Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2909800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16950 dnia: 15 Grudnia 2020, 13:40 »
Ja mam tak, ze jak mi raz coś nie wychodzi to rzadko wracam do tego....wiec pewno z pierogami też tak będzie :D

OStatnio na urodziny Tymka zamawiałam catering, w tym tez piergi...pyszne, swojskie....najwyzej to mi zostanie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16951 dnia: 15 Grudnia 2020, 14:22 »
My robimy troche skladaną wigilie, moja mama robi barszcz i uszka, ja lososia, ciasto z jedno i cos pewnie jeszcze zrobie (zapewne krokietow dorobie), zamowie pierogi, moj brat przychodzi z cateringiem (jest na mniej osob, stad dorobie co nieco), moja tesciowa robi chyba rybe po grecku i jest spoko. Sama wigilia u nas juz chyba 5 rok z rzedu.



Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16952 dnia: 15 Grudnia 2020, 14:35 »
U nas też P. jest od czarnej roboty. Wrzuca pierogi do garnka, pilnuje zeby się nie rozgotowały itd. Ja tylko lepie, zagniata kitchen aid ;)
Moja mama i babcia mają taką technikę, że nie rozwałkowują ciasta i nie wycinają kółek, tylko odrywaja po kulce i dopiero taką mała rozwałkowyja odrobine i wkładają farsz. O wiele szybciej, ale trzeba mieć precyzje.


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16953 dnia: 15 Grudnia 2020, 15:12 »
ja  roluję i kroję jak kopytk, a potem z każdego kopytka pieroga :P
Tak mnie babcia nauczyła

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16954 dnia: 15 Grudnia 2020, 16:34 »
U mnie wigilia u teściowej.Ja jak co roku robię uszka, barszcz, rybę po grecku zupę rybna , makowce drożdżowe i sernik z kajmakiem
[/url]
[/url]

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16955 dnia: 15 Grudnia 2020, 17:28 »
Annula u mnie też tortellini do barszczu :p
W ogóle w moim rodzinnym domu to zawsze była grzybowa.. z makaronem domowej roboty koniecznie.. kusi mnie żeby zrobić dla siebie samej :p bo reszta na nie z grzybami

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16956 dnia: 15 Grudnia 2020, 17:33 »
My zapewniamy ciasta, w sumie głównie R.
Mamy już wytypowane: babkę pomarańczową, tort makowy i sernik-piernik.


Mistrzynią pierogów i uszek jest mama, a barszczu tata. Nawet nie próbujemy im dorównać. Czekam też na rybkę po grecku i kapustę z grzybami. Zdecydowanie smakowo wolę te Święta od Wielkanocy  ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16957 dnia: 15 Grudnia 2020, 19:43 »
Oj taaaak.
Te święta smakowo wygrywaja po stokroc :D

Ja odkad mam taka formę do uszek, robie czesto kolduny do barszczu i rosołu.
Chwila moment i 55szt wylatuje.
Ale uszka z grzybami... zamowilam :)
Mam taka babeczkę w zs ktora robi domowe pierogi i krokiety.
Nigdy w garmazerce sie z takimi nie spotkałam.
50zl za kg uszek perfekcyjny farsz.

Dzis mi przyszlo z tuperrware  zamowienie .
 Oddalam na reklamację 2 miski, i mialam zwrot kosztów wiec zamowilam PIEROGOMANIE
Taki wycisjacz wlasn8e do ravioli. Zobaczymy bo mam pare pomyslow na nadzienie , to moze ma sylwestra zrobie


Offline Isabel
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.09.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16958 dnia: 15 Grudnia 2020, 20:34 »
Dziewczyny a jakiś prosty przepis na pyszny sernik? Dla wątpliwych talentów cukiernika ;)

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16959 dnia: 15 Grudnia 2020, 20:47 »
My lubimy zwykły wiedeński. 1kg sera przecinamy lub mieliśmy, 9 jak, kostka masła, szklanka cukru, łyżka mąki ziemniaczanej wszystko miksujemy. Dorzucam rodzynki i do piekarnika. 180c na ok 45 min(do suchego patyczka)

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16960 dnia: 16 Grudnia 2020, 10:52 »
https://www.marta-gotuje.pl/sernik-z-biala-czekolada-i-mascarpone/
Pierwszy raz robiłam i wyszedł  ;D
Ale jak w przepisie, tylko na zimno jeść.
Natalka 4.11.2012

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16961 dnia: 16 Grudnia 2020, 17:25 »
Sylwia u kogo zamowilas uszka?

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16962 dnia: 16 Grudnia 2020, 19:04 »
A ja właśnie robię kruche ciasteczka wykręcane przez maszynkę z przepisu od mojej mamy.
Pachnie cudownie w całym domu

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16963 dnia: 16 Grudnia 2020, 22:34 »
Sylwia u kogo zamowilas uszka?
Aniu pierogi u Ewy


Offline monijane

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16964 dnia: 17 Grudnia 2020, 14:52 »
Dziewczyny a jakiś prosty przepis na pyszny sernik? Dla wątpliwych talentów cukiernika ;)

Dla zupełnego laika proponuję sernik kajmakowy  - ser z wiaderka miksujesz z kajmakiem z puszki i wylewasz do tortownicy, w której wcześniej przygotować trzeba spód z mielonych herbatników i rozpuszczonego masła. Całość do lodówki, koniec przepisu  ;D

Ja najbardziej lubię takie serniki bez spodu, najczęściej robię wersję z płatkami migdałowymi, jak znajdę przepis on-line to wkleję, bo ten, z którego korzystam jest w moim zeszycie  ;)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16965 dnia: 19 Grudnia 2020, 11:37 »
Ja będę robić taki:
https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-pierniczkowy-last-minute#comments

Wydaje się łatwy więc mam nadzieję, że się uda.



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16966 dnia: 22 Grudnia 2020, 11:57 »
Dziewczyny mam filet z indyka.
Plissss zainspirujecie...
Zawsze jest w sosie pueczarkowym, chcialam z sosem chrzanowym ale dzieci nie zjedza :/
Kotlety tez sa czesto..


Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16967 dnia: 22 Grudnia 2020, 12:37 »
Ja ostatnio to robilam (fasolke mialam mrozona), kurczaka mozna zamienic na indyka.

http://sio-smutki.blogspot.com/2016/08/potrawka-z-kurczaka-z-fasolka-szparagowa.html



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16968 dnia: 22 Grudnia 2020, 18:50 »
Końcowo podzielilam go na dwie czesci.
Jedna makaron, brokul, indyk, smietanka- chlopcy uwielbiaja.

Druga bitki w sosie chrzanowym. Wyszly zajebiaszcze


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16969 dnia: 22 Grudnia 2020, 21:34 »
Co to za Bitki Sylwia?



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16970 dnia: 23 Grudnia 2020, 08:37 »
Daria xrobilam to tak
Pokroilam filety z indyka na takie 1/3 normalnych kotletów wielkoscia i rozbilsm lekko.
Sol, pieprz, czosjek granulowane.

Na klarowanym masle podsmazylam te bitki, lekko opruszone maja.
Podlalam to woda goraca, dodalam na smak wegete z thermomixa i pol kostki rosolowej  ;)
Po ok 20 minutach dodalam do sosu lyzke duza smietany i 2 lyzeczki ostrego chrzanu.
Gotowe.
Jak ktos lubi gestsze moze dodac zaklepke z lyzeczki maki ziemniaczanej :)
Wyszlo pycha


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16971 dnia: 23 Grudnia 2020, 10:11 »
Lubię łatwe. Haha dzięki



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16972 dnia: 23 Grudnia 2020, 19:21 »
Zrobiłam dziś mój pierwszy w życiu makowiec... oczywiście bez cukru i z jabłkami
 Jestem z siebie dumna. Jest pyszny.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16973 dnia: 23 Grudnia 2020, 19:31 »
A mi makowce popękały  >:( za cienko ciasto rozwałkowałam.
Zrobiłam barszcz ,a w piekarniku sernik z kajmakiem
[/url]
[/url]

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16974 dnia: 23 Grudnia 2020, 20:56 »
U mnie wczoraj rybowo, dziś sernik z wiśniami, babka piernikowa i sałatka i barszczyk......



Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16975 dnia: 23 Grudnia 2020, 23:53 »
Dziewczyny a jakiś prosty przepis na pyszny sernik? Dla wątpliwych talentów cukiernika ;)

Dla zupełnego laika proponuję sernik kajmakowy  - ser z wiaderka miksujesz z kajmakiem z puszki i wylewasz do tortownicy, w której wcześniej przygotować trzeba spód z mielonych herbatników i rozpuszczonego masła. Całość do lodówki, koniec przepisu  ;D

Ja najbardziej lubię takie serniki bez spodu, najczęściej robię wersję z płatkami migdałowymi, jak znajdę przepis on-line to wkleję, bo ten, z którego korzystam jest w moim zeszycie  ;)

Zrobiłam ten sernik z kajmakiem i mimo że dodałam rozpuszczona żelatyna to jest na pół rzadkie :(



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16976 dnia: 24 Grudnia 2020, 10:54 »
Jak włożysz do lodówki powinno być ok? Powinien się ściąć. Przy niektórych sernikach tak to wygląda.



Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16977 dnia: 24 Grudnia 2020, 13:24 »
Dziś po całej nocy w lodówce jest ciut lepiej ale nie ma to konsystencji jakiej oczekiwalam



Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16978 dnia: 24 Grudnia 2020, 14:12 »
mój sernik królewski z tm własnie wylądował w koszu , niby miało być kruche ciasto a wyszło coś lepiącego ahhh nie miałam siły z tym walczyć i poszedł kosz, nie wiem czy rosy nei zrobić to zawsze wychodzi , ale chcałam coś innego , ale generalnie to mam dziś jakieś nerwy jestem przed okresem  i chyba chce ,żeby już było po świetach ahh



Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16979 dnia: 24 Grudnia 2020, 15:24 »
A ja na odwrót Justyna mam, rosa mi nie wychodzi, tzn białka nie wychodzą i rosy nie ma, za to królewski dzisiaj wyrósł jak wściekły ;)