Autor Wątek: Wakacje z maluszkiem  (Przeczytany 351438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 29.03.2008
Odp: Wakacje z maluszkiem
« Odpowiedź #600 dnia: 13 Września 2012, 10:18 »
diewczyny mój mąż w tym roku wymyślił narty. nie musi być polska - moze byc słowacja albo czechy, tak zeby zaraz 3000km nie jechac.

najfajniejsze, że my nie nartowi, więc potrzebujemy szkółki narciarskiej dla nas i dla stasia (czy nie za szybko????) no i fajnego nie konieczenie potwornie drogiego noclegu ze sniadaniem.

macie jakies propozycje? zastanawiałam się nad białką tatrzańska, ale ja jestem kiepska w zimowych gorach... u nas góry zawsze były latemm...

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #601 dnia: 13 Września 2012, 10:32 »
Ja tez w tym roku planuje narciarski wypad. Chcemy nauczyc mloda, bedzie miala 3,5 roku. Ale dla nas na pewno nie polska bo za drogo i za slabe warunki. Myslimy nad alpami, ale ten dojazd mnie troche przeraza... Moj maz kiedys jezdzil do czech i tez sobie chwalil. Podpytam go.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #602 dnia: 13 Września 2012, 10:48 »
Liwka już parę razy alpy zaliczyła konkretnie Francję, jak się jedzie nocą nie taka droga straszna, a warunki super do nauki jazdy też  ;) W tym roku też byśmy ją na narty wsadzali gdyby nie to że jestem w ciąży i raczej wyjazd nam nie wypali, a w Polskie góry pchac się nie chcemy. Jakby któraś z was chciała sprawdzone biuro podróży na taki wyjazd zimowy to mogę podesłac namiary na nasze, zawsze z nimi jeździmy i nigdy się nie zawiedliśmy.

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #603 dnia: 13 Września 2012, 11:50 »
Tak my tez zawsze do francji tylko ze autokarem. Teraz jak nam sie nie chce autobusem jechac. No ale zobaczymy. Ja mam takie same odczucia co do polskich warunkow. Nawet na nauke. A mozesz podac namiary?

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #604 dnia: 13 Września 2012, 13:46 »
ja tez poproszę te namiary. boje sie ze stachu sie przestraszy ze go w szkolce z niepolskim nauczycielem zostawimy. no i ta droga... chcemy jechac na tydzien a jak doliczymy dwa dni drogi w jedna strone to nam 2 tyg wyjda...

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #605 dnia: 13 Września 2012, 13:51 »
My bylismy we Włoszech w Campitello. Warunki do jazdy bajeczne, Małej wynajęlismy niemieckiego instruktora, ale nie za bardzo chciała jeździ. W 1 dzień szło jej super, ale później nie chciała. Miała 4 lata. Teraz jedziemy prawdopodobnie do Austrii, ale najpierw zaliczymy weekend w Polsce, żeby mlodą poduczyć z polskim instruktorem.

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #606 dnia: 13 Września 2012, 13:58 »
no wlasnie o to chodzi - stas bedzie mial 4 lata w lutym. my chcemy styczen/luty jechac. mysle ze moze sobie nie poradzic z "niepolskim" instrktorem co moze go zrazic do jezdzenia.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #607 dnia: 13 Września 2012, 14:35 »
U nas zawiodło albo to, albo naprawdę jej się nie spodobało. Zobaczymy w tym roku, nic na siłę.

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #608 dnia: 13 Września 2012, 14:43 »
a w polsce gdzie jezdzicie?

• Chuck Norris
« Odpowiedź #609 dnia: 13 Września 2012, 14:51 »
W PL byliśmy tylko w Szklarskiej Porębie. Też ok, zwłaszcza dla początkujących...jak się trafi na odpowiednią pogodę oczywiście. Polecam z bliższych terenów ©pindlerùv Mlýn w Czechach.

Offline Lili-liliana

• maniak
  • data ślubu: 08.05.2010r.
« Odpowiedź #610 dnia: 13 Września 2012, 18:48 »
Białka Tatrzańska fajne miejsce, wyciągi o róznym stopniu. Obok baseny termalne- największe w tym regionie (i chyba w calej Polsce). Ogólnie fajnie ale ludzi też dużo. Blisko do Zakopanego i w inne regiony. Mnie sie podoba ale ja wolę spokojniejsze miejsca takie jak Ząb. Nie ma tam takich wypasionych wyciągów a górki też mniejsze ale na naukę może lepiej.
Ja na pierwszych nartach bylam w Piwniczna- Zdroj. Było fajnie ale to było jeszcze w podstawowce więc nie wiem jak tam jest do dzisiaj. Magda i koniecznie daj znac jak tam bedziecie jechac bo ja mam blisko ;-)(tzn 100km ale to pikuś ;-)) i można by sie spotkac ;-)
Natalia 26.04.2012 Bartłomiej 10.01.2018

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #611 dnia: 13 Września 2012, 19:29 »
Nie wiem jak nauka wygląda w Polsce ale podobno takie maluchy najlepiej uczą się jeździc przez "naśladownictwo" dlatego we Francji szkółki wyglądają w ten sposób  że jedzie instruktor a za nim "kaczuszki" jedna za drugą i robią dokładnie to co on, z tego co tam słyszałam to "chwytają w lot" no chyba że któreś po prostu nie chce jeździc i już. Córka naszych znajomych tak się właśnie uczyła, była to dla niej super przygoda i załapała błyskawicznie.

W Polskich górach nie jeździłam ale mój mąż owszem, w Białce też i z jego relacji wiem że generalnie to tłok, kolejki do wyciągów, no i momentami niespodzianki na stokach jak np. wystający kamień.
No i koszty za tydzień we Francji z komfortowymi warunkami płacimy tyle ile w Polsce a może i mniej.

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #612 dnia: 13 Września 2012, 20:58 »
w polsce "kaczuszkowo" tez ucza.

o spindlerowym mlynie duzo dobrego slyszalam

patrzylam nawet ceny z neckermana / tui do hoteli tam nie sa jakies powalajace

i szkolka narciarska dla dzieci jest z rozgraniczeniem dzieci DO 4 lat (tzw bambino) i dzieci POWYZEJ 4 lat i podobno jest instruktor gadajacy po polsku. moze warto sie zastanowic.

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #613 dnia: 13 Września 2012, 21:10 »
No wlasnie mi chodzilo o ten Mlyn :). Moze tez sprawdze... No zobaczymy jak to u nas bedzie.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #614 dnia: 13 Września 2012, 21:13 »
We Włoszech w szkółkach też tak dzieci jeździły. MAGGD, a po co z biura podroży chcesz? Taniej będzie samodzielnie albo www.interchalet.pl Tu znaleźliśmy Wlochy i teraz Austrii szukamy.

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #615 dnia: 13 Września 2012, 21:14 »
na małych stokach rzędy kaczuszek ;D ;D

w Białce kolejki, kolejki i jeszcze raz kolejki - na weekendzie. W tyg. nie wiem, bo nie byłam...

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #616 dnia: 14 Września 2012, 07:52 »
Martyna nie wiem jak w innych krajach ale my we Francji za nocleg z karnetami (bo to oferuje nasze biuro podróży) płacimy tyle ile byśmy normalnie za same karnety zapłacili ( wiadomo że karnety to spory wydatek) a chyba nawet mniej, szukanie więc wszystkiego osobno totalnie nam się nie opłaca.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #617 dnia: 14 Września 2012, 08:00 »
O widzisz, to przejrzymy teraz oferty biur. Karnety mają ceny zaporowe, ale za tamtejsze warunki warto.

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #618 dnia: 14 Września 2012, 09:03 »
nie upieram się za biurem ale neckerman ten sam hotel oferuje taniej niz bezposrednio rezerwacja na stronie internetowej plus jeszcze jakies “atrakcje”

wczoraj tak dyskutowalismy z meżem i mamy jeszcze jeden pomysł - żeby znależć miejsce (nawet może być droższy hotel - bo w końcu jeździmy tylko raz w roku na krótkie wakacje bo praca nam na więcej nie pozwala) gdzie może dojechalibyśmy pociągiem-kuszetką w nocy, żeby był stok i szkółka blisko hotelu, moze nawet jakiś basen w pobliżu - i uwierzcie nie możemy pojechać na jakiś lodowiec bo my nigdy na nartach nie jeździliśmy - najpierw musimy sprawdzić czy chcemy wogóle jeżdzić czy my i staś połkniemy bakcyla.

a kuszetka?? po to żeby nie umęczyć się drogą (w sumie cała noc jechania), a jak mamy uczyc sie nart to auto na miejscu nie potrzebne

• Chuck Norris
« Odpowiedź #619 dnia: 14 Września 2012, 09:40 »
Nie wiem co lubicie, ale chyba nie zdecydowałabym się na podróż z dzieckiem na narty kuszetką. Raz warunki w pociągu, dwa cały ten majdan (chyba, że narty będziecie na miejcu wypożyczać), ale niee, mimo wszystko pociągiem bym nie pojechała. 

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #620 dnia: 14 Września 2012, 09:55 »
my nart nie mamy - na pierwszy raz na pewno bedziemy wypozyczac na miejscu. myslimy nie o kuszetce tylko sypialny zle napisalam - caly przedzial dla nas 2 lozka stas na jednym z naszych. bierzemy 2 plecaki wystarczy - myslę, że to  nie jest zły pomysl.

ale patrzylam tak pobieznie i do szpindlerowego mlyna nie ma pociagow...

dobrze ze sie wczesnie zabralam za obadanie tematu...

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #621 dnia: 14 Września 2012, 10:23 »
My zawsze mamy tyle gratów ze sobą, ciuchy zimowe,kombinezony, same spodnie narciarskie zajmują sporo miejsca nie mówiąc o reszcie. Fakt że sprzęt bierzemy swój, ale mimo tego zawsze tych gratów jest mnóstwo.

Magda tak sobie pomyślałam będąc na twoim miejscu wybrałabym się gdzieś blisko na dzień-dwa żeby zrobic "rekonesans narciarski" tak jak piszesz czy wam się narty spodobają czy nie, a jeśli tak to wtedy wybrałabym jakąś opcję zagraniczną.
I myślę że wypożyczenie sprzętu na pierwszy raz to dobra opcja.

Martyna masz rację za warunki "zagraniczne" warto trochę zapłacic bo jeździ się super komfortowo. W styczniu byliśmy w miejscowości wręcz stworzonej dla maluchów, pełno rodzin z dziecmi, gondolki tak że nie jeżdżące maluchy mogły sobie spokojnie na górę wjechac, rewelacja. A włochy kuszą mnie bardzo  ;)

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #622 dnia: 14 Września 2012, 10:40 »
dlatego najdalej to slowacja / czechy bo od nas to tak samo jak pojechac w polskie góry

usilnie mysle nad szklarska poreba, bo jesli wybierzemy opcje pociagowa - to tam pociag dojezdza, bezposredni, na dworcu wsiadamy w taxi i jedziemy do hotelu

z drugiej strony jesli wybralibysmy auto to albi spindlerowy mlyn (znalazlam hotel z aquaparkiem do tego bliziutko szkolka narciarska) albo karpacz - tam bylismy latem w hotelu mercure (bardzo przyjazny dla rodziny ) obok jest stok ze szkolka co na pierwszy raz wystarczy, albo hotel sandra z aquaparkiem któy jest obok... cenowo wszystkie trzy opcje wychodza tak podobnie

• Chuck Norris
« Odpowiedź #623 dnia: 14 Września 2012, 10:43 »
Ola, Włochy polecam, choć dla nas jednak za daleko. Ale jak do Francji dojechaliście to tam spokojnie;) Nas zraziły korki na autabanie...prawie cała Austria to jeden wielki korek. Jechaliśmy 18h...1034 km.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #624 dnia: 14 Września 2012, 10:56 »
Magda ja ze swojej strony moge polecic Korbielowo, Ustroń, Szczyrk oraz Zawoje tylko ta pierwszą ( tu mam najbliżej) z tym że ja bylam kilka lat temu.
Moja koleżanka czesto jezdzi i ma mi zrobic liste to jak będziesz chciala to Ci podesle  ;)

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #625 dnia: 14 Września 2012, 11:20 »
kazda propozycja mile widziana

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #626 dnia: 14 Września 2012, 12:33 »
To długo, szczególnie jak się jedzie z dzieckiem to korki to największa masakra. My nigdy się na korki nie natkneliśmy jeszcze, zazwyczaj wyjeżdżamy późnym wieczorem tak żeby Młoda od razu zasnęła i od rana jedziemy sobie już bardzo spokojnie z dłuższymi przerwami najpierw w Szwajcarii później we Francji tak żeby na miejscu byc tak jak się doba hotelowa zaczyna i nie czekac pod hotelem no i żeby Liwka po drodze trochę ruchu miała.
Kusi mnie też wyjazd w kwietniu, podobno fajnie się jeździ jak już "ciepło" jest. Była tak któraś z Was ?

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #627 dnia: 14 Września 2012, 12:45 »
No wlasnie te korki. To najgorsze w kazdej wyprawie za granice. My teraz w obie strony do chorwacji stalismy w koszmarnych korkach. Tylko my w dzien jezdzimy. Ale moja mloda najlepiej znosi podroz z nas wszystkich.
Ja prawie bylam w kwietniu, ale snieg sie stop, wiec odwolali wyjazd. Bylam za to w marcu i spoko :). Chyba bezpieczniej niz w kwietniu.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #628 dnia: 14 Września 2012, 19:18 »
Koleżanka jeździła w kwietniu do Włoch i nie mieli sytuacji, że śniegu nie było. A jaka opalona wracała:D

Offline sasanka4
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: Maj 2012
« Odpowiedź #629 dnia: 10 Listopada 2012, 15:06 »
Morze... mój mały cały czas świetnie się bawił
Nawet apetyt mu się zwiększył.
Polecam moje drogie:D