Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 649266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #5550 dnia: 1 Września 2017, 08:28 »
Mysikróliczek my na poczatku mielismy medel family, ale potem przeszlismy ma model  philips respironics pro - ma szybki czas nebulizacji i co wazniejsze - wysoką wchłanialność leków...gdybyś była ze Szczecina, to chętnie bym wypożyczyla , bo u nas - odpukac - od dluższego czasu nie musi być używany...dużo zdrówka!
ja bym z doświadczenia napisała, ze trzymam kciuki przede wszystkim za rodziców ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #5551 dnia: 1 Września 2017, 09:03 »
Moja poszła z płaczem :(

Ja oczywiście w samochodzie zadzwoniłam do męża powiedzieć mu, że Liwia płakała i też się poryczałam  :( :) Taki dzidziuś malutki, w przedszkolu, bez mamusi ;)

Przecież ja kurna przed chwilą jeszcze w ciąży byłam  :o :o  :o  8)
« Ostatnia zmiana: 1 Września 2017, 09:06 wysłana przez loona »

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #5552 dnia: 1 Września 2017, 09:18 »
loona uwierz mi - uspołecznienie to najlepsze, co moze spotkać trzylatka...chwile poplacze, a zaraz bedzie się świetnie bawić !  trzymaj się  :przytul:

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #5553 dnia: 1 Września 2017, 09:27 »
Moja poszła z płaczem :(

Ja oczywiście w samochodzie zadzwoniłam do męża powiedzieć mu, że Liwia płakała i też się poryczałam  :( :) Taki dzidziuś malutki, w przedszkolu, bez mamusi ;)

Przecież ja kurna przed chwilą jeszcze w ciąży byłam  :o :o  :o  8)
Ojj jak ja ryczałam jak mój do zlobka poszedl masakra. Tydzien codziennie. A dzisiaj z usmiechem go odprowadzilam bo wiem ze to najlepsze co mogę zrobic
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #5554 dnia: 1 Września 2017, 09:45 »
Moja znajoma stwierdziła, ze jej dzieci kompletnie nie nadają się do przedszkola i postawiła na nauczanie w domu... dzieci mają 3,5 i 5 lat... dzieci nie potrafią odnaleźć się w towarzystwie, wręcz boją się.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5555 dnia: 1 Września 2017, 10:06 »
Ciężko oceniać jej decyzję bo być może coś nią w tej kwestii kierowało ale ja uważam to za bardzo złą decyzję...

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5556 dnia: 1 Września 2017, 10:24 »
Dziękuję za życzenia zdrówka, przydadzą się bardzo! Nina poszła spać o 19:30, o 21:30 zbijałam jej temperaturę na śpiocha, o 6 znów i śpi nadal...

Muszę dziś wybrać jakiś inhalator, nie dałam rady wczoraj, wezmę Wasze wszystkie rady i rekomendacje pod uwagę  :-*

Przepraszam, że w tym wątku, ale już pociągnę temat - jak robię inhalację to czy ten pojemniczek będzie całkiem pusty i suchy i wtedy koniec? Bo wczoraj tam jakby został osad? I nie wiedziałam czy jeszcze trzymać czy to koniec...

A Twoja pociecha dostała nebbud?

Tak, dokładnie. Lekarka zaznaczyła żeby go nie rozcieńczać niczym i nie dolewać nic do niego. A znajomi mi pisali, że dzieci nie lubią smaku tego lekarstwa i właśnie warto rozcieńczyć. Oszaleć można :( Oczywiście robię jak lekarka kazała, ale już z tyłu głowy mam, że niedobry...

Powodzenia dziś wszystkim przedszkolakom i debiutującym rodzicom!  :-*

Zoya, chyba w większość z nas się z nią nie zgadza wewnętrznie. Nie uchroni dzieci przed wyzwaniami i nowymi doświadczeniami jakie życie przed nimi postawi.. przedszkole jest jednym z nich. Nie zawsze będzie kolorowo i z uśmiechem, moim zdaniem najlepiej jak dziecko się tego uczy stopniowo właśnie od przedszkola...

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #5557 dnia: 1 Września 2017, 10:29 »
Pamietaj zeby po nebbudzie przemyc buzie i oczy.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #5558 dnia: 1 Września 2017, 10:38 »
Mysia zacznij inhalacje tym Nebudem jak najszybciej bo on naprawdę dobrze działa, Julia nie narzekała nigdy, żeby był niedobry "smak" tego Nebudu.

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #5559 dnia: 1 Września 2017, 10:42 »
Moim zdaniem niema zadnego smaku. Dziala faktycznie bardzo dobrze i szybko.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #5560 dnia: 1 Września 2017, 10:50 »
Znam dwie kobiety ktore postawily na nauczanie w domu. Ich dzieci nie sa bojazliwe i odspolecznione. Czesciowo ich argumenty znam i calkiem rozumiem. Nie uwazam ze robia krzywde dzieciom

♡ Szymon & Leon ♡

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #5561 dnia: 1 Września 2017, 11:38 »
Moja anty lekowa nebbudem się inhaluje i nic nie mówi o smaku. Koniecznie płukanie buzi i mycie twarzy. U nas już były plesniawki bo nikt mi nic o płukaniu nie mówił i zapalenie spojówek  ::)
Natalka 4.11.2012

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5562 dnia: 1 Września 2017, 12:04 »
Dwie inhalacje już za mną, pierwsza w płaczu wczoraj, dziś już w absolutnym spokoju także będzie dobrze :) O płukaniu ust (no Ninka nie umie płukać - popija wodą) i myciu buźki mówiła lekarka na szczęście.

Monika, jak Twoja córa daje się tym inhalować to uwierzę nawet, że to smaczne jest  ;)

Dziewczyny, sorki za zaśmiecanie wątku, z następnymi smutami czy pytaniami przeniosę się do e-weselnych mamuś ;) :-*

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5563 dnia: 1 Września 2017, 13:25 »
przyłączam się do wątku :-)

i od razu mam pytanie: po jakim czasie chodzenia do przedszkola Wasze dzieci zaczęły łapać przeziębienia?
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #5564 dnia: 1 Września 2017, 14:30 »
Mysiu my mamy Medel Pro Family i jest ok choć nie super szybki w porównaniu do Philips Pro Respironics.

Ehhh witaj wrześniu i sezonie chorobowy...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5565 dnia: 1 Września 2017, 14:36 »

i od razu mam pytanie: po jakim czasie chodzenia do przedszkola Wasze dzieci zaczęły łapać przeziębienia?

To moim zdaniem jest loteria i zalezy od kilku czynników.
Ale spostrzeżenie mam takie: jezeli dzieć nie chorował nigdy, nigdy to złapie katar/kaszel/ inne g**no po 3 dniach.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Madinex

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #5566 dnia: 1 Września 2017, 14:47 »

Mój po 2 tygodniach złapał anginę. A później średnio co 3,4 miesiące łapał jakieś wirusówki i latem pod koniec pierwszego roku zapalenie oskrzeli i znowu angina. Także pierwszy rok minął w miarę ok, częściej chorował siedząc z babcią w domu. Zobaczymy jak minie kolejny rok w przedszkolu, mam nadzieję, że równie zdrowo :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5567 dnia: 1 Września 2017, 15:40 »
Ciekawe  czy mój  coś  zalapie,  ostatni  raz był  przeziębiony /chory  w kwietniu  2016   8)

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #5568 dnia: 1 Września 2017, 16:18 »
U nas rano Luśka marudzić,  że nie chce iść. Ale na miejscu nie najgorzej,  poszła bez płaczu. Przy odbiorze Pani mówiła,  że najlepsza dziś z grupy : nie płakała,  zjadła 2 kromki na śniadanie,  3 brzoskwinie i talerz zupy  ::) i ogólnie super. No ale to przygotowanie zlobkowe ;)
Jestem ciekawa jak Lusia się będzie trzymać po wycięciu tego migdała.

Co do edukacji domowej to na jednej grupie gdzie jestem to najlepsza z form nauczania a żłobki i przedszkola są fe,  także wszystko zależy od punktu widzenia   ;)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #5569 dnia: 1 Września 2017, 17:35 »
Igor byl dziś caly dzien i zadowolony. Był jako pierwszy w przedszkolu i w nosie miał matke i ojca...o tyle go widzieliśmy

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5570 dnia: 1 Września 2017, 19:48 »
W poniedziałek Klara idzie pierwszy raz do przedszkola,a w środę mamy szczepienie i tak się zastanawiam czy czegoś nie złapie do tej środy.. ..bardzo bym chciała już mieć to szczepienie z głowy  ale nie chce trzymać jej w domu podczas tygodnia adaptacyjnego  ...
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #5571 dnia: 1 Września 2017, 20:16 »

Nigdy...
Taki mam w domu egzemplarz a chodzi od 1,5 zycia
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #5572 dnia: 1 Września 2017, 20:28 »
Potwierdzam to, co napisała Anusia. U nas przez 3 lata raz katar i raz oskrzela - po pójściu do przedszkola katar pojawił się w 1szym tygodniu i trwal przechodząc w zapalenie ucha ponad pół roku. Drugi rok był lepszy.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5573 dnia: 1 Września 2017, 20:36 »
Emma ja bym nie puściła.
Zosia teraz nie poszła do Żłobka bo w poniedziałek szczepienie i zostanie tydzień w domu. Tyle,  że mam taką możliwość.
Ale Ty chyba też,  co?

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #5574 dnia: 1 Września 2017, 20:58 »

Dawid pierwszy raz poszedł w poniedziałek, a w piątek wylądowaliśmy u lekarza. Dwa tygodnie z głowy. Potem to samo. Potem dzień do przedszkola i ospa, potem angina. Wrócił na Andrzejki i chodził prawie do końca stycznia, kiedy to mamuśki na bal przebierańców przyprowadziły chore dzieci.
Kwiecień, maj i czerwiec były spoko  ;D

Jeśli zależy Ci na szczepieniu, to odpuść sobie te parę dni. Akurat na weekend wykruszą się pierwsze chorowitki  :)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5575 dnia: 1 Września 2017, 21:04 »
No tak,ja  w domu z Dominiką,która też w środę ma szczepienie.... Zależy mi żeby Klara się podczas tygodnia adaptacyjnego z dziećmi  z miejscem oswajała .... No ale  na szczepieniu jeszcze bardziej....i się też boję że Domisia od niej coś zaraz też złapie....Rety ta wizja chorób mnie przeraża  :-/
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5576 dnia: 1 Września 2017, 22:29 »
Oj choroby są straszne,  zwłaszcza w wersji podwójnej  :-\ ale... Pp zeszłym roku to mam taką myśl,  że czasem choćby i tak stanęła na rzesach to będą chorować. Bo dzieci po prostu tak mają. I wszystkie acerole,  siary  i inne rzeczy którymi karmi y dzieci tego nie zmienią.  Co oczywiście nie znaczy,  żeby nie próbować  ;)

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #5577 dnia: 1 Września 2017, 22:45 »
A w potrójnej wersji jeszcze gorsze  ;)
Raz przechodziłam, skończyło się wprawdzie na katarze z dwudniowym poślizgiem u całej trójcy, ale co się nastresowałam to moje...

Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #5578 dnia: 1 Września 2017, 23:41 »
Monika wbrew pozorom czasem lepiej odpuscic tydzien adaptacyjny.
Czesto kilkoro maluszkow baaardzo placze i stresuje te bardziej odważnie;))
Więc to ze tydz adaptacyjny to luuuuz
« Ostatnia zmiana: 2 Września 2017, 12:45 wysłana przez ~Ania~ »

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #5579 dnia: 2 Września 2017, 08:57 »
w pierwszym roku przedszkola Patryka systematycznie było 3 dni przedszkola, dwa tygodnie w domu bo chory i tak przez cały rok
statystycznie wyszło, że w ciągu roku szkolnego w przedszkolu był 2 miesiące, w domu resztę miesięcy
ale z każdym okiem jest już lepiej  ;)