Autor Wątek: Wakacje z maluszkiem  (Przeczytany 352260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PumoRi

• maniak
Wakacje z maluszkiem
« dnia: 15 Kwietnia 2009, 22:28 »
Przepraszam, jeśli taki wątek już jest, ale się nie doszukałam...

Problem: Planujemy pierwszy porządny (min. 10 dni) urlop z Mistrzuniem, tylko nie wiemy dokąd jechać...
Były plany do Chorwacji, ale z różnych przyczyn upadły. Był plan do Danii z zaliczeniem Legolandu, ale stwierdziliśmy, że na to poczekamy jeszcze 2-3 lata, żeby Mistrzunio coś z tego wyjazdu zapamiętał. Były też plany górskie, ale "lajtowo" spacerowo, lub na rowerach, bo wspinaczka odpada (chyba, że byśmy zabrali babcię do opieki nad syniem, ale wtedy taki wyjazd mija się z celem).

Pytanie do Was młode mamusie i tatusiowie: co wg Was jest istotne w wyjazdach z maluszkami i na co się najbardziej nastawiać. W jakich miejscach byliście z dziećmi 1-2 lata, które z nich się sprawdziły, a które okazały się klapą?
Dodam, że Mistrzunio jest dzieckiem nadzwyczaj ugodowych, więc wszystkie propozycje mile widziane ;)

Pozdrawiam i zapraszam do pisania!

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Odp: Wakacje z maluszkiem
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2009, 23:19 »
my zabieramy zuzie w tym roku na grzyny do białego boru :) od szzecina do koszalina kawałek drogi ;)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2009, 23:49 »
Dla takiego 5miesięczniaka to raczej tylko morze wchodzi w rachubę, prawda?
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2009, 09:21 »
My z 6 miesieczną Zuzką jedziemy do Babci w okolice Stargardu Szcz. na wieś i skoczymy nad morze, ale spanko u babci ...troszkę się boję z takim maluchem jechac na prywatna kwaterę czy do pensjonatu...ale za rok juz sobie nie odmówimy ;)

Poza tym od nas nad morze to duzzzzzzzzzzo km wiec kawałek drogi mamy ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2009, 09:30 »
troszkę się boję z takim maluchem jechac na prywatna kwaterę czy do pensjonatu...ale za rok juz sobie nie odmówimy ;)
Czemu? Moja kumpela była z 4 miesięcznym synem  ;D

Anusiaaa, jak będziesz w okolicach Stargardu - to daj znać  ;)
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2009, 09:48 »
my z 5/6 miesięczym bylismy na zlocie forumowym - 415 km od sz-na
mieszkaliśmy w zwykłych domkach kempingowych
zaliczylismy też tygodniowy wypad nad morze (kwatera), torun (znajomi)
wesele w gdańsku
sylwester w warszawie

da się z dzieckiem podróżować

Anusiaaa- z takim dzieckiem jak twoje to wyjazd "na kwaterę" jest ok.
gorzej z takim chodzącym albo raczkującym - nie zawsze jest czystko w kątach a dzieci zawsze wlezą w jakiś kąt

i daj znać koniecznie kiedy będziesz w okolicach stragadu - może spota ukręcimy

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2009, 10:00 »
zuzia  mając  4,5 m-ca pojechała z nami do moich dziadków do pionek (pod radomiem) i spokojnie zniosła drogę ( 700km w 1 stronę)

obecnie zarezerwowałam osrodek

http://www.bialybor.tp1.pl/modules.php?name=eGallery

jedziemy na poczatku września na grzyby z kozinką :D

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2009, 10:09 »
monia, super ośrodek
Zuzka sie napewno wylata nieziemsko

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwietnia 2009, 10:28 »
juz tam byłam... po zajściu w ciążę ;) zamiast  leżec z nogami pod sufit czołgałam się pod  sosnami ;)

jest gdzie latać..  wielki osrodek, odgrodzony od  jeziora z wielkim placem zaba dla dzieci... do tego pełno grzybów..

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Kwietnia 2009, 10:59 »
My w sierpniu jedziemy z Marcepanem autem do Zakopca na 10 dni do ośrodka PALACE. (jak ktoś tam był to prosze o jakies opinie :)) Tez się boję podróży. Jak on wytrzyma tyle godzin jazdy  :-\ W zeszłym roku jak mały miał 7 miesięcy byliśmy  Starym Kaleńsku koło Czaplinka i podróż była ok, bo to zdecydowanie bliżej było.

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Kwietnia 2009, 11:05 »
Gosia, ja bym polecała jazdę w nocy
my tak jechaliśmy do szkarskiej teraz zimą
przetrzylaliśmy dłuzej malucha, wykąpaliśmy go i do auta
pięknie przespał cała noc
a wracaliśmy w dzień - pierwszą połowę drogi przespał a potem zrobiliśmy sobie dłuższą przerwę na łażenie po sklepach.

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Kwietnia 2009, 13:31 »
Piszecie o takich maluszkach... My jeździliśmy z Mistrzuniem na wieś, do lasu, czy nad jezioro. Było super, ale na 2-3 dni, dłużej to i my umrzemy z nudów i on (lubimy czynny wypoczynek).
Mnie tu bardziej chodzi o dziecko 1,5-2 lata, które już na tyle coś kuma, że zdąży mi się znudzić przez 10 dni latać do tego samego lasu, czy siedzieć nad jeziorem... Gdzieś czytałam, że wakacje z takim maluszkiem muszą być kompromisem między tym co lubią rodzice, a rozrywką dla dzieci. Chciałam jechać gdzieś, gdzie my sobie pozwiedzamy, albo pochodzimy może po jakiś niższych górach, a innego dnia pójdziemy z Mistrzuniem na jakiś wypasiony plac zabaw, czy basen... Tylko nie mam pomysłu gdzie takie klimaty znajdę. Zakopane odpada, bo widok moich najukochańszych gór i niemożność pójścia w nie plus stado ceprów na Krupówkach... Serce by mi pękło ;)
No i z racji tego, że od dwóch lat nie wyjeżdżaliśmy nigdzie daleko, potrzebujemy wyjazdu przynajmniej 500km od domu, a może nawet za nasze granice... ;) Podróży z syniem się nie obawiam. Znam go na tyle, żeby być o to spokojną :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Kwietnia 2009, 16:24 »
dla mnie wypoczynek nie ma nic wspólnego z wyjazdem z dzieckiem

na dwa trzy dni owszem, ale na porządne wakacje to tylko BEZ dziecka..
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Kwietnia 2009, 17:02 »
My jedziemy w lipcu sami do Portugalii, a w sierpniu z dzieckiem. W Zakopcu będziemy chodzili na basen, spacerki, itp. ale niekoniecznie po jakiś trudnych szlakach, bo sama tego nie lubię. Wątpię, aby małe dziecko marzyło o tym, żeby z wysokości Kasprowego podziwiać podnóża Tatr hehe.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Kwietnia 2009, 20:35 »
My z Gabryśką byliśmy we wrześniu (9 m-cy) 800km w Niemczech. Podróż w dzień - zniosła super. Mieliśmy jechać do Chorwacji, ale z przyczyn od nas niezależnych musieliśmy zrezygnować.

Z 1.5 roczniakiem pojechałabym niemal wszędzie. Planujemy Grecję, ale to jeszcze tylko suchy plan.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Kwietnia 2009, 20:43 »
super wątek... będę podczytywaczem :D
U nas pewnie skończy się na kilkudniowym wypadzie nad morze... mieliśmy jechać do Krakowa, ale rezygnujemy nie ze względu na odległość, a raczej na ... hmm jakby to powiedzieć... rozbieżność co do sposobu spędzania wolnego czasu osób do których byśmy jechali ;) My raczej też z tych "włóczęgowych" dusz, które nie lubią siedzieć na tyłkach ;)

Myślimy nad kilkudniowym rejsem jachtem rodziców... ale nie wiem, czy 6 miesięczniak na jachcie to dobry pomysł. Zobaczymy jak zacznie się sezon!

PumoRi a myśleliście nad jakąś objazdówką po Polsce? Nam się coś takiego marzy już od dawna, ale poczekamy, aż nasz synio będzie miał conajmniej 4-5 latek. Ale skoro Mistrzunio taki ugodowy, to może byście się skusili? Tylko trzeba byłoby obmyśleć fajną trasę... Ze swoich okolic polecam Zoo Safari w Świerkocinie, w Berlinie Tropikalna Wyspa (http://www.tropical-islands.de/pl/goscie.html  jeszcze nie byliśmy, ale znajomi bardzo zachwalają).

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Kwietnia 2009, 20:44 »
Tak, wyspa na drodze do Berlina ponoć super. Sami planujemy się tam wybrać.

Aniu, na jacht z dzieckiem takim małym bym się nie wybrała ze względu bezpieczeństwa.

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Kwietnia 2009, 21:50 »
dla mnie wypoczynek nie ma nic wspólnego z wyjazdem z dzieckiem

Hehe, Lila, nie po raz pierwszy nasze odczucia są bardzo różne ;)
Ja nie wyobrażam sobie jechać na wakacje bez synia. Chyba uschłabym z tęsknoty! Najlepiej nam się odpoczywa razem, kiedy to z dala od pracy, babć, dziadków, cioć, etc... możemy delektować się nasza małą rodzinką :) Za mało mamy się na codzień, żeby jeszcze urlop spędzać z dala od naszego dziecka :) I bardzo cieszę się, że mój małż uważa tak samo :)

W Zakopcu będziemy chodzili na basen, spacerki, itp. ale niekoniecznie po jakiś trudnych szlakach, bo sama tego nie lubię. Wątpię, aby małe dziecko marzyło o tym, żeby z wysokości Kasprowego podziwiać podnóża Tatr hehe.

Ja też w to wątpię, choć ja podobno jako 4-latka śmigałam już do Murowańca :D Poza tym Tatry mamy już w małym paluszku...

Dziubasek myśleliśmy o objazdówce, a jakże :D Jeszcze jako para mieliśmy plan objechać szlakiem Orlich Gniazd. Do tej pory plan czeka, ale nie wiem, czy Mistrzunio dobrze by się bawił, tuptajac codziennie po ruinach zamków ;) Chyba, że gdzieś po drodze znalazłyby się jakieś baseny itp... :) Ale plan warty odkopania i ponownego przemyślenia :D
Dzięki też za link i podpowiedź z Zoo Safari :) Właśnie o takie atrakcje nam chodzi :) Buziaki  :-*

A maleństwo na jacht? Hmm... nie pomogę, za mało znam się na żeglarstwie niestety... Dodam tylko od siebie, że wydaje mi się, że z półrocznym dzieciem już prędzej niż z rocznym - przynajmniej sam nie tupta...
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2009, 22:00 wysłana przez PumoRi »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Kwietnia 2009, 22:04 »
....widzisz ja na to patrzę z innej strony...
Pilnowanie 4 posiłków, zmiany pieluch itp...dziękuję postoję
Na wakacjach to ja lubię "zarwać" cały dzień bez żarcia, zjeść pod wieczór, wrócić po zmroku...
Latanie za dzieckiem, wieczne pilnowanie...nie...to nie ma nic wspólnego z wypoczynkiem.
Mój system "wakcjowania" niestety nie uwzględnia małego dziecka. Jak ktoś lubi rodzinne spacerki po deptaku przy ośrodku wczasowym, to ok, to się da pogodzić...ale nie ja, mnie to nie kręci...na długi weekend to tak - jak najbardziej, ale nie na wyczekany wakacyjny wyjazd.

Skończy jakieś 5-6 lat to pomyślę nad taką ewentualnością...

Krzycho chce z Młodą jechać w góry i nosić w nosidle turystycznym na plecach...niech jedzie z nią sam.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Kwietnia 2009, 12:56 »
Ja też nie uznaję urlopów z dziećmi. Owszem, jeżdzę z moimi, miotami nimi po świecie, obie zdążyły się nalatać samolotami i najeździć z nami. Ale dla mnie to nie urlopy.

Wątek o podróżach z dziećmi już był...

https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=10913.0

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Kwietnia 2009, 22:19 »
Rybka: czytałam ten wątek i nie o to mi chodziło :) Ja nie pytam, czy jest sens podróżować z dzieckiem i jak się do tego zabrać, bo tyle się napodróżowałam w życiu, że organizację mam w małym paluszku. Ja pytam gdzie warto jechać, bo chwilowo pomysły na które mamy budżet wyczerpały nam się, a te które mamy zdecydowanie przerastają obecne możliwości... :)

Lila ja też uwielbiam się włóczyć gdzie nogi poniosą i kiedy, czasem niebezpiecznie, czasem zupełnie na krawędzi, takie rock'n'rollowe życie... Ale takich wakacji miałam aż nadto... Chyba z tego wyrosłam... Czasami myślę, że przegięłam w szaleństwach młodości i dlatego już mi tego nie brakuje.
Owszem, duszę włóczęgi mam nadal (proszę mi tu nie pisać o spacerkach po deptaku, bo ja nawet w zwykły weekend od tego stronię, wolę jechać za miasto nad jezioro, czy do lasu), ale nie wykluczam z tego dziecka. Nie przeraża mnie pilnowanie posiłków, bo można to doskonale zsynchronizować... Nie lubię robić problemów z rzeczy tak naprawdę banalnych i które przy odrobinie dobrych chęci można spokojnie rozwiązać. Znam parę, która półrocznego bobasa zabrała pod namiot do Indii i wrócili zaczarowani: podróżą, miejscem, swoją młodą rodziną... Dla mnie to jest prawdziwa radość podróży. Łatwe wakacje mnie nie kręcą ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Kwietnia 2009, 22:23 »
Każdy odpoczywa jak lubi...moja filozofia życia zakłada też wakacje od dziecka...
— Richard M. Devos

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Kwietnia 2009, 22:29 »
a ja znowu chciałabym mieć środki na to, żeby wszystko ze sobą połączyć. I wakacje z maluchem (bo kiedyś sobie już wymarzyłam, że jeżeli będę mogła, to pokażę mu jak najwięcej i miejsc i różnych doświadczeń. I cieszyła by mnie taka nasza rodzinna wyprawa, nawet duża!), ale chciałabym też spędzić kilka dni chociaż tylko ze swoim lubym ;) nie myśląc o obowiązkach... ale jednocześnie wiedząc, że synek super bawi się na własnych wakacjach z babcią.

a co do miejsc... w tej chwili chyba nie umiałabym zaplanować nawet własnego urlopu, ale pomyślę, bo szczerze mówiąc zainspirowałaś mnie PumoRi.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2009, 22:32 wysłana przez kamyczek »
ANCYMONEK :)

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Kwietnia 2009, 22:36 »
Lila, pewnie, że tak, dlatego ludzie są różni i dzięki za to Bogu :)
widzisz, moja filozofia życia mówi mi: zawsze bądź sobą. Jeśli zdecydowałam się zostać mamą i jestem nią, to odpoczywanie od tego, byłoby odpoczywaniem od bycia sobą ;)

A wracając do tematu, gdzie na aktywne wakacje z bobasem :)
Dodam, że za rok Mistrzunio pojedzie na swój pierwszy rockowy festiwal :)

P.S. Kamyczku, my też "odstawimy" kiedyś Tymusia na wakacje do babci. Ale myślę, że to jeszcze za wcześnie, że to dopiero za parę lat i to raczej po to, by on "odpoczął" od nas i nauczył się działać samodzielnie. Wydaje mi się, że na razie jeszcze bardziej od swojej "wolnści", ceni sobie czas z rodzicami.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2009, 22:41 wysłana przez PumoRi »

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Kwietnia 2009, 22:48 »
oooo festiwal rockowy, suuuper!  ;D

Wydaje mi się, że na razie jeszcze bardziej od swojej "wolnści", ceni sobie czas z rodzicami
ja nie postrzegam jeszcze tego jako "wolności" dla dziecka ;)
ale chyba warto wcześnie pozwalać dziecku na doświadczenia związane z zostawaniem u kogoś. Nie wydaje mi się, żeby Tymek na przykład był za mały. Wiesz jak się cieszy kiedy wracam po kilku dniach nieobecności? I pokazuje mi wszystkie nowe rzeczy, których się nauczył.... Nie mówię o wakacjach jakiś dłuugich, ale kilka dni... Z dziadkami bez rodziców jest inaczej, inne rzeczy robi, na inne rzeczy zwraca uwagę, bo tez inne rzeczy mu pokazują, inaczej tłumaczą, nazywają, uważam, że to jest wzbogacające doświadczenie juz na tym etapie.
To taka mała dygresja, wiem, że odbiegłam od głównego tematu ;)
ANCYMONEK :)

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Kwietnia 2009, 21:09 »
Kamyczku zgadzam się, tylko, że te parę dni to nie wakacje dla mnie :) Jakbym miała jechać bez dziecka, to dla jakiegoś celu (chociażby wciąż odkładany Mt. Blanc, że już nie wspomnę o wyższych i dalszych górach), ale na to musiałabym poświęcić zbyt dużo czasu. Dwa, trzy tygodnie... zdecydowanie za dużo. Może za dwa, trzy lata... ;)
Dzisiaj zadałam wprost mężowi pytanie, czy chciałby pojechać na wakacje bez Tymusia... Hehe... idealny tata dla mojego dziecka :D

A propozycji więcej nie ma? :(
To ja zapytam! Może ktoś z Was był na Mazurach rowerami? Ja tamtych rejonów nie znam (górska ze mnie istota) i nie mam pojęcia, czy tak się da, ale wydaje mi się, że powinny być tam trasy malownicze i niezbyt męczące dla dziecka (w górach mogłoby bobasa za bardzo wytrząść).  ???

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Kwietnia 2009, 21:19 »
kaja,popieram twoje podejscie!
Myslisz,ze tymek wytrzyma poldnia w siodełku na rowerze?

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Kwietnia 2009, 22:45 »
Kaja, musisz małego przyzwyczajać. My teraz zaczęliśmy wycieczki rowerowe i Gabi po godzinie już zaczyna wymyślać...

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Kwietnia 2009, 20:34 »
Ania  :)

To wcale nie będą długie rajdy. Rozmawiałam z naszą panią doktor i mówiła, żeby jednym ciągiem tak do pół godziny w foteliku. No chyba, że zaśnie (synek kolegi na pierwszej wycieczce tak się znudził, że odleciał :D), ale wtedy tym bardziej nie zdąży się znudzić :D Tak, więc pól godziny na rowerze, pół przerwy na spacerek, zdjęcia (mamusia nawet na wakacjach pracuje ;) ), jedzonko i następne pół godziny jazdy i tak ile się da. Wiadomo, z dzieciątkiem nie można nic na sztywno planować, trzeba być elastycznym i gotowym na zmiany planów :)

W najbliższych dniach odwiedzimy sklep rowerowy, zakupimy co potrzeba i zaczynamy nawiązywać znajomość Mistrzunia z rowerem :) Hehe, dziewczyny życzcie nam powodzenia :D

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Kwietnia 2009, 20:43 »
Kaja, nie jest tak źle:) Moja na początku chciała ściągać kask, a  teraz sama się o niego upomina jeszcze zanim wsiądzie na rower.