Autor Wątek: USC - dokumenty i opłaty  (Przeczytany 60045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylvik

• forumowicz
Odp: USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Września 2007, 16:00 »
a ja mam takie niedyskretne pytanie..........
czy jest jakiś termin w którym należało odebrać akt małżeństwa??? bo myśmy chyba jeszcze tego nie zrobili.... mam papier w domu- zaświadczenie stanowiące podstawę sporządzenia aktu małżeństwa- wiem że nasz pastor swój egz. dał do urzędu... ale tak poza tym to nie mam w domu żadnego innego papiera że żoną jestem... ups... a cholerka właśnie do sprawy spadkowej potrzebuję...
a może to jest właśnie taki akt małżeństwa? czy wy takie akty normalne macie? tzn zatytułowane akt małżeństwa?

zapewniam Cie, ze to zaswiadczenie to nie jest akt malzenstwa, ten dokument znajduje sie z USC. a jesli chodzi o termin, to trudno mi powiedziec , ja swoj akt odebralam 5 dni po slubie  :)

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #91 dnia: 11 Grudnia 2007, 20:00 »
Dużo tu ciekawych informacji w tym temacie, ale nikt nie wspomniał o jednej sprawie. Może dla wszystkich jest to oczywiste - dla mnie jednak nie było więc dzielę się tą uwagą z innymi.
Żeby załatwić cokolwiek w USC musimy mieć już ustalona datę ślubu w kościele i z tą informacją dopiero idziemy do urzędu. Tak więc

1.Kościół (ustalenie daty)
2.Urząd (papierki)
3.Kościół (papierki z urzędu do kościoła)

1.czy musimy z kosciola przyniesc do USC jakies zaswiadczenie czy wystarczy naszse slowo?
2.ja jestem zameldowana w pruszczu, PM w chojnicach, slub bedzie w u mlodego- to czy wtedy dokumenty bedą przeslane do USC w chojnicach, tak jakbysmy brali slub rownoczesnie w USC
3.zaswiadczenia potrzebne do slubu kazdy z nas bierze z USC nalezacego do naszego meldunku?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 12 Grudnia 2007, 23:21 »
Nic nie przynosisz z kościła - ksiądz wszystko wysyła.

Po slubie dokumenty zostaną przekazane do usc w miejscu gdize bierzecie slub

Zaświadczenia ZAWSZE bierzesz z usc ale jeśłi się przemeldowywałaś od urodzenia to
- atk urodzenia jest TAM gdzie się urodziłaś! A nie tam gdize obecnie mieszkasz i masz stału meldunek.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #93 dnia: 4 Czerwca 2008, 20:32 »
Zaświadczenia ZAWSZE bierzesz z usc ale jeśłi się przemeldowywałaś od urodzenia to
- atk urodzenia jest TAM gdzie się urodziłaś! A nie tam gdize obecnie mieszkasz i masz stału meldunek.

Czyli najlepiej jest brać zaświadczenie z miejsca gdzie się rodził, gdzie są nasze akty urodzenia(nie trzeba pobierać aktów urodzenia)?
Czyli jeżeli zaświadczenie wezmę w innym mieście niż jest ślub to ksiądz wysyła je i tak do USC w mieście gdzie braliśmy ślub?
On 2011
Ona 2013

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 4 Czerwca 2008, 22:47 »
Zaświadczenie potrzebne do ślubu możesz odebrać tylko w miejscu gdzie się urodziłaś bo tylko tam jest Twój odpis aktu urodzenia wydawany. Ja ślub brałam w będzinie, urodziłam się w warszawie i z warszawy miałam dokumenty. Pokazałam je w USC w będzinie. Nie ma znaczenia gdzie macie slub - dokumenty trafjądo USC w miastach waszego ZAMELDOWANIA.

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #95 dnia: 4 Czerwca 2008, 23:45 »
Słuchajcie, dziwnie..ja własnie kilka dni temu wszystko załatwiałam i tak..z Urzędu Miasta w miescie gdzie sie utodziam wzięłam skrócony odpis urodzenia (nie moze byc starszy niz 3 m-ce) tak w nawiasie załatwiłam to przez internet i przysłali mi je do odmu:-) po czym pojechaliśmu do USC w miescie w ktorym bierzemy slub, (miejsce zamieszkania mojego PM)i powiedzielismy ze my po wniosek do konkordatowego.Zapłacilismy 84 zł i po godzinie odebralismy potrzebne dokumenty-musielismy jeszcze odpowiedziec na kilka pytań i to wsio:-)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 5 Czerwca 2008, 09:00 »
Dlaczego dziwne? Dokladnie tak jak pisałyśmy wcześniej - twoj odpis z miejsca urodzenia a potem USC w miejscu gdzie ślub bierzesz. Z tym wnioskiem do kościoła i potem wszystko już wysyła ksiądz.

Offline SAbina

• forumowicz
« Odpowiedź #97 dnia: 5 Czerwca 2008, 19:48 »
Czy moge prosić o podanie kosztów w USC w Sosnowcu? Wątpie w to, ze ceny od 2005r nie uległy zmianie. Dzięki  :)

Offline wera

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Sierpnia 2008, 00:45 »
Ja ostatnio z Ukochanym załatwiałam ślub w USC i płacailiśmy 84 zł.  Prawdę mówiąc byłam tak tym wszystkim przejeta, że zapomniałam o tym, że Boguś nie jest ze Szczecina i jest mu potrzebny akt urodzenia.  Mój skarb mile mnie zaskoczył. . . stanął na wysokości zadania i zabrał potrzebny dokument :)

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #99 dnia: 23 Września 2008, 10:48 »
Czy ktos z Was wie jaki jest najkrotszy wymagany czas przed slubem aby zalatwic te papiery w USC?

Offline wera

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Września 2008, 13:38 »
Jeżeli chcesz mieć zaklepany konkretny termin to musisz iść do USC poł roku wcześniej (tak przynajmniej powiedziano nam przy załatwianiu formalności), a ogólnie dekalaracje powinno się z tego co wiem podpisać miesiąc i pare dni wcześniej, ale dokładnie nie powiem, ponieważ my podpisywaliśmy wszystko prawie cztery miesiące przed ślubem.
Pozdrawiam

Offline b@by

• maniak
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Września 2008, 13:53 »
Nie kumam, czyli zeby spisac ten wniosek do slubu konkordatowego musze umowic sie 6 miesiecy wczesniej? Poza tym myslalm ze takie dokumenty sa wazne tylko 3 miesiace to jak Wam sie udalo zalatwic 4 miechy przed slubem?
Ja bede w Polsce akurat 4 miesiace przed slubem a potem dopiero 2 tyg przed wiec jezeli mozna o tyle wczesniej to by mi pasowalo, a jak nie to zostaja mi tylko te 2 tyg przed  a to z koleji nie wiem czy nie za pozno

Offline wera

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 24 Września 2008, 12:21 »
Coż... niestety, ale Ci nie pomogę ponieważ ja biorę ślub tylko i wyłącznie cywilny. My poszliśmy do USC pod koniec sierpnia i w Szczecinie nie było już miejsc na 6 grudnia, więc dzięki uprzejmości Pani Urzednik udało nam się zaklepać ten termin w USC  Szczecin-Dąbie. Oświadczenie o braku przeciwskazań to zawarcia małożeństwa i dotyczące zmiany mojego nazwiska podpisaliśmuy odrazu. Trudno mi jest Ci cokolwiek radzić, ponieważ nie chcęc Cię wprowadzić w błąd. Widzę, że co USC to inne zwyczaje. W końcu dużo zalezy też od osób tam pracujących.
Pozdrawiam

Offline b@by

• maniak
« Odpowiedź #103 dnia: 24 Września 2008, 13:45 »
Ja najprawdopodobniej potrzebuje tylko to zaswiadczenie o braku przeciwskazan i o zmianie nazwiska wiec jak sadze jest to chyba faktycznie wypisywane od reki, dzieki bardzo za informacje
A racje to masz napewno, ze duzo zalezy od uprzejmosci ludzi

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #104 dnia: 25 Lutego 2009, 21:34 »
OOO rany gubie się z tym wszystkim  ;D
Mamy do ślubu mniej niż 3 miesiące więc chcemy to pozałatwiać  :D

najpierw muszę załatwić odpisy aktów urodzenia- w Urzędzie Miejskim gdzie się urodziliśmy ??
Potem z tymi aktami idę do USC u siebie w mieście i tam załatwiam papierki ( brak przeciwskazań, nazwiska) do ślubu konkordatowego , i później to zanosze do księdza??

Czy ja to dobrze rozumuje ??  ;D ;D ;D

Offline dolores81
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #105 dnia: 5 Marca 2009, 21:25 »
pogubiłam się w tym wszystkim. Mam wrażenie że w każdym urzędzie jest inaczej z tymi terminami. Byliśmy w USC w Katowicach i powiedzieli że najwcześniej 3 miesiące przed ślubem mamy się zjawić... wyczytałam że ktoś już 5 miesięcy wcześniej wszystko załatwił.
My będziemy mieć tylko ślub cywilny i ciekawe co zrobimy jak już nie będzie wolnych godzin tego naszego dnia??? może być taka sytuacja??? Zaczynam się tym denerwować.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #106 dnia: 5 Marca 2009, 22:20 »
dolores81 a powiedziałaś tam w USC ze macie tylko ślub cywilny ?? I chcielibyście zaklepać godzine??
z tego co widzę to niektóre dziewczyny już teraz załatwiały USC na ślub cywilny na sierpien . ???

Offline dolores81
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 6 Marca 2009, 06:38 »
No właśnie też o to pytam mojego PM co powiedział... nie mogłam aż w nocy spać. Jak tylko będzie czynne to dzwonię...I w poniedziałek z samego rana ta pojadę. Trzymajcie kciuki by moja data i godzina popołudniowa jakimś cudem była wolna!

Offline dolores81
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 6 Marca 2009, 16:34 »
Byłam w USC i kobieta powiedziała że jest termin 3 miesiące ale zrobili odstępstwo i  zapisują wcześniej...moja wymarzona godzina zajęta. No ale trzeba cieszyć się tym że udało się ustalić inną.

Offline shenn

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 6 Marca 2009, 17:52 »
W Szczecinie powiedzieli,  że najwcześniej pół roku przed datą ślubu.
może kiedyś...

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #110 dnia: 9 Marca 2009, 13:09 »
a ja wlasnie dzwonilam do UM w Sosnowcu
Okazuje sie ze nie maja moich danych w systemie, i ze musze poprosic w archiwum o wypisanie odpowiedniego pisma.
Najsmiesniejsze jest to ze sie urodzilam w Sosnowcu.
Co wiecej, z racji tego ze slub biore daleko stad to musze zaplacic 22 zl za to zeby mnie gdzies tam w archiwum znalezli!!!
Smiechu warte !!
Z jakiej racji mam im placic te 22 zl ( jako powod pani podala, ze slub biore daleko stad ) ???
A pozniej ok 80 zl za akt ??????

Moze mi to ktos wytlumaczyc ? :(:(

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #111 dnia: 9 Marca 2009, 13:20 »
Tak to prawda  ;)
Mnie też nie było tam w systemie tylko w archiwum, ale poprosiłam kobietke i miałam to za 3 min a pierwsza wersja była że za tydzień  :P

Prawda jezlei bierzesz ślub w innym miescie niż sie urodziłas to musisz zapłacić za odpis aktu urodzenia - 22 zl i za papier potwierdzający że nie ma przeciwskazań do wzięcia ślubu 84 zł  ;)
A te 22 zł nie płacisz za to zeby Cie w archiwum znaleźli tylko za sam odpis aktu urodzenia  :)
Mój G tez płacił za odpis aktu ur bo urodził się w Katowicach ::)
« Ostatnia zmiana: 9 Marca 2009, 13:23 wysłana przez Justys851 »

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #112 dnia: 9 Marca 2009, 14:19 »
Justys851 : dziekuje za wytlumaczenie ;)
dzwonilam raz jeszcze do urzedu i jakas madra osobka mi wszystko wyjasnila :)
Ale na poczatku zrozumialam ze musze zaplacic 22 zl i zlozyc osobny pisemny wniosek bo mnie gdzies w systemie nie znajduja.
A teraz jest wszystko jasne: musze zlozyc wniosek o odpis aktu urodzenia i mam czekac kilka dni na to.
Ehh nie wiedzialam ze to takie trudne bedzie. Dodatkowo wymyslilam sobie slub 200 km stad i mam same problemy z tym :(
No ale warto  ;D

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #113 dnia: 13 Marca 2009, 13:37 »
Troche to dziwne z tym aktem urodzenia... Ja urodzilam sie w Gorzowie mieszkam w Szczecinie (jestem tu tez zameldowana), ale przeziez jak skladalam wniosek o dowod to juz dostarczylam moj akt urodzenia, po co im nastepny??  ???   Moja data i miejsce urodzenia nie ulegly zmianie... Hmmm glupota  :-\

Offline megi82
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05-06-2010
« Odpowiedź #114 dnia: 17 Marca 2009, 10:56 »
Też przez to przechodzę - bzdura...

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #115 dnia: 28 Kwietnia 2009, 08:12 »
O rany, chce zacząć załatwiać te formalności i aż sie przeraziłam, czyli zaczynam od kościoła: akty chcrztu, bierzmowanie, świadectwo katechezy, zaświadczenie z kursu przedmałżeńskiego i spisujemy protokół?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #116 dnia: 28 Kwietnia 2009, 08:22 »
Aż tyle tego nie ma  ;) Bo na akcie chrztu masz zawarte informacje odnośnie bierzmowania - wiec to za jednym zamachem  załatwsz w parafii gdzie byłaś chrzczona :D
Świadectwo katechezy - ja dałam ksero świadectwa maturalnego  :D
A zaświadczenia z kursu braliśmy od razu po jego zakończeniu  ;)

I jeszcze potrzebny Ci jest protokół z USC do KOścioła  ;)

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #117 dnia: 28 Kwietnia 2009, 12:52 »
Jesli chodzi o akt chrztu i bierzmowania to czasami moga to byc 2 rozne kartki.

Najpierw musisz sie zglosic do kosciola w ktorym bylas ochrzczona: tam powinni Ci dac akt chrztu ( lub odpis: nie wiem dokladnie ), na ktorym moga przy okazji napisac date i miejsce Twojego bierzmowania. Moga ale nie musza. Jak ksiadz nie napisze tego, to musisz isc do kosciola, w ktorym bylas bierzmowana.
Pozniej idziesz do kosciola w ktorym masz slub: spisujesz protokol, dostajesz kartki do spowiedzi i kartki potrzebne do nauk.

Nastepnie : USC, ale nie wczesniej niz na 3 ms przed slubem.
 ;)

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #118 dnia: 30 Kwietnia 2009, 13:37 »
witam :)
byc moze ta informacja sie komus przyda:) ja musialam wykonac wiele telefonow zeby dojsc do porozumienia z urzednikami!

Jesli bierzecie slub w innym miescie niz jestescie zameldowani to pieniadze, te 84 zl nalezy wplacic do USC w miescie w ktorym bierzecie slub!! 
Pozniej z dowodem wplaty (kase mozecie wplacic np. na poczcie lub przez internet ) dowodem os. i odpisami aktu urodzenia idziecie do Waszego urzedu i tam zalatwiacie dokument potrzebny do slubu.

Pozdrawiam

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #119 dnia: 23 Maja 2009, 20:34 »
A wiec po kolei to było tak:
1.    Akt chrztu mój i narzeczonego (obydwa w innym mieście niż ślub) cena zalezy od uznania kościoła ja 10zł    mój  R. 25zł
2.    Odpis aktu urodzenia z urzedu stanu cywilnego gdzie się urodziliście - cena urzędowa 22 zł
3.    Nastepnie USC tam gdzie bierzemy śłub ( w moim mieście gdzie jestem zameldowana) 84 zł, (wypełnienie paru papierków jakie nazwiska data śłubu i dane z dowodów i aktu urodzenia podpis przed kierownikiem urzedu - nam jeszcze wygłosił mało prelekcję o miłości, ale bardzo wesoło było)

Nastepnie bedzie parafia gdzie ślub, ale o tym napisze jak to załatwimy  :-*  :-*