Autor Wątek: Mariolka - kolejna szczęśliwa mamusia  (Przeczytany 809039 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Mariolka - kolejna szczęśliwa mamusia
« Odpowiedź #3330 dnia: 28 Maja 2008, 20:32 »
mi też ten statek sie podoba...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #3331 dnia: 28 Maja 2008, 20:36 »
Stateczek....jest super...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3332 dnia: 28 Maja 2008, 21:21 »
Mariolka a mozesz wkleic fote sciany Waszej? ;)

co do przedszkoli.. paranoja niestety jakas.. u nas podobno to samo!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3333 dnia: 28 Maja 2008, 22:01 »
Mariolka a mozesz wkleic fote sciany Waszej? ;)

co do przedszkoli.. paranoja niestety jakas.. u nas podobno to samo!
w każdym bądź razie orzech włoski i czerwony wypoczynek
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #3334 dnia: 29 Maja 2008, 08:50 »
Na pewno ni powinno sie mieszac więcej ni 3 kolory w jednym pomieszczeniu, wg. mnie tez stateczek ;D

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #3335 dnia: 29 Maja 2008, 11:14 »
chciałam napisac to samo co rajdówka, że przydałoby się zdjecie Twojej ściany ;)
niebieski obraz na pewno nie pasuje
stateczek  bardziej :)  choć komplenie nie jest w mojej stylistyce ;)

No to sie nazywa mądra kobieta
nie mozna walczyć z wiatrakami wiec trzeba czymś sie zająć
brawo!!  :D
ANCYMONEK :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3336 dnia: 29 Maja 2008, 14:28 »
właśnie wiem,że niebieski kompletnie nie pasuje
ale ogólnie też mi się podoba...

oto zdjecie ściany(ale pamiętajcie,ze to nie jest dosłownie szary, tylko orzech włoski)

a taki bukiecik dostałam od synka na Dzień Matki:

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #3337 dnia: 29 Maja 2008, 15:15 »
Mariolka moim zdaniem statek będzie idealny!

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3338 dnia: 29 Maja 2008, 16:27 »
statek bez dwóch zdań :)

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #3339 dnia: 29 Maja 2008, 17:50 »
Ten stateczek będzie wyglądał super.
A bukiecik od synka piękny. Ja dostałam margaretki z działki i wagę łazienkową :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3340 dnia: 29 Maja 2008, 20:50 »
dzisiaj kolezanka podesłała mi taki link i mnie trochę zdołował, bo rodziłam w tym szpitalu.Z konieczności.Ale juz wtedy znałam opinie i bałam sie tam rodzić...
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?&id_news=28285&strona=6#opinie

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3341 dnia: 29 Maja 2008, 21:22 »
ten statek idealnie pasuje do twojego pokoju.

a o tym szpitalu i lakarzach  to brak mi słów.  w takiej tragei trudno znaleść właściwe słowa...

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3342 dnia: 29 Maja 2008, 22:07 »
wiesz co mariolka ja tez uwazam ze statek ale zdjecie zupelnie nie oddaje koloru sciany
wiem bo tez mam orzechwloski na jednej scianie
ale czerwien pasuje jak najbardziej
ewentualnie cos w sepii

straszne to
podobno u nas w szpitalu tez zmarła pacjentka ale w 9 mies!!!!
przedluzali i nie chcieli rozwiazac ciazy i co?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3343 dnia: 30 Maja 2008, 21:55 »
podobno u nas w szpitalu tez zmarła pacjentka ale w 9 mies!!!!
przedluzali i nie chcieli rozwiazac ciazy i co?
skur... . przepraszm za przekeństwo .

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3344 dnia: 31 Maja 2008, 07:23 »
bo to jest tak,że decyzję o cc przedłużają do ostatniej chwili.Licząc chyba,że moze jednak jakoś sie pomęczy i urodzi...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3345 dnia: 31 Maja 2008, 07:31 »
A mi się bardzo podoba jak Wy wyrokujecie na te tematy mając wiedze treści "słyszałam, że podobno, zmarła, bo jej przedłuzali poród".
Powinnyście być biełgymi sądowymi. Oni mają z tym dużo więcej problemów. Przy waszej pomocy sprawy poszły by do przodu.
Na podstawie jednego zdania przypuszczającego cały szereg mądrych sądów.

Fakt  - w tym kraju wszyscy rewelacyjnie znają sie na medycynie. A najbardziej na kwestiach, z którymi doświadczeni lekarze mja problemy. Niesamowite zjawisko.

Wybaczcie, ale poród, a szczególnie zabiegowy, ale takze ten SN jest obarczony ryzykiem zgonu. Smutna prawda, ale prawda. I raz na jakiś czas kobieta umiera. Policzcie sobie te wypadki w skali kraju i wyjdzie czysta medyczna statystyka.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3346 dnia: 31 Maja 2008, 07:38 »
Powinnyście być biełgymi sądowymi. Oni mają z tym dużo więcej problemów. Przy waszej pomocy sprawy poszły by do przodu.
Na podstawie jednego zdania przypuszczającego cały szereg mądrych sądów.
...pewnie tak. Ach nic nie piszę...

link, który wkleiłam akurat nie był o przedłużaniu porodu, ale o ciazy 9-tyg.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3347 dnia: 31 Maja 2008, 07:42 »
Mariola ja sie nie odniosłam do jakiegoś linku (pismaki mogą sobie pisac co chca, z nimi to w ogóle szkoda polemizować), ale do Twojego komentarza powyżej.
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3348 dnia: 31 Maja 2008, 07:56 »
bo to jest tak,że decyzję o cc przedłużają do ostatniej chwili.Licząc chyba,że moze jednak jakoś sie pomęczy i urodzi...

do tego?
ale często sie słyszy,że decyzja o cc jest do ostatniego momentu przeciagana... I ja nie pisałam tego do stwierdzenia jagodki24, bo nic konkretnego nie napisała, ale do ogółu. To dlaczego Polki wolą rodzić w Niemczech?jadać przed porodem na niby wycieczke za niemiecka granicę?Bo takie jest właśnie u nas podejście do pacjenta... A jakich cudów by on chciał?
Mariola ja sie nie odniosłam do jakiegoś linku (pismaki mogą sobie pisac co chca, z nimi to w ogóle szkoda polemizować), ale do Twojego komentarza powyżej.
nie pismaka...?a ja niby jako "pacjent" to skad mam wiedzieć?Nie mam dostępu do waszych danych i statystyk

Lila uwierz,że zdarzają sie również błędy lekarzy... Nie wszystkie diagnozy,operacje w Polsce są udane...
Ja rozumiem,że Tobie jest trudniej w to uwierzyć, bo jesteś lekarzem. I sie utożsamiasz z całym ogółem. Jak ktoś psioczy na lekarzy, to uwazasz,ze to również na ciebie... A przecież tak nie jest...Ale to wszystko sie tak dzieje z powodu sytuacji w służbie zdrowia, głównie braku pieniedzy, braku sprzętu, limitu wizyt itp
I pacjenci też są rozgoryczeni...
Jak nie ma na to, nie ma na tamto, jak kilka miesiecy czeka się do specjalistów, na zabiegi, jak do gabinetu sie dostać nie mozesz
ba... na głupią wizytę u lekarza pierwszego kontaktu, jakim jest ginekolog...
U mnie Lila prawie 2 miesiace...Poważnie.Umawiam sie z takim wyprzedzeniem.ja akurat biore tabsy, to potrafię zaplanowac dokładnie.A gorzej jak Ci okres wypadnie, bo niedokładnie policzysz 2 miesiące temu jak sie umawiasz u położnej i cię znowu z kolejki wypchną...?Takie są realia.

to jest temat rzeka...
i niestety niezbyt miły dla żadnej ze stron

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3349 dnia: 31 Maja 2008, 08:23 »
Mariola po pierwsze kolejki w państowej służbie sdrowia to norma na całym świecie. Nie wierzysz, prosze bardzo poroponuję przeporwadzkę do UK, Irlandii. Zobaczysz ile czeka się np do nefrologa, ginekologa (to nie jest lekarz pierwszego kontaktu - jest specjalistą do którego można iść bez skierowania).

Chcesz mieć szybko wykup sobie dodatkowe ubezpieczenie np w Medicoverze. Nie stać Cie - czekaj w kolejce. Przywileje są dla tych co mają kasę. Mają lepsze domy, lepsze samochody i lepszy dostęp do sużby medycznej, bo ich na to stać.
Smutna prawda, ale prawda.
Ja obecnie chcę mieć okulistę na już i to nie byle jakiego, ale samego konsultanata wojewódzkiego - idę prywatnie. W poradni przyklinicznej do tej samej osoby kolejki są kilkumiesięczne. Nie chce i nie mogę czekać  - płacę i mam.

Nie stać mnie na poród w prywatenej kilnice, będę rodzić w państwowym szpitalu z całymi jago niedogonościami, Również z takimi, że np CC może mi robić lekarz bez specjalizacji z kilkuletnim doświadczeniem zawodowym i znieczulać anestezjolog z podobnym dorobkiem.
W prywacie miałabym oboje specjalistów z doświadczeniem, ale to kosztuje. Tu mam to co mam - wg rozdzielnika. Moze mi sie to podobać lub nie. Wpływu na rozpiskę dyżurową mieć nie będe.

Po drugie. Błędy lekarzy się zdarzają. Sama byłam świadkiem w jednej sprawie i nie miałam wątpliwości o błędzie kolegi z pogotowia. Żadnych wątpilwości. Facet zrobił poważny bląd w sztuce wynikajacy z jego głupoty. Głupoty, którą z resztą było widać na sali rozpraw, bo tłumaczył sie równie głupio.
Ale miałam dostęp do pełnej dokumntacji. Co więcej pacjenta prowadziłam. Sprawy nikt nie nagłośnił, bo była mało spektakularna dla prasy, nie mniej przykra w skutkach dla pacjenta.
Natomiast na tym co pisze ktokolwiek, kto nie ma żadnej wiedzy medycznej (pacjent czy redaktor z gazety) opierać sie nie można, bo po prostu ludzie mylą pojęcia. A tym czasem dyskusja rośnie w pióra jak dobrze wytuczony kurczak. I każdy bije sobie piane.

A subiektywne odczucie rodzącej, że przedłuzano jej czas do CC...to wybacz nie skomentuję. Co ma być kryterium, że ja bolało???? Albo, to że w końcu po 12 godznach leżenia na porodówce jej zrobiono, bo płod miał decelerację. I wg niej można by je zrobić wcześniej, bo tyle się umeczyła?? Tylko, że poród może sobie te 12 godzin trwać i ja nie widzę w tym nic dziwnego.
Zrobiono zabieg wtedy gdy wskazania się pojawiły. Z wielu względów, np chociażby dlatego, że jest podczas niego kilkukrotnie większe ryzyko zgonu matki.

I dla wyjaśnienia, nie identyfikuję się z całością swojego śwodowiska zawodowego.

A tak na koniec...jeśli ktos nie zauważył mam zasadę. Nie wypowiadam się na tematy, na których się nie znam. Nie zamierzam wymądrzać się w kwestiach ekonomii czy budownictwa, bo mam o tym minimalne lub żadne pojęcie. Z tego też samego powodu komentarze dotyczące zasadności tych czy innych decyzji medycznych od osób, ktore wiedzę z tego tematu czerpią na podstawie "Caludii", "Przyjaciółki" czy innych czasopism uważam również za wysoce nie na miejscu.

Sensu przedłużania tej dyskusji też nie widze.
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3350 dnia: 31 Maja 2008, 09:44 »
Mariola  po pierwsze kolejki w państowej służbie sdrowia to norma na całym świecie. Nie wierzysz, prosze bardzo poroponuję przeporwadzkę do UK, Irlandii.
...jakoś nie czuję potrzeby przeprowadzki...Chcę mieszkać w swoim kraju...
hcesz mieć szybko wykup sobie dodatkowe ubezpieczenie np w Medicoverze. Nie stać Cie - czekaj w kolejce. Przywileje są dla tych co mają kasę.
super podejście...,które właśnie przedstawia sytuację, jak jest...
A subiektywne odczucie rodzącej, że przedłuzano jej czas do CC...to wybacz nie skomentuję. Co ma być kryterium, że ja bolało?
nie... bo niestety poród boli... Ja akurat nie chciałam mieć cesarki, bo to operacja jednak...
Ale mówię np. o bardzo dużym płodzie...,przecież rodzą sie dzieci o wadze 4-5 kg naturalnie. zreszta na pewno jest full różnych innych aspektów, o których nie będę sie wypowiadać, bo nie mam pojęcia...
Z tego też samego powodu komentarze dotyczące zasadności tych czy innych decyzji medycznych od osób, ktore wiedzę z tego tematu czerpią na podstawie "Caludii", "Przyjaciółki" czy innych czasopism uważam również za wysoce nie na miejscu.
...dlaczego uważasz,że my to tylko "claudia" i "przyjaciółka"?bez przesady... nie wszyscy to nieuki, którzy czytają tylko "życie na gorąco"...
to są również inne media, internet, tv, wiadomości... no sorry, ale o tym się mówi...
I dlaczego nie na miejscu?To są zwykłe ludzkie odczucia,że jak zmarła ciężarna, młoda kobieta, to po prostu jest to przykre...I ktoś jednak popełnił błąd. Może nieświadomie, moze dlatego,że nie zwrócono na coś uwagę...?Skoro umiera kilka godzin po wyjściu ze szpitala...

dobra nieważne...

Sensu przedłużania tej dyskusji też nie widze.
...amen

a teraz zmieniając temat. Coś na poprawę humorku:

Chłopak postanowił się żenić, idzie rozmawiać ze swoja matką:
- Mamo, zakochałem się i będę się żenił, ona też mnie kocha i
będzie nam wspaniale.
- Eh, no dobrze, ale muszę ją poznać.
- To ja ją przyprowadzę, ale przyprowadzę też dwie inne koleżanki a ty
zgadniesz, która jest moją wybranką.
- Niech i tak będzie.
Następnego dnia typ przyprowadza trzy laski. Dziewczyny siadają na
kanapie, naprzeciw nich staje mama chłopaka, przypatruje się
chwilkę
- To ta ruda pośrodku.
- Dokładnie. Skąd wiedziałaś?
- Strasznie mnie irytuje i już mi się nie podoba...

dobra zaraz uciekam do fryzjera.Idę zrobić pasemka, farba i ścięcie...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3351 dnia: 31 Maja 2008, 11:41 »
teraz to juz naprawdę spadam do tego fryzjera...
i moze jeszcze się posmażę na solarium
trzeba sie trochę podrumienić na wesele

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3352 dnia: 31 Maja 2008, 11:43 »
teraz to juz naprawdę spadam do tego fryzjera...
i moze jeszcze się posmażę na solarium
trzeba sie trochę podrumienić na wesele
Ale Ci dobrze...baw się dobrze!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3353 dnia: 31 Maja 2008, 20:23 »
dzięki...

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #3354 dnia: 31 Maja 2008, 20:33 »
Mariolka to ja prosze o fotke podsmażonych pasemek :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3355 dnia: 31 Maja 2008, 20:40 »
muszę sobie jakieś tzrasnąc
ale wieczorem to człowiek taki wymiętolony...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3356 dnia: 31 Maja 2008, 20:50 »
dobra...
juz mam i dla porównania, jak było ostatnim razem.Trochę jednak urosły ;D

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #3357 dnia: 31 Maja 2008, 21:02 »
ślicznie wyglądasz!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3358 dnia: 31 Maja 2008, 21:07 »
ślicznie wyglądasz!
dziękuję
jednak postanowiłam robić ten sam kolor, co ostatnio...
najwyżej nastepnym razem więcej blondu. teraz nie chciałam, bo mam tą złotą sukienkę, to niech chociaż włosy się odbijają od całości

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #3359 dnia: 31 Maja 2008, 21:09 »
Święta racja :)