Autor Wątek: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 6  (Przeczytany 246008 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 6
« Odpowiedź #1590 dnia: 29 Grudnia 2010, 18:59 »
A nie możesz iść po prostu na betę ? Będziesz miała 100 % pewnośc :)
kobietka popieram Cię w całości jeżeli chodzi o picie i palenie w ciąży !
Albo się chce mieć zdrowe dziecko albo się jest nieodpowiedzialnym i się jara i pije ...
Dla mnie nie ma wytłumaczenia że ktoś uzależniony i nie może rzucić ... ja też paliłam długo i dużo i nie wyobrażałam sobie życia bez papierosa no ale nie wyobrażałam sobie aby truć moje dziecko .
Ja to zawsze uświadamiam koleżanki że jak ona jara to tak ja by w tym czasie zakładała dziecku na głowę reklamówkę i je podduszała ... a jak urodzi to niech jara przy kołysce i dmucha w twarz bo co to za różnica ,. sorry za szczerośc ale potępiam palące i pijące ciężarówki . i mówie tez nawet o łyku alkoholu a nie o upijaniu się .

Jeżeli chodzi o starania to ja w czasie starań o pierwsze dziecko paliłam i mój mąż też .
Zaszalam w ciąże oczywiste było dla mnie że rzucam ...i nie pale już prawie 5lat :)
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2010, 19:02 wysłana przez ela »
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #1591 dnia: 29 Grudnia 2010, 19:36 »
ja rzucilam palenie przed staraniami, ale zdazalo sie skusic, od dnia kiedy sie dowiedzialam o ciazy nie skusilo mnie juz ani razu i nie pale prawie rok, nie wyobrazam sobie palic w ciazy, dla mnie to mega nieodpowiedzialnosc, wrecz glupota. co do alkoholu w ciazy rowniez absolutnie jestem na nie nawet dla lyka wina.

Offline caarola

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.06.2010
« Odpowiedź #1592 dnia: 29 Grudnia 2010, 19:40 »
Huh, ela troche Cie ponioslo, my tu nie mowimy o piciu w ciazy bo to jest oczywiste dla nas wszystkich, tylko o drinku czy lampce wina w toascie za Nowy rok da dziewczyn które będą tydzień po owulacji....... więc to lekka różnica, nie sądzisz?

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1593 dnia: 29 Grudnia 2010, 19:55 »
Nie moge pojsc na bete , bo u mnie w miasteczku nie robia jej ...

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #1594 dnia: 29 Grudnia 2010, 20:19 »
ciąża to ciąża..tu nie ma dla mnie żadnego ale, żadnego troche, raz kiedyś itp. Ale starania mają być przyjemne i dodatkowe obciążanie psychiki raczej nikomu nie pomogą. Tydzień po owulacji dziecko to co jemy i pijemy nie przenika do dziecka.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1595 dnia: 29 Grudnia 2010, 20:21 »
caarola przecież napisałam o używkach i w ciąży i w okresie staranek  ::) w ciąży niet w okresie starań czemu nie   ::)

agulla1919
ehh szkoda  .
Jeżeli masz jakiekolwiek laboratorium to zapewne zrobią i podeślą do większego miasta .
...aaa już wiem do kogo pisze ;) do żony mexykanina ;)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1596 dnia: 29 Grudnia 2010, 21:19 »
Ela : Nie ma tu nawet laboratorium  :-[ ...
...aaa już wiem do kogo pisze  do żony mexykanina 
:brewki:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1597 dnia: 29 Grudnia 2010, 21:29 »
eee nie wiesz o co chodzi ? :) Pytałam się Ciebie czy Twój małżonek nie ma korzeni mexykanskich :D

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1598 dnia: 29 Grudnia 2010, 21:42 »
On jest Polakiem z krwi i kosci  :D.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1599 dnia: 29 Grudnia 2010, 21:48 »
aj noł :) aj noł :)

tak czy siak powodzenia Wam życzę z dzieciątkiem :)

Offline caarola

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1600 dnia: 29 Grudnia 2010, 21:48 »
Elu wiem, i właśnie o to chodzi że dyskusja nie byla o 'piciu' w ciązy tylko w czasie staranek :)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1601 dnia: 29 Grudnia 2010, 21:50 »
ale ja rozszerzyłam Swoją wypowiedź  ;D

Offline Castia

• Chuck Norris
  • totalnie zakochana
  • data ślubu: sierpień 2009
« Odpowiedź #1602 dnia: 30 Grudnia 2010, 13:22 »
Ja tam też uważam, że podczas starań nie ma co sobie odmawiać alkoholu, może niekoniecznie się upijać jakiś tydzień po owulce, ale w rozsądnych ilosciach czemu nie. A co do pijących ciężarówek... to ja miałam sytuacje przy świątecznym stole u teściów, jak proponowali szwagierce ( podobno w 7 mies ciąży) całkiem na serio "piwko a może wino?" a ona stwierdziła, że wolałaby coś mocniejszego  ::) Mowę mi odjęło, choć już ją wcześniej widziałam wychylającą przeróżne procenty w ciągu ostatnich kilku miesięcy...  ::) Się dziewczyna nie ogranicza, bo przecież w ciąży można wszystko  ::) A co do surowego mięsa to powiedziała, że skoro kobiety w epoce kamienia łupanego jadły to ona tez może  :glupek:  

Offline caarola

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1603 dnia: 30 Grudnia 2010, 17:01 »
Zdaje sie ze jej mozg tez w tej epoce pozostał............

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #1604 dnia: 30 Grudnia 2010, 20:33 »
Zdaje sie ze jej mozg tez w tej epoce pozostał............

:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Offline Castia

• Chuck Norris
  • totalnie zakochana
  • data ślubu: sierpień 2009
« Odpowiedź #1605 dnia: 30 Grudnia 2010, 20:40 »
to wszystko wyjaśnia  ;D ;D ;D

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1606 dnia: 30 Grudnia 2010, 23:12 »
Dzisiaj do mnie przyszla @ ... Nie bedzie prezentu sylwetrowego ... eh ...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1607 dnia: 30 Grudnia 2010, 23:39 »
agulla1919 strasznie mi przykro  :-[
Dziewczyny mam nadzieję ze każda z nas w 2011 zobaczy II krechy na teście i to oby jak najszybciej  ;)

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #1608 dnia: 30 Grudnia 2010, 23:40 »
Agulla znam Twoj bol... ja sie pocieszam ze w styczniu...

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1609 dnia: 30 Grudnia 2010, 23:41 »
Maggi miejmy nadzieje ;) ;) ;).

Trzymam za Was kciuki :) :) :).

Offline the_rose

• Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachowć swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność
  • uzależniony
  • data ślubu: 07.07.2007
« Odpowiedź #1610 dnia: 31 Grudnia 2010, 09:59 »
Dziewczyny, życzę wam wszystkiego bocianowegto w nowym 2011 roku:)
Mama Aniołków 8tc,7tc i 5tc

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #1611 dnia: 31 Grudnia 2010, 12:32 »
DZIEWCZYNKI DUŻO WYTRWAŁOŚCI,UŚMIECHU I.......TYCH WYCZEKIWANYCH II!!!!!!!!!!!!!!

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1612 dnia: 1 Stycznia 2011, 11:38 »
Kochane staraczki życzę Wam w tym 2011 wielu owocnych chwil bliskości i licznych II, którymi się z nami podzielicie  :-*

Offline moniq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #1613 dnia: 1 Stycznia 2011, 13:12 »
ja również życzę II kresek wszystkim staraczkom
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #1614 dnia: 1 Stycznia 2011, 18:48 »
Witajcie.
Przede wszystkim wszystkiego najlepszego w nowym roku, spełnienia marzeń i dużo szczęścia :)

Ponieważ postanowiliśmy z mężem, że za jakieś 3 do 6 miesięcy odstawiam plastry antykoncepcyjne staram się powoli zacząć przygotowywać do starań ;) mam do Was dziewczyny w związku z tym kilka pytań, które mnie nurtują a nie udało mi się znaleźć na nie odpowiedzi.

Pierwsza rzecz, która chodzi mi po głowie: od czasu kiedy postanowiliśmy, że za niedługi czas zaczniemy starać się o dzidziusia nie mogę o tym wszystkim przestać myśleć, dużo czytam, myślę jak to będzie, zastanawiałam się nawet nad imionami, chociaż wiem, że to jeszcze nie ten czas. Mam też pewne obawy, zastanawiam się, czy Wy też podczas przygotowań myślałyście po prostu "czy nam się w ogóle uda?"? boję się, że jak za bardzo się w to zagłębię to będziemy mieć potem problem z poczęciem. Nie wiem może jestem nienormalna, staram się nie ekscytować i nie nastawiać, że od razu się uda, ale same wiecie jak to jest. Chciałabym wiedzieć czy ktoś też ma takie dziwne spostrzeżenia??  :-\ wiem, że przekonam się o tym wszystkim jak już będzie odpowiedni czas, ale póki co chciałabym przekonać się czy inne dziewczyny też tak mają czy po prostu przesadzam.

Po drugie i to nie wymaga na szczęście tylu objaśnień ;) rozmawiałam już z moim ginekologiem i powiedziała mi, że w takim razie najwyższa pora zrobić badania i ew. szczepienia. Sądziłam, że takie badania zleci ona, ale nic nie powiedziała, więc uznałam, że muszę iść do lekarza rodzinnego po skierowanie na badania np. krwi, toksoplazmozę itp. ale może się mylę?

I ostatnia rzecz na razie, mam książeczkę zdrowia dziecka, w której jak byk napisane jest, że w dzieciństwie byłam szczepiona na różyczkę (nie przechodziłam) i WZW, czy teraz powinnam zaszczepić się ponownie? nie ukrywam, że jestem dosyć zielona w tych tematach, a Wy macie już pewne doświadczenie :)

pozdrawiam ciepło.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #1615 dnia: 1 Stycznia 2011, 19:20 »
Stokrotka ja mam podobne wątpliwości. Mam 30 lat i boję się że się okaże że nie moge zajść w ciążę. Tym bardziej, że się staramy od 4 miesięcy i nic...

Offline żonka

• maniak
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #1616 dnia: 1 Stycznia 2011, 19:32 »
Stokrota, twoje myśli i wątpliwości są jak najbardziej normalne. Ja też tak miałam. też zastanawiałam się kiedy i czy w ogóle nam się uda, bo przecież tyle par dookoła miało problemy z zajściem w ciążę. I też starałam się za bardzo nie nakręcać, że się uda, zresztą nawet na to nie liczyłam. Myślałam, że jeżeli się uda to pewnie nie prędzej niż za parę miesięcy. Po czym udało nam się od razu, już w pierwszym cyklu.

Myślę, że bardzo dorośle podchodzisz do tematu i tak trzymać. Tak właśnie według mnie wygląda świadome macierzyństwo. Starasz się do tego porządnie przygotować. Ja robiłam tak samo. Jak poszłam do gina i powiedziałam, że chcemy z mężem zacząć się starać o dziecko i jakie w związku z tym badania powinnam zrobić, to usłyszałam, że w jego karierze niewiele razy zdarzyło się żeby ktoś sam z siebie przychodził i pytał o badania przed zajściem w ciążę.  ::)

Co do badań to na pewno musisz zrobić ogólne badanie krwi i moczu oraz toxo. Ja takie badania robiłam i na początek to wystarczyło.
Na pewno zacznij już brać kwas foliowy, bo zdaniem mojego gina, najlepiej przyjmować go przez 2-3 miesiące przed poczęciem i potem do końca pierwszego trymestru.

Powodzenia w staraniach.  :)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #1617 dnia: 1 Stycznia 2011, 21:26 »
dzięki dziewczyny za szybką odpowiedź.

żonka - kwas foliowy zaczęłam już brać a także wit. z grupy b jak doradziła mi ginekolog. generalnie moje obawy nie są tak do końca bezpodstawne ze względu na kiedyśniejsze problemy męża ze zdrowiem no i do tego dochodzi moja niedowaga, wprawdzie lekka ale jednak - zanim zaczęłam stosować antykonc. hormonalną to nie miałam regularnych cykli i boję się, że to jest spowodowane właśnie moją wagą... no ale nic, nie ma co się martwić na zapas :) staram się w tej swojej ekscytacji nie zwariować i chyba i tak nieźle mi idzie bo zazwyczaj w takich sytuacjach ciągle o tym gadam a na razie mąż ma spokój od paplaniny :P

ja tu sobie będę po cichutku obserwować starania innych forumek póki co ;) a w razie czego będę pytać.

maggi - trzymam kciuki za owocne starania, na pocieszenie powiem Ci, że babeczka, którą zastępuję teraz w pracy zaszła w ciążę w wieku 38 lat, urodziła dużego zdrowego chłopca :) także jesteśmy jeszcze młode i mamy czas :) chociaż już by się chciało tak bardzo...

powodzenia i jeszcze raz dzięki.

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
« Odpowiedź #1618 dnia: 1 Stycznia 2011, 23:40 »
stokrota, na pewno dobra rada - nie nakręcać się
jednym udaje się za pierwszym razem (czego szczerze Ci życzę) a inni nie mogą zajść nawet po 3 latach starań
nie ma na to reguły
na pewno dużą rolę odgrywa psychika, a z nią w pewnym momencie jest różnie

o badaniach dziewczyny pisały - ogólne plus toxo i ja jeszcze robiłam różyczkę, czy mam przeciwciała
dobrym "wstępem" jest mierzenie temperatury i obserwacja swojego ciała (dzięki temu nie będziecie celować na ślepo :) ) - czyli całe NPR
i spokój - bo jego potrzeba najwięcej :)
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
« Odpowiedź #1619 dnia: 1 Stycznia 2011, 23:47 »
jeszcze jedno mi się przypomniało, a nie mogę edytować

waga - na to też nie ma reguły, że jak ma się niedowagę, to są problemy
2 przykłady z mojego otoczenia
* koleżanka ze studiów niezbyt wysoka - ok 165cm wzrostu i ok 50kg wagi - po ok pół roku starań zaszła w ciążę, z tego co się orientuję bez większych problemów przez 9 miesięcy i ma synka
*kuzynka męża - 155-160cm wzrostu i ok 45 wagi (lub nawet trochę mniej) - też ok pół roku się starali, z małymi problemami (zbyt duże chyba tyłozgięcie macicy) są na końcówce i czekają na Maćka
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021