Autor Wątek: Szczepić czy nie szczepić?  (Przeczytany 206376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Szczepić czy nie szczepić?
« Odpowiedź #1410 dnia: 7 Lipca 2016, 22:32 »
wiesz...
jak mawiała moja mama "nie da się wysrać i dupy nie ubrudzić"
a za przekonania trzeba płacić, jak kogoś nie stać to trzeba się ugiąć...albo bać...
zawsze można się jeszcze wyprowadzić...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #1411 dnia: 7 Lipca 2016, 22:35 »
Niestety...
A wyprowadzać się nie mam zamiaru choć mąż mnie ciągle namawia :-\

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1412 dnia: 7 Lipca 2016, 22:55 »
Lolalola kary sa bezpodstawne. Grunt to sie ich nie bac bo kazde odwolanie jest wygrane. Jesli zdecydujesz sie nie szczepic i bedziesz miala problemy z sanepidem podam Ci wszystkie gotowe pisma do odwolan i podstawy prawne.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #1413 dnia: 7 Lipca 2016, 22:58 »
Dzięki.
Póki co jeszcze deklaracji na nie nie podpisałam wiec i sanepid się nie dowiedział.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1414 dnia: 7 Lipca 2016, 23:11 »
Absolutnie nic nie podpisuj. Nie masz takiego obowiazku a jest to wrecz bezprawne i bezpodstawne i tylko przyspiesza procedure dla sanepidu a lekarz ma dupochron. Podpisujesz cos co nie jest prawda ( w tym oswiadczeniu jest ze zostalas poinformowana o wszystkich skutkach szczepoenia i nieszczepienia, o wszelkich nieporzadanych odczynach itp.- nie mozliwe do zrealizowania bo lekarz zazwyczaj przedstawia sytuacje jednostronnie)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #1415 dnia: 8 Lipca 2016, 06:10 »
My też mamy zaległe mmr....ale słyszałam ze teraz kiedy jestem w ciązy nie powinnam szczepić na mmr bo może (wiadomo nie musi) dostać po szczepionce różyczkę poszczepienną i co wtedy ze mna?
Ja nie chorowałam....
No i mamy jedną dawkę 6w1 zaległa, zastanawiam sie czy jak pójde do przychodni i będę chciała najpierw tą 6w1 czy mogą robić i z tego tytułu problemy bo w końcu mmr po roku a ta 6w1 jak dzieć ma 16-18 miesiecy....

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1416 dnia: 8 Lipca 2016, 07:01 »
Lola lola zgadzam sie z Kasia. Te kary nie maja podstaw a Ty jeśli nie chcesz szczepić nic nie podpisuj. Moja najmłodsza nie jest na nic szczepiona i na razie nikt nas nie szuka a jak beda szukać to wiem co robić.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1417 dnia: 8 Lipca 2016, 11:38 »
Ja dziś byłam u pediatry i faktycznie to ospa za freeko :) jak złobkowy.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1418 dnia: 8 Lipca 2016, 11:50 »
Tak i jeśli nawet później nie będzie żłobkowy - chodzi mi przy drugiej dawce, to i tak będziesz to miała na nfz, bo nie musisz kolejny raz załatwiać zaświadczenia.
Była u mnie przed chwilą położna  ;)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #1419 dnia: 8 Lipca 2016, 12:13 »
anusiaaa szczepisz na pneumo i meningo ? jak będzie żłobkowy?

Mój będzie miał 1 rok i 5 miesięcy jak pójdzie do żłobka. Dlatego podczytuje wątek.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1420 dnia: 8 Lipca 2016, 12:59 »
Tak Ewelina bede szczepic na pewno na początek na pneumo.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #1421 dnia: 8 Lipca 2016, 13:43 »
Liliann, z ciekawości, swoje dzieci szczepisz na wszystko czy na wybrane rzeczy? Zawsze mnie zastanawiało, czy lekarze i ludzie związani z medycyną szczepią na wszystko...  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1422 dnia: 9 Lipca 2016, 01:13 »
zależy które dziecko...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1423 dnia: 9 Lipca 2016, 10:34 »
Czy są tu mamy,które przedszkolakow na mmr nie szczepily? 
Żałujecie, może jednak będziecie szczepić?
Ja nie szczepiłam i nie zamierzam dalej szczepić.

Jednak w Pl się robi straszna inwigilacja,mam czasem wrażenie ze komuna nieoficjalnie panuje wiadomo dzięki komu.

Dzięki komu? Myślisz o partii aktualnie rządzącej? Coś Ty... Wcześniej to samo było...

~Ania~ Nawet nie wiedziałam, że najmłodsza nieszczepiona jest. :)
Skąd decyzja? WYbacz, może pisałaś wcześniej, ale nie przeczytałam.
« Ostatnia zmiana: 9 Lipca 2016, 10:36 wysłana przez _patka_ »

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1424 dnia: 9 Lipca 2016, 11:12 »
Nie chce tutaj o tym pisać Pati.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1425 dnia: 9 Lipca 2016, 11:25 »
To dawaj na fb albo priv ;)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1426 dnia: 23 Lipca 2016, 10:00 »
Noe chce mi się szukac we wcześniejszych postach .
Czemu nie chcecie szczepić szczepionka mmr ?

Boicie sie mmr zaszczepcie priorixem !

Zreszta dla mnie jest dziwne radzenie sie koleżanek z forum a nie lekarzy, specjalistów .

Jezeli nie szczepicie bo boicie sie powikłań, autyzmu ... Bezsensu ...
Mam dwoje dzieci swoje nie szczepionych mmr a jedno z nich jest zaburzone .

Mam obarczać szczepionki ?
Nikt mi naukowo nie potwierdził szkodliwego wpływu na rozwój wiec nie oskarżę .
Jak potwierdza zły wpływ kogos pociągnę do odpowiedzialności .

Prędzej oskarżyć moge producentów jedzenia, rząd o zanieczyszczenia środowiska .
Wydaje mi sie ze te goownaa ktore jemu w codziennych posiłkach bardziej mogą zaszkodzić rozwojowi płodu niz pozniej szczepionki .

Ja bardziej boje sie powikłań po chorobach niz samych szczepionek .

Mój syn ma ogólnorozwojowe zaburzenia wiec nie powinnam dalej sZzepic . Ale zaszczepiłam na ospę bo wlasnie się bałam powikłań i ciężkiego przebiegu jak bym nie zaszczepiła .

Jednak jak ktoś nie chce szczepić powinien radzić sie i konsultować ze specjalistami w tej dziedzinie a nie na forum ...

Wiadomo ze jestem zła na całą sytuacje, szukam winnych ale jak dacie mi 100 procentowe powiedzenie to odazu oskarżam producentów szczepionek, rząd za "obowiązkowe" szczepienia lub kogos innego . Nie mamy "winnego" ogólnorozwojowego zanurzenia u mojego syna a ucinała bym bardzo wiedziec skad i dlaczego .

Takie jest moje zdanie w tym temacie . Jezeli coś oskarżać to miec pewność na 100 procent .

Jezeli sie czegos bać to miec 100 procent potwierdzenia ze zaszkodzi itd otd

Takie jest moje zdanie

« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2016, 10:27 wysłana przez ela »
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1427 dnia: 23 Lipca 2016, 12:45 »
A jeżeli ja nie mam pewności co do składu, pochodzenia i skuteczności szczepionek, nikt mnie o tym nie poinformuje, jak również o NOP to co... mam szczepić?

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #1428 dnia: 23 Lipca 2016, 14:31 »
Patka napiszę Ci tak, znam skład szczepionki ale przecież nie jestem biochemikiem. Moja ocena w związku z tym może być błędna.
NOP to poważna sprawa ale nikt nie jest w stanie przewidzieć reakcji organizmu.

No to co... mam się szczepić? Dokładnie takie pytanie usłyszałam ostatnio od ciężarnej, której tu w UK zaproponowano szczepionkę na koklusz.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1429 dnia: 23 Lipca 2016, 17:23 »
A jeżeli ja nie mam pewności co do składu, pochodzenia i skuteczności szczepionek, nikt mnie o tym nie poinformuje, jak również o NOP to co... mam szczepić?

Powiem tak. Znajdź sobie lepszego lekarza to raz (moj zawsze daje ulotkę i rozmawiamy o szczepionce, nawet kiedyś nie potrafiła odpowiedziec na moje pytanie i wieczorem zadzwonila z odpowiedzą - nie wiem poszukała w necie czy skonsultowała z innym lekarzem, ale zadzwonila i odpowiedziala), po drugie jestem ciekawa, co by ci powiedział skład szczepionki, skoro się na tym nie znasz, po trzecie skuteczność - wszyscy teraz anty szczepionkowcy podważają skuteczność szczepionek, a w Afryce takie same szczepionki podawane są dzieciom (za pieniądze np. z zakupionych Pampersow) i ratują im życie - czy podważasz skuteczność szczepien dzieci w Afryce np. UNICEF wspiera dzieci i szczepi przeciwko odrze, swince, polio. Dzięki temu część z nich przeżywa. Te co nie miały szczęścia umierają na jedną z wyżej wymienionych chorób, których u nas nie ma dzięki szczepieniom. Podważasz skuteczność tych szczepień? Dlaczego więc na nie, nie chorujemy od wielu lat? Wyjaśnisz mi to?
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2016, 17:25 wysłana przez anusiaaa »

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1430 dnia: 23 Lipca 2016, 18:37 »
Ania dzieci w Afryce akurat umieraja z innych przyczyn. A o szczepieniach tam nie jedno slyszalam i czytalam. Znajde to wkleje. Ale im szczepienia sa najmniej potrzebne. Tam sa potrzebne antybiotyki lekarze i czysta woda.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1431 dnia: 23 Lipca 2016, 19:04 »
Kasia tez ale np. Gruźlica jest jedną z chorób śmiertelnych związanych z AIDS. W niektórych częściach Afryki 75 procent ludzi zakażonych wirusem HIV choruje jednocześnie na gruźlicę.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #1432 dnia: 2 Sierpnia 2016, 20:51 »
Szczepienie dwójki dzieci ns raz to ryzykowna sprawa  ::) Luśka po prevenarze na pneumokoki dostała temperatury 38.5.Kąpiel chyba nic nie da wiec na noc  dostanie nurofen.Na dodatek z jednej dziurki znowu puścił jej się katar a było już tak dobrze.Mam nadz ze to tymczasowe ::)
Zosia dziś gruźlica i wzwb.Na razie bez temperatury ale niespokojna jest.Nie może zasnąć gleboko ::)I cały czas chce ssać.
mam nadz ze wszystko będzie oki  ::)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #1433 dnia: 2 Sierpnia 2016, 21:30 »
Marta moja Julia po Prevenarze miała identyczne objawy. 2 dni gorączka 38,5 C i katar. Po 2 dniach przeszło jak ręką odjął czego i Tobie życzę :)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1434 dnia: 3 Sierpnia 2016, 09:23 »
Aniu to nie kwestia lekarza tylko podejście naszego kraju do całej sprawy. Ja mam zbyt wiele wątpliwości i już nie idę ślepo na szczepienie... Tak, bardziej się boję powikłań niż samej choroby. Poza tym żyję w cywilizowanym świecie więc większości chorób nie ma, bądź zostały uśpione więc dlaczego mam truć moje dziecko szczepionkami...
Tak jak Kasia napisała, w Afryce bardziej są inne rzeczy potrzebne, a oni faszerują wygłodzone dzieci, osłabione szczepionkami...
Z resztą... czytałaś wywiad jak jeden z głównych fundatorów szczepionek Bill Gates powiedział, że dzięki temu zmniejszy się liczba ludności na świecie...
Najważniejsze szczepienia dostał już mój Antek, nie widzę potrzeby dalej go szczepić... Całe szczęście, że po tamtych nic się nie działo...

Edit: w ogóle słyszałyście o tym? http://alexjones.pl/aj/aj-nwo/aj-kartel-farmaceutyczny/item/6638-japonia-wycofuje-rekomendacj%C4%99-dla-szczepienia-hpv-w-wyniku-jego-stosowania-ucierpia%C5%82y-dzieci 

i jeszcze jeden artykuł pozwolę sobie wkleić, w którym są podane kwestie szczepionek i badania jakie powinno się wykonywać przed zaszczepieniem dziecka... http://alexjones.pl/aj/aj-technologia-i-nauka/aj-medycyna/item/90054-osiem-najbardziej-szkodliwych-lekow-na-swiecie
« Ostatnia zmiana: 3 Sierpnia 2016, 09:28 wysłana przez _patka_ »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1435 dnia: 3 Sierpnia 2016, 09:34 »
Patrycja.

Żyjesz TYLKO I WYŁĄCZNIE w cywilizowanym świecie bo ZASZCZEPIONO miliony ludzi i uśpiono choroby.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #1436 dnia: 3 Sierpnia 2016, 09:53 »
Co nie jest żadnym pewniakiem na przyszłość, biorąc pod uwagę, że coraz więcej ludzi decyduje się nie szczepić  ::). Mnie przeraża, co może się stać - choroby wrócą i zaczną być zagrożeniem dla dzieci jeszcze nie zaszczepionych.

Swoją drogą Anusia, przy Twojej miłości do eko zaskakujące jest, że jesteś za szczepionkami, bo to przecież takie zło i sama chemia  ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1437 dnia: 3 Sierpnia 2016, 09:56 »
Patrycja.

Żyjesz TYLKO I WYŁĄCZNIE w cywilizowanym świecie bo ZASZCZEPIONO miliony ludzi i uśpiono choroby.

Nie tylko i wyłącznie dzięki szczepieniom... jest jeszcze higiena osobista, odżywianie, środowisko w jakim żyjemy (na pewno lepsze warunki mam żyjąc w puszczy, bo moje miasto położone jest właśnie w takim miejscu, niż osoba żyjąca w zatrutym od spalin mieście) oraz przyjmowanie jak najmniejszej dawki leków itp.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1438 dnia: 3 Sierpnia 2016, 10:21 »
Gdyby nie to, że wyszlismy z syfiastych chorób to inne rzeczy nie miałyby miejsca ;) bo wszyscy by padli jak muchy.

selena - nie do konca, ja wierzę w naukę, badania medyczne itp. Skoro badania potwierdzają, że zdrowe odżywianie jest lepsze od hamburgerów to ja im wierze.
Dopóki nie dostanę badań NAUKOWYCH, które jednoznacznie potwierdzają, że szczepionka jest złem i wszyscy po niej padną trupem nie bęe propagować nie szczepienia to raz.
Po drugie każdy jest kowalem własnego losu. Nie trawie narzucania swojego zdania innym. A tak niestety robią tzw. antyszczepionkowcy. Mam koleżankę, która KAŻDĄ chorobę nawet katar wiąże ze szczepionką.
Ponieważ leczę sie niekowencjonalnie głównie jestem na grupie na FB i tam oczywiście większość ludzi nie szczepi i każdą chorobę czy to grzybica czy rak uwaza za winę szczepień. Bez podstaw lub po przeczytaniu artykułu w necie - a wiadomo net cierpliwy jest ;) jak papier.
No i po trzecie - szczepionka to produkt medyczny, tak jak np. leki. Na każdej ulotce są napisane możliwe działania niepożądane i jakoś mimo nieszczepienia wiele mam podaje dzieciom np.  antybiotyki, które wywołują powikłania. Dlaczego? Czyżby nie czytały ulotki? A może boją sie leczyć anginy 3 tygodnie zamiast 3 dni po antybiotyku?

edit....
I jeszcze jedno. Szlag mnie trafia jak wszyscy mówią o spiskach...firm farmaceutycznych, nastraszonych lekarzy, naukowców itp. itd.

« Ostatnia zmiana: 3 Sierpnia 2016, 10:23 wysłana przez anusiaaa »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1439 dnia: 3 Sierpnia 2016, 10:25 »
Swoją drogą Anusia, przy Twojej miłości do eko zaskakujące jest, że jesteś za szczepionkami, bo to przecież takie zło i sama chemia  ;)

bo Ania MYŚLI, a nie robi bezmyślnie to co każą jej idioci wypisujący farmazony w internecie, który jak wiadomo przyjmie wszystko bo cierpliwszy jest niż papier...

Nic nie przeszkadza w byciu eko z jednoczesnym umiejętnym korzystaniem z tego co dobre dał nam postęp cywilizacyjny...

— Richard M. Devos