Autor Wątek: Szczepić czy nie szczepić?  (Przeczytany 205971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Szczepić czy nie szczepić?
« Odpowiedź #1440 dnia: 3 Sierpnia 2016, 10:48 »
Ważny jest też aspekt migracji ludności. Mamy takie czasy, że ludzie podróżują coraz więcej i coraz dalej... Jest łatwiejszy dostęp nie tylko do wyjazdów ale także do chorób... Nie da się ukryć, że nasze dzieci na pewno spotkają na swojej drodze osoby "z inną historią szczepień"... Ryzyko jest. Dużo większe niż kiedyś.

Które szczepienia Was tak bardzo "bolą"?

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1441 dnia: 3 Sierpnia 2016, 11:38 »

Dopóki nie dostanę badań NAUKOWYCH, które jednoznacznie potwierdzają, że szczepionka jest złem i wszyscy po niej padną trupem nie będe propagować nie szczepienia to raz.
Ania badan naukowych nie ma i nie bedzie- nikt za to nie zapłaci bo nikomu sie to nie opłaca. Są za to miliony wywiadow z rodzicami uszkodzonych dzieci. Mnie to przekonuje na tyle by stwierdzic ze nie jest to super zdrowa mikstura, tylko cos co niesie za soba dosyc spore ryzyko ( i tak- inne leki tez podaje z dużą rozwaga i w ostatecznosci)

I jeszcze jedno. Szlag mnie trafia jak wszyscy mówią o spiskach...firm farmaceutycznych, nastraszonych lekarzy, naukowców itp. itd.
To nie spisek- to biznes. Dbaja o swoje zyski i ja jako przedsiębiorca w pełni to rozumiem.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1442 dnia: 3 Sierpnia 2016, 12:38 »
Kasia błagam Cię....,
tak i wszyscy na świecie sa zastraszani i mordowani przez firmy farmaceutyczne zeby milczeli.....

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #1443 dnia: 3 Sierpnia 2016, 12:41 »
Ja też się boję szczepić wiadomo tak samo jak podaje lek przypisany przez lekarza i przeczytam skutki uboczne to też się boję....ale jak dla mnie wybieram mniejsze zło.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #1444 dnia: 3 Sierpnia 2016, 12:44 »
Ja też się boję szczepić wiadomo tak samo jak podaje lek przypisany przez lekarza i przeczytam skutki uboczne to też się boję....ale jak dla mnie wybieram mniejsze zło.

Czego boisz konkretnie?
Są jakieś udokumentowane powikłania, po któryś szczepionkach?
Których szczepień tak się boicie?

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1445 dnia: 3 Sierpnia 2016, 12:50 »
Ania ale ze co?? Ja nie mówie o spisku, morderstwach i machlojkach tylko o tym że każdy przedsiębiorca dba o swój biznes. Przecież to oczywiste. Firmy farmaceutyczne to nie sa instytucje charytatywne. Pakują kupe pieniędzy w badania, produkcje, marketing to i chca porzadnych zysków- zrozumiałe. Nie uważam tego za coś złego tylko naturalnego.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #1446 dnia: 3 Sierpnia 2016, 12:52 »
Boję się mmr właśnie nopa bo człowiek się naczytał. No ale zaszczepie. Na pewno nie teraz bo słyszałam że po tej mmr może dziecko przechodzić różyczke poszczepienna a ja nie chorowałam..no więc odczekać troszkę i kiedyś pójdę . Oczywiście boje się też nie szczepić.  Właśnie w poniedziałek rozmawiałam z pediatra na temat tej mmr i on mówił że nie powinnam załapać różyczki nawet gdyby ja Igor miał ale różnie bywa gwarancji nikt nie da.
Ogólnie to zawsze bałam się wszystkie szczepionek i zaraz będę się bała od nowa ale to chyba taki los matki....to tak samo jak z podawaniem antybiotyków....też się boję...ale jak wiem że pomogą  (tak jak teraz w tym wypadku w poniedziałek wyjścia nie było) więc podałam. Wiadomo bałam się ale podałam muszę komuś zaufać..choć ciężko jest wiadomo

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1447 dnia: 3 Sierpnia 2016, 12:57 »
Ania ale ze co?? Ja nie mówie o spisku, morderstwach i machlojkach tylko o tym że każdy przedsiębiorca dba o swój biznes. Przecież to oczywiste. Firmy farmaceutyczne to nie sa instytucje charytatywne. Pakują kupe pieniędzy w badania, produkcje, marketing to i chca porzadnych zysków- zrozumiałe. Nie uważam tego za coś złego tylko naturalnego.

Oczywiście, że tak, ale dlaczego nie ma badań naukowych?
Mowisz, ze nikt za to nie zapłaci.
Jakby były podstawy to by zapłacił.

A na razie wszystko sie opiera na panu lekarzu, który powiedział ze MMR powoduje autyzm, a tak na prawde sciemniał.
Od niego się zaczęło i poszło falą....

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #1448 dnia: 3 Sierpnia 2016, 13:11 »
Kurczaczku mogłaś sobie zrobić przeciwciała na różyczkę bo może masz i wtedy nie ma się co bać ;) Mi tez lekarze powiedzieli, że tą ospą poszczepienną ja się nie zarażę, bo ona nie zaraża (też się bałam kubę szczepić teraz na ospę).
Przemyśl temat jeszcze raz, bo jak chcesz zaszczepić to nie ma co czekać (oczywiście Igorek musi wyzdrowieć teraz i być co najmniej 2 tygodnie zdrowy) bo chyba lepiej teraz niż będzie malutka narażona :)

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1449 dnia: 3 Sierpnia 2016, 13:20 »
Ania ja nawet nie znam tego artykułu Wakefielda. Wiem tylko ze taki gosc był ale nijak mnie to nie interesuje i nijak sie ma do mojej opinii. Uwierz mi Ci co nie szczepią nie wyrobili swojej opinii na podstawie jednej, pełnej wątpliwosci sprawy.
Zeby ktos zapłacił musi byc interes czyli kasa za tym stojaca. Jesli udowodni sie ze szczepienie szkodzi lub jest nieskuteczne to co komu to da? Gdzie byłyby tu zyski? Ano nie byłoby wiec badan nie bedzie. Nie oszukujmy sie w dzisiejszym świecie nie robi sie nic za darmo albo dla samej idei.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #1450 dnia: 3 Sierpnia 2016, 14:04 »
Ale po co robić takie badania, skoro życie pokazało, że szczepienia chronią i są skuteczne - dzięki nim nie zagraża nam wiele chorób, na które jeszcze 100 lat temu umierali ludzie...

Anusia, ja w pozytywnym sensie napisałam to zdanie, że szczepisz będąc eko, bo uważam tak jak Liliann, że dobrze to o Tobie świadczy :). Trzeba zachować zdrowy rozsądek.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #1451 dnia: 3 Sierpnia 2016, 15:28 »
Są za to miliony wywiadow z rodzicami uszkodzonych dzieci. Mnie to przekonuje na tyle by stwierdzic ze nie jest to super zdrowa mikstura, tylko cos co niesie za soba dosyc spore ryzyko ( i tak- inne leki tez podaje z dużą rozwaga i w ostatecznosci)

Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że te "miliony wywiadów" posiadają niskie prawdopodobieństwo tego, że są obiektywne. Nie, nie z powodu jakiegoś spisku a z powodu tego, że rodzic w stosunku do własnego dziecka z reguły jest subiektywny ale to nic złego to zwyczajna troska. I jak coś się dzieje to wyolbrzymi fakty byleby tylko wszyscy zobaczyli jakie to jego dziecko jest nieszczęśliwe.

A może sobie podciągnę mutyzm mojej córki pod te szczepienia hmm a co mi tam ::)
« Ostatnia zmiana: 3 Sierpnia 2016, 15:34 wysłana przez anulla_p »

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1452 dnia: 3 Sierpnia 2016, 15:32 »
Kurczaczku przeczytaj prosze drugi artykul... tam jest opisane, jakie badania dziecko powinno mieć zrobione przed MMR. Myślę, że warto.

Odnośnie badań to są, oczywiście,  że tak. Ale nikt (firmy farmaceutyczne i osoby nimi zarządzające, a przy okazji mediami) nie pozwoli przedstawić wyników tych badań, natomiast wiem, że są one robione, trzeba poszperać w necie i analizy się znajdzie.
Dlaczego jest zmowa milczenia jeśli chodzi o NOP, powikłania poszczepienne, skutki uboczne. Dlaczego do obowiązkowych szczepionek wprowadza się ich coraz więcej.

http://alexjones.pl/aj/aj-nwo/aj-kartel-farmaceutyczny/item/90261-ukryte-morderstwa-64-zgony-po-szczepionce-infanrix

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1453 dnia: 3 Sierpnia 2016, 15:40 »
Gdyby nie to, że wyszlismy z syfiastych chorób to inne rzeczy nie miałyby miejsca ;) bo wszyscy by padli jak muchy.

Ale ludzie w starożytności i dalej nie mieli szczepionek, a gatunek ludzki nie wymarł, miał się i ma dalej świetnie. ;)
Nie zawdzięczamy naszego życia szczepieniom...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1454 dnia: 3 Sierpnia 2016, 15:47 »
Mylisz się Patrycja.

Umieralność ludzi w Starożytności była o wiele wyższa niż teraz ;)

a przy okazji mediami)

O matko! To te firmy farmaceutyczne mają siłę. A jakimi mediami, mozna wiedzieć? Jakieś szczegóły? Bo jak czytam takie pierdoły to jakbym słuchała Macierewicza i jego fanaberii na temat Smoleńska :)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #1455 dnia: 3 Sierpnia 2016, 15:51 »
Taa, media w to jeszcze wciągnijmy... Tvp od razu, oni lubią zmieniać rzeczywistość.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1456 dnia: 3 Sierpnia 2016, 16:04 »
No akurat tymi mediami to mozna pomanipulowac ;)

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1457 dnia: 3 Sierpnia 2016, 16:05 »
Tvn na przykład i ich super spec grzesiowski, który nie reprezentuje zadnej państwowej instytucji  jak to jest przedstawiane tylko prywatną fundacje. Mimo to w mediach jest przedstawiany jako główny krajowy specjalista do spraw szczepien. Mało tego Pan ten pracuje dla GSK. Nie widzicie konfliktu interesów? Poza tym w Polsce nie ma panstwowego funduszu na rzecz osób poszkodowanych przez szczepienia. W każdym cywilizowanym państwie takie cos istnieje.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1458 dnia: 3 Sierpnia 2016, 16:12 »
No akurat tymi mediami to mozna pomanipulowac ;)
te media nami manipulują, i niestety świetnie im to wychodzi...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1459 dnia: 3 Sierpnia 2016, 16:17 »
Dziewczyny,kurcze nie rozumiem.
Nie macie swojego rozumu.
Ja nie łykam wszystkiego co zobaczę w Fatach i Dzien Dobry TVN czy Pytaniu na Śniadanie :P bo tam też eksperci szczepionkowi są ;) dokładnie takiej samej maści jak w DDTVN ;)
Mam swój rozum.
Jak człowiek daje się zmanipulować to już jego problem.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1460 dnia: 3 Sierpnia 2016, 16:32 »

Nie macie swojego rozumu.

To pytanie, czy stwierdzenie?!

Ja w ogóle TV nie oglądam... rozum mam i na nim polegam.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1461 dnia: 3 Sierpnia 2016, 16:54 »
Zawsze sa podzielone zdania na temat szczepien i ciezki to temat.

Ja np moja starsza szczepilam procz mmr.Po szczepieniu miala sie dobrze.

Za to mlodsza zaszczepiona po 3 miesiacu byla w takim stanie ze sie wystraszylam.Pd razu w szpitalu bylam.Mialam temperature przez pare dni ,nieutulony placz (a dziecko bylo typowym smieszkiem i nie ,to nie zeby!Wyszly dopiero po 10 moesoacu), nie chcialo pic mlaka!Naprawde byla taka blada,a karnacje ma po tacie wiec dosc brazowa.To byla nasza ostatnia szczepiona (4w1) kolejna miala byc 6w1.
Boje sie szczepic bo co bylo by gdyby dostala wieksza dawke???
Boje sie tez nie szczepic.
Jak narazie sie wstrzymuje.Moze zaszczepie kiedys.Nie wiem.Wiem jedno ze zalezy mi na zdrowiu moich coreczek.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #1462 dnia: 3 Sierpnia 2016, 18:33 »
Kurczaczku mogłaś sobie zrobić przeciwciała na różyczkę bo może masz i wtedy nie ma się co bać ;) Mi tez lekarze powiedzieli, że tą ospą poszczepienną ja się nie zarażę, bo ona nie zaraża (też się bałam kubę szczepić teraz na ospę).
Przemyśl temat jeszcze raz, bo jak chcesz zaszczepić to nie ma co czekać (oczywiście Igorek musi wyzdrowieć teraz i być co najmniej 2 tygodnie zdrowy) bo chyba lepiej teraz niż będzie malutka narażona :)
Tylko ja ta chce akurat też opóźnić ile się da....

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #1463 dnia: 3 Sierpnia 2016, 18:37 »
Pati przeczytam przeczytam ale dopiero jak usiądę do kompa zapewne w sobote

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1464 dnia: 3 Sierpnia 2016, 18:56 »
Kurczaczku a czemu chcesz opóźnić ile się da? To w ogóle nie szczep i już.

Agulka wcale Ci się nie dziwię, że masz wątpliwości po takiej reakcji małej..

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #1465 dnia: 3 Sierpnia 2016, 23:09 »
Każda plotka ma dzbło prawdy, zawsze!
Mmr ma najwięcej kontrowersyjnych opini ,niestety.
Intuicyjnie czuje ,ze jednak jest to prawda z tymi powikłaniami czy też autyzmem.
Za dużo się o tym złego mówi i słyszy.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #1466 dnia: 4 Sierpnia 2016, 05:57 »
Kurczaczku a czemu chcesz opóźnić ile się da? To w ogóle nie szczep i już.

Agulka wcale Ci się nie dziwię, że masz wątpliwości po takiej reakcji małej..
Gosiu nie szczepić też się boję, ale jakoś ta szczepionka wywołuje u mnie największy strach....najpierw jeszcze chcę zaszczepić ostatnią dawkę 6w1 i mam nadzieję że uda nam się przed porodem....

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1467 dnia: 4 Sierpnia 2016, 08:45 »
A pytałaś lekarza czy jest w ogóle sens szczepić 6w1 tak późno (dobrze myślę że rok po terminie?) bo to dawka przypominająca chyba ?

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #1468 dnia: 4 Sierpnia 2016, 09:00 »
A wiesz o tym nie rozmawiałam z nim....dzięki za podpowiedź.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #1469 dnia: 10 Sierpnia 2016, 20:13 »
A ktore szczepionki, to te kontrowersyjne, oprocz wspomnianej mmr?
Mozecie mnie nazwac ignorantka, ja to nazywam dieta informacyjna, poprostu nie czytam tych wszystkich antyszczepionkowych newsow. Medycyny nie skonczylam wiec pozostaje mi ufac pediatrze i sluzbie zerowia wiec Lena ma wszystkie obowiazkowe szczepienia i nawet jakos nigdy nie stresowalam sie przed nimi. Poprostu byly na kazdej wizycie kontrolnej. Dostajemy ulotke o kazdej podanej szczepionce, wykaz jakie juz ma i ktore jeszcze przed nami i tyle.