Autor Wątek: USC - dokumenty i opłaty  (Przeczytany 60078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #30 dnia: 2 Czerwca 2005, 08:21 »
:lol:  dam na pewno znac jak przebiegl dzionek, choc tak naprawde nie planujemy zadnej urzoczystosci, bo 08-10 jest dla nas najwazniejszy  :)

Offline Magula
  • bywalec
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #31 dnia: 2 Czerwca 2005, 09:06 »
Nieszkodzi, czy sie robi dla 3 czy dla 300, To i tak jest wielki dzionek dla każdej pary młodej. Pozdrawiam!!! :)

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #32 dnia: 2 Czerwca 2005, 12:24 »
Masz racje :-) i jest maly stresik:-) Najbardziej sie martwie, ze z nerwow nie zrozumiem co mowi do mnie urzednik, ale mam nadzieje, ze jednak dobrze bedzie  :)

Offline Magula
  • bywalec
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #33 dnia: 2 Czerwca 2005, 13:44 »
Bedę trzymała kciuki!!!! I nic się nie martw (stresik jest naturalny) ale wrażenia są do tego niewspółmierne!!1 :D  :skacza:

Offline obri

• Zosia jest już z nami! :-)
  • entuzjasta
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #34 dnia: 2 Czerwca 2005, 14:02 »
Ja ślub cywilny mam już za sobą i muszę przyznać, że faktycznie jest to spory stresik. Wszystko dzieje się strasznie szybko-cała ceremonia to 10 minut i nie ma czasu by ochłonąć  :oops:
Mam filmik z ceremonii i oglądanie go dostarcza mi wiele śmiechu :lol:
Myślę, że przy ślubie kościelnym będzie o wiele spokojniej i sama forumuła ceremonii sprzyja odpowiedniej koncentracji!
Wszystkim życzę tylko pozytywnego stresu!

Mój Aniołeczek 19.02.2008 (*)

Offline olimpx
  • użytkownik
  • **
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #35 dnia: 2 Czerwca 2005, 18:37 »
Super Obri że jeden ślubik już za tobą ;-)

Offline bujolka
  • użytkownik
  • **
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #36 dnia: 4 Lipca 2005, 08:46 »
Słuchajcie, czy  to zaświadczenie o braku okoliczności wyłączających zawaracie małżeństwa moge załatwić sama?? Niestety M pracuje od rana do późnych godzin i nie bardzo może brać wolne a godziny pracy urzędu są takie jakie są. Czy jednak musimy sie stawić osobiście oboje?

Offline koralik

• forumowicz
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #37 dnia: 4 Lipca 2005, 09:22 »
nie możesz ałatwić sam, nie da rady- musicie być oboje, wiem co mówie- właśnie dziś sie wybieramy:) bierzesz pryszłego pod pache, dwodziki i kase w łapki i do usc, nie ma wyjścia:)

Offline bujolka
  • użytkownik
  • **
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #38 dnia: 4 Lipca 2005, 09:50 »
:buu: to lipa, ale tak myslałam że nie pójdzie łatwo. A czy te ok. 80 zł opłaty skarbowej czy czegoś tam za to zaświadczenie to jest za jedną osobę czy już za parę. Nie wiem ile mam mieć pieniędzy przygotowane. :x

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #39 dnia: 4 Lipca 2005, 10:59 »
Ok, czyli jak urodziliśmy się w Szczecinie, to tylko bierzemy zaświadczenie o tym, ze możemy wziąć slub? :)

a i mam pytanka:
1) ile ten papierek kosztuje?  :?
2) czy dobrze zrozumiałam, ze juz wtedy muszę określić jakie nazwisko będę nosiała?
3) czy mogę odebrać zaświadczenie za mojego Konradka? czy musi iśc osobiście?

Offline koralik

• forumowicz
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #40 dnia: 4 Lipca 2005, 10:59 »
u mnie- wstargadzie- zadzwonilam i pan mi powiedzial ze to jest 80 zł za zaświadczenia( 2 albo 3 sztuki daja)tak że to całe koszta.  my właśnie idziemy dzisiaj:)

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #41 dnia: 4 Lipca 2005, 11:41 »
Madziu ja byłam w USC i tak:

za 3szt. zaświadczenia 81zł
wtedy określasz jakie nazwisko będziesz nosić po ślubie i wasze dzieci
chyba trzeba być osobiście bo tam trzeba podpisać się

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline bujolka
  • użytkownik
  • **
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #42 dnia: 4 Lipca 2005, 11:52 »
jeszcze jedno, czy takie zaświadczenie wydają od razu czy trzeba sie po nie zgłosić za kilka dni?

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #43 dnia: 4 Lipca 2005, 11:55 »
a po co mi 3 sztuki?
hmm pewno kasę chcą zedrzeć z człowieka  :?

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #44 dnia: 4 Lipca 2005, 12:24 »
Dają 3szt. bo czasami ksiądz daje jedną sztukę parze młodej,
a te po 1sztuce dla USC i dla kościoła.

Zaświadczenie wydają od razu.

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #45 dnia: 4 Lipca 2005, 22:57 »
a po tygodniu / 2 .. możesz iść do USC w urzedzie miejskim i odbierzesz akt małżeństwa , który potrzebujesz do wymiany dokumentów (dowodu osobostego), do wglądu w zakładzie pracy (urlop okolicznościowy) itp... wydanie aktu małżeństwa - frico...
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline koralik

• forumowicz
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #46 dnia: 5 Lipca 2005, 08:38 »
to nie jest friko- juz zapłaciliśmy za to z góry, za te skrócone akty małżeństwa...
ja właśnie byłam wczoraj z moim misiem i wszystko poszło ok, tylko że pani narzekała ż ejuż jest zmęczona bo jest po godzinach pracy( jak dzowniłam to powiedzieli żę w poniedziałki do 16:30- a ona mi mówi że o 16 jest już po godzinach pracy, mhm....), ale tylkow poniedziałek mogliśmy to złątwic, inne dni urząd jest do 15:30, ciężko czasowo...
ale nic, mamy już i to najważniejsze:)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #47 dnia: 5 Lipca 2005, 12:31 »
Cytat: "monia"
a po tygodniu / 2 .. możesz iść do USC w urzedzie miejskim i odbierzesz akt małżeństwa , który potrzebujesz do wymiany dokumentów (dowodu osobostego), do wglądu w zakładzie pracy (urlop okolicznościowy) itp... wydanie aktu małżeństwa - frico...

własnie nie jest frico, bo oni przeciez wczesniej przed slubem pobieraja za to opłate. Na bank, bo płaciłam. a potem jak przychodzisz odebrac to nic nie płacisz, bo pobrali za to wczesniej. cwani są. Nie bó się!
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Aischa

• entuzjasta
  • data ślubu: 29.04.2006
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #48 dnia: 7 Lutego 2006, 11:27 »
my dzis bylismy w USC (bierzemy slub konkordatowy) i za wszystko skasowali nas 81 zl dali nam te zaswiadczenie stwierdzajce brak okolicznosci wylaczajacych zawarcie malzenstwa i powiedziala kobieta ze tydzien po slubie jedno z malzonkow ma sie zglosic po odbior aktu malzenstwa

Offline sylwka

• bywalec
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #49 dnia: 7 Lutego 2006, 11:37 »
Ja wiem, ze u nas kosztuje 121 zł, bo po 20 zł trzeba wydać na nasze akty urodzenia :twisted:  Za każdym razem trzeba przynosić akt. Ciekawe, dlaczego akt urodzenia do ślubu kosztuje 20 zł a do domu osobistego 5 ( o ile mnie pamięć nie myli) :?:

Offline Aischa

• entuzjasta
  • data ślubu: 29.04.2006
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #50 dnia: 8 Lutego 2006, 20:21 »
w szczecinie za akt urodzenia sie nic nie placi, wydaja taki wewnetrzny ktory sluzy tylko dla nich, moze dlatego nic to nie kosztuje :D

Offline Megii

• bywalec
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Marca 2006, 01:01 »
My w piatek sie wybieramy do USC ( w Bydgoszczy)...
myslalam,ze placi sie dopiero za sporzadzenie aktu malzenskiego...
a tu sie dowiaduje,ze za wysatwienie pozwolenia na slub tez kosztuje(powinnam sie domyslec :oops: ) Ale za sparzadzenia aktu malzenskiego placi sie jeszcze osobno??

Offline sylwka

• bywalec
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Marca 2006, 07:20 »
Tego właśnie nie wiem :?

Offline Megii

• bywalec
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Marca 2006, 15:43 »
Bylismy dzis w USC  :D  :D  :D
Zaplacilismy 80 zł i dowiedzielismy sie,ze  za sporzadzenie aktu małżeńskiego juz się nie płaci  :D  :D  :D

Offline donia

• entuzjasta
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Marca 2006, 23:53 »
Właśnie jadę do Polski a do ślubu nieco ponad 3 mce i mam teraz zmartwionko co z tymi dokumentami bo następnym razem będę pojawię się w domku końcem maja...    :drapanie:  i co tu zrobić? panie w urzędzie może będą ludzkie ale przy proboszczu to   :biala_flaga:
Proszę jakiegoś aniołka w niebie, daj mi skrzydełka, ja chcę do Ciebie

Offline Megii

• bywalec
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Marca 2006, 00:10 »
Cytat: "donia"
panie w urzędzie może będą ludzkie

Panie w Urzedzie tylko wpisuja Twoje dane do gotowego juz arkuszu pozwolenia na slub...i na nim jest napisane do ktorgo dnia jest wazny(dokladnie 3 miesiace) moze beda ludzkie,ale w tej sytuacji nic ni beda mogly zrobic  :cry:

Offline donia

• entuzjasta
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Marca 2006, 00:25 »
nio wiem
sie zastanawiam czy babeczki beda na tyle ludzkie ze jak im np. dam upoważnienie to Andru bedzie mógl odebrać te papierki jak mnie nie bedzie ??

Offline Megii

• bywalec
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Marca 2006, 00:29 »
Cytat: "donia"
sie zastanawiam czy babeczki beda na tyle ludzkie ze jak im np. dam upoważnienie to Andru bedzie mógl odebrać te papierki jak mnie nie bedzie ??

To juz bardziej...
powiez im w jakiej jestes sytuacji...podpisz co terzba i nich Andru odbierze jak juz bedzie czas...na to chyba pojda...bo co Ty masz inneg zrobbic :roll:

Offline donia

• entuzjasta
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Marca 2006, 00:34 »
no wczesniej sie nie do konca jasno sformuowałam heh

zobaczymy co załatwimy bo proboszcz nie pojdzie na zaden przeterminowany papierek... :twisted:

Offline Misia

• zapaleniec
USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Marca 2006, 09:39 »
No to ja podzielę sie z wami moimi perypetiami.
Sale na wesele już mam od dawna...zaklepaną...bo tam trzeba wcześniej o rok prawie sie zgłaszać..tak terminy sa oblegane.ja mialam do wyboru 2 daty...no i wybrałam 24 czerwiec....
Do USC...nie wiedzieliśmy że to trzeba sie wybierać ponad 6 miesięcy wcześniej.............................no i sie okazało,że nie ma wolnego terminu:(
Pani w USC....była tak nieprzyjemna....niedała sie uprosić.....nierozumiala ,że nie moge przełożyc ślubu....bo sali nie bede miała....bo dopiero za rok (2007)wtedy są wolne miejsca....a innej restauracji nie wybiore bo nie będe miała zniżki i nie stac mnie,a pozatym zaliczke juz zapłaciłam w obecnej.
Nic nie pomogło...nawet propozycja oficjalnej dopłaty dla USC...przecierz urzędniczka tylko na troche po tej 16 godz zostaje...śluby nie trwaja długo
Ale Pani...stanowczo NIE i z tekstem...PO CO MI ŚLUB...TO NIECH NIE BIORE JAK NIE MA TERMINU
w tym momencie myślałam ,że ja tam palnę.........jak można cos takiego powiedzieć w miejscu gdzie miłość partnerską trzeba siać

No i stanęlo na tym.....że w dąbiu będe miała chyba ślub...jeszcze zobaczymy....ale całe plany popsute..........

w USC na zamku jest jeszcze jedno wolne miejsce na 9.30....ale czy to nie zawcześnie....i bez sensu goście poźniej do domku jechac mają i czekac na wesele???????????...co sa dzicie o tym

poza tym..nie można zarezerwowac terminu..musza byc od razu papiery i dopiero wtedy...............a ja te papiery będe miała w następnym tyg ( no bo tu sa male kłopoty z nimi ale to inna bajka)...wiec nie wiem czy ta 9.30 będzie jeszcze wolna

No i co ja pocznę.....wesele załatwione...a ślub nie......(konkordatu nie mogę wziąść)
a w dąbiu słyszałam że jest brzydko i mało miejsca?....czy to prawda?

heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelppppppppppp