Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2961280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16980 dnia: 24 Grudnia 2020, 15:54 »
Ja polecam z przepisowymi sernik z kajmakiem.Bardzo smaczny.
Smaczny tez jest z brzoskwiniami z cookido.
Rosę robiłam raz , nie wyszła wiec dałam sobie z nią spokoj
[/url]
[/url]

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16981 dnia: 24 Grudnia 2020, 19:46 »
Polecam z termomixa Sernik creme brulee, rewelacja jak dla mnie

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16982 dnia: 25 Grudnia 2020, 00:50 »
Ja to miałam prawie Święta z mikrofalówki i grilla. Wczoraj kiedy byłam gotowa włożyć tą gwiazde z makiem do piekarnika, okazało się że gaz nam się skończył ::) Szybki telefon do koleżanki sąsiadki i użyczyła mi swój piekarnik, jeszcze warzywa i jajka ugotowała na sałatke  8)
Najpierw nam powiedzieli, że mogą nam zatankować gaz dopiero po Świętach :o ale później ktoś się zlitował i przyjechali w Wigilie rano. Gotowałam cały dzień na wszystkich palnikach ::)

Offline KarolinaKub
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 2
  • data ślubu: 20.05.2018
  • Skąd:: Warszawa
  • Ślub w: Warszawa
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16983 dnia: 3 Lutego 2021, 21:29 »
Dziewczyny a jakiś prosty przepis na pyszny sernik? Dla wątpliwych talentów cukiernika ;)

Jeżeli nadal poszukujesz pomysłu na sernik, to polecam Ci sernik Oreo na zimno. Tutaj znajdziesz przepis: https://zdrowomaniak.pl/sernik-oreo-na-zimno/ Ja jestem mega antytalentem kulinarnym, a jednak wyszło mi pyszne ciacho  ;D Najlepsze jest to, że nie lubię ciastek Oreo, ale w cieście smakują wyśmienicie. Zamiast Oreo można użyć tańszej wersji Neo z Lidla.  ;)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16984 dnia: 12 Marca 2021, 09:12 »
Dziewczyny, bo Wy się znacie na pierogach.
Sprawa jest taka.

Zrobiłam pierogi, wszystko ok, pyszka.
Ale....te same pierogi chciałabym zjeść na obiad następnego dnia.
Bez sensu mrozić na noc.
Czy mogę je włożyć do lodówki wieczorem, przygotowae do gotowania czy nie przetrwają?
A jeśli tak, to jakoś specjalnie je włożyć do tej lodówki :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16985 dnia: 12 Marca 2021, 10:23 »
Surowe w lodowce się rozpaćkają. Musisz zamrozić. Ugotowane dadzą radę.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16986 dnia: 12 Marca 2021, 10:42 »
Surowe w lodowce się rozpaćkają. Musisz zamrozić. Ugotowane dadzą radę.

Tak myślałam, że to nie takie proste.

Czyli co, do zamrażali i potem zamrożone do gotowania, takie jak ze sklepu?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16987 dnia: 12 Marca 2021, 11:21 »
Ania lekko obgotować,- ja wrzucam do wrzącej wody na 2 min, wystudzić i do zamrażarki.
I na drugi dzień normalnie ugotuj 4-5 min .



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16988 dnia: 12 Marca 2021, 11:47 »
Ania!
Nigdy by mi nie przyszlo do glowy mrozić na jeden wieczór, one dla mnie tracą na smaku mrozone. Obojętnie czy mrozone surowe czy ugotiwane.
Wez je po prostu ugotuj, chwile krócej niz normalnie.
Po ugotiwaniu wystudz i polej minimalnie olejem zeby sie nie kleily i na następny dzień wrzuc na osolony wrzatek.
Masz pyszne, swieze, miekkie pierogi ::)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16989 dnia: 12 Marca 2021, 11:51 »
Dzięki dziewczyny :) Zrobie chyba mix ze wszystkich rad :D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16990 dnia: 12 Marca 2021, 12:17 »
Dla mnie pierogi na drugi dzień są lepsze niż świeże ;) ja lubie odsmażane na patelni albo w piekarniku, takie z chrupiącą skórką :)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16991 dnia: 12 Marca 2021, 12:33 »
W piekarniku nigdy nie robiłam.
Ale ja na drugi dzień zawsze robię odsmażane.
[/url]
[/url]

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16992 dnia: 12 Marca 2021, 12:50 »
Dla mnie pierogi na drugi dzień są lepsze niż świeże ;) ja lubie odsmażane na patelni albo w piekarniku, takie z chrupiącą skórką :)
Amen.
Ja tez tak uważam  :)))


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16993 dnia: 12 Marca 2021, 12:58 »
W piekarniku nigdy nie robiłam.
Ale ja na drugi dzień zawsze robię odsmażane.
Andzelika musisz tylko dac jakis tluszcz, olej albo maslo, bo inaczej wyschna w piekarniku.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16994 dnia: 12 Marca 2021, 13:22 »
Zapomniałam dodać, ze te moje są na słodko....postępowanie takie samo?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16995 dnia: 12 Marca 2021, 13:33 »
Zapomniałam dodać, ze te moje są na słodko....postępowanie takie samo?

Nie ma znaczenia bo tu nie chodzi o farsz tylko o ciasto :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16996 dnia: 12 Marca 2021, 13:42 »
Anusia, na słodko to ja lubie zimne, takie w temperaturze pokojowej. W podgrzanych, to farsz zaraz się rozwala.
Zimne z bitą śmietaną :P

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16997 dnia: 12 Marca 2021, 15:16 »
Ja czułam, że ta sprawa z tymi pierogami nie jest taka prosta :P

A powiedzcie mi, używacie jakiegoś sprzętu do zaklejania tego...boże ile ja sie nababrałam :P
Może jest coś, co ułatwia życie?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16998 dnia: 12 Marca 2021, 15:28 »
tak, wprawa ułatwia ;D
a tak na serio to zawsze połowę kółka smaruję palcem zwilżonym wodą i wtedy się pięknie skleja
nie używam żadnego sprzętu.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16999 dnia: 12 Marca 2021, 15:33 »
Generalnie to nie wyobrażam sobie robienia 100 pierogów....no way!
Ale dzieki za patent ze zwilżaniem.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #17000 dnia: 12 Marca 2021, 16:20 »
Na slodko możesz odsmazyc na psiku masla klarowanego :)
Tak jak nalesniki :)

A aprzet ktory ułatwia to ja mam ale do uszek/ koldunow/ ravioli


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #17001 dnia: 12 Marca 2021, 16:59 »
Ania praktyka czyni mistrza ;)
Musisz znaleźć swój system. Idealne proporcje na ciasto, które Ci podpasuje. Ja wole bardziej plastyczne i maczam palce w mące żeby się skleiły.
Foremek nie używam, próbowałam ale mi nie wychodziły.

Offline monijane

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #17002 dnia: 12 Marca 2021, 18:50 »
Moja mama używa czegoś takiego do pierogów:
https://allegro.pl/oferta/forma-do-pierogow-uszek-pieroznica-okragla-wz-2-8506451841

Teściowa robi ręcznie, uskutecznia ilości hurtowe. Rozkłada potem pojedynczo w zamrażarce, a jak się już dobrze zmrożą to dopiero przekłada wszystkie razem do woreczka.
A potem... nam daje, bo nie przejada tych ilości ;D
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #17003 dnia: 12 Marca 2021, 19:11 »
Używam tej foremki co mama monijane inaczej bym pierogów nie robiła bo zlepianie mi nie wychodzi:)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #17004 dnia: 12 Marca 2021, 22:31 »
Tez mam taka.
Ale nie lubie w tej formie pierogów.
Za to uszka i kolduny bardzo mi to ułatwia.  Tylko mam malutkie Kołeczja do nich

Jak juz mroze to tez tak ze ukladam na tacy w zamrażarce i jak sa juz podmrozobe to orzerzucam do woreczka


Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #17005 dnia: 19 Marca 2021, 10:59 »
Kupilam lawasz w Biedronce. Co zrobić z niego dobrego?
Natalka 4.11.2012

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #17006 dnia: 19 Marca 2021, 12:05 »
Kupilam lawasz w Biedronce. Co zrobić z niego dobrego?

Domonik ja robie wszystko :D

Ale mozesz zacząć od:

1. Przecinasz lawasz na pól i np. smarujesz pesto albo srkiem smietankowym, na to kładziesz zolty ser, szynka, pomidor, zawijasz w rulonik i na patelnie zeby sie lekko podpikło i ser rozpuścił.

2. Tniesz lawasz na małe kawałki i mieszasz z rozbełtanymi jajkami, dodajesz oregano, sól, pieprz. Wlewasz na patelnie. Na omleta ukladasz co tam chcesz, ja np. awokado i pomidor. Pod przykryciem do scięcia. Smakuje jak pizza taki omlet.

3. Tniesz lawasz na trojkąty, smarujesz oliwą i przyprawami np. papryą ostrą. Do piekarnika i masz nachosy.

4. Lawasz nadziewasz białym serem z jajkiem i przyprawami, na patelnie albo do tostera.

5. Lawasz nadziewasz n jajecznicą, dodajesz żółty ser i sałatę.

Mozesz tez zrobic n slodko. Nadziać czymś słodkim np. ser z truskawkami itp.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #17007 dnia: 19 Marca 2021, 17:07 »
Ja bym zrobila cos co robie z Tortilla  np. Rwistery ala kfc :)


Offline japcio

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 23885
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #17008 dnia: 20 Marca 2021, 10:11 »
Muszę wyguglać, co to lawasz :)

Polecam książkę Jedz pysznie i chudnij. Świetne i łatwe przepisy. I co najważniejsze, smaczne.

Offline japcio

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 23885
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #17009 dnia: 8 Lipca 2021, 08:47 »
Laski, poproszę o przepis na tort dla beztalenci kulinarnych  :) :) :)  Chcę go zrobić sama na 8 urodziny córki. Mam już opłatek z obrazkiem.
Biszkopt? Beza? Prosty i smaczny krem? Poproszę o wskazówki :)