Autor Wątek: „Przeciw złym słowom i całemu światu wbrew” 3 lipca Ania i Paweł powiedzą: TAK!  (Przeczytany 85896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
Dobrze, że chociaż "ciutek" kaski się zwróci w postaci prezentów od gości.....

Offline aagatkaa

• Chuck Norris
Tak, to prawda... koszty są ogromne, a sumy przerażają!! ::)
No ale to jedyny taki dzień w życiu... ;)

Offline nikmat
  • uzależniony
  • data ślubu: 18.09.2010
Wydatek spory, ale uważam że warto :)
Nasz synek:

Offline osika_

• "Do miłości potrzebne są dwie osoby, nie jedna, i nie trzy"
  • bywalec
  • data ślubu: 24.04.2010r
Jak patrzę na te Wasze bajońskie sumy to mi gały wychodza...  :boje_sie: :boje_sie: no my to jakies przerosądne duszyczki bo mamy dużooooooo mniej -  :drapanie: tak jakbyśmy piknik na plaży robili a nie wesele :p teraz to nam w ogóle zmniejszyły się koszty bo sporo gości odmówiło ale nawet jak było pierwotnie liczone na ok. 60 zaproszonych to sumka nie wychodziła zbyt wysoka (chociaż na nasza kieszeń to i tak ogrom). No ale my od poczatku do końca trzymaliśmy się budżetu, mieliśmy wytyczony cel co i jak.

Offline mardewka

• maniak
  • Master of Puppets
  • data ślubu: 05.07.2008
Jak patrzę na te Wasze bajońskie sumy to mi gały wychodza...  :boje_sie: :boje_sie:
Oj mi też...
Jak tak sobie pomyślę, to my się najprawdopodobniej zamknęliśmy z kosztami w jakieś 10-12 tysięcy :drapanie:

(tylko my planowaliśmy wesele na 80 osób, a skończyło się na około 66-68)

Offline hanka

• forumowicz
  • Bo ja, bo Ty, bo tylko my...
  • data ślubu: 1.05.2010
My mamy wesele na 80 osób i poprawiny na 100. Planowaliśmy budżet na 20 tyś. ale się nie zmieściliśmy ( moja sukienka... ;) ) i kończymy na niecałych 25tyś.

Offline werka23

• Chuck Norris
  • Dwa serca przez miłość połączone stały się jednym
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:
my na przykład wcale nie wydziwiamy.... same wesele i poprawiny to 20 tyś nocleg 5 tys, kamerzysta i fotograf 3 tyś i zespół powiedzmy ze 4 tys... uzbierało sie... reszta to inne niezbędne rzeczy jak alkohol, ciuchy, tort ciasta itp. słono płacimy za same podstawy wesela a reszta nas wynosi około 15 tyś  ::)

nemezis mam do ciebie pytanko ale to wolałabym na pv  ;)

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
Ja też nie wydziwiam, nie mam żadnych fanaberii niestety, a mimo wszystko, ceny powalają.... :(

Offline mardewka

• maniak
  • Master of Puppets
  • data ślubu: 05.07.2008
Przecież nikomu nie napisałam, że wydziwia wydając takie kwoty :-[

My robiliśmy większość zupełnie inaczej niż większość z was i stąd nasze niskie koszty...
(Choćby to że nie robiliśmy wesela w restauracji, tylko wynajęliśmy salę na ogródkach działkowych ;D 8))

Offline justys0101
  • Chuck Norris
  • data ślubu: [color=black
Jednak dla takich chwil, warto wydać takie pieniądze...

Offline aagatkaa

• Chuck Norris

Też tak uważam ;)

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
To jest temat bardzo mi bliski, my też Nemezis planowaliśmy 30 tys budżetu a pewnie ze 40tys nam wyjdzie tylko te 10 tys musimy dobrać w kredycie jakimś, jeszcze nie myśleliśmy.

Powiem wam że ja się zastanawiam czasami czy nie lepiej by było zrobić ślub jeszcze za rok i odłożyć więcej kasy i mieć więcej atrakcji typu wymarzony barman czy fontanna. Ale zdecydowaliśmy się że nie ponieważ byśmy się tłukli te 1,5 roku i tak sobie teraz wszystkiego odmawiamy a wesele będzie kosmiczną sumą, z jednej strony to piszecie dla takich chwil warto wydać takie pieniądze, mi się marzył pałac, zamek, limuzyna i inne takie, ale wiem że na coś takiego stać by mnie było za 3-5 lat i tylko zastanawiam sie, czy warto czekać?
Czy chodzi o pałac, fajerwerki i inne takie...Czy chodzi o miłość, jedność i wspaniały czas spędzony z ludźmi...

Mi wszyscy mówią że nie powinnam mieć wahań , że rezygnuję z dziecinnych wyobrażeń o ślubie, bo to i tak będzie najpiękniejszy dzień, sam fakt sukni, ludzi, małżeństwa etc. sprawi że czas minie jak sen.

I tego się trzymam :)

A kasa...jakoś się znajdzie, my też pożyczamy wszystko na wesele u rodziców Ł. , natomiast oni nam wytyczyli sztywny budżet 30tys i myślą że to kosmiczna suma, że przesadzamy, że za dużo gości etc.
Ale my tak jak werka mniej więcej kosztów mamy, zespół za 3 tys. a moglibyśmy za 5tys, staramy się iść po kosztach a i tak teraz to wszystko bardzo dużo kosztuje no i wielu rzeczy obciąć się nie da, a jak wiadomo każdy by chciał żeby ten jego dzień jakoś wyglądał, choć troszkę bliżej niż to co wymarzyliśmy :)

Offline Nemezis

• maniak
  • data ślubu: 3 lipca 2010

He he, owszem, tylko najpierw trzeba je mieć ;) Albo nie mieć i kombinować jak my :p
W każdym razie mam nadzieję, że warto... Jak sobie pomyślę, że coś mogłoby się nie udać i 40 tys pójdzie się kochać, to normalnie zimny dreszcz mnie przechodzi :-\

Ciriness, my właśnie będziemy mieli wesele w takim małym pałacu, ale powiem szczerze, że ceny są porównywalne do wesel w lepszych hotelach - płacimy 195 zł od osoby, w tym jest już ciasto, soki i ciepłe napoje. Jak dokupimy napoje gazowane i owoce, to pewnie wyjdzie ok 200 zł od osoby. Podobne ceny oferowali w bydgoskich hotelach a mając do wyboru pałac lub hotel, jednak wolę pałac ;) Inna sprawa, że są w Bydgoszczy miejsca, gdzie można wyprawić wesele już za 130 zł od osoby, jakieś "popeerelowskie" budy... :P Jednak stwierdziliśmy z P., że decydujemy się na piękniejsze miejsce a w zamian oszczędzamy na czym się da :razz: Jak już wspominałam, nie wynajmujemy limuzyny ani dekoratorki, za kamerzystę i fotografa płacimy łącznie 2200 (czyli ponoć bardzo mało), za obrączki 1100 (też mało), za zespół 3500 (chyba tak średnio), suknia 2000 (też nieźle)... Czyli najbardziej walnie nas po kieszeni lokal, za który łącznie wybulimy ok. 17000 :-\ Trochę mi przykro, że nie możemy sobie pozwolić na wynajęcie gościom hotelu, ale z drugiej strony, byłam w swoim życiu na 6 weselach i NA ŻADNYM nie było noclegów dla gości, więc chyba nie powinnam robić sobie wyrzutów ;)

Offline aagatkaa

• Chuck Norris
Trochę mi przykro, że nie możemy sobie pozwolić na wynajęcie gościom hotelu, ale z drugiej strony, byłam w swoim życiu na 6 weselach i NA ŻADNYM nie było noclegów dla gości, więc chyba nie powinnam robić sobie wyrzutów ;)[/b][/color]

No pewnie, że nie powinnaś robić sobie wyrzutów!! mało kto zapewnia nocleg! to nie jest standard! więc uszy do góry! ;D :-*

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
Nemezis to już wszystko zależy od ludzi i zwyczaju i rodzin.

U mnie to jest po prostu niewyobrażalne, zarówno na weselach których ja byłam i mojej siostry wszyscy którzy potrzebowali mieli noclegi, ja sobie nie wyobrażam np. rodzinki z Łodzi która  by nie miała gdzie spać, wiem że ludzie sami sobie ponoć opłacają noclegi, ja się z czymś takim nie spotkałam, zawsze dla mnie wszędzie gdzie było wesele był nocleg i ja swoim gościom to też muszę zapewnić.

Ale że świat idzie do przodu, coraz więcej jest przyjęć, wesel na powietrzu etc. to może kiedyś coś takiego będzie standardem?

Za kamerzyste mało dajecie, suknia też bardzo tanio wyszła, no i nie ma szaleństw a zobacz kochana jaka kwota się uzbierała! Ja na razie lepiej po prostu kasy nie liczę :D

Offline Nemezis

• maniak
ja sobie nie wyobrażam np. rodzinki z Łodzi która  by nie miała gdzie spać, wiem że ludzie sami sobie ponoć opłacają noclegi, ja się z czymś takim nie spotkałam, zawsze dla mnie wszędzie gdzie było wesele był nocleg i ja swoim gościom to też muszę zapewnić.

No właśnie, dlatego chciałam zapewnić noclegi chociaż tym osobom, które przyjeżdżają z daleka, z drugiej strony głupio mi proponować, żeby sami sobie płacili za hotel, tym bardziej że w Ostromecku pokój 2-osobowy kosztuje 2 stówy :o Rodzina Pawła jest w lepszej sytuacji, bo jego rodzice mają duże 5-pokojowe mieszkanie, do tego część gości mogą ulokować u dziadków i u Pawła chrzestnej, która też ma wielki dom... U moich rodziców nie zmieści się więcej jak 6 osób a nie mamy w Bydgoszczy nikogo, kto pomógłby nam w przenocowaniu gości... No nic, mam nadzieję, że jakoś rozwiążemy ten problem :)

Chciałam się Was jeszcze poradzić, kiedy najpóźniej powinnam robić czesanie i malowanie próbne? Bo z tego co obserwuję na forum, niektóre z Was umawiają się już na kilka miesięcy przed ślubem a inne np. miesiąc przed :)

Offline aagatkaa

• Chuck Norris
My też zapewniamy nocleg gościom, bo rodzinę mamy z bardzo daleka, a moi Rodzice, podobnie jak i Twoi, nie mają gdzie ich wszystkich położyć :P a sytuacja u mojego PMa jest identyczna jak u Twojego :D dlatego ja muszę zapewnić nocleg także, dzień przed weselem, jak i po poprawinach, a to już spory koszt niestety... ale podchodzę do tego podobnie jak Ty i chcę aby każdy przyjechał, nie martwiąc się o to gdzie będzie spał... ;)

A na fryzurkę umówiłam się na 24 kwietnia, chociaż fryzjerka była zdziwiona i najpierw chciała mnie umówić na 2 tygodnie przed weselem! :D
Także, można i tak, i tak ;) ja wolę nie ryzykować :P

Offline Isus

• uzależniony
  • Kochamy się:*
  • data ślubu: 26.06.2010
Fryzura i makijaż, uwazam że, miesiąc przed uroczystością wystarczy ;)

Offline cherry

• zapaleniec
  • data ślubu: 31.07.2010
Też myślę ze miesiąc przed uroczystością wystarczy;) Choć ja nie robię wcale, fryzjerka mi powiedziała, że nie warto ;) Po pierwsze nikt Cię dwa razy identycznie nie uczesze, wiem bo robiłam próbną na studniówkę, a potem jest żal że ta próbna wyszła ładniejsza, ma się porównanie :P Jeśli chodzi o makijaż to mi powiedziała pani że będziemy miały tyle czasu że ona mnie będzie mogła i 4 razy przemalować, a ona się na tym zna, i też dwa razy tego tak samo nie zrobi ;) A płacić niestety za wszystko trzeba ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
nie robiłam próby i wyszło super, wystarczyło mi, że widziałam efekty po tym jak to robi moja fryzjerka a właściwie to ona 2w1 i doszłam do wniosku, że idę na żywioł  ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
cherry nie zgodze się z Tobą i Twoją fryzjerką...Po pierwsze...jeśli fryzura jest przemyślana, fryzjerka może zrobić sobie notkę (co robiła), po drugie można zrobić zdjęcie gotowej pr. fryzury- i wszystko jest jasne w dniu ślubu ;) ;)

Nemezis jeśli masz swoją stałą fryzjerkę i macie jakiś ogólny pomysł na Twoją fryzurę to próbna wystarczy na miesiąc przed..tak na spokojnie "przed całym zamieszaniem".
Jeśli nie masz swojej fryzjerki, to latanie po salonach może i zająć trochę czasu...no ale i forsy też ubędzie ;) ;)

Wg. mnie warto zrobić fryzurkę pr i makijaż w ten sam dzień, żeby mieć "ogląd"  ;) ;) ;)
A no i najważniejsze, żeby się czesać trzeba mieć sprecyzowaną: suknię, bukiet, no i dodatki welon/kwiatek i biżuterię..tzn. czy będą kolczyki dł czy krótkie czy z naszyjnikiem czy bez... ::) ::) ::)

Offline Nemezis

• maniak
Dzięki, kochane, za wszystkie rady :) Umówię się, jak tylko odbiorę zamówiony welon, to będzie trochę ponad miesiąc przed ślubem. Będę pamiętała, żeby zabrać na czesanie i malowanie próbne zdjęcia sukni i bukietu oraz wszystkie dodatki :)

Mka, jest tak pomiędzy... Mam wybrany salon - w tym samym budynku, gdzie mieszkają rodzice PMa a że od nich będziemy jechać do kościoła, to tak będzie najwygodniej. Jednak nigdy się u tej fryzjerki nie czesałam, nawet jej nie widziałam ;) Przyszła teściowa się u niej czesze i jest zadowolona. Mam nadzieję, że ja po czesaniu próbnym też będę zadowolona i nie będę musiała na gwałt szukać innego salonu... ::)

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
Nawet jak zrobisz pr. miesiąc przed, to w razie W zdążysz znaleźć kogoś innego ;) ;) ;)

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
Chyba Cię teściowa trochę lubi i nie wpuści Cię w maliny :D hihiih :D

Offline Nemezis

• maniak
Oj, znowu problemy... ::)

1) Fajerwerki mogą być tylko do godz. 22 a że 3 lipca o tej porze jest jeszcze jasno, to muszę się postarać o zgodę jakiegoś wójta lub burmistrza ::) Nawet nie wiem, do kogo mam się zwrócić w tej sprawie :-\ I już widzę, jak się zaraz chętnie zgodzą... :P
2) Salon z moją suknią na przebranie (którą powinnam lada moment odbierać) zapadł się pod ziemię :mdleje:

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.05.2010
Witaj Nezmezis, mogę się przyłączyć?

Jak to salon zapadł się pod ziemię????? :o

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
Ania, z fajerwerkami na pewno coś zaradzisz!! Pójdziesz tu i tam, zrobisz ładne oczka, rzucisz podaniem i będzie git :)

Ale co do sukienki, to nic nie rozumiem? Pod ziemią ten salon też na pewno znajdziesz :D :D

Offline Nemezis

• maniak
Agulec_102, pewnie że możesz :) :hello:

Salon jest od pewnego czasu zamknięty, na drzwiach wisi kartka, że został przeniesiony, ale pod wskazanym adresem jest zupełnie inny sklep, na pewno nie z sukniami ślubnymi :-\ Muszę odgrzebać numer telefonu do właścicielki i spróbować się czegoś dowiedzieć... Może jestem pesymistką, ale już mam czarną wizję, że telefon będzie nieaktualny a 6 stów zaliczki przepadnie :pogrzeb:

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
To na co czekasz? Szybko szukaj numeru i dzwoń!! Czekam na wieści!!

Offline justys0101
  • Chuck Norris
  • data ślubu: [color=black
Dzwoń, dzwoń!
Nie ma na co czekać.