Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2960914 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16920 dnia: 11 Grudnia 2020, 07:19 »
Ja ze słonecznika robię z Tm polecam bo jest bardzo smaczna
[/url]
[/url]

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16921 dnia: 11 Grudnia 2020, 08:59 »
Jadłam tą ze słonecznika - pyszna.

U mnie dziś takie ala curry z gnocci.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16922 dnia: 11 Grudnia 2020, 13:07 »
Dziś zrobiłam testowo choinkę makową. 10 minut roboty + 30 pieczenia. Pyszna. 1/10 to ok. 145 kcal.



200 g sera twarogowego - tu chudy
150 g maki - tu orkisz jasna
Jajko
Masa makowa 200 g - u mnie z białego maku dlatego nie ma fajnego efektu, jaby byl czarny to byłaby ładniejsza.

Wszystko pomieszałam prócz masy, wygniotłam ciasto. Podzieliłam ma 3 części. Rozwałkowałam jedna, dałam na nią mak, druga położyłam na mak, i znowu mak i na koniec trzecia cześć. Ponacinalam na bokach i skręciłam końce. Posmarowana jajkiem . Do pieca na 180 stopni na 30 min.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16923 dnia: 11 Grudnia 2020, 14:31 »
200 g sera twarogowego - tu chudy
150 g maki - tu orkisz jasna
Jajko
Masa makowa 200 g - u mnie z białego maku dlatego nie ma fajnego efektu, jaby byl czarny to byłaby ładniejsza.

Jakiś proszek do pieczenia?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16924 dnia: 11 Grudnia 2020, 16:08 »
Nie, bez proszku, sody itp
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16925 dnia: 11 Grudnia 2020, 18:47 »

Masa makowa 200 g - u mnie z białego maku dlatego nie ma fajnego efektu, jaby byl czarny to byłaby ładniejsza.

Anusiaaa czy biała masa makowa dlatego, że ma lepszy skład? Chiałam ostatnio kupic i wszystkie z czarnego maku byly z syropem glukozowo fruktozowym, tylko w bialym nie bylo tego w skladzie. Czy pozostaje tylko samemu kupic sypki mak? Czy ten bialy jest w smaku taki sam?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16926 dnia: 12 Grudnia 2020, 14:34 »
Anusiaaa sama to wymyśliłaś czy skądś przepis wzięłaś? Rewelacja!!! Ale ja wzrokowcem jestem i może gdzieś na necie są zdjęcia czy filmik jak to dokładnie zrobić?

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16927 dnia: 12 Grudnia 2020, 15:14 »
[/url]
[/url]

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16928 dnia: 12 Grudnia 2020, 22:33 »

Masa makowa 200 g - u mnie z białego maku dlatego nie ma fajnego efektu, jaby byl czarny to byłaby ładniejsza.

Anusiaaa czy biała masa makowa dlatego, że ma lepszy skład? Chiałam ostatnio kupic i wszystkie z czarnego maku byly z syropem glukozowo fruktozowym, tylko w bialym nie bylo tego w skladzie. Czy pozostaje tylko samemu kupic sypki mak? Czy ten bialy jest w smaku taki sam?

Edzia, szczerze to pierwszy raz w domu mam masę makową ;) Poszłam do sklepu i na półkach stało kilka, jak zaczelam oglądać składy, to mi się powoli odechciewało, aż wzięłam tą z Helio to skład był faktycznie lepszu (choć nie jest to rewelacja).
POtem w domu doczytałam, że masa makowa ma dodatkowo smak marcepanowy :P Nam smakowała.

Kupiłam też mak mielony i będę robić sama masę makową z tego przepisu:
https://www.instagram.com/p/CIs8V3nBTR2/


Ania filmiku nie ma, ale zdjęcia są tu. Ja zmieniłam trochę proporcje.
https://www.instagram.com/p/CIQxSfDBtYr/

A jeszcze prostsza jest gwiazda z ciasta francuskiego z tego przepisu:
https://www.instagram.com/p/CIi_baVpxBz/

Ja użyłam ciasta frnacuskiego lekkiego i tej samej masy makowej.








"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16929 dnia: 13 Grudnia 2020, 04:03 »
Ja mam chyba z Bakalland i skład ten sam. Potrzebuję do kutii wiec biały mi nie przeszkadza w sumie. Ale czaje się już drugi rok na tą gwiazdę, a z czarnym napewno wyjdzie bardziej efektowna.

A dzisiaj ulepiłam 200 pierogów 8)
Z własnej kiszonej kapusty i ruskie z serem domowej roboty. Jeszcze tylko kur nam brakuje i jesteśmy samowystarczalni ;) Ładny kurnik znalazłam więc kto wie :P

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16930 dnia: 13 Grudnia 2020, 10:23 »
Edzia i młyn jeszcze i młyn!



Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5596
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16931 dnia: 13 Grudnia 2020, 16:42 »
Ja mam chyba z Bakalland i skład ten sam. Potrzebuję do kutii wiec biały mi nie przeszkadza w sumie. Ale czaje się już drugi rok na tą gwiazdę, a z czarnym napewno wyjdzie bardziej efektowna.

A dzisiaj ulepiłam 200 pierogów 8)
Z własnej kiszonej kapusty i ruskie z serem domowej roboty. Jeszcze tylko kur nam brakuje i jesteśmy samowystarczalni ;) Ładny kurnik znalazłam więc kto wie :P
my wczoraj w sumie prawie 250 pierogów i uszek...


Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16932 dnia: 13 Grudnia 2020, 21:51 »
Ja dzis z mężem 384 uszka  :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16933 dnia: 13 Grudnia 2020, 22:26 »
Ja dzis z mężem 384 uszka  :)

Wygrałaś!
Ja to kazałam Staremu liczyć ile osób będzie na Wigilie i po ile uszek dostaną na talerzu i ani jednego więcej, bo już mi się nie chciało lepić ;)

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16934 dnia: 14 Grudnia 2020, 00:18 »
Ja dzis z mężem 384 uszka  :)

Wygrałaś!
Ja to kazałam Staremu liczyć ile osób będzie na Wigilie i po ile uszek dostaną na talerzu i ani jednego więcej, bo już mi się nie chciało lepić ;)

Dzięki, tylko przyznam się że troszkę oszukane te nasze uszka, bo robimy je na takiej formie do uszek :)

https://allegro.pl/oferta/forma-formy-do-pierogow-uszek-wykrojnik-pieroznica-9974390266

Link tylko dla przykładu, ja mam starą radziecką metalową formę od teściów
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2020, 00:21 wysłana przez kasia_1979 »

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16935 dnia: 14 Grudnia 2020, 08:23 »
Ja mam chyba z Bakalland i skład ten sam. Potrzebuję do kutii wiec biały mi nie przeszkadza w sumie. Ale czaje się już drugi rok na tą gwiazdę, a z czarnym napewno wyjdzie bardziej efektowna.

A dzisiaj ulepiłam 200 pierogów 8)
Z własnej kiszonej kapusty i ruskie z serem domowej roboty. Jeszcze tylko kur nam brakuje i jesteśmy samowystarczalni ;) Ładny kurnik znalazłam więc kto wie :P

Edzia, masz racje. To Bakalland. NIe wiem dlaczego mi się Helio uzbdurało. Wiec zapewne te sama. Ciemny mak jest mooim zdani troszkę inny w smaku.

A pierogi...u nas się pierogów nie je na święta :( ale jak już będę miala swoją chatę to zmienię to na 100%. Nikt mnie nie nauczył lepić, więc muszę polegać na Kwestii Smaku ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16936 dnia: 14 Grudnia 2020, 10:44 »
Ja pierogi i uszka zamówiłam  ;D zrobię tylko barszcz  ;) bo swój lubię najbardziej.
Natalka 4.11.2012

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16937 dnia: 14 Grudnia 2020, 13:12 »
A pierogi...u nas się pierogów nie je na święta :( ale jak już będę miala swoją chatę to zmienię to na 100%. Nikt mnie nie nauczył lepić, więc muszę polegać na Kwestii Smaku ;)

Pierwsze słyszę, że u kogos nie je się pierogów!
Polecam przepis na ciasto na pierogi z kwestii smaku, ten z jajkiem. Wychodzą IDEALNE, zwłaszcza jak ktoś zagniata w kitchen aid.

Ja za to lubię barszcza w kartonie z Hortexu ;) doprawiam jeszcze po swojemu, ale zawsze jest jako podstawa :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16938 dnia: 14 Grudnia 2020, 14:59 »
No widzisz ....u nas pierogów nigdy się nie robiło...i nie wiem skąd to pszyszło.
Czy u mamy (wielkopolska) nie robiono, czy u taty (śląsk)....czy po prostu moja mama nigdy nie robila bo nie potrafi...
W sumie wypytam ją o to.
Uszka mama tez zawsze kupuje.
To jedyna "potrawa" której nie robi sama.

Ostatnio kupiłam w Lidlu (sorry Edzia :P ) barszcz w słoiku z firmy Pan Pomidor i był mega pyszny.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16939 dnia: 14 Grudnia 2020, 15:34 »
Mam Lidla, ale jeżeli to jakaś lokalna firma to raczej nie będzie ;) Pozostane przy Hortexie 8)

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16940 dnia: 14 Grudnia 2020, 17:52 »
Ania ale się nie robiło czy nie jadło???


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16941 dnia: 14 Grudnia 2020, 18:02 »
Ania a nie chcesz spróbować zrobic?
Dam ci przepis


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16942 dnia: 14 Grudnia 2020, 18:40 »
Ania nie daj się. Hahahha. Przy pierogach nerwy tylko się traci. Hahahha



Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16943 dnia: 15 Grudnia 2020, 07:00 »
ja ostatnio robiłam pierogi z soczewica megaaa pycha , ja za to uszek nigdy nie robiłam baa chyba nawet nigdy nie jadłam , bo zawsze tylko pierogi pierogi :/



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16944 dnia: 15 Grudnia 2020, 09:09 »
Ania ale się nie robiło czy nie jadło???

Jak się nie robiło, to się też nie jadło ;)

Pierogi pierwsze w życiu zjadłam z Biedry :D
Moja mama nawet nie kupowała gotowych.

Ania a nie chcesz spróbować zrobic?
Dam ci przepis

Tak, jak pisałam. Ja w tym roku jak zwykle ide na gotowe i nic nie robie, ale w planach mam w nowym domu zrobic wigilię....ale za rok chyba to jeszcze nie nastąpi. Wtedy zgłoszę się po przepisy :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16945 dnia: 15 Grudnia 2020, 09:31 »
Właśnie ja w tym roku robię wigilię w nowym domu... co prawda dla okrojonej ilości gości (przez pandemię oczywiście  :-[), ale podejmuję wyzwanie :) dziś próbuję właśnie zrobić gwiazdę drożdżową w serem. Jeśli mi wyjdzie to na wigilię zrobię z makiem :)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16946 dnia: 15 Grudnia 2020, 09:39 »
Dla mnie największym problemem było wyrabianie ciasto , czy to na pierogi czy drożdżowe.Przyznam się że odkąd mam Tm rolady makowe robię co roku na święta , tak samo jest z uszkami i pierogami
[/url]
[/url]

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16947 dnia: 15 Grudnia 2020, 09:59 »
Ja zamażyłam o Kenwood Chef :)

Może w nowej chacie sobie kupie, jak nie bede bankrutem totalnym ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16948 dnia: 15 Grudnia 2020, 10:55 »
Ja gdyby nie trmx to nawet światła w kuchni bym nie włączała :) 90% roboty mi on robi.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16949 dnia: 15 Grudnia 2020, 13:33 »
Narobiłyście mi dziewczyny ochoty na ten mak biały. Musze się skusić.
Ania nie daj się. Hahahha. Przy pierogach nerwy tylko się traci. Hahahha
To w sumie prawda, bo pierogi spoko tylko trochę pracy przy nich jest i nie oszukujmy się tu proszę bo może ktoś tego czasu nie liczy ale "godzinka" to z pewnością nie jest. Mimo, że my mamy układ bo mój R robi nadzienie, zagniata ciasto, robi mi te kółka i wychodzi z kuchni. Ja lepię i robię to naprawdę bardzo sprawnie czas jednak ucieka, natomiast dla R lepienie jest kompletnie nie do przejścia. Jak ktoś miał by się umartwiać to może tylko po co.

Uszka natomiast są dla mnie nie do zrobienia. Idę do włoskiego sklepu, kupuję ich najlepsze tortellini z grzybami i mam uszka, uwielbiam ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera