u mnie też zaczęło się w wieku 16 lat kiedy miałam nieregularne okresy... co 2-3 miesiące itp. Potem zaczęłam brać tabletki i tak brałam przez 3 lata a potem zrobiłam pół roku przerwy i miałam okres: po 30 dniach, po 33 dniach, po 40 dniach, po 44 dniach i zaczęłam brać ponownie ... W między czasie robiłam sobie jakieś badania i podejrzewano u mnie PCO"zespół policystycznych jajnków":(
Dlatego nie powinnam być zdziwiona że okresu jak nie było tak niema.
W trakcie brania regularnie robiłam USG i cytologię... Ale cóż jak bierze się tabletki to może i było ok... a teraz nie jest
Wolę nie myśleć jak się okaze że faktycznie mam zespół PCO .... Ale tego się dowiem już niebawem... wizyta za 4 godziny 

Marta przepraszam, że się znów wtrącę, ale to co przeczytałam spowodowało, że włosy mi na głowie stanęły.
Kto Ci przepisał tabletki antykoncepcyjne??? Przecież to ewidentny błąd w sztuce lekarskiej. W ogóle jak czytam, że one uregulowują okres, to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera. Są tabletki regulujące miesiączki, ale nie są to tabletki antykoncepcyjne.
Posłuchajcie mnie przez chwilę (znaczy się poczytajcie). Istnieje cos takiego jak wiek ginekologiczny WG. Zatem (WG -1)- rok przed pierwsza miesiączką, (WG +1) - rok po pierwszej miesiączce i analogicznie WG +2, WG +3, WG +4, WG +5.
W wieku WG +1 prawidłowa miesiączka (28 plus/minus 6 dni) występuje u ok. 60% dziewcząt, a cykle owulacyjne dwufazowe u zaledwie 2,3%.
W WG +3 i więcej do WG +5, prawidłowa miesiączka występuje u ok. 80% dziewcząt, a cykle owulacyjne u ok. 75,8%.
Równowagę hormonalną osiąga młoda dziewczyna od ok. 3 do 5 lat od pierwszej miesiączki, czyli w wieku od WG +3 do +5.
Dopiero wtedy można wprowadzać u niej NATYKONCEPCYJNE ŚRODKI HORMONALNE.
Wcześniej do dyspozycji są jedynie prezerwatywy i globulki dopochwowe.
Jeśli zatem pierwsza miesiączka wystąpiła w 12 roku życia to WG +5 osiągnie młoda kobieta w wieku 17 lat, Jeśli menarche wystąpiło w 18 rż to WG +5 dopiero 23 roku życia. I tylko u takiej kobiety z pełną dojrzałością płciowa można wprowadzać doustne środki antykoncepcyjne (d.ś.a).
A pełna dojrzałość płciowa ma miejsce gdy: WG +3 do +5, miesiączka co 28 plus/minus 6 dni, powyżej 80% cykli owulacyjnych, dwufazowych.
Wprowadzenie młodej kobietce d.ś.a przed osiągnięciem przez nią pełnej dojrzałości płciowej nie pozwala na wytrenowanie się bardzo delikatnego układu jakim jest oś podwzgórze - przysadka - jajnik. Nikt nie daje mu szansy. Ginekolog powinien poczekać te dwa, trzy, cztery lata na uregulowanie się cyklów i obserwować, a nie ładować hormony….to nie jest komputer, że jak się go włączy, to musi od razu działać perfekt…to ludzki organizm, który się musi uregulować, wytrenować. Przecież pierwsza miesiączka to nie koniec rozwoju młodej kobiety, to dopiero pewien etap tego rozwoju.
Jejku dziewczyny ręce mi opadają…dlatego jestem przeciwniczką d.ś.a u młodych dziewcząt…
…Koniec wykładu, bo mi ciśnienie podskoczyło….