycia. . . . Niby niedużo. . .  ale trzeba miec oczy dookola glowy i pamietac o
wszystkim,nawet najdrobniejszym detalu, bo odpowiadamy za koordynuacje wszystkiego na uroczystosci, para mloda nam zaufala pokrywajac w nas nadzieje, ufajac ze oddaje swoj najwazniejszy dzien w zyciu, we wlasciwe rece i nie mozemy ich zawiesc jakimis niepowodzeniami, nawet jesli nie mamy na nie
wplywu. . . .  

Ponadto DJ/Wodzirej w jakims stopniu jest aktorem, bo czy kogokolwiek bedzie obchodzilo, ze prowadzacy sie zle czuje, lub rozstal sie z kobieta i nie ma humoru, tudziez byl dzien wczesniej na pogrzebie babci ??? Bez
wzgledu na wszystko ma zarazac pozytywna energia, radoscia i entuzjazmem, bo to jest Wasz jedyny i najwazniejszy Dzien w zyciu. . . bez mozliwosci popelnienia bledu. . . Aktorzy w filmach powtarzaja scene do upadlego, az rezyser bedzie zadowolony, ponadto niektore sceny mozna zmontowac technicznie,
lub cos wyciac. . . my mamy tylko jedno podejscie, bedac zarazem aktorem i rezyserem tego wielkiego i jedynego w swoim rodzaju spektaklu, jakim jest Wasze Wesele. . . . Ponadto caly czas pojawiaja sie nieprzewidziane aspekty, zwiazane np.  z czynnikiem ludzkim, organizacyjnym, czy poprostu alkoholem, na które nie mamy wpływu i tez trzeba sobie z nimi radzic, znajdujac rozwiazanie problemu. . . . Przeprowadzilem wiele rekrutacji do naszej firmy i  uwierzcie ze STRASZNIE ciezko znalesc czlowieka, ktora ma cechy charakteru predysponujace
go do zawodu DJ'a/Wodzireja. . . . Technicznych aspektow mozna nauczyc (mysle ze) kazdego, ale pewnych cech charakteru nie mozna wypracowac. . . .  Podstawa w tym zawodzie jest pasja i uwielbienie swojej pracy, bo bez tego ani rusz, mozna byc conajwyzej sredniej klasy prowadzacym. . . Nie bawiac sie samemu dobrze, nie lubiac takich imprez, czy takiej muzyki, nie mozna bawic innych. . . .

Niezapomniane wesele

Kazda z Was Drogie Panie chcialaby, aby jej uroczystosc byla wyjatkowa - nieszablonowa, oryginalna i
niebanalna. . . Dopracowywujecie nawet najdrobniejsze detale uroczystosci, dbajac o to, aby
wszystko bylo najwspanialsze, a przede wszystkim odroznialo Wasza uroczystosc od innych. . .  mam
nadzieje ze bezpowrotnie minal czas wesel, gdy powtarzaly sie te same konkursy, zabawy
a zmieniali sie tylko goscie, zespoly czy lokale i cala masa osob powielala ten sam schemat. . . Najlepsze osoby w branzy, same wymyslaja konkursy, skecze, zabawy, animacje, wyznaczajac nowe trendy. . . . oczywiscie w dobie
techniki multimedialnej i internetu moga one byc szybko powielane przez konkurencje, ktora nie kreuje wlasnych pomyslow,  dlatego trzeba caly czas isc do przodu, rozwijajac swoja kreatywnosc. . . My w okresie zimy
siadamy i wymyslamy nowe konkursy, zabawy, tance, skecze itp aby moc je zaproponowac mlodej parze. . . . sklamalbym mowiac, ze na kazde wesele przygotowywujemy calkiem nowy scenariusz, wymyslajac wszystko od podstaw, ale staramy sie miec do kazdego pkt programu kilka alternatyw, abyscie sami
zgodnie z Waszymi gustami i upodobaniami mogli z naszych propozycji zlozyc scenariusz uroczystosci. . . zebyscie mogli wybrac kilka z kilkudzesieciu alternatw, na Wasza uroczystosc, takich ktorych nigdy dotad nie widzieliscie
i ktore najbardziej Wam przypadly do gustu. . . .

Rynek i jego prawa

Nie ukrywam, ze branza weselna jest typowo sezonowa i wszyscy chcieliby miec uroczystosc w miesiacach od
czerwca do sierpnia, glownie w soboty. . . . rzadziej zdarzaja sie pary ktore decyduja sie na maj
czy wrzesien, czasem pazdziernik, lub w miesiacach czerwiec - sierpien na piatki, wiec mamy tu doczynienia z normalnymi prawami rynku bo na cene wplywa duzy popyt, jednakze trwajacy tylko 3-5 miesiecy. . . . Nie
rozklada sie on rownomiernie na caly rok. . . . a my musimy za te zarobki caly rok funkcjonowac.  Ponadto nasza gaza uszczuplana jest przez  Zusy, podatki, pracownikow, serwisy, tantiemy na ZAiKS, STOART, SPAV itp. . . .

Tak wiec podsumowujac cena sklada sie z wielu aspektow takich jak:
osobowosc i umiejetnosci interpersonalne prowadzacych, ich doswiadczenie i kreatywnosc, jakosc sprzetu i serwis, czas poswiecony na spotkania ,szkolenia,  nauke i opracowanie innowacyjnych aspektow uroczystosci, charakter rynku i jego sezonowosc.  Nie jest to tylko kwestia 10 godzin prowadzenia uroczystosci, choc
uscislajac nasza praca w dzien uroczystosci skladajaca sie z zapakowania aut, przewiezienia sprzetu, wypakowania go na sali i podlaczenia, przebrania sie, poprowadzenia uroczystosci, zapakowania sprzetu
po imprezie, przewiezienia i wypakowania do magazynu  . . . .  to 18-20 godzin

Cena/jakosc/waga prowadzacego i muzyki (waga prowadzacego - ale mi sie napisalo hehe)

Ponieważ rynek jest bardzo obszerny i dostosowany do potrzeb klientow, kazdy (szczegolnie w dobie internetu)moze znalesc cos dla siebie, zarowno pod katem cenowym jak i jakosciowym, wiec nie trzeba
wybierac firmy/osoby, ktora swoje uslugi wycenia na kilka tysiecy zlotych, mozna
wybrac taka, ktora kosztuje kilkaset zlotych(bo oczywiscie sa i takie), tylko musicie Panstwo sami sobie odpowiedziec czy chcecie taka usluge??

Jest tez druga strona medalu, czyli kazda firma/usluga ma jakas grupe docelowa, stawiajac na najwyzsza jakosc i nie akceptujac zadnych polsrodkow, chcemy trafiac do odbiorcow uznajacych oprawe muzyczna i sposob
prowadzenia jako czynnik wiodacy udanej uroczystosci,( a nie tylko jej okrase czy dodatkowy aspekt ) i oczekujacych uslugi kompleksowej na najwyzszym poziomie, pod kazdym wzgledem.  Czyż sposob prowadzenia uroczystoci nie jest kluczem do udanej imprezy? Czy fotograf i kamerzysta beda mieli prace jesli slabo  poprowadzimy impreze??? nagraja/sfotografuja pusty parkiet i smutnych, znudzonych czy zniesmaczonych ludzi siedzacych za stolami gdy prowadzacy jest kiepski a muzyka nietaneczna? Zapytajcie kamerzyste/fotografa co w ich pracy jest najwazniejsze, czy ludzie na uroczystosci, czy to jakie w tych ludziach podczas uroczystosci wyzwalaja sie emocje i w jaki sposob je pokazuja, zarazajac przy okazji innych pozytywna energia??? Czy jesli
nastroj uroczystosci jest negatywny bo ludzie sa zniesmaczeni muzyka i prowadzacym  to kelnerki beda z usmiechem Was obslugiwac?? czy nie udzieli im sie ten nastroj?? Wiele razy widzialem kelnerki, ktore uwijajac
sie za stolami z usmiechem od ucha do ucha tanczyly w rytm muzyki, gdyz radosny nastroj uroczystosci rowniez im sie udzielil. . . .  Czy za 5 lat ktos z gosci bedzie pamietal ze kucharzowi sypnelo sie zbyt wiele soli i zurek
byl za slony, czy raczej to ze Wujek Franek szalal w peruce przy YMCA, a DJ/Wodzirej byl w stanie porwac cala sale na parkiet nawet najwiekszych introwertyków??? Byliscie kiedys Panstwo na imprezie, na ktorej jedzenie bylo smaczne, a muzyka do kitu i odwrotnie muzyka swietna, a jedzenie Wam nie smakowalo???ktore milej
wspominacie???Jesli nie byliscie, to zastanowcie sie co z dwojga zlego byloby gorsze. . . .

Cena Wodzirej/DJ/Zespół - czyli drazliwa sprawa

Ostatnim watkiem który chce poruszyc jest przeświadczenie, że Wodzirej/DJ powinni być tańsi od zespołu. . .
wpis kolezanki powyzej nie jest w tym temacie odosobniony. . . Panuje niewiedziec czemu taka powszechna
opinia. . .  Zaczne od tego, iż ostatnia rzecza jaka byśmy chcieli to fakt, iz ktoś korzysta z naszych uslug bo są Tańsze!!!! Nie widze powodu, dla którego mielibysmy prowadzic uroczystości taniej niż zespół. . . Moznaby  powiedziec, że zespoł napracuje sie wiecej bo gra i spiewa "na zywo". . . Ale prawda jest taka, że jesli najwiecej mialby zarabiac ten kto sie najwiecej napracuje, to na liscie najwyzej oplacanych zawodow byliby górnicy, budowlańcy itp.  a prawnicy, notariusze i lekarze najniżej. . . Szanuje zespoly ktore graja na zywo, ale wiemy
wszyscy, ze coraz mniej jest takich. . . Mysle, ze dla Was nie liczy sie fakt, kto jak bardzo sie napracuje tylko efekt
koncowy. . . a trend weselny juz dawno poszedl w kierunku "Szołmeństwa". . . Chodzi tak naprawde, zeby gosci rozbawic i umilic im czas, a droga do tego prowadzaca jest niewazna. . . jeszcze raz to podkkresle, liczy sie efekt
koncowy. . . bardzo czesto uroczystosci prowadzone przez nas podobaja sie gosciom duzo bardziej niz te z zespolami. . . I nie chodzi o to kto lepiej gra czy prowadzi, tylko o kwestie gustu. . . Jednym bardziej podobaja sie zespoly a innym DJ/Wodzirej. . . . Dlatego nie chcemy byc utozsamiani z tansza alternatywa i nizszym wynagrodzeniem, czy jeszcze gorzej z nizsza jakoscia. . .  Podkreślalem to juz wiele razy i podkresle jeszcze raz. . . Dla nas najbardziej liczy się jakość. . . Chcemy zebyscie decydowali sie na nasze uslugi dlatego ze bardziej przyapdly Wam do gustu niz np.  zespolu, a nie dlatego ze byly tansze, ale moze kryc sie za nimi nizsza jakosc. . . Pamietajcie odpowiedzialnosc zarowno nasza jak i zespolu jest ta sama a Wy Drogie Pary Mlode
rozliczacie nas z efektu koncowego!!!!

Nie chce, abyście zinterpretowali powyższa wypowiedź jako narzekanie na swoja prace, bo kocham ja i nie zamienilbym na zadna inna, ale celem mojej wypowiedzi bylo ukazanie wszystkich aspektow naszej pracy, zarowno plusow i minusow, oraz rozbicie(niezbyt doglebne bo i tak wypowiedz jest dluga) na czescie pierwsze pewnych zaleznosci, ktorych czasem ludzie moga niedostrzegac i uswiadomienie z czym sie wiaze i na czym polega nasza praca. . .

Gratuluje tym co przebrneli przez moja wypowiedz, oczywiscie szanuje zdanie osób, ktore nadal uwazaja ze uslugi prowadzacych sa za drogie, w stosunku do kosztów całej uroczystości i odpowiedzialnosci jaka ponosza, a muzyka nie jest zbyt wazna na uroczystosci, czy ze Dj/Wodzirej powinien byc tańszy od zespołu, ale jak juz pisalem wyzej na tak szerokim rynku napewno kazdy znajdzie cos dla siebie :) Mam nadzieje, ze nikogo powyzsza wypowiedzia nie uraziłem, a jedynie pobudzilem do refleksji. . .  zdaje sobie sprawe z tego, ze
powyzsza wypowiedz moze wzbudzic burze i wiele osob ja skrytykuje, ale podkresle to jeszcze raz, jest to moj wlasny subiektywny pkt widzenia. . .  

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Lutego 2011, 15:35 »
Wydaje mi się, że ludzie dlatego myślą, że Dj powinien być tańszy,bo - jest jeden (ewentualnie dwóch) i TYLKO puszcza muzykę. Takie niestety jest pojęcie na temat tej konkretnej usługi, nikt nie zastanawia się nad tym co wyżej opisałeś, ludzie patrzą na zasadzie "jeden koleś weźmie mniej niż cały zespół".

My od początku z narzeczonym chcieliśmy dj/wodzireja, w ogóle nie myśleliśmy o zespole (jakoś mi to osobiście takim wiejskim weselem powiewa, ale to kwestia gustu), być może nasz pogląd był taki, dlatego, że jeszcze zniam zaczeliśmy planować wesele, byliśmy na wesleu i imprezie prowadzącej przez różnych Dj, którzy w jakis sposob przekonali nas do swoich usług.

Ja wiem jedno, że Dj dj'owi nierówny. Byliśmy na kilku spotkaniach zanim podjęlismy ostateczna decyzję, i naprawdę czasem czulismy się zażenowani, tym co nam przedstawiono. No i tak w efekcie, placimy sporo, bo prawie dwa razy więcej niż proponowano gdzieś indziej,  za usługę, która wybraliśmy, ale wg nas był to najlepszy wybór, mam nadzieje, że cena przełoży się na jakość, efekt, i oragnięcie wesela :)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Lutego 2011, 16:26 »
rozumiem, ze kazdy chcialby zeby jego praca byla szanowana...i rozumiem czym sie kierowala Precious w swych wyborach - ok, takie jest Wasze zdanie...ale moje zdanie jest troszke inne...my postawilismy na zespol, nawet ani przez chwile nie myslelismy o DJ czy wodzireju...chcemy miec muzyke w 100% zywa - cena oczywiscie jest rownie odpowiednia ale uwazam, ze nie mozna porownywac pracy 7 osobowego zespolu, ktory mozna powiedziec, ze pracuje fizycznie - bo chyba nikt nie zaprzeczy, ze perkusista, ktory 'wali' w beben 10h sie nie zmeczy, czy gitarzysty nie bola paluchy ale coz taka jest ich praca i nie powinni sie skarzc...jesli o cene chodzi to i tak rozkladajac pieniedze na liczbe ludzi w zespole to i tak zdecydowanie zyskaja mniej niz DJ...dzisiejszy rynek jest baardzo wymagajacy ale i dlatego roznorodny...wymieraja juz takie stereotypy, o ktorych wspomina Precious (przepraszam, ze sie tak uwzielam na Twoja wypowiedz - nie mam zlych intencji ;)) zespol nie musi sie kojarzyc z muzyka biesiadna, obecnie na rynku pojawiaja sie zespoly grajace rozna muzyke, sa i te typowo rockowe, mozna znelzc muzykow latynoskich i innych jesli sie dobrze poszuka ;)...
a wracajac do wypowiedzi lazura to wiadome, ze trzeba w sprzet inwestowac i musicie rowniez to wrzucic w koszta oprawy myzycznej - tak samo robia to kamerzysci czy fotografowie i to podosci cene uslug...ale wybacz, wzmianki o wystapieniach publicznych czy tremie to juz lekka przesada, tego sie wymaga od takiego zawodu, tak samo jak w kazdym innych fachu sa jakies minimalne wymagania...kurcze przeciez nie mozna wypominac, ze musi byc usmiechniety w pracy - w kazdej tak jest (wykluczajac grabarzy i podobnego typu ;)) jesli sie chce sprzedac wyrob czy usluge...nie popadajmy w skrajnosci...
fakt trzeba przyznac, ze odpowiedzialnosc jest ogromna - tak jak wspomniales :) ja rowniez uwazam, ze dobrej muzyki nic nie zrekompensuje...
a o upodobaniach czy gustach sie nie dyskutuje, jedni wola muzyke puszczana z plyt, inni zywa - ok ;)...

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Lutego 2011, 17:31 »
spoko zaba nie obrazilam sie :)

Wiem, z sa rozne zespoly i ze te weselne maja coraz mniej wspolnego z disco polo, to po prostu w mojej glowie stereotyp, tak mi się kojarzy i tyle. Ja osobiscie bym sie obawiala, ze osoba spiewajaca nie jest w stanie wszystkiego zaspiewac, ze bedzie fałszować albo kaleczyc obcojęzyczne piosenki. Razi mnie to generalnie u ludzi, czy to piosenka Gawlinskiego "here i am" zaspiewana twardym angielskim czy tez pokaleczone wykonanie na karaoke ;) Podobnie ze skala glosu i braniem sie za piosenki niedostosowane do mozliwosci wokalnych. Wolałabym uniknac rozczarować po prostu.

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Lutego 2011, 18:05 »
Szanuje zespoly ktore graja na zywo, ale wiemy wszyscy, ze coraz mniej jest takich. . .

Bo wizerunek zespołu i ceny kształtują profesjonalni wykonawcy karaoke. Do tego stopnia, że dla większości potencjalnych klientów "zespół" to dwa parapety i wokalistka.

Nie widze powodu, dla którego mielibysmy prowadzic uroczystości taniej niż zespół. . .
Czas podnieść stawki...  8)

Offline katepolak

• bywalec
  • data ślubu: 11.06.11.
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Lutego 2011, 20:37 »
Nasze gusta są tak zdefiniowane, że przyjęcie argumentów drugiej strony będzie sztuką nie do ogarnięcia według mnie. Bo w sumie czaję wszystko co piszesz zabko i się generalnie z tym zgadzam, ale od razu pojawia mi się kontrargument nie do zbicia, że DJ puści zdecydowanie więcej kawałków niż zespół jest w stanie zagrać i pół godzinne przerwy po prostu mnie wnerwiają, zwłaszcza jak zespół dobrze gra i nie chce się schodzić z parkietu. Poza tym mimo sentymentu do muzyki nażywo, który ma niewątpliwie swój klimat nie przepadam za coverami...trochę śpiewam i jak wokalista zmienia sobie końcóweczki a ja rozradowana śpiewam na parkiecie oryginał to też mnie wnerwia:P

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Lutego 2011, 20:50 »
wiem, wiem dokladnie o co Ci chodzi kate ;)...jesli sie ktos decyduje na zespol to musi zaakceptowac jego ograniczony repertuar, jesli odpowiada to super, a jesli nie to trzeb a szukac dalej...a co do falszu to faktycznie czesto sie zdarza ale przeciez nikt nie kupuje kota w worku i przeslucha oryginal przed podpisanie umowy - nie mowie tu o nagranych w studio piosenkach, bo to zawsze wyjdzie idealnie przerobione ;)...natomiast jesli o przerwy chodzi to mysle, ze 15min sa idealne, jesli sie zacznie blok muzyczny od wolniejszych piosenek, a zakonczy szybkim rock&rollem to nie ma sily zeby ktos mial jeszcze ochote dalej tancowac - marzeniem bedzie chwilka odpoczynku i dobry drink :P...choc musze przyznac, ze wiekszosc pseudo zespolow weselnych niestety, tak jak piszesz, nie da sie ich sluchac na zywo alebo posilkuja sie piosenkami nagranymi na dyskietki :-\...wiec jesli mialabym wybierac miedzy takim zespolem a DJem to nie zastanawiajac sie wybralabym oryginalnie puszczane plytki ;D...

Offline Myszk@

• bywalec
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Lutego 2011, 09:40 »
my dokładnie z tych powodów o których wspomniałyście dziewczyny nawet nie zastanawialiśmy się nad zespołem. Jednak nie ma to jak oryginalne wykonanie, a przyznam szczerze, że jakoś nie potrafię sobie wyobrazić przebojów latino w wykonaniu zespołu.. Chociaż muszę przyznać, że są takie zespoły, jak Twój zaba, które rzeczywiście powalają na kolana... Ale i tak każdy wybierze to, co mu lepiej podpasuje ;)

Offline kasiatra
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 09.092011
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Lutego 2011, 20:56 »
My bierzemy ( tylko ze względów finansowych ) DJ-ja.  Tradycja przemawia za zespołem, no ale kiedyś to poza zespołem wyboru nie było.  DJ to stosunkowo nowy "wynalazek" :)

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Lutego 2011, 20:45 »
Drogi Lazurze, to chyba moją wypowiedź przytaczałeś pisząc, że "Ostatnim watkiem który chce poruszyc jest przeświadczenie, że Wodzirej/DJ powinni być tańsi od zespołu. . . wpis kolezanki powyzej nie jest w tym temacie odosobniony. . . Panuje niewiedziec czemu taka powszechna
opinia. . .  Zaczne od tego, iż ostatnia rzecza jaka byśmy chcieli to fakt, iz ktoś korzysta z naszych uslug bo są Tańsze!!!! " - ja nie myślałam o dj dlatego, że jest tańszy tylko dlatego, że wolę oryginał i nigdy nie myślałam o zespole dlatego właśnie, że drażniące są wykonania kawałków, które dobrze znamy, tym bardziej kiedy nie są po polsku. Niestety na tym forum przekonałam się boleśnie, że życzenia finansowe dj'ów są znacznie powyżej moich założeń i wszelkiego zdrowego rozsądku! Poza tym ja znajduje przynajmniej parę powodów dlaczego dj miał by być tańszy od zespołu. A Twoja odpowiedzialność drogi Lazurze - prawie za losy świata podczas prowadzenia imprezy po prostu mnie śmieszy!

Offline katepolak

• bywalec
  • data ślubu: 11.06.11.
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Lutego 2011, 08:58 »
A Twoja odpowiedzialność drogi Lazurze - prawie za losy świata podczas prowadzenia imprezy po prostu mnie śmieszy!

eeeeee ja uważam, że jeśli Pan Lazur naprawdę ma takie podejście do swojej pracy a nie napisał tego wyłącznie dla ładnej argumentacji to należałoby to raczej pochwalić.
Według mnie nie ma nic gorszego, jak nieświadomość jakiejkolwiek odpowiedzialnośći, bo wtedy po prostu ludzie nie przykładają się do swojej pracy i jest im obojętne czy dobrze coś zrobią, ważne by otrzymali umówione wynagrodzenie. Dzisiaj takie podejście jest już mega passe, kiedy tak powszechnym staje się pojęcie PR'u i każda wpada może przełożyć się po pierwsze na krążącą o nim opinie a w dalszej kolejności na jego kolejne zyski.

Offline stona_r

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 19.05.2012
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Lutego 2011, 14:07 »
Witam :)
Już wcześniej zaglądałam na to forum, ale teraz powstał wątek też dla mnie  ;)
Nie jestem z Bdg i nie mam tu ślubu, ale tu studiuję i będę właśnie w Bydgoszczy szukała muzyki, sukienki i obrączek.
Mam ślub 12 maja 2012, załatwiona sala i fotograf, teraz szukam zespołu, ale jestem dosyc wybredna i ciężko mi się ja jakikolwiek zdecydowac, a uważam, że dobra muzyka jest najważniejszą cześcią na weselu.
A jak to u Was było z załatwieniem kościoła tak szybko? Bo mnie ksiądz "wygnał", powiedział, że za szybko przyszliśmy i mamy przyjść za rok. . .  :\ >:(

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Lutego 2011, 20:15 »
Dziewczyny, ja już po... ale jeśli macie jeszcze kilka wyborów przed sobą to z własnego doświadczenia mogę Wam kilka osób polecić (uważam, że są najlepsi)

- fotograf Piotr Ulanowski
- makijaż Monika Madaj
- zespół Toma-to
- barman Mariusz Grzesik
- dekoratorka Maria Zajchowska

Wszelkie info kontaktowe możecie wygooglać sobie. Mnie ta ekipa nie zawiodła, wszystko było na najwyższym poziomie. Naprawdę super!  :) Jeśli chodzi o te osoby to wybrałabym drugi raz dokładnie tak samo!

Offline Myszk@

• bywalec
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Lutego 2011, 11:09 »
stona_r nas też ksiądz wygonił i kazał przyjść najwcześniej po wakacjach ;) stwierdził, że jesteśmy chyba w gorącej wodzie kąpani ;D

Mysikróliczek dziękujemy bardzo za polecenia :) nie ma to jak rekomendacje osób 'już po'  ;)

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #57 dnia: 26 Lutego 2011, 18:33 »
Mam ślub 12 maja 2012, załatwiona sala i fotograf, teraz szukam zespołu, ale jestem dosyc wybredna i ciężko mi się ja jakikolwiek zdecydowac, a uważam, że dobra muzyka jest najważniejszą cześcią na weselu.
A jak to u Was było z załatwieniem kościoła tak szybko? Bo mnie ksiądz "wygnał", powiedział, że za szybko przyszliśmy i mamy przyjść za rok. . .  :\ >:(
Ja właśnie dzisiaj podpisałam umowę na salę i fotografa. Przede mną muzyka. Też chciałabym tą kwestię rozwiązać jak najszybciej bo to dla mnie bardzo ważne. My ślub mamy w Bazylice i tam terminy idą jak świeże bułeczki. Kiedy byłam rezerwować, na "nasz dzień" była już zapisana inna para. Na szczęście na godzinkę wcześnie niż my sobie zaplanowaliśmy...

Offline Myszk@

• bywalec
« Odpowiedź #58 dnia: 26 Lutego 2011, 20:29 »
Widać, że Bazylika (podobnie jak Świętej Trójcy i kościół na Placu Wolności) jest jednym z najbardziej obleganych miejsc   ;) na moje szczęście do osiedlowej parafii nie ma takich kolejek  :P

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #59 dnia: 1 Marca 2011, 09:54 »

Mam na imię Ewa i jestem z Solca Kujawskiego chociaż Bydgoszcz to mój drugi dom :) ślub planujemy na 2012 ale dokładnej daty wciąż nie mamy ustalonej :)
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"