Autor Wątek: Moje przygotowania do ciąży :)  (Przeczytany 17345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
Odp: Moje przygotowania do ciąży :)
« Odpowiedź #120 dnia: 1 Marca 2006, 21:17 »
Co u ciebie , Marta? Zmieniło sie coś? Masz okres? ja za tydzień spodziewam sie swojego pierwszego okresu po odstawieniu tabletek...Przerazasz mnie... Tym bardziej boje się, ze znów mogę mieć nieregularnie, bo mam teraz taki pełen napiecia czas- 2,5 miesiąca do slubu...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #121 dnia: 2 Marca 2006, 09:18 »
Aniołek,  nie mam oresu nadal... ale idę dzisiaj do lekarza wieczorem... No cóż penie kaze mi zrobić badania krwi ale to i tak jutro rano a wyniki dopiero w poniedziałek... W ciży raczej nie jestem bo przeciez badanie krwi by wykazało ... wiec to tylko oznacza że po tabletkach rozregulowałam się :(
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Aniołek

• uzależniony
« Odpowiedź #122 dnia: 2 Marca 2006, 14:01 »
Cytat: "Martaxyz11"
wiec to tylko oznacza że po tabletkach rozregulowałam się

no i to mnie przeraza, bo ja nigdy nie miałam regularnego okresu, zawsze brałam tabletki... Pierwsze, gdy miałam 14 lat - miałam okres non stop przez 4,5 miesiaca. Dali mi tabletki na 2 miesiace, a potem nie miałam za to okresu przez przeszło 3 miesiace... Póżniej już przez 5 lat brałam antykoncepcyjne (w tym 3 lata Dianę)... No i teraz sie boję, ze może nic mi sie niewyregulowało...

Napisz co ci powie lekarz, bo jestem ciekawa czy moze po odłożeniu tabletek taka "awaria" jest dopuszczalna?

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #123 dnia: 2 Marca 2006, 14:07 »
Aniołek,  u mnie też zaczęło się w wieku 16 lat kiedy miałam nieregularne okresy... co 2-3 miesiące itp. Potem zaczęłam brać tabletki i tak brałam przez 3 lata a potem zrobiłam pół roku przerwy i miałam okres: po 30 dniach, po 33 dniach, po 40 dniach, po 44 dniach i zaczęłam brać ponownie ... W między czasie robiłam sobie jakieś badania i podejrzewano u mnie PCO"zespół policystycznych jajnków":(
Dlatego nie powinnam być zdziwiona że okresu jak nie było tak niema.
W trakcie brania regularnie robiłam USG i cytologię... Ale cóż jak bierze się tabletki to może i było ok... a teraz nie jest :(
Wolę nie myśleć jak się okaze że faktycznie mam zespół PCO .... Ale tego się dowiem już niebawem... wizyta za 4 godziny :):):)

Offline Agutka

• maniak
  • data ślubu: 26.08.2006
« Odpowiedź #124 dnia: 2 Marca 2006, 14:36 »
Ja chyba sie tak wczulam w wasze wypowiedzi,ze mi samej zaczal sie okres sopzniac :D Martaxyz trzymamy kciuki ,zeby wszystko bylo dobrze! Daj tylko znac jak juz wrocisz :)
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #125 dnia: 2 Marca 2006, 14:38 »
Agutka,  hi hi :) a ile dni ?:) bo może to inna  :twisted: "choroba" niż PCO a zwana ciążą ?:) co ? :)

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #126 dnia: 2 Marca 2006, 14:40 »
Jak na razie dopiero dwa :D No jezeli to ciaza to moj maz z radosci bedzie do nieba skakal!!!!ale ja wolalabym poczekac jeszcze do slubu koscielnego,wiec jak na razie jeszcze sie ludze,ze to tylko rozregulowanie :wink:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #127 dnia: 2 Marca 2006, 14:43 »
Agutka,  ja też czekałam do ślubu ... i teraz mam przekorę losu "jak nie chciałaś wtedy to sobie poczekasz ":) więc nie wiem co lepsze :) a tak po cichutku to życzę Ci aby to była jednak ta druga "choroba " :)

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #128 dnia: 2 Marca 2006, 14:51 »
Dzieki hihi :D dam znac jak to sie dalej rozwinie :D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #129 dnia: 2 Marca 2006, 15:01 »
jutro z samego rana czyli o 9.00 napisze o odkryciach mojego ginekologa ;)

Offline Aniołek

• uzależniony
« Odpowiedź #130 dnia: 2 Marca 2006, 15:13 »
czekam!!!!!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #131 dnia: 2 Marca 2006, 17:10 »
u mnie też zaczęło się w wieku 16 lat kiedy miałam nieregularne okresy... co 2-3 miesiące itp. Potem zaczęłam brać tabletki i tak brałam przez 3 lata a potem zrobiłam pół roku przerwy i miałam okres: po 30 dniach, po 33 dniach, po 40 dniach, po 44 dniach i zaczęłam brać ponownie ... W między czasie robiłam sobie jakieś badania i podejrzewano u mnie PCO"zespół policystycznych jajnków":(
Dlatego nie powinnam być zdziwiona że okresu jak nie było tak niema.
W trakcie brania regularnie robiłam USG i cytologię... Ale cóż jak bierze się tabletki to może i było ok... a teraz nie jest :(
Wolę nie myśleć jak się okaze że faktycznie mam zespół PCO .... Ale tego się dowiem już niebawem... wizyta za 4 godziny :):):)

Marta przepraszam, że się znów wtrącę, ale to co przeczytałam spowodowało, że włosy mi na głowie stanęły.
Kto Ci przepisał tabletki antykoncepcyjne??? Przecież to ewidentny błąd w sztuce lekarskiej. W ogóle jak czytam, że one uregulowują okres, to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera. Są tabletki regulujące miesiączki, ale nie są to tabletki antykoncepcyjne.
Posłuchajcie mnie przez chwilę (znaczy się poczytajcie). Istnieje cos takiego jak wiek ginekologiczny WG. Zatem  (WG -1)- rok przed pierwsza miesiączką, (WG +1) - rok po pierwszej miesiączce i analogicznie WG +2, WG +3, WG +4, WG +5.
W wieku WG +1 prawidłowa miesiączka (28 plus/minus 6 dni) występuje u ok. 60% dziewcząt, a cykle owulacyjne dwufazowe u zaledwie 2,3%.
W WG +3 i więcej do WG +5, prawidłowa miesiączka występuje u ok. 80% dziewcząt, a cykle owulacyjne u ok. 75,8%.
Równowagę hormonalną osiąga młoda dziewczyna od ok. 3 do 5 lat od pierwszej miesiączki, czyli w wieku od WG +3 do +5.
Dopiero wtedy można wprowadzać u niej NATYKONCEPCYJNE  ŚRODKI  HORMONALNE.
Wcześniej do dyspozycji są jedynie prezerwatywy i globulki dopochwowe.
Jeśli zatem pierwsza miesiączka wystąpiła w 12 roku życia to WG +5 osiągnie młoda kobieta w wieku 17 lat, Jeśli menarche wystąpiło w 18 rż to WG +5 dopiero 23 roku życia. I tylko u takiej kobiety z pełną dojrzałością płciowa można wprowadzać doustne środki antykoncepcyjne (d.ś.a).
A pełna dojrzałość płciowa ma miejsce gdy: WG +3 do +5, miesiączka co 28 plus/minus 6 dni, powyżej 80% cykli owulacyjnych, dwufazowych.

Wprowadzenie młodej kobietce d.ś.a  przed osiągnięciem przez nią pełnej dojrzałości płciowej nie pozwala na wytrenowanie się bardzo delikatnego układu jakim jest oś podwzgórze - przysadka - jajnik. Nikt nie daje mu szansy. Ginekolog powinien poczekać te dwa, trzy, cztery lata na uregulowanie się cyklów i obserwować, a nie ładować hormony….to nie jest komputer, że jak się go włączy, to musi od razu działać perfekt…to ludzki organizm, który się musi uregulować, wytrenować. Przecież pierwsza miesiączka to nie koniec rozwoju młodej kobiety, to dopiero pewien etap tego rozwoju.
Jejku dziewczyny ręce mi opadają…dlatego jestem przeciwniczką d.ś.a u młodych dziewcząt…
…Koniec wykładu, bo mi ciśnienie podskoczyło….
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #132 dnia: 2 Marca 2006, 17:24 »
liliann,  powiem Ci tak... teraz to ja wszystko wiem! ale 10 lat temu mieszkając na wsi to wizyta u lekarza ginekologa i co to on powiedział traktowałam jak słowa księdza a wcale nie musiałam sie zabezpieczać bo jeszcze nie współżyłam.... później pani mi powiedziała że może zacząć mi "ustawiać miesiączki" ale to moze się wiązać z ciążą jak inaczej się nie zabezpieczę albo tabletki i jak sie zdecyduje na ciąże to wtedy... No i zakodowałam sobie pierwsze i ostatnie słowa - co równało się że przecież NIGDY ciąża =koniecznie tabletki! ech jak człowiek mądrzeje po fakcie...nawet mi sie gadac nie chce... No ale zbieram się do NORMALEGO ginekologa (mam nadzieję) jutro Wam opiszę co mi powiedział... buziaki

Offline Aniołek

• uzależniony
« Odpowiedź #133 dnia: 2 Marca 2006, 17:30 »
a ja z przerazeniem czytam to co  piszesz i coraz bardziej sie stresuję! qrcze! muszę iść do jakiegos dobrego ginekologa, bo ta moja jest fatalna! Dzięki, liliann!

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #134 dnia: 2 Marca 2006, 17:33 »
no ten do którego ide dzisiaj jest moim 5 z kolei... na szczęście jest w czym wybierać :)
a i tak płacisz więc co masz się męczyć :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #135 dnia: 2 Marca 2006, 17:57 »
Wiecie czasem jest mi wstyd za niektórych lekarzy. Odwalają „kichę”.
Ja staram się wykonywać swój zawód rzetelnie i uczciwie.
Nie jestem i nie będę ginekologiem. Robie specjalizację z interny, a dokładnie pracuje w Klinice Nefrologii, więc bliżej mi do przeszczepów nerki niż do jajeczkowania i miesiączek, ale jako kobieta mam na temat naszej fizjologii pewna wiedzę i chętnie się zawsze nią podzielę. Ja po prostu lubię wiedzieć co jak i dlaczego, a szczególnie dlaczego…. :lol:
W końcu też kiedyś będę matką i nie wykluczone, że matką małej córeczki…
 :mrgreen:
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Aniołek

• uzależniony
« Odpowiedź #136 dnia: 2 Marca 2006, 18:19 »
a i tak płacisz więc co masz się męczyć

no właśnie nie płacę - chodzę do przychodni uniwersyteckiej.
Cytat: "liliann"
ale jako kobieta mam na temat naszej fizjologii pewna wiedzę i chętnie się zawsze nią podzielę.

To milo- na pewno kiedys sie odezwę...Ja właśnie w ogóle nie rozumiem swojego organizmu i zawsze byłam jak taki cielak- satysfakcjonowało mnie, co lekarze powiedzieli, a jak nic nie mówili, to też dobrze... :oops:

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #137 dnia: 2 Marca 2006, 22:54 »
Cytat: "Aniołek"
Ja właśnie w ogóle nie rozumiem swojego organizmu i zawsze byłam jak taki cielak- satysfakcjonowało mnie, co lekarze powiedzieli, a jak nic nie mówili, to też dobrze... :oops:

Że się wtrącę... I tu wychodzi (wg mnie) jedna z wielu zalet NPR-u (naturalnego planowania rodziny), że chcąć nie chcąc kobieta poznaje swój organizm od strony zarówno teoretycznej, jak i praktycznej!!!
I zazwyczaj taka kobieta nie da sobie wcisnąć tabletek anty. jako leku...

liliann dobrze, że poruszyłaś tą kwestię, bo mi także się scyzoryk w kieszeni otwiera ilekroć słyszę o takim "lekarzu", często mam wrażenie, że to bardziej o kasę chodzi, a wiadomo, że za antykoncepcją olbrzymia kasa stoi...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #138 dnia: 2 Marca 2006, 23:16 »
Cytat: "merkunek"
Że się wtrącę... I tu wychodzi (wg mnie) jedna z wielu zalet NPR-u (naturalnego planowania rodziny), że chcąć nie chcąc kobieta poznaje swój organizm od strony zarówno teoretycznej, jak i praktycznej!!!

Jest dużo racji w tym co mówisz. Bo faktycznie metoda ta pozwala na poznanie swojej fizjologii. Niestety w moim przypadku do planowania rodziny się nie nadaję (w sensie antykoncepcji), bo mam nieregularny styl życia. Praca na noce...bywa, że nawet wygląda to dość karkołomnie, np w przyszłym tygodniu 4 dyżury pon-środ-piąt-sob (a to daje 2 x po 32 godziny nieprzerwanej pracy + 1 raz po 48 godzin)....ale pomimo wszystko raczej kontroluję co sie u mnie w środku dzieje  :roll: ...przynajmniej mam taka nadzieję... :wink:
— Richard M. Devos

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #139 dnia: 3 Marca 2006, 10:05 »
Cześć :) jestem już po wizycie i po USG... Generalnie nie jestem w ciąży. Ok, opowiem od początku.
Jak powiedziałam że nie mam okresu 11 dni to lekarz powiedział:" HA! to jest Pani w ciąży:) "
Zaczęłam się śmiać i mówię że testy nic nie pokazały na co on mi powiedział że widział już takie ciąże że na jakiś test wykonany raz nie da się nabrać :) Zbadał mnie i powiedział że mam powiększoną macicę ale nie jest rozpulchniona.... Dał mi skierowanie na USG i na 2 razy BETA-hcg wykonane co 2 dni bo w jedno badanie to on nie wierzy i nie będzie dawał mi Żadnych leków dopóki się nie upewni na 100%.(no i dobrze) Poszłam dzisiaj na USG i lekarz powiedział że nie widzi tu jeszcze ciąży tylko "ciałko żółte"  o wymiarach 18 mm. Jajniki są powiększone w stosunku do tego co robiłam we wrześniu a reszta ok. Powiedział że owulacja była bo jest ciałko żółte ale był później bo nie zanikło albo jestem w pierwszych dniach ciąży. Powiedział że on radzi czekać bo to za wcześnie cokolwiek powiedzieć. Czyli albo dostanę okresu albo już jestem w ciąży. No i tyle. Zrobiłam też badanie krwi Beta-hcg i w poniedziałek dostanę wynik i mam je powtórzyć.
No i czekać... :):):)

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #140 dnia: 3 Marca 2006, 10:20 »
Marta dzięki za wiadomość, bo sama byłam strasznie ciekawa. :)

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #141 dnia: 3 Marca 2006, 10:45 »
Ja tez bylam juz strasznie ciekawa!No to teraz poczekamy i bedziemy mocno trzymac kciuki :D A u mnie okazalo to sie tylko rozregulowanym okresem-ciaza niestety nie :(

Offline Aniołek

• uzależniony
« Odpowiedź #142 dnia: 3 Marca 2006, 10:55 »
Cytat: "merkunek"
I zazwyczaj taka kobieta nie da sobie wcisnąć tabletek anty. jako leku...

ja brałam diane, a ona jest lekiem.

Marto, daj znać, jak pojawi sie coś nowego! tez czekam z niecierpliwoscia!
Mam jeszcze jedno pytanie (pogubiłam sie)-jeszcze nie minęły 3 miesięce od zrezygnowania z tabletek, prawda? nie używaliście prwezerwatyw przez ten czas (wczesniej tak pisałaś)? przepraszam, jeśli zadaje zbyt intymne pytanie :oops:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #143 dnia: 3 Marca 2006, 11:00 »
Aniołek, to było tak :) w pierwszym miesiącu bez tabletek zabiezpieczaliśmy się prezerwatywą. Potem dostałam okresu po 28 dniach. W 13 dniu zrobiłam test na owulację i był negatywny tak jak następne 3 testy na owulację. Wiec mój mąż stwierdził ze jak i tak nie ma owulacji to nie będziemy się zabezpieczać i wyrzucił przezerwatywy mówiąc phi co będzie :) No i było już "bez"  i "do środka" :) A tu teraz lekarz mi mówi że owulacja była właśnie później :)  a teraz mija 12 dzień bez okresu no i to ciałko żółte.... taa...

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
« Odpowiedź #144 dnia: 3 Marca 2006, 11:11 »
test na owulację

Mam pytanie, czy ten test to kupuje się w aptece??

Sory za takie pytania (stara a głupia :) ), ale dopiero teraz zaczęłam się tak naprawde tym interesować....

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline Aniołek

• uzależniony
« Odpowiedź #145 dnia: 3 Marca 2006, 11:11 »
mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze...I mówiac szczerze, mimo ze chcecie tego dzidziusia, to ja jednak bym wam życzyła,żeby moze to jeszcze nie teraz... Zawsze bezpieczniej, im dłuzej od odłożenia tabletek...

ja sie w ogóle nie znam na tych testach owulacyjnych, ale tez mam ochotę zakupić- ile kosztuje? posiada ulotke z wyczerpujacymi wiadomościami? ale jeśli u ciebie zawiódł, to pewnie trzeba mieć regularne cykle, żeby był dobrym wskaźnikiem, co?

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
« Odpowiedź #146 dnia: 3 Marca 2006, 11:14 »
Ja baaaaardzo regularne cykle i to bez tabletek, jak w zegraku co 28dni....

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #147 dnia: 3 Marca 2006, 11:15 »
Wiem na pewno że nie będę go kupować ! Sam lekarz powiedział mi że to strata nerówo i pieniędzy...Bo trzeba mieć regularne cykle ... a z drugiej strony to nie jest on "skuteczny tak jak sie spodziewałam"... Kupujesz go w aptece po taki właśnie tytułem i kosztuje od 59zł - do 100zł...

Offline Aniołek

• uzależniony
« Odpowiedź #148 dnia: 3 Marca 2006, 11:19 »
Wiem na pewno że nie będę go kupować ! Sam lekarz powiedział mi że to strata nerówo i pieniędzy...Bo trzeba mieć regularne cykle ... a z drugiej strony to nie jest on "skuteczny tak jak sie spodziewałam"... Kupujesz go w aptece po taki właśnie tytułem i kosztuje od 59zł - do 100zł...

czyli drogi i nieskuteczny! amen. dzieki, Marta! dzięki twoim potyczkom przedmacierzyńskim duzo sie uczę :wink:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #149 dnia: 3 Marca 2006, 11:21 »
Agnieszka,  takie cykle ma moja przyjaciółka od początku miesiączkowania...i od 2 lat nie mogą zajść w ciążę...a mają zrobione wszystkie badania począwszy od hormonów, usg, drożności jajowodów, "ruchliwości" plemników w spermie aż do zrobionej laparoskopii która też nie wykazała żadnych nieprawidłowość ...A druga dla odmiany miała miała nieregularne co 2 miesiące... a jest w 12 tygodniu ciązy... Kolejna zrobiła sobie przerwę w tabletkach i zaszła w drugim cylu bez tabletek...Stąd wiem że to nie jest reguła i pewność że jak masz regularne cykle to zajdziesz wtedy kiedy Ci się spodoba :) taka jest ta cholerna przekorna natura :):):) Ale szczerze Ci zazdroszczę regularności bo to zawsze uspokaja dodatkowo :):):)