Autor Wątek: szczepienia- MMR II , Priorix  (Przeczytany 11731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: szczepienia- MMR II , Priorix
« Odpowiedź #180 dnia: 20 Kwietnia 2009, 20:03 »
a jak wygląda taka lodówka przenośna?
bo chyba nie widziałam...? ???
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #181 dnia: 20 Kwietnia 2009, 20:12 »
Mariola ja mam taką przenośną lodówkę z wkładami coś w tym stulu
 http://www.allegro.pl/item605769331_lodowka_turystyczna_linea_24l_na_wklady_2_kolory.html

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #182 dnia: 20 Kwietnia 2009, 20:14 »
aha
jakby co...pożyczę ;)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #183 dnia: 20 Kwietnia 2009, 20:44 »
ja mam torbę termiczną, do niej wkładam taki wkład żelowy z zamrażalnika i transportuję...
dzisiaj tak pojechały dwie szczepionki na meningokoki

tylko po porodzie musisz przypilnować tego szczepienia
ja powiedziałam położnym w niedzielę wieczorem i dałam im szczepionkę do ich lodówki, a i tak zapomniały przekazać porannej ekipie, która szczepiła, zatem jak zabierali mi Młodą to powiedziałam jeszcze raz i wtedy dziewczyna zaszczepiła mi moją...bez problemów...
tylko przepływ informacji nie zadziałał  ;)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #184 dnia: 20 Kwietnia 2009, 21:04 »
Mam taką torbę termiczną, to też mogę ci pożyczyć plus te wkłady.

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #185 dnia: 21 Kwietnia 2009, 22:25 »
Gasz... przeszłam cały wątek  :(
Jakoś wcześniej chyba nie zdawałam sobie sprawy... Tak, jak Kamyczek, ufałam lekarzowi...
Sprawdziłam... Tymuś był szczepiony Priorixem... Ufff....
Ale... Jako trzecią dawkę na WZW dostał Euvax B i było to w sierpniu 2008 (jeśli dobrze kojarzę, jakieś 2 miesiące przed tym tragicznym przypadkiem śmierci małego chłopca).
Mam pytanie, głównie do Lili, jako naszego forumowego eksperta (w tym miejscu uśmiecham się do Ciebie): czy po tej szczepionce powikłania mogą pojawić się też z opóźnieniem (u tamtego dzieciątka wystąpiły natychmiast) ???
Boję się o tyle, że Tymuś jest alergikiem i między innymi z tego powodu miał mocno odwlekane szczepienia (3 dawkę dostał nie w 6, tylko w 9 miesiącu życia). Też nie jestem w 100% przekonana, że kiedy był szczepiony, nie miał żadnych objawów alergii, bo takie suche, czerwone plamy w zgięciach łokci miewa sporadycznie do dzisiaj :(.
I jeszcze jedno pytanie: teraz Tymuś jest chory i jedzie na Klacidzie. Z tego powodu odwlekamy szczepienie błonica, tężec, krztusiec. Czy w przypadku tego szczepienia też są jakieś podejrzane i mniej szczepionki? Może o tym pisałaś, ale już mam mętlik w głowie... :( Na kontroli zapytam naszą lekarkę, ale wolałabym mieć już jakieś pojęcie w tym temacie. Dodam jeszcze, że Tymuś jedzie na standardowych, darmowych szczepionkach, ale jeśli będę miała wybór, zapłacę za lepszą.
Plissssss Lila, pomóż, bom się zakręciła i boję się o naszego maluszka (niestety przez te alergie, mam ku temu podstawy :( )

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #186 dnia: 21 Kwietnia 2009, 22:49 »
trochę chaotycznie Ci wyszło... ;D
czy chodzi Ci o to, że po szczepionce stał sie alergikiem?....jeśli o to Ci chodzi, to wysoce wątpliwe...

Inna sprawa, że alergia nie jest wskazaniem do odraczania szczepień, na pewno nie taka objawiająca się zmianami skórnymi. Ewka miała tzw pogotowie alergiczne na skórze (jak była malutka) do tego typowe zmiany (niektóre w formie szczątkowej występują do dzisiaj, z resztą mamy nietolerancję pokarmową i prowadzimy dietę eliminacyjną) ale do głowy nikomu nie przyszło odraczać jej z tego powodu szczepień.

Co do przypominającej dawki tych szczepień o które pytasz, to skoro dostał podstawowe szczepionki  przy pierwszych trzech szczepieniach, to tymi samymi powinien byc teraz zaszczepiony. Jest opcja szczepionki 5 w 1 lub 4 w 1 i do tego polio IPV, ale producent z reguły obstaje przy tym, aby kontynuować szczepienie wielowalentną szczepionką jeśli się nią zaczęło, a nie wchodzić w trakcie. Tu nie czuję się władna radzić, niech decyduje lekarz prowdzący dziecka...

Jeszcze jedno...co do śmierci tego dziecka. Myślę, że nie była spowodowana szczepionką. Po sekcji media nic na ten temat nie pisały...jakby szczepionka zawiniła byłaby jatka w prasie i telewizji. Najwidoczniej przyczyna śmierci dziecka była inna...mniej spekatkularna.
A ja dość uważnie śledziłam ten temat i nic już potem nie znalazłam
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #187 dnia: 21 Kwietnia 2009, 23:14 »
nooo, chaotycznie, ale to przez ten natłok nieciekawych informacji, które przeczytałam tu jednym ciągiem  :-\...

Jeśli chodzi o alergie, to myślę, że młody jest alergikiem po mnie...
Tylko, że słyszałam, że alergicy są bardziej narażeni na powikłania po szczepieniach i z tego względu nie powinno szczepić się dzieciątek do momentu ustania objawów alergii. Nam nasza pani dermatolog pisała odroczenie, nawet nie proszona, bo ja nawet nie wpadłam na taki pomysł. Ale skoro piszesz, że tak nie jest, to mnie uspokoiłaś :)
Swoją drogą też sprzeczne opinie: jeden lekarz twierdzi, że dla alergika lepsze standardowe szczepienia, bo wszystko w jednym to za duży szok dla organizmu, a inny, że skojarzone lepsze, bo bardziej oczyszczone... A ja totalny laik obstawiłam wersję pierwszą i mam nadzieję, że nigdy tej decyzji nie pożałuję...

Dzięki za info o szczepieniach, które na nas czekają. Tamte Tymuś przeszedł dzielnie, bez gorączki itp., mam nadzieję, że z tą też tak będzie.

Pewnie masz rację, że ten cały Euvax nie był przyczyną śmierci tego maleństwa, skoro nic o tym nie pisano. Nie mniej straszna tragedia, stracić dziecko tak z dnia na dzień  :'(

Buziaki  :-*

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #188 dnia: 7 Maja 2009, 23:56 »
Tymek jest po kolejnych szczepieniach, teraz już ma (chyba) wszystko z głowy do czasów wczesnoszkolnych.

Szczerze mówiąc zdziwiona byłam tym jak wyglądają szczepienia w Anglii. Pani pielęgniarka pyta tylko czy z dzieckiem w porządku, czy nie zauważyłam żadnych zmian i ... i już ;) spodziewałam się najpierw wizyty u lekarza, tak jak w Polsce, przygotowałam sobie nawet zestaw pytań ;) no ale cóż.

Nie wiem tylko czym Tymek był szczepiony. Jedyne czego udało mi się dowiedzieć to na co, bo jak pielęgniarki operowały skrótami, to zwątpiłam. Plusem jest to, że szczepionka na pneumokoki i meningokoki jest tu w kalendarzu szczepień, więc nie trzeba za nią płacić.
ANCYMONEK :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #189 dnia: 7 Maja 2009, 23:57 »
Szczerze mówiąc zdziwiona byłam tym jak wyglądają szczepienia w Anglii. Pani pielęgniarka pyta tylko czy z dzieckiem w porządku, czy nie zauważyłam żadnych zmian i ... i już  spodziewałam się najpierw wizyty u lekarza

i wierz mi, że to wystarczy...
— Richard M. Devos

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #190 dnia: 8 Maja 2009, 00:03 »
wierzę, wierzę :)
byłam po prostu zaskoczona
tylko teraz muszę się osobno do lekarza umawiać i czekać na wizytę, a tak to liczyłam, że przy okazji ;)
ANCYMONEK :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #192 dnia: 3 Lutego 2010, 14:14 »
Ciekawy artykuł, ale kij w mrowisko został wbity i juz wielu ludzi bedzie sie bało szczepic MMR II.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"