Autor Wątek: Mariolka - kolejna szczęśliwa mamusia  (Przeczytany 807479 razy)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Mariolka - kolejna szczęśliwa mamusia
« Odpowiedź #2070 dnia: 16 Października 2007, 11:15 »
a pamiętacie jak każdy mi mówił:nie, nic mu nie jest nakręcasz sie itp, ma jeszcze czas itd.?
otóż nie.Ja wiem co mnie nie pokoi, ktoś inny, kto nie zna sie na rzeczy , moze by zbagatelizowałam.Ale ja troszkę się orientuję, jestem po pedagogice, czytam bardzo duże ilości czasopism o tematyce dziecięcej(no chyba prawie wszystkie numery dostępnych gazet.Poza tym czytam ksiazki o rozwoju dziecka, o zabawach itp., i bardzo dużo szukam w necie dosłownie wszystkiego na temat dzieci...
Poza tym jak poszłąm pierwszy raz z prosbą o skierowania,w zwiazku z tym,że mnie pewne rzeczy niepokiją, to lekarka zapytała sie mnie kim jestem z zawodu?Że niby znam sie na rzeczy, wiem o czym mówię i prawidłowo nazywam pewne zjawiska.Poza tym do gabinetu poszłam w wydrukowanymi z netu testami logopedycznymi, które sama zrobiłam Marcelowi i wiedziałam,że wynik nie jest do końca zadowalający.Miałam wydrukowane wszystkie adresy i instytucje, do których mogłabym sie w Gdyni zgłosić. Nawet pediatra poprosiła mnie,żebym jej to skserowała.Ale ja taka dobra dałam jej to wszystko... ;)-tyle z chwalenia się... ;D
Każdemu komu mówiłam o moich obawach, mówił,że przesadzam i sam może by zbagatelizował.Ale ja wiedziałam swoje... I być może wielu rodziców tak nie zauważa pewnych rzeczy, bo nie wiedzą i nie ma kto im powiedzieć co i jak.Skoro nawet pediatrzy czasem są nastawieni sceptycznie...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #2071 dnia: 16 Października 2007, 11:18 »
Mariolka cieszę się, że nie zamykasz wątku...

Brawo za Twoje szybkie spostrzeżenia i szybka reakcję...mam nadzieję, że pomogą Marcelkowi i szybko zaczniemówić, wykonywac polecenia, naśladować....Życzę Wam z tego z całego serca.
Mariolka wiem, że Ty mądra babeczka jesteś- jak widzisz u nas w wątku cosik niepokojącego bij na alarm- ja np. cały czas martwie się tym siadaniem...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2072 dnia: 16 Października 2007, 11:18 »
Bo tak było i jest jak dla mnie.. dla mnie Marcel o "zdrowy i normalny chłopiec..." ...

no własnie masz wieksza wiedze...
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2073 dnia: 16 Października 2007, 11:23 »
Każdemu komu mówiłam o moich obawach, mówił,że przesadzam i sam może by zbagatelizował.Ale ja wiedziałam swoje... I być może wielu rodziców tak nie zauważa pewnych rzeczy, bo nie wiedzą i nie ma kto im powiedzieć co i jak.Skoro nawet pediatrzy czasem są nastawieni sceptycznie...
no zobacz sama ile osób przytaczało przykłady dzieci, które zaczęły mówić później
ale ty masz tą przewagę nad innymi, że znasz się na rzeczy - i z racji wykształcenia i tych wszystkich przeczytanych książek/gazet.

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #2074 dnia: 16 Października 2007, 12:08 »
Mariolko - jesteś Mamusią, która obserwuje swoje dziecko, patrzy na jego rozwój... dodatkowo masz wiedzę wyniesioną ze studiów. Wielkie brawa dla Ciebie  :brawo_2: za to, że nie bagatelizujesz pewnych oznak, które Ciebie niepokoją.
Trzymam mocno kciuki aby Marcelek zaczął jak najszybciej pięknie mówić i wierzę, że z Tobą i pomocą specjalistów na pewno to się uda!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2075 dnia: 16 Października 2007, 12:10 »
dziękuję asia.Bo jak każdy zaczął mi sugerować,że sie nakręcam, to troszkę zwątpiłam i pomyślałam,że może faktycznie ja przesadzam...?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #2076 dnia: 16 Października 2007, 12:17 »
mariolcia należą ci sie ogromne brawa za czujnośc. Dobrze, że sobie nie odpuściłaś. Ty najlepiej znasz swoje dziecko bo jesteś z nim 24 godziny na dobę. mam nadzieje, że po tych wszystkich specjalistycznych badaniach (trochę ich jest :mdleje: ) lekarze stwierdzą jednoznacznie co jest przyczyną opuxnionej mowy Marcelka.
Dobrze, że nie zamykasz wątku :skacza:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2077 dnia: 16 Października 2007, 12:36 »
Hmm, a mnie jest teraz głupio  :( bo też pisałam, że niepotrzebnie się stresujesz i sama podawałam przykłady ... ale faktycznie to Ty jestes matką, Ty masz Marcela na codzień i coś mogło Cię zaniepokoić ::)
Teraz mam tylko nadzieję, że uda się w miarę szybko małego ukierunkować na odpowiednie tory i już wszystko będzie :ok:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2078 dnia: 16 Października 2007, 12:51 »
ja np. nie uważam,że moje dziecko jest chore czy opóźnione w rozwoju.Uważam,że jest zdroowe.neurolog stwierdziła,że ma opóźnienia w rozmowie czynnej i biernej.Cokolwiek to znaczy... ???
Wydaję mi się,że jeśli juz dostanę sie do Ośrodka Wczesnej Interwencji, to jakoś to pójdzie

ale powiem Wam szczerze,ze mnie cały czas wkur...o jak każdy: A mówi coś, a co on teraz powiedział?a co on chce?Nie mówi jeszcze?
No szlag mnie trafia.Przecież to nie moja wina.Co mam zrobić?pochlastać się? Siedzę czytam mu, włączam dzieciowe piosenki, bajki.Opowiadam i pokazuje na obrazkach.Ale on nie chce współpracować...Są mamy, które nie robią nawet części tego co ja, a ich dziecko ładnie mówi. A ja sie czułam winna,ze to przeze mnie,że za mało z nim się moze bawie?Ale co?mam sie bawić non stop 12godz?

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2079 dnia: 16 Października 2007, 12:58 »
Mariolka nie miej wyrzutów sumienia- jestes na prwde mądra kobieta i super mamą- przykładasz sie do wychowania Marcelka i robisz to z całego serduszka- nic nie jest tutaj Twoja winą...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2080 dnia: 16 Października 2007, 12:58 »
domyslam sie mariola ze to wkurzało...

no ale pomśl ze np. ja nie mając takiejwiedzi jak Ty mam duzo trudniej  ::)
chyba ze np chcesz Ninkę tak na tydzien dwa do obserwacji  :los:

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #2081 dnia: 16 Października 2007, 13:25 »
Ja też chętnie Wiktorka podrzucę na obserwację ;)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2082 dnia: 16 Października 2007, 15:30 »
domyslam sie mariola ze to wkurzało...

no ale pomśl ze np. ja nie mając takiejwiedzi jak Ty mam duzo trudniej  ::)
chyba ze np chcesz Ninkę tak na tydzien dwa do obserwacji  :los:
marta jakiej wiedzy...?
poczytasz troszkę gazetek o dzieciach i tez będziesz wiedzieć to samo... ;)

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #2083 dnia: 16 Października 2007, 22:47 »
Kurde,ale się narobiło.....
Tyle mnie tu nie było ...
Mariolu - przykro mi również,że i ja Cię "uspokajałam" w kwestiach logopedycznych.Ale bardzo się cieszę,że wszystkie badania oszły w ruch.Że na 100% bedziesz teraz wiedziała o co chodzi.Czy wszystko jest w porządku i co masz dalej robić!

Ogromnie imponuje mi Twoja postawa (ale rozumiem CIę doskonale - też wolę sprawdzić nawet usłyszeć że wszystko jest ok - ale usłyszeć to od specjalisty). No i ta wnikliwa obserwcja Marcelka jest o prostu niezastąpiona!!!
Jestes wspaniałą matką!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Super,że lepiej się już czuje.
Pozdrawiam!!!

Aha, no i ciesze się,że wątku nei zamykasz. Chociaz przyznam,że i ja coraz częściej o tym myślałam,ale żal mi strasznie tylu lat... :'(

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #2084 dnia: 16 Października 2007, 23:23 »
....napisłam  sie , napisłam i ....zawiesił mi sie komp ;(

Mariola gotowe :D masz zrobione :)

A powiedz mi co lekarze insynuują lub co ty mozesz podejzewac u Marcela ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2085 dnia: 17 Października 2007, 10:20 »
ela na razie lekarze nic nie insynuują...
Marcel nie ma żadnych zmian neurologicznych.Wszystko jest w porządku pod tym względem. Zobaczymy co powiedzą po badaniach i po wizycie w Ośrodku Wczesnej Interwencji, gdzie pewnie przejdzie testy psychologiczne.
Moze być tak,że Marcel nie chce powtarzać i robić pewnych rzeczy dlatego,że nie potrafi sie skupić bo jest strasznie żywy.
strasznie...
i to nie musi oznaczać,żadnych zaburzeń czy opóxnień rozwojowych.On strasznie lata, biega i nie potrafi dłużej usiedzieć aby czytać czy naśladować mnie.Poza tym jest nerwusem... i jak cos nie potrafi ułożyć czy zrobić jak ja, to sie wścieka...

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2086 dnia: 17 Października 2007, 10:41 »
Ja nie wiem czy to ma jkikolwiek związek, ale problemy z koncentracja cechują również dyslektyków(mój brat był badany na pocz.lat 90-tych ze względu na trudności ze skupieniem się na jednej czynności)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2087 dnia: 17 Października 2007, 15:31 »
no wiec o tym Maja móię.To nie musi być nic bardzo poważnego...
ani żadne problemy z rozwojem intelektualnym...

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2088 dnia: 17 Października 2007, 15:35 »
Mariolka i życze Ci z całego serca oby nie było to nic strasznego :!:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2089 dnia: 17 Października 2007, 15:40 »
dziękuję demko...

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #2090 dnia: 17 Października 2007, 15:52 »
Kochana najażniejsze że ty jesteś spokojniejsza, żę wiesz że teraz już Marcelem zajmą się specjaliści i razem rozruszacie jego mowe :)

jak przyjade na święta to mi będzie kolędy śpiewał !!!!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2091 dnia: 17 Października 2007, 17:25 »
Kochana najażniejsze że ty jesteś spokojniejsza, żę wiesz że teraz już Marcelem zajmą się specjaliści i razem rozruszacie jego mowe :)

jak przyjade na święta to mi będzie kolędy śpiewał !!!!
...no napewno... ;D

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2092 dnia: 18 Października 2007, 08:24 »
mariolka ja nie chce nic insynuowac ale to może byc ADHD
wiem ze to teraz modne ale ja sie troszke tym interesuje bo moj siostrzeniec ma podobne objawy dlatego pozwoliłam sobie to napisac

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
« Odpowiedź #2093 dnia: 18 Października 2007, 08:25 »
Mariola moj maly tez nie bardzo sie interesuje jak mu tlumacze gdzie jest oko nos itp ale jak sie go ktos obcy zapyta to skubaniec wszystko umie pokazac
odnosnie powtarzania to chlopcy tak czasm maja ze dlugo milcza  :-\
zobaczysz doczekasz sie ze Marcel tak sie rozgada ze nie bedziesz mogla mu buzi uciszyc ;)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2094 dnia: 18 Października 2007, 10:18 »
mariolka ja nie chce nic insynuowac ale to może byc ADHD
wiem ze to teraz modne ale ja sie troszke tym interesuje bo moj siostrzeniec ma podobne objawy dlatego pozwoliłam sobie to napisac
jagodka ja też dłuższy czas już o tym myślę. I też wydaję mi się,ze to możliwe...
Ale nic na razie nie wyskakuje z tym, bo wiem,że teraz taka moda.W sensie,że jak rodzice nie radzą sobie z dziećmi to najłatwiej na wszystko mówić ADHD.
Ale jak byśmy się na zywo spotkały i zobaczyłabyś jak on lata, biega, piszczy, wścieka się jak mu coś nie wychodzi, to może bys potwierdziła swoją tezę.
Mnie osobiście sie wydaję,ze ma opóxnienia w rozwoju mnowy m.in. dlatego,że on nie ma czasu i chęci na naukę, bo jest zajęty wszystkim innym...

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2095 dnia: 18 Października 2007, 10:34 »
wczoraj ogladalam program i bylam w szoku bo ADHD jest w 80% dziedziczne
ale masz racje Mariola teraz modne jest ADHD i kogo nie zapytasz dziecko ma wlasnie adhd

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2096 dnia: 18 Października 2007, 14:10 »
mariolka u mnie to samo
milosz niby umie sie skupic np na zabawie
ale jak mu cos nie wyjdzie to zaczyna panikowac, nie umie powiedziec o co mu chodzi, bije inne dzieci bo "tak" przeszkadzaja mu
biega, krzyczy w nieboglosy, jak czegos nie dostanie to wpada z szał

moj miloszek np cały czas sepleni mimo ze umie mowic poprawnie ale nie wiem czy nie ma czasu czy zapomina

ja tez wiem ze lepiej nic nie sugerowac ale moze dobrze by bylo jakbys zglosiła sie do jakiejs poradni psych-pedagog
niech zrobią mu jakies testy rozwoju emocjonalnego i psyhicznego na jakim etapie jest marcelek
w takich poradniach sa tez grupy z zajeciami dla dzieci
wiem bo moj siostrzeniec chodzil

i dzieki bogu mariolka ze to zauwazylas szybko i reagujesz bo moja sis to troszke bagatelizuje i woli mu wpychac leki niz wspierac go i wyciszac

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2097 dnia: 18 Października 2007, 19:58 »
jagodka24 na szcxzęście Marcel nie bije innych dzieci ani nikogo.Moze dlatego,że go nie leje.To on nie wie,że tak można.jego nerwy polecgają na krzyczeniu i zaciskaniu piąstek i prężeniu się...
Ja mam skierowanie do Ośrodka Wczesnej Interwencji, tam będzie opieka logopedyczna, neurologiczna, psychologiczna itp. Tam uczęszczają różne dzieci z różnymi chorobami ADHD, Down i full innych.nie ma co panikować jak sie tam pójdzie, bo można sie napatzreć na tragedie...(tak gdzieś czytałam albo jakiś lekarz mi powiedział). Nie pamiętam...

A ja wracam od dentysty...
jestem po usunięciu nerwa w górnej jedynce.
to wiecei jak sie "wspaniale "czuje. Boję sie,ze jak za godz. puści mi znieczulenie, to będę miała zajeb...tą jazdę

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2098 dnia: 18 Października 2007, 20:00 »
ała :( ... współczuję ząbka  ::)

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2099 dnia: 18 Października 2007, 21:11 »