Autor Wątek: IMIONA  (Przeczytany 183713 razy)

Offline Andzia_82
  • nowicjusz
  • *
IMIONA
« Odpowiedź #120 dnia: 24 Maja 2006, 13:54 »
chyba cos mi sie stało z tym pierwszym suwakiem  :?:

Offline carri

• nowicjusz
  • *
IMIONA
« Odpowiedź #121 dnia: 1 Czerwca 2006, 14:50 »
U mnie chłopczyk będzie miał na imię Dominik a dziewczynka Alicja.
Ja miałam mieć na imię Laura lub Ilona :twisted:  ale na szczęście mój dziadek wybił mojej mamie to imię
Jak bym była chłopcem to miałabym na imię Mariusz :roll:

Offline kingasz
  • nowicjusz
  • *
IMIONA
« Odpowiedź #122 dnia: 22 Czerwca 2006, 17:15 »
Cytat: "anka24"
Cytat: "Marta"
Kacper.

niezłe,niezłe...o tym nie pomyślałam..kolejne imię do rozważenia :wink:

Kacprow coraz wiecej...

Ja celuje w imiona, ktore nie sa zbyt popularne, ale za to niewydziwione. Andzelika, Emma, Laura - wszystko nladne, ale takie imiona moga narobic wiecej zlego niz dobrego. Zreszta poczytajcie sobie na stronkach opinieie o osobach, co nosza takie imiona - odechciewa sie.

stare imiona typu Jaś, Stas rzeczywiscie przestaja byc kiedys modne, a za to brzmia smiesznie, ale nie zodze sie co do tego z Klara (tak ma moja pierwsza corcia) albo z Zosia (tak bedzie miala druga), bo to imiona ktore niosa z soba wiele dobrych, wartosciowych cech. A sa amlo poularne (co jest dla mnie zaleta!), bo jak napisala jedna madra astrolozka - nie kazdy zasluguje na to by je nosic :)

Pozdrawiam - i wybierajcie madrze, chociaz troszke czytajac o tym, jaka osoba bedzie ten kto nosi dane imie, to sie czesto sprawdza!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
IMIONA
« Odpowiedź #123 dnia: 22 Czerwca 2006, 20:15 »
Ja naszemu synkowi wybrałam imiona Marcel Aleksander. I nie zwracałam uwagi czy jest to teraz modne imię czy nie.nawet się tym nie interesowałam.Imię ma po mojej siostrze Marcelinie, która będzie chrzestną.A siostra imię to miała wybrane 25 lat temu. Więc z tym imieniem byłam obyta ale w formie żeńskiej.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline kingasz
  • nowicjusz
  • *
IMIONA
« Odpowiedź #124 dnia: 22 Czerwca 2006, 20:26 »
Cytat: "Mariolka"
Ja naszemu synkowi wybrałam imiona Marcel Aleksander. I nie zwracałam uwagi czy jest to teraz modne imię czy nie.nawet się tym nie interesowałam.Imię ma po mojej siostrze Marcelinie, która będzie chrzestną.A siostra imię to miała wybrane 25 lat temu. Więc z tym imieniem byłam obyta ale w formie żeńskiej.

NO I BRAWO  :lol:   PRZEJMOWANIE SIE MODA TO NAJGORSZE CO MOZE BYC, IMIE MA SIE PZREDE WSZYSTKIM PODOBAC, NIE OBRAZAC DZIECKA I DOBZRE SIE KOJARZYC. JA MOWILAM O POPULARNOSCI WLASNIE W KONT4EKSCIE MODY - NADAWANIE IMION BO SA SLICZNE, A ZA TO MA JE CO DRUGIE DZIECKO MOIM ZDANIEM JEST KRZYWDZACE. ALE JESLI WYJATKOWO DOBRZE NAM SIE KOJARZY... TO NAJWAZNIEJSZE :)

PZDR

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
IMIONA
« Odpowiedź #125 dnia: 22 Czerwca 2006, 20:28 »
:D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
IMIONA
« Odpowiedź #126 dnia: 22 Czerwca 2006, 20:36 »
powiem szczerze,że nawet nie miałam pojęcia o popularności tego imienia.Nawet myślałam,że nikt takiego imienia nie nosi.przynajmniej ja nikogo takiego nie spotkałam...

Offline kingasz
  • nowicjusz
  • *
IMIONA
« Odpowiedź #127 dnia: 22 Czerwca 2006, 20:52 »
Cytat: "Mariolka"
powiem szczerze,że nawet nie miałam pojęcia o popularności tego imienia.Nawet myślałam,że nikt takiego imienia nie nosi.przynajmniej ja nikogo takiego nie spotkałam...

Mowisz o Marcelu? ja tez nie spotkalam - spij spokojnie :)

A pilam do watku o popularnosci, ale nie w odniesieniu do tego imienia, tylko do twojego zastrzezenia, ze nie kierujesz sie moda tylko sentymentem :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
IMIONA
« Odpowiedź #128 dnia: 22 Czerwca 2006, 21:12 »
wiem

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
IMIONA
« Odpowiedź #129 dnia: 23 Czerwca 2006, 09:44 »
Ja zwracam tez uwagę na zdrobnienie imienia-tak żeby nie było śmieszne i żeby inne dzieci się nie śmiały. Imiona zbyt wyszukane też nie są zbyt mądrym wyborem, bo np. taki Tytus, zbyt wyszukane, słyszałam już teksty typu Tyfus :| , miałam w klasie Maurycego, Maurycy-cycy wołały dzieciaki i nie było to miłe; albo imiona, które pasują i do małego i do dużego - nie wyobrażam sobie maleńkiej Klary, albo modna teraz Pola - ładnie ale to zdrobnienie od Apolonii a to już mi się nie podoba
Nie lubię też obcojęzycznych imion typu Alan, jak słyszę taką mamusię wołająca Alanek czy Dylanek to mnie śmiech straszny bierze, aha w piaskownicy bawi się Denis - dzieciaki mu dokuczają Denis-penis, rodzice skrzywdzili dzieciaka :|

Jestem wdzięczna rodzicom za swoje imię Maja, bo uważam że jest ładne -można zdrabniać - Majeczka, a nawet powiedziane Majka brzmi nieźle
A są imiona które już nie brzmią sympatycznie  np.Jadwiga jest ok, Jadzia też ale już Jadźka mnie odrzuca...

A na koniec powiem, że o gustach się nie dyskutuje i i tak każdy nadając imię dziecku chce żeby było wyjątkowe, ładne i wogóle :mrgreen:  :wink:

Offline kingasz
  • nowicjusz
  • *
IMIONA
« Odpowiedź #130 dnia: 23 Czerwca 2006, 09:57 »
Cytat: "Maja"
Ja zwracam tez uwagę na zdrobnienie imienia-tak żeby nie było śmieszne i żeby inne dzieci się nie śmiały. Imiona zbyt wyszukane też nie są zbyt mądrym wyborem, bo np. taki Tytus, zbyt wyszukane, słyszałam już teksty typu Tyfus  , miałam w klasie Maurycego, Maurycy-cycy wołały dzieciaki i nie było to miłe

Wszystko sie zgadza, ale prawda jest taka ze dzieciaki zawsze wymysla sobie smieszne porownania i do kazdego imienia, jesli tylko beda mialy ochote. Wolaja np. Mateusz, wajhe przeloz (tez niezbyt mile) i tym podobne, ale w ten sposob moznaby wyeliminowac polowe imion conajmniej!
Wracajac wiec do tego co juz bylo powiedziane - imie ma sie NAM dobrze kojarzyc, bo wszystkich wokol sie nie zadowoli, a dziecka od smiechu kolegow tez sie nie uchroni, musimy sie  ztym pogodzic, a dziecku zawsze mowic ze jewgo imie jest najpiekniejsze, ze zonacza cos bardzo dobrego i niech inni sie smieja ze swego, skoro nawet nie wiedza co znaczy!

A co do klary - nie zgadzam sie. Moja corcia jest mala Klara, zachowuje sie jak dama (Klara ma to wliczone w imie) i wszyscy natychmiast nabieraja do niej sympatii, a wiekszosc ludzi chwzli rowniez samo imie. Nie jest 10 klara na podworku, a mowimy do niej Klarunia lub Niunia. Klara bedzie jak dorosnie :)

Offline Catzy

• nowicjusz
  • *
IMIONA
« Odpowiedź #131 dnia: 25 Czerwca 2006, 14:44 »
Kingasz a jaka Ty widzisz roznice miedzy Klara a Laura??? Dla mnie to imiona z tej samej bajki - oba ladne... nawet bardziej podoba mi sie to drugie.
Wazne co imie znaczy, ale takie dobudowywanie astrologicznych i numerologicznych zaleznosci imienia jest troche smieszne. Taka ideologiczna propaganda.

Offline Catzy

• nowicjusz
  • *
IMIONA
« Odpowiedź #132 dnia: 25 Czerwca 2006, 14:52 »
Istotne jest jak sie imie zdrabnia i jak bedzie przyjmowane w srodowisku, ale nie mozna dac sie zwariowac. Gdybysmy stale wybierali tylko popularne imiona, wszyscy poruszaliby sie w zamknietym kregu.

I jeszcze jedno ostroznie z krytyka imion, latwo zrobic komus przykrosc. To, co nam sie nie podoba, moze byc czyims wyborem... czesto uzasadnionym.

Zazwyczaj imiona przestaja dziwnie brzmiec, kiedy sie z nimi osluchamy  :D  a odrobina umiaru i zdrowego rozsadku jest zalecana we wszystkim  :wink:

Offline Catzy

• nowicjusz
  • *
IMIONA
« Odpowiedź #133 dnia: 25 Czerwca 2006, 15:09 »
i jeszce taki fajny link statystyczny, co jest akurat na topie w W-wce  :wink:
najpopularniejsze imiona

Offline kingasz
  • nowicjusz
  • *
IMIONA
« Odpowiedź #134 dnia: 25 Czerwca 2006, 21:16 »
Cytat: "Catzy"
Istotne jest jak sie imie zdrabnia i jak bedzie przyjmowane w srodowisku, ale nie mozna dac sie zwariowac. Gdybysmy stale wybierali tylko popularne imiona, wszyscy poruszaliby sie w zamknietym kregu.

I jeszcze jedno ostroznie z krytyka imion, latwo zrobic komus przykrosc. To, co nam sie nie podoba, moze byc czyims wyborem... czesto uzasadnionym.

Zazwyczaj imiona przestaja dziwnie brzmiec, kiedy sie z nimi osluchamy  :D  a odrobina umiaru i zdrowego rozsadku jest zalecana we wszystkim  :wink:

Zgadzam sie z tym  :lol:  Nie krytykujmy, tylko piszmy o ladnych imionach. Bo w gruncie rzeczy robimy  w tej chwili to samo, od czego chcemy ustrzec nasze dzieci - nasmiewamy sie z imion, tylko mniej doslownie i mozemy kogos urazic...

Offline mesma

• nowicjusz
  • *
IMIONA
« Odpowiedź #135 dnia: 6 Lipca 2006, 22:51 »
a mnie podobaja sie takie imiona jak:
CHŁOPCY:
Nikoś
Natanek
Igorek
Wiktorek
Antoś
Julek

DZIEWCZYNKI:
Antosia
Hania
Anielka

a jokos nigdy nie przepadalam za:
Patrycja, Sylwia, Edyta, Daria, Dagmara, Marcin, Sylwek, Patryk, Dawid

Offline ewak
  • bywalec
IMIONA
« Odpowiedź #136 dnia: 7 Lipca 2006, 09:04 »
Jesli chodzi o imiona bedace kompromisem pomiedzy moimi, a przyszlego meza upodobaniami to:

- z damskimi nam idzie latwiej: Zosia, Amelia, Julia
- z meskich to wydumalismy na razie Adama (to po moim tatusiu ukochanym)

I jeszcze taka mala dygresja - wsrod moich znajomych, z przyjemnoscia obserwuje, ze wraca moda na imiona staropolskie.
Siumao - rocznik 2006, mala, ekonomiczna, naped na 4 lapy, awangardowa laciata tapicerka, serwisowana u autoryzowanego weta, pieknie sie prowadzi na smyczy.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
IMIONA
« Odpowiedź #137 dnia: 8 Lipca 2006, 18:29 »
My jeszcze na ten temat dyskutujemy, ale póki co podobają nam się takie imionka:

Dla dziewczynki:
Zuzanna (dla mnie faworyt...ale jak się okazuje, dla bratowej Tomka też, a ona już jest w ciązy...także my już chyba nie zdązymy jeśli w jej brzusiu jest dziewczynka :( )
Natalia (Tomek to imię faworyzuje...a mi się podoba, także nie kręcę nosem ;) )
Madzia (po mojej psiapsiółce)
Lena (mi się bardzo podoba...ale Tomkowi nie za bardzo)
Aleksandra (lubię zdrobienie Oleńka... :D )

Dla chłopca:
Kuba (choć popularność tego imienia troszkę mnie przeraża)
Kamil
Aleksander

...sprawa nadal jest otwarta...sama jestem ciekawa na jakie imię w końcu się zdecydujemy!

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
IMIONA
« Odpowiedź #138 dnia: 9 Lipca 2006, 16:26 »
u mnie się typu pozmiaeniłąy -za dużo Amelii jest teraz więc teraz jest
- Małgosia
-Malwinka
chłopaczek
--Adrian

tak jak kiedyś pisałam dziewczynka będzie na "M" po tacie -Marek
a chłopczyk na A-po mamie Aga

Offline okruszek

• maniak
IMIONA
« Odpowiedź #139 dnia: 16 Lipca 2006, 19:54 »
jejku, tyle tych imion że sama już nie wiem!
Będę musiała wybrac dwa ...  :wink:
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
IMIONA
« Odpowiedź #140 dnia: 18 Lipca 2006, 10:23 »
Cytat: "okruszek"
ejku, tyle tych imion że sama już nie wiem!
Będę musiała wybrac dwa ...

nio to super. Jak masz duży wybór i nie musisz robić aż takiej selekcji.
 zawsze jeszcze możesz wybrać cztery  imona, tak aby każde dzieciątko miało po dwa.

Co do imion bliżniąt to mnie podobają się takie, które mają jakiś podobny człon , np. : Maja i Kaja ; Zuzanna i Lilianna lub Marianna lub Julianna, itp.
Jeśli ma być parka to np. Wiktor i Wiktoria, Kamil i Kamila, itp.

Offline okruszek

• maniak
IMIONA
« Odpowiedź #141 dnia: 18 Lipca 2006, 11:52 »
Cytat: "Gosiaczek80"
Wiktor i Wiktoria

jak po mamie :)
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline asia-be

• bywalec
  • data ślubu: 8 wrzesień 2007
IMIONA
« Odpowiedź #142 dnia: 18 Lipca 2006, 12:52 »
Nasz Wojciech Teodor ma juz roczek :)
Imiona dla jego rodzenstwa to prawdopodobnie : Olaf lub Bjorn dla dziewczynki Hana(przez jedno n) Krystyna. Ja jeszcze walcze o Dawida, ale Patrykowi sie nie widzi.
A co do blizniat to nie lubie jak maja podobne imiona ani jak rodzice ubieraja je tak samo.Kazde dziecko jest inne i od samego poczatku powinno sie sznowac jego indywidualnosc-tak mysle :)

Offline madziulek

• Chuck Norris
IMIONA
« Odpowiedź #143 dnia: 18 Lipca 2006, 13:27 »
U nas jak bedzie chłopak to będzie Kubuś a jak dziewczynka Maja albo Aleksandra ...
ustaliliśmy że dla chłopca imie wybiera mąż a dla dziewczynki ja :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
IMIONA
« Odpowiedź #144 dnia: 18 Lipca 2006, 13:58 »
Cytat: "okruszek"
Gosiaczek80 napisał/a:   
Wiktor i Wiktoria   

jak po mamie

To już wiemy jak Okruszek ma naimię. Wiktoria - bardzo ładnie.

My decyzję o imieniu podjeliśmy już dawno,dawno, dawno. I tak dziewczynka będzie się zwać Zuzanna Zofia , w skrócie Zuzia lub Zuza, a chłobczyk będzie Filipem (Franciszkiem - chyba  :roll: ).

oj wybór imienia to trudny wybór....tyle jest ładnych imion.

Offline aga_ska1
  • użytkownik
  • **
IMIONA
« Odpowiedź #145 dnia: 24 Lipca 2006, 14:53 »
Dziewczynka: Zuzia, Ola, Maja
 Chłopiec: Maksymilian

To się jeszcze może zmienić, ale na pewno nie będzie drugiego imienia.

Offline redzia

• Gosia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 02.09.2006
IMIONA
« Odpowiedź #146 dnia: 29 Października 2006, 22:44 »
Nam podoba sie:
Mikolaj dla chlopca
Olga dla dziewczynki

tak na marginesie mowiac imiona po dziadkach :mrgreen: , aczkolwiek imie Olga od pewnego czasu zle nam sie kojarzy (nasza nowa znajoma jest hmmmm jak to nazwac, jest za bardzo wyzwolona :roll: )

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
IMIONA
« Odpowiedź #147 dnia: 30 Października 2006, 10:00 »
A to moje ulubione:
Dziewczynka- Wiktoria, ostatnio mi sie spodobało Emma
Chłopiec - hm..nie mam ulubionych

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
IMIONA
« Odpowiedź #148 dnia: 30 Października 2006, 12:47 »
Pomimo, że do dzieciaczków jeszcze trochę czasu, mamy już swoje ulubione imiona dla nich :) Dziewczynka: Dorotka, Chłopiec: Kacper.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
IMIONA
« Odpowiedź #149 dnia: 30 Października 2006, 16:22 »
Mi nadal podobaja sie na M:
Maja, Monika, Michał, Maciek...
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień