Autor Wątek: "Niezwykły dzień, doniosła chwila i szept nieśmiały: miły... miła..."- 8.05.10r.  (Przeczytany 52581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Morgan
  • Gość
moge? jeszcze.... ;D

Offline mardewka

• maniak
  • Master of Puppets
  • data ślubu: 05.07.2008
Mam nadzieję, że cię nie męcze za bardzo, ale wiesz, nie znam nikogo kto byłby wyznawcą ŚJ i nie mam kogo popytać a w internecie to wszystko jest tak zagmatwane, że nie do końca mozna się połapać o co biega z tymi urodzinami i czemu ich nie obchodzicie i o co chodzi z przeszczepamii transfuzją, no ja w każdym razie tego nie rozumiem.
Bo i przez internet trudno jest wytłumaczyć wiele spraw.
Jeżeli chcesz o tym porozmawiać, możemy się umówić na kawę, albo coś w tym stylu.
Tylko nie mogę obiecać "cudu oświecenia" ;), bo nie łatwo jest zrozumieć pewne kwestie od razu.
Ale mogę obiecać, wyjaśnienie podobnych kwestii najlepiej jak będę umiała.

W dużym skrócie- o co chodzi z urodzinami i transfuzją (ale zastrzegam, że to jest w mega-skrócie, bo dogłębne wyjaśnienie zajmuje trochę czasu, a nie chce robić posta-giganta)- ŚJ swoje wierzenia i zasady opierają na Biblii.
I skoro zostało napisane, że mamy się powstrzymywać od przyjmowania krwi to tego się trzymamy.
(Dla tych co nie wierzą "na słowo"- proponuję znaleźć u siebie, czy u rodziców, albo dziadków Biblię i zerknąć do
Dziejów Apostolskich 15 rozdziału i zerknąć na wersety 28 i 29. To takie przykładowy werset i nie jedyny.)

A urodziny- np. to, że nie został podany w Biblii żaden przykład "pozytywnych" urodzin- w księdze Rodzaju (zwanej też Genesis, tej pierwszej księdze)
są opisane urodziny Faraona, które nie skończyły się dobrze dla jednego z jego poddanych- został stracony.
A drugi przykład- urodziny króla Heroda, na których Jan Chrzciciel został skrócony o głowę.
Choćby dlatego, nie obchodzimy urodzin.

A że dzieciom jest przykro...
Myślę, że to nic dziwnego.
Zawsze jest dziecku przykro, kiedy ktoś inny ma coś czego on nie ma.
I to nie tylko w kwestii urodzin, czy prezentów na święta.
Choć tu ciśnienie może być większe u dziecka.
Bo "każdy ma, a ja nie".
I to raczej w gestii rodziców leży czy będą mu potrafili wytłumaczyć dlaczego dzieje się tak a nie inaczej.

Kwestia krwi jest "gorącym" tematem, wywołującym wiele sporów, ale nie ma różnicy między starszymi ŚJ czy młodszymi.
Nie ma "postępowych" ŚJ w kwestii krwi.

Sorry, Lila, że się tak trochę rozpanoszyłam w Twoim wątku :oops:

Offline Lili-liliana

• maniak
  • data ślubu: 08.05.2010r.
mardewka możesz pisać.

Ja dołoże swoje wyjasnienie jak będę w domu.
Natalia 26.04.2012 Bartłomiej 10.01.2018

Offline aneta.dg
  • forumowicz
  • data ślubu: cywliny 19.12.2009, Kościelny 23.10.2010
moge i ja ??

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
No cóż, przyjmowanie krwi, nie kojarzy mi sie z transfuzją, ale raczej z wampirzeniem ;)
a jak się skaleczysz, to nie możesz palucha do buzi wziąć? żeby nie bolało?

A wracając do przykładu takiego, że ktos najwazniejszy dla Was umiera i tylko transfuzja, albo przeszczep może go uratować i co? Nie jest dla Was ważne zycie tej waszej ukochanej osoby?

No i co sądzicie o tym, że ŚJ nie jest uważane za religię ale za sektę? Czy to ma dla Was jakies znaczenie?

Mam nadzieję, że Was nie obrażam, ale to jest ciekawe dla mnie bardzo, ogólnie interesują mnie różne wierzenia  ;D

Aha i czy rzeczywiście "nie spanie" ze soba przed slubem jest w dzisiejszych czasach tak bardzo przestrzegane?

No i jeszcze jedno, jestescie wegetarianami? No bo jak nie przyjmować krwi to chyba zwierzecej tez nie, czy zwierzeca jest możliwa?

Lila, nie złościsz sie że zaspokajam swoja ciuekawoś u Ciebie? jakby co to sie do mnie możemy przenieść mardewka jeżeli masz siłę minie troche oświecić  ;D

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
Hmmm a mnie i tak bardzo zaskakuje to, że tak szybko się decydujesz na małżeństwo...sama piszesz, że jedną z przyczyn jest sex...ogólnie jestem za wolny wyborem, ale co do takich wczesnych małżeństw (nie ważne jakiej wiary)nie jestem przekonana, z racji tego, że jesteście ludzmi bardzo młodymi. Jeśli faktycznie będziecie dla siebie pierwszymi partnerami to po jakimś czasie może się okazać, że "nie dopasowaliscie się", tak czasem w życiu bywa...ogólnie nie mieści mi się to w głowie co piszesz,ale pewnie wynika to z innego wychowania. Ale to nie jest nic personalnego, więc wątek odwiedzam i kibicuję-nadal ;D :D :D :D ::)

Offline mardewka

• maniak
  • Master of Puppets
  • data ślubu: 05.07.2008
Marta, nie będę się wywewnętrzniać w wątku Lili, przeniosłam odpowiedź do Ciebie ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008

Offline aagatkaa

• Chuck Norris
Witaj kochana! :-*
Pozwól, że jeszcze się dołączę!? ;)
Suknia piękna!
Teraz czekam na Wasze foto i pierścionka zaręczynowego! ;D
Pozdrawiam serdecznie :-*

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
i ja dołączam do kibicowania majówce ;) piękna suknia.. uwielbiam sincerity :)

Offline Lili-liliana

• maniak
Dyskusja się co prawda przeniosła i tam jest jeszcze wiele do powiedzenia, ale tutaj chce Wam jeszcze tylko powiedzieć, że nie wychodzę za maż TYLKO dla tego, że chcemy ze sobą spać.
To tylko powód zeby szybciej określić swoje zamiary, ale przeciez tak samo musimy jak wszyscy pasować do siebie a przedewszystkim żywić do siebie uczucie miłości.

Offline aagatkaa

• Chuck Norris
Lili zgadzam się w 100%! ;)
życzę miłego dzionka kochana! :-*

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
Ja też uważam, że to wcześnie, ale skoro jesteście pewni to czemu nie...

Ja pamiętam jak miałam lat 20 to byłam z facetem, z którym z resztą spędziłam 6 lat życia, z czego 3 lata mieszkaliśmy razem. I nie wyszło. Nie byłam w tym wieku dorosła do małżeństwa, ale to indywidualna sprawa.

Offline aagatkaa

• Chuck Norris
No właśnie, to indywidulana sprawa, bo ja z moim Ł. zaręczyliśmy się po 9 miesiącach znajomości... Rok temu...
A więc w marcu minie nam dopiero 2 lata razem, a w lipcu zaraz ślub :P
A ja mam teraz 23 lata :P więc wcale nie dużo więcej ;)

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
Z tego wszystkiego najlepsze jest to, że można się dowiedzieć czegoś "prawdziwego" na temat ŚJ :D :D, a nie bazować tylko na stereotypach, ktore u nas-katolików nie są najlepsze jak w przypadku każdej innej wiary niestety...

Offline iza22

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.09.2008
Liluś jak super, że tu jesteś :) bardzo się cieszę, że sie wszystko ułożyło i to tak pięknie :)

My też się zaręczyliśmy po 9 miesiącach znajomości i nasza miłośc kwitnie nadal:) i oby się nie skończyła nigdy :)

buziaki kochana

acha cudna suknia, będziesz wyglądac zjawiskowo

Offline Lili-liliana

• maniak
Witaj IZA :-*

Kiedys wiek do za mąż pójscia był na poziomie 17 -18 lat, dziś sięga 25 lat, bo kobiety stały się bardziej samodzielne, wyzwolone a przede wszystkim odkładają tą decyzje na "po studiach". Ja czuję, ze chce teraz.

Morgan
  • Gość
Przeciez to Twoja decyzja a nie nasza :)

Offline Lili-liliana

• maniak
No pewnie, że moja ale jakos tak sie dziwnie zorbiło.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
Lili - to jest tylko i wyłacznie Twoja sprawa. Skoro tak czujesz to jest ok. Ja już mam prawie 30 lat i mówię tylko o swoich doświadczeniach na podstawie minionego czasu. Stara baba jestem to się dziwię:D

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
wg mnie to kwestia poczucia, że nadszedł odpowiedni czas... mam znajomych, którzy poczuli to bardzo młodo i wzięli ślub (z różnym skutkiem) ale mam też takich którzy zbliżają się do 40stki i nadal nie czują się na to gotowi... mogę się tylko domyślać ale pewnie podobnie jest z macierzyństwem... któregoś dnia po prostu wiesz, że nadszedł czas (u mnie jeszcze ten moment nie nastąpił  ;)) na to żeby zostać rodzicem

Lila tak na marginesie zapytam... macie śluby wyznaniowe?

Offline galaretka

• uzależniony
  • data ślubu: były już dwa :hopsa:
Ja czuję, ze chce teraz.
eeeejjjj ja tez :D :D
choc czasowo nikogo to u mnie nie zaskoczy.hihi.
ale to, ze chcemy, to na bank jest powod, ktore nas wszystkie tu laczy, no nie ? no :D
howgh
czekamy na fotke pierscionka :) i tamta brakujaca

:uscisk:
Kochajmy się !! ;D

"As im rządzi, fanki kadzą, kogo zechcą tego zgładzą."
Czemuż to, o Asie, o wyjątkowej klasie, w rymu niepozorności widzisz brak miłości.

Offline aagatkaa

• Chuck Norris
ale to, ze chcemy, to na bank jest powod, ktore nas wszystkie tu laczy, no nie ? no :D
Galaretko dobrze powiedziane! :tak_2:

czekamy na fotke pierscionka :) i tamta brakujaca
:tupot: :tupot: :tupot:

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Ale dyskusja :) Mnie z kolei ciekawi czy u Was są takie śluby jak u nas w kościele katolickim, i jak one wyglądają? Czy uznajecie tylko i wyłącznie śluby cywilne...  No i jak to jest z chowaniem zmarłych? Bo też różne rzeczy na ten temat słyszałam, i nie wiem sama jak to jest ::) (Przepraszam za pytania, ja tak z ciekawości :) )

No a co do wieku to już się wypowiadałam :) Też wyszłam za mąż młodo i póki co nie żałuję :P ;) Raczej żałować nie będę ;D

Czekamy na fotki :)

Offline Lili-liliana

• maniak
Ale dziś cieżki dzień, w pracy sajgon, aw domu nie lepeij bo remont.Jutro do szkoły jade i cały weekend będępoza zasięgiem :P

Co do ślubów to opcje są dwie:

Ślub Cywily
lub
Ślub Cywilny i Wykład Biblijny

Nie można zastosować samej opcji Wykładu ponieważ nie ma ona formy prawnej, jest to przemówienie na postawie Biblii i składa się przysięgę małżeńską. Trwa zazwyczaj około 30 minut i jest wygłaszane na Sali Królestwa.

Co do pogrzebów to odbywają się one na cmentarzu nad grobem, i jest wygłaszane przemówienie na postawie Pisma Świętego.
Omówiona jest nadzieja dla umarłych i dla nas żyjących na podstawie wersetów biblijnych.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Aha, rozumiem :) Widzę, że wiele rzeczy o których słyszałam, okazuje się nieprawdą, i dobrze! ;)

Offline Lili-liliana

• maniak
Szczerze mówiąc to prawdy o ŚJ dowiesz się tylko od nich samych.
Wpisując w google ŚJ jest wiele stron, ale na wszystkich są takie straszne głupoty, przekłamania i w ogóle, że aż przerażenie bierze.
A nie każdy chce rozmawiać jak przyjdą do niego ŚJ.
A dzięki forum można się wiele dowiedzieć.
« Ostatnia zmiana: 8 Stycznia 2010, 13:20 wysłana przez Maja »

Offline patik

• entuzjasta
  • Dziś już wiem że zawsze jesteś blisko mnie..
  • data ślubu: 15.05.2010
Lili mozna jeszcze? :)

co do mlodego wieku, to hmm sama to przerabialam, mam poki co 22 lata- moje starsze kolezanki,znajomi w pracy i generalnie kazdy za glowe sie lapal,ze cale zycie przede mna a ja planuje slub.. ale ja wiem ze to jest swiadoma decyzja i napewno nie ebde jej zalowac :)
takze Tobie tym bardziej mocno kibicuje! :)

ps. my stazem wcale nie jestesmy lepsi od Was :) z Łukaszem zamieszkałam po 3 miesiącach, a oświadczył się po niecałych 9 :)

pozdrawiam cieplutko ;*

Offline Lili-liliana

• maniak
Można, można. Zapraszam ;D

Ja dziś jade do szkoły. Strasznie mi się nie chce....

Gabiś
  • Gość
Kochana buziaki  :-* :-*