Co do ''co łaska'' jest różnie, bo w niektórych parafiach jest tzw. cennik, zwłaszcza w małych miejscowościach. My daliśmy księdzu 350 zł, nikt nam nie sugerował, jaka to ma być kwota. Organista - też zależy. Generalnie od 50 do 150 zł, nasz wynajęty wziął 120 zł, ale miał do pomocy skrzypaczkę. Wystrój kościoła - w zależności od tego jakie będą dekoracje - sztuczne czy żywe kwiaty, dużo czy mało itp. Zapytaj księdza w parafii, może sami dekorują, u mnie była taka możliwość, ale z niej nie skorzystałam. Dekorowała mi firma, za 4 krzesła, klęcznik, 8 wazonów szklanych z kwiatami, przystrojenie ławek tiulem i kokardami ( dekoracje sztuczne ) zapłaciłam 170 zł. Ale nasz kościół był nieduży. W USC płaci się coś koło 80 zł - nie pamiętam dokładnie. Co do opłat kościelnych najlepiej pytać wprost. Od księdza w swojej parafii potzrbujesz zgodę na ślub w innej, no chyba, że panna młoda jest z miejscowości w której będziecie brali ślub, wtedy jest to zbędne. Ale i tak trzeba dać na zapowiedzi - za to zapłaciliśmy 20 zł''co łaska''.