Mariol artykuł jest po angielsku, bo nie mam polskiego tłumaczenia...
poniżej są po polsku...ja też wolę czytać w ojczystym języku, bo mi szybciej i łatwiej...ale jak nie ma "po polskiemu" to muszę łeb wysilić.
Prawda jest taka, jeśli ktoś się boi, proszę bardzo niech nie szczepi. Natomiast podstaw naukowych nie ma na to żadnych.
I uczciwie przyzna, że jest to tylko i wyłącznie jego widzimisię nie podparte żadnymi dowodami.
W to włączam także zdanie lekarzy pediatrów...to też są tylko ludzie. Nie mniej jednak niech przyznają, że nie szczepią bo to ich decyzja podyktowana jedynie własnymi odczuciami albo uczuciami. A kontrowersyjność preparatów opiera się jedynie na spekulacjach i filmie fabularnym, który swego czasu powstał.
Żeby coś udowodnić to trzeba to UDOWODNIĆ...a dowodów jak do tej pory nie widzę.
A jakie inne dowody mam przytoczyć jak nie literaturę naukową??? bicie piany na forach internetowych???
Mariol, to że Ty się boisz jestem w stanie zrozumieć...
Tak jak jestem w stanie zrozumieć każdą inną matkę...boi się ma prawo...nie szczepi...jej decyzja - żyjemy w wolnym kraju.
Nie mniej jednak to jest tylko i wyłącznie decyzja podyktowana osobistym strachem i niczym więcej.
W żadnym wypadku nie upoważnia do pisania czy mówienia, że szczepionka ma związek z autyzmem.
Co więcej...pediatrę, który radzi Wam nie szczepić dziecka, macie prawo podać do sądu, jeśli wasze dziecko po przechorowaniu którejś z tych chorób rozwinie powikłania.
I gwarantuję Wam, że wygracie....o ile udowodnicie mu, że zrobiliście to za jego radą...
Bo że to wpisał w dokumenty, to nie sądzę...a w razie czego zawsze może się tego wyprzeć...dowodów no to, że Wam odradzał też nie macie, chyba, że chodzicie do pediatry w dyktafonem.
I wątpię, że w sytuacji kiedy do powikłań dojdzie też ochoczo będzie wspierał tezę MMR i autyzmu...daję sobie rękę obciąć, że się wszystkiego wyprze, a decyzją o nieszczepieniu obarczy Was.
Mariol prawdę napisałaś....szukanie winnych to typowe.
Czasem lżej się robi jak można kogoś wina obarczyć...szczepionkę chociażby.