Autor Wątek: Kosztorys ślubu  (Przeczytany 38382 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miya

• forumowicz
  • data ślubu: 09-07-2011
Odp: Kosztorys ślubu
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Kwietnia 2009, 22:59 »
Jak od znajomego to rozumiem. :) Ale moje kochanie ma bzika na punkcie samochodów i wybraliśmy taki który mu się podobał i pasuje do stylu kościoła i sali.
Nasi rodzice chcą żebyśmy mieli wesele z marzeń, a przez to, że to jest tak rozłożone w czasie to budżet tak nie ucierpi. Będziemy mieli konto ślubne i po zapłaceni zaliczek w maju każda rodzina będzie wpłacała 1000 zł co miesiąc na nie. :) To dobre rozwiązanie bo przez to koszty zostaną prawie niezauważalne. ;)
Do tamtej wiadomości były jeszcze załączniki i tutaj też padło pytanie o winietki więc załączam je i pozostałe elementy drukowane z tej kolekcji.

Offline Miya

• forumowicz
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Kwietnia 2009, 23:01 »
Plan stołów to takie coś co wisi przed wejściem do sali i jest na nim napisane numerek stołu i kto przy nim siedzi. Prosty sposób, żeby goście szybko odnaleźli swoje miejsce i nie musieli po sali latać i szukać winietki ze swoim nazwiskiem. Nie wiem czemu tyle kosztuję, taka była cena planu z kolekcji którą wybraliśmy. ;) Załączyłam zdjęcie do poprzedniej wiadomości to jest ostanie zdjęcie.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Kwietnia 2009, 23:34 »
dzięki

Offline AniaRomek

• forumowicz
  • data ślubu: 21.08.2009
« Odpowiedź #63 dnia: 24 Kwietnia 2009, 23:36 »
 :Olaboga: :Olaboga: :Olaboga:
jak dla mnie przesada....wg mnie nawet najbardziej wymarzone wesele można zorganizować duuużo taniej...zaproszenia za 20 zł?!nawet takich nie widziałam........ :D :D

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #64 dnia: 24 Kwietnia 2009, 23:44 »
na alle są :-)

ja za swoje zaproszenia na 130 osób dałam 50zł;
i tak zaproszenie się wyrzuca, niektórzy moi goście już się pozbyli, hehe;
ja też nie trzymam,bo i po co ;D

ceny - masakra jakaś; a rodzice - chyba zwariowali na tym punkcie ;D
ja swoim nie pozwoliłam dołożyć ani złotówki;

a swoją drogą...
chciałabym zobaczyć Twojego PM na egzaminie jakimś na studiach w gangu od HugoBossa  :-) ale numer  :skacza:

Offline izabelle13

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
« Odpowiedź #65 dnia: 24 Kwietnia 2009, 23:50 »
Zaproszenia faktycznie drogie:))
Aż boję się spytac jaka jest cena Waszych obrączek ???
Ale z tego co czytałam w innym wątku odkładanie funduszy będzie się odbywało w mało inwazyjny sposób:))

Offline Miya

• forumowicz
« Odpowiedź #66 dnia: 24 Kwietnia 2009, 23:52 »
No nie wiem... Ja opowiem od razu jak to wyglądało. Zaręczyliśmy się i ustaliliśmy datę ślubu po czym zasiedliśmy do poszukiwań ślubnych. Ponieważ ja mam duży zmysł organizatorski to pierwszą selekcję mój narzeczony zostawił mnie. Umówiliśmy się, że nie będziemy patrzeć na ceny, żeby się nie sugerować w żadną stronę, czyli, że np. to kosztuję za tanio i musi być podejrzane albo, że coś jest drogie i musi być najlepsze. Często właśnie cena wpływa na nasze oceny. Jedynym kryterium było to czy nam coś odpowiada na 100% pod względem artystycznym i technicznym. I właśnie takim sposobem wyszukałam dla każdej kategorii kilka rzeczy i wtedy siadaliśmy z narzeczonym i wybieraliśmy to co nam się najbardziej podobało. Dopiero potem wysyłałam meila z pytaniem o termin i cenę i takim sposobem powstał ten kosztorys. :) Więc jak widać taniej się nie dało...
Co do zaproszeń, to w firmie której wybraliśmy jest dużo takich za 40 zł i nawet za 50 zł ale właśnie żeby nie szaleć weźmiemy coś ze średniej półki. Firma się nazywa Deco Studio, jak wrzucisz w google to na pewno ci wyskoczy. :)
EDIT:
Dla mnie zaproszenie jest ważne, to wizytówka wesela, coś z czym goście stykają się jako pierwsze. :) Powinno wyznaczać styl wesela. Ma duszę dla mnie po prostu.
Rodzice zaakceptowali cenę ogólną więc chyba nie ma problemu. A z tym garniturem to nie rozumiem. Mój ojciec też ma dwa garnitury od Hugo i nosi je czasem do pracy i nie widzę w tym nic złego...
EDIT2:
Cena obrączek nieduża bo albo 3300 zł albo 3700 zł ale to będzie prezent od dziadków więc nie wliczam do budżetu. I uprzedzam pytanie sami kazali nam sobie wybrać coś pomiędzy 3500 a 4000 zł więc nie nadwyrężamy ich budżetu. ;)

Offline izabelle13

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Kwietnia 2009, 00:01 »
To akurat cena ok - obrączki są na całe życie:))

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Kwietnia 2009, 17:23 »
pałacyk śliczny i wydaje mi się wart swojej ceny...
kapela z Poznania - warta ceny - jeśli myślimy o tej samej :) kuzynka męża tez zamawiała kapele z Poznania, a mieszka w Częstochowie...
fotograf - nie wart ceny... nie wszystkie zdjęcia mi się podobają... wiele jest sztucznych... za te pieniądze znalazłabym kilku lepszych...

widać, że nie musisz liczyć się z pieniędzmi, bo stwierdzenie, że dajesz organiście 250zł żeby nie czuł się urażony mówi wszystko... ale jeśli Cię na to stać to już tylko i wyłącznie Twoja sprawa...

cena zaproszeń, winietek, menu i tablicy - stanowczo za wysoka... W Krakowie Cartalia tez wykonuje pełen pakiet, a ceny dużo niższe... śliczne zaproszenia można już mieć za 9zł od sztuki... na pewno nie dałabym 2,9zł za ta winietkę, bo nie ma ona nic szczególnego w sobie...
księga gości ma cenę normalną jeśli patrzymy na książki zamawiane w takich firmach...

co do kamerzysty nie oglądałam więc się nie wypowiadam...

Twój stój:
ceny z Madonny znam więc sie nie dziwie, bo sam welon koronkowy do mojej sukni kosztował 900zł...

Stój Pana Młodego:
my kupiliśmy garnitur w Próchniku za 900zł, który wyglądał identycznie jak w Vistulii (cena 1700zł), a wykonany był dokładnie z tego samego materiału...  nawet pani w sklepie widząc go była w szoku...
jak Was stać to możecie ubrać się i w Versace - mi to różnicy nie robi  :D

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Kwietnia 2009, 19:10 »
czytam czytam i oczom nie wierzę  :o

Offline werka23

• Chuck Norris
  • Dwa serca przez miłość połączone stały się jednym
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Kwietnia 2009, 21:11 »
jej.... ja dużo taniej liczyłam i wyszło mi 48 tyś  :'( :'( :'( załamka

Miya troszke podparłam sie na twoich wyliczeniach  ;) ;)

Jedzenie:      
Menu wesele      13000
poprawiny 100x50   5000
Tort weselny    1000
Ciasta       
Alkohol:        700
Wódka        3000
Wino        1500
owoce         300

Oprawa:      
Zespół -                                                   5000
kosciół zespół + organista                       500
Samochód                                             300
Dekoracja samochodu                              150
Zaproszenia -                                             150
Dekoracja kościoła                                     400
Winietki                                                       50
Księga Gości                                             150
Podziękowania dla świadków i swatów         150
podziękowania dla rodziców                    400
Figurka na tort                                              40
poduszczeczka                                           40

Multimedia:      
Fotograf i kamerzysta         2600

Wydatki Pana Młodego      
Garnitur                             1500
Koszula                               200
Krawat                               200
Buty                               300

Wydatki Panny Młodej      
Suknia                              3000
Welon                                200
Buty                                200
Makijaż próbny plus właściwy   250
Fryzura próbna plus właściwa   250
Bukiet                                 200

nocleg 100x45 zł              4500
opłata za salę                       1400

Formalności ślubne              1000

47630

hmm... na czym moż na zaoszczędzić  ??? ;D

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Kwietnia 2009, 21:24 »
werka napewno na torcie  ;D 1000 zł to dużo policzyłaś, ja za swój na 100 os płace 300 zł  ;)
wino za 1500 zł , to ile tego i jakies drogie bardzo masz na uwadze ?? myślę ze na tym tez możesz oszczędzic , ja planuje kupić ok 10 - 15 butelek , chcemy w 300 zł się zmieścić  ;) jak nie jakies tańsze  ;D no ale bez przesady  :P

Offline Miya

• forumowicz
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Kwietnia 2009, 21:32 »
Największe koszty "robi" zespół, noclegi i poprawiny. Ja myślę, że nie ma za bardzo na czym ciąć, poligrafie masz bardzo tanio policzoną, dekorację też. Jedynie ten tort rzeczywiście może wyjść tańszy ja za swój od Bliklego zapłacę około 70 zł za kilogram czyli 560 zł. A powiedz jeszcze na ile osób macie wesele?

Offline werka23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #73 dnia: 29 Kwietnia 2009, 21:41 »
Miya wesele będzie na 100 osób
nio własnie na sali, menu i noclegach nie da się uciąć  ::)

samochód to sami będziemy dekorować, na pewno wyjdzie taniej z sztucznych kwiatów i big serducha  ;) długa trasa nas czeka wiec chyba tak będzie lepiej  ??? ;)

justys za tort!!!! bardzo tanio  :o :o :o jej...

nio ja policzyłam dużo wina, bo lubię  :P :P hehe ale faktycznie na tym przesadziłam  ;D ;D myślałam, ze wiecej butelek sie kupuje... 10-15 na pewno wystarczy  ??? ;D nio cena tak około 25 zł

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #74 dnia: 29 Kwietnia 2009, 22:10 »
werka ja za tort płacę 35 zł za kg ale ceny są do 50 zł a za wino faktycznie jakoś dużo Ci wyszło  ;)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Kwietnia 2009, 22:12 »
tak płacimy 30 zl za kg torta a bierzemy 10 kg i to jest na 100 os , u nas takie ceny są od 30 zł do 40 zł za tort śmietankowy, bo jeśli chce się jakąś tam smakową śmietane no tiramisu czy advokat to jest troszku drożej  ;)
tam gdzie my bierzemy to takiego samkowego cena była 35 zł  ;) ale woleliśmy cos neutralnego i będziemy miec śmietankowy z wiśniami  ;D tort sprawdzony bo u siostry mojego PM -a był z tej cukierni  ;)

co do win to musisz sama ocenic jaką masz rodzinkę  ;) u mnie raczej mało osób , myślimy własnie nad 10- 15 butelek ;) wiec nawet jakbyś wzięła 30 butelek po 25 zł to Ci wyjdzie 750 zl a nie 1500 zł  :P

Offline werka23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Kwietnia 2009, 09:58 »
ach moj PM wparował wczoraj do pokoju i marudził  ::)

za tym tortem to bede musiała sie rozejrzeć  ;) ;), koniecznie!!! 

nio tak, grubo przesadziłam na tym winie  8) nio ja mam rodzinkę raczej która pije w jakiś 30% wino.... nio mam nadzieję, że wino uda sie załatwić taniej  czyli 25 zł ale jeśli do tego o czym zapomniałam policzymy piwo na poprawiny  :drapanie: to wyjdzie 1500 jak nic  ::) a właśnie jaki alkohol dajecie na poprwiny i w jakiej ilosci  ??? ;)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #77 dnia: 1 Maja 2009, 16:48 »
My za tort płacimy 350 zł, bo mamy 7 kg za 50 zł, do tego ciasta i wszystko razem w tej kwestii to ok 550 zl chyba, jesli dobrze pamietam ;)

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #78 dnia: 2 Maja 2009, 17:53 »
Miya musze przyznac ze jestes bardzo dobrze zorganizowana osoba, taki osztorys ponad dwa lata przed slubem - gratuluje!

My mamy tort w cenie wesela wiec ten problem nam odpada

Offline Miya

• forumowicz
« Odpowiedź #79 dnia: 2 Maja 2009, 18:33 »
Dziękuję. :) A to paradoks, bo ja artystyczna dusza jestem i reguły dla mnie nie istnieją, co nie przeszkadza mi posiadać zmysłu organizatorskiego. :P Dziwnie strasznie. Kosztorys był nam potrzebny na spotkanie z rodzicami bo oni sponsorują wesele i muszą wiedzieć ile będą musieli wybulić. :P A jest różnica między 40 tys, 50tys a 60 tys. Bo tyle im bym mogła powiedzieć bez kosztorysu, że wesele będzie "na oko" kosztować między 40tys-60tys. A przy okazji robienia kosztorysu wybraliśmy rzeczy które nam się podobają. :)

Offline werka23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #80 dnia: 2 Maja 2009, 20:36 »
ja nie wiem,mys ie szypiemy jak możemy a wychodzi nam ponad 40 tyś  ::)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #81 dnia: 2 Maja 2009, 21:24 »
patrzcie na te kwoty...masakra jakaś...
dlatego robimy sami i myślę że się zmieścimy w 16tys;  zobaczymy czy się uda - na razie idzie dobrze :-)
no ale to można zrobić tylko wtedy gdy się robi samemu więc coś za coś :-)

Offline werka23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #82 dnia: 2 Maja 2009, 21:27 »
madzia nie rozumiem słowa "sami", czyli samo gotujecie, pieczecie....  ??? 8) a lokal, orkiestra... hm...  :glupek: nie kapuję, chyba naprawde na dzis mam juz dość wrażeń  ;D ;D

Offline Miya

• forumowicz
« Odpowiedź #83 dnia: 2 Maja 2009, 21:35 »
Ja niestety nie mam możliwości zrobienia nic samemu. Myślę, że chodzi o zrobienie np. poligrafii, albo wynajęcie kucharek i kupienie samemu jedzonka. U mnie niestety nie da się czegoś takiego zrobić, ponieważ żadna kucharka nie ugotuję tego co chcemy a poza tym na sali nie można wnieść własnego cateringu. Mnie zależy na idealnym dopracowaniu wszystkiego a to niestety kosztuję. Coś za coś niestety.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #84 dnia: 2 Maja 2009, 22:00 »
częściowo sami  :-) wszystkie mięsa - a jest ich ponad 500 sami zrobiliśmy - tzn ja nie, ja tylko dowoziłam pizzę i wódeczkę  ;)
kosztowało nas to dokładnie - 1800zł;
zakupy sami robimy - pojedzie się na giełdę po warzywa, owoce - są o wiele tańsze (ostatnio za worek cebuli zapłaciłam
 8 zł, a w sklepie 15zł - i tak jest z wieloma rzeczami);
ciasta - sami pieczemy - bo nie znalazłam cukierni w której by mi ciacha smakowały tak bardzo jak domowe - 12 blach; piecze moja mama z koleżanką po połowie - mam 3 serniki, 3 makowce, a koleżanka (w ramach prezentu weselnego, bo też się bawi) - kolejne 6 (ma wolną rękę bo robi cudowne ciacha więc to będzie niespodzianka) + 60 babeczek;  a wszystko to w piątek do południa ;D
torcik tylko zamówiliśmy - ale jeszcze 15% wytargowaliśmy zniżki   ;D
lokal częściowo nam udekoruje nam dekoratorka, ale stoły sami;
orkiestra - im tylko zapłacić :-)
reszta jedzenia robi kuchnia;
jak będzie po wszystkim, za miesiąc, zawieszę kosztorys - tak dla porównania - jaka jest różnica gdy się większość robi samemu;

najwięcej będzie nas kosztowała obsługa - bo musi być tak jak ja chcę: 1 kelner na 20 osób najwyżej + barman; no i kuchnia wiadomo - 4 osoby;

poza tym - są rzeczy na których zaoszczędziłam przez przypadek (np. suknia - planowałam 1000zł a wydałam 400zł + gratis bolerko i szal + halka 100zł + buty 2 pary 80zł; kupiłam nową na alle); [ale później poszłam do triumpha i wydałam 700zł więc gdzie ja tu zaoszczędziłam, hehe]
np. nie kupujemy garnituru bo ma 2 sztuki - tylko kamizelkę;
no i pewnie kilka jeszcze innych rzeczy...

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #85 dnia: 2 Maja 2009, 22:04 »
nie no koszta naprawde kosmiczne, ja myslalam ze moje skromne 40 000 to o wiele za duzo, ale jak znam mnie to bedzie wiecej. ja jestem osobiscie zwolenniczka wielkich bogatych wesel, sama o takim marzylam, i na takie sama zarobilam, jak ktos ma mozliwosc miec takie wesele to tylko sie cieszyc, no ale niektore ceny sa naprawde kosmiczne. dla przykladu podam moje orientacyjne opierajac sie na twoich wyliczeniach.

menu 170/os, 100 osob okolo + stol staropolski okolo 20 000
tort 600
alkohol + npoje 3000
zespol 3600
oplata slubu 500
fotograf 1500
kamerzysta 900
samochod 450
zaproszenia 350
ksiega gosci i inne pierdoly dekoracyjne 500
ubior moj ok 5000 z dodatkami
ubior narzeczonego 1500
autobus 500
hotel 300
stroje na poprawiny 500
makijaz fryzjer zabiegi kosmetyczne silownia solarium 1000
bukiet 400
obraczki 1000
ciasto 1000
wieczor panienski/kawalerski 1000
dentysta narzeczonego(bardziej przymus ale z okazji wesela) 5000
no i reszta jakichs moze pierdulek nie wiem dokladnie ile to wyniesie ale okolo 40 000.

wiec z uwagi na to, ze w roku 2011 ceny skocza do gory napewno omniej wiecej 20% jak nie wiecej to sadze ze 60000 jest w sumie cena przystepna dla kogos kto koze sobie na to pozwolic oczywiscie.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #86 dnia: 2 Maja 2009, 22:06 »
miya - no i dobrze, wejdziesz na gotowe :-)

ja mam możliwość więc korzystam;

ja to się tak rozkręciłam, że pomyślałam o otworzeniu własnej restauracji lub sali weselnej... :-) ale mój PM kategorycznie jest na NIE  więc raczej nic z tego;

Offline werka23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #87 dnia: 2 Maja 2009, 22:17 »
madzia  :o :o to bardzo ciekawe, naprawdę  :brawo_2: :brawo_2: jestem pod wrażeniem

ale wy z miya kontrastujecie, fajnie  ;) ;)

nio ja bym też chciała uciąc na ciastach, ale nikt nie chce sie podjac pieczenia  ::) a mamy mozliwośc zamówienia sprawdzonych, no to trudno cena ceną  ::)

pamela mało cos za ten hotel  :drapanie:
 za zaproszenia dużo 
za dekoracje wydaje mi sie mało 

;) ;)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #88 dnia: 2 Maja 2009, 22:19 »
ja już dzisiaj moge powiedziec bo znam ostateczną liczbę gosci i wszystkie zakupy ( oprócz owoców ) sa już zrobione, wesele mamy w restauracji na dokładnie 94 osoby - koszt wesela 27 tyś  ;) myslę że nie jest tak źle , początkowy kosztorys zakładał 34,5 tyś  ::)
udało nam się zaoszczędzić na :
- dekoracjach - samochód , klatka schodowa, winietki, podziękowania dla gosci - wszystko robiłam sama a koszt materiałów - 130 zł
- sukni - rabat 400 zł
- bolerko i welon z allegro 30 zł + 30 zł  ;D
- moje buty - daichman - 69 zł
- samochód - 100 zł - wiezie nas znajony
- korona - zamówiona u ludzi na wsi - 6 zł za metr , w kwiaciarniach chcą ok 15 zł
- garnitur i buty dla PM - kupione w sklepach gdzie pracuja koleżanki - 25 % rabatu na garniak, 30 % na buty  ;D
- wódka - promocja , teraz jest o 4 zł droższa flaszka  ::)
- obrączki - 420 zł - swoje złoto
- dekorację kościoła dziele na pół z dziewczyną która ma przede mną slub
- zespół -kuzyni kumpla - mały rabacik  :P
- kamerzysta i foto w pakiecie ( małzeństwo ) umowa podpisana w lutym 2008 teraz cena takiego samego pakietu jest o 400 zł większa

Myślę że trzeba kombinować i wszystko dokładnie przemyśleć , z tym ze jeśli kogoś stać i może wydać 60 tyś na wesele to jego sprawa  ;)
My niestety nie dysponujemy taką kasą  :D

MagdaMa czy mogę prosić o namiar na tą giełde , gdzie ona jest  ;D

p.s
jesli chodzi o ciasta my wydamy jakieś 260 zł i to juz ciasta sa na sale jak i do pracy  ;)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #89 dnia: 2 Maja 2009, 22:23 »
werka23  za hotel malo, bo to 2 noce tylko dla nas, nie dla gosci, bo autobus bedzie ich odwozil.

zaproszenia 4,0 za sztuke, w sumie musialam je zamowic szybko, najbardziej sie nam podobaly, i nie sprawdzalam cen innych, a teraz bym zamowila inne, ale nie mialam czasu wtedy.

za dekoracje malo, bo dekoracje sali mam w cenie, a ja dodaje tylko moje dekoracje bo chce w innym kolorze niz sala proponuje, a oni je zaloza, tzn material na wstazki na krzesla, na stoly, balony i serwetki a dekoracje kosciola jeszcze nie wiem, ale ja nie bede miala nic do gadania, bo jestem 4 slubem w tym dniu.