Autor Wątek: USC - dokumenty i opłaty  (Przeczytany 60076 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline truskawcia

• nowicjusz
  • *
Odp: USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #120 dnia: 27 Maja 2009, 21:49 »
Hello  :)

Nie wiem czy takie pytanie już padło, bardzo zależy mi na odpowiedzi. . chociaż jednej. . :(
Planujemy wziąć ślub cywilny za rok, oboje nie posiadamy dowodów osobistych (mamy nowe paszporty)
i nie jesteśmy zameldowani w Polsce (mieszkamy na granicą), czy to nie jest przeszkodą,czy
wystarczy sam paszport i akt urodzenia??  ???
Szukałam informacji na ten temat i nic szczególnego nie znalazłam. . 
Aha i jeszcze jedno- czy jeśli pójdziemy do USC w marcu w poszukiwaniu terminu na sierpień to go znajdziemy, będzie jakiś
wolny? Czy będzie już za późno?
Z góry wielkie dzięki za odp.  :) Pozdrawiam!  ;D

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #121 dnia: 28 Maja 2009, 14:52 »
Mysle że nie powinno byc z tym problemu, chyba nie ma tak duzo slubów cywilnych żeby z dużym wyprzedzeniem rezerwować.
W sprawie dowodów poporstu może zadzwoń do USC i spytaj!

Offline truskawcia

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: 28 Maja 2009, 19:57 »
Pytanie na forum nic nie kosztuje,dlatego też pytam :)
Mieszkam za granicą i nie uśmiecha mi się wszędzie wydzwaniać, wolę
zapytać osoby które przez to być może już przeszły, dla większej pewności.
Zadzwonię do usc i powiedzą mi coś a na miejscu okaże się co innego. . .

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #123 dnia: 28 Maja 2009, 22:08 »
Mysle, ze jesli chcecie miec jakas ladna sale slubow cywilnych to musicie to zalatwic szybciej. W Szczecinie w urzedzie bylam swiadkiem gdzie para chciala termin w ladnej sali na Zamku, niestety w kwietniu nie bylo juz terminow na sierpien w przyzwoitych godzinach (tj. popoludniowych -zostaly tylko na 8 lub 9 rano).  powodzenia  :D

Offline diunia

• bywalec
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #124 dnia: 10 Czerwca 2009, 09:10 »
Dziewczyny a kiedy najpóźniej można załatwiać te papiery w USC do ślubu konkordatowego? Mój narzeczony pływa i wraca miesiąc przed ślubem. Nie wiem czy ja mogę sama to pozałatwiać czy musimy zrobić to razem? Akty urodzenia wyciągnę wcześniej, chodzi mi już o te dalsze dokumenty jak zmiana nazwiska itd.

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #125 dnia: 10 Czerwca 2009, 09:22 »
Z tego co wiem to w urzedzie musicie byc oboje...
My mielismy slub 9 maja, a urzad ''zaliczylismy'' 6 kwietnia, wiec mysle, ze miesiac przed spokojnie Wam wystarczy  ;)
Pozdrawiam

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #126 dnia: 10 Czerwca 2009, 22:29 »
W USC musicie być oboje, ale spokojnie miesiac wczesniej to bedzie ok!

Offline diunia

• bywalec
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #127 dnia: 10 Czerwca 2009, 22:47 »
Dzięki, uspokoiłyście mnie :)

Offline Sibi
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #128 dnia: 15 Czerwca 2009, 12:35 »
Ja 2 tyg temu załatwiałam dokumenty i ślub cywilny w Sosnowcu
Do wyciągnięcia aktów urodzenia nie trzeba być osobiście wystarczy że jedna osoba ma oba dowody osobiste
Do odbioru aktów i ustalenia daty ślubu trzeba byc razem.  Trwało to wszystko jakieś 30 minut.  Podaliśmy nazwiska, podpisaliśmy wstępny protokół dostaliśmy zaproszenie na własny ślub i tyle.  Koszt to 84 zł
Dowiedziałam się w Urzędzie, że żeby ustalić datę ślubu ustawowo należy sie zgłosić miesiąc i 1 dzień przed planowaną datą ślubu- później nie ma co!
Jest odnawiana sala ślubów w Pałacu Schoena i mam nadzieję, że na mój ślub będzie juz skończona ;)
Najszczęśliwsza na świecie :)

Offline truskawcia

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: 19 Czerwca 2009, 21:28 »
Wiem,że do ślubu cywilnego wymagany jest dowód osobisty. 
ale co jeśli oboje mieszkamy zagranicą, nasze dowody się niedługo kończą i nie opłaca się wyrabiać nowych. .   ???
 Posiadamy oboje nowe paszporty.  Myślicie ,że paszporty  wystarczą?No i akty urodzenia oczywiście.
Poza tym dziękuję za wszystkie odpowiedzi.  Za 4 dni będziemy w Polsce i wybieramy się do urzędu potwierdzić wszystkie informacje :D
Pozdrawiam  ;)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 21 Czerwca 2009, 20:15 »
truskawcia szczerze to nie wiem czy przyjma Ci paszporty... wydaje mi sie ze oni chca dowod, a nie paszport... ale moze sie myle, moze wszystko zalezy od urzedu.

Offline truskawcia

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 22 Czerwca 2009, 14:49 »
no tak. .
tylko mnie zastanawia co zrobić kiedy jedna z osób jest np obcokrajowcem i nie posiada polskiego dowodu os. . .
co prawda żadne z nas obcokrajowcem nie jest ale po prostu nie opłaca nam się wyrabiać teraz
nowych dowodów. .  a podobno polski dowód osobisty jest na równi z paszportem i odwrotnie. .
no cóż. .  jutro będę już w Polsce i się okaże, z czasem, jak wybierzemy się do urzędu :)
pozdrawiamy!

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 22 Czerwca 2009, 15:47 »
slub z obcokrajowcem rzadzi sie innymi troche zalatwieniami z tego co kojarze ;)))

w kazdym badz razie, powodzenia! :)

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #133 dnia: 17 Lipca 2009, 20:51 »
Akt urodzenia każdego z nas 22zł x 2 = 44 zł
USC w miejscu ślubu 84 zł
Zgoda na ślub w USC w miejscu zamieszkania - za darmo, zeszło 15 minut

Offline gg-g
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #134 dnia: 4 Września 2009, 14:30 »
My mieszkamy w innym mieście niż będziemy mieli ślub. Pojechaliśmy do USC w swoim mieście, tam spisaliśmy protokół, ale dowiedzieliśmy się, że opłatę musimy zapłacić w mieście gdzie będzie ślub...

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #135 dnia: 4 Września 2009, 22:13 »
my przed pójściem do USC w miejscu zamieszkania płaciliśmy właśnie te 84zł dla tego USC gdzie mamy ślub i potwierdzeniem wpłaty dopiero do naszego USC

Offline ismenka1986

• zapaleniec
  • data ślubu: 17.10.2009
« Odpowiedź #136 dnia: 7 Września 2009, 22:55 »
My płaciliśmy 84 zł w USC i 22 zł za odpis aktu urodzenia mojego narzeczonego:) Mój odpis był za darmo, bo urodziłam się w tym samym mieście, w którym będzie ślub:)

Offline monika13

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: 20 Października 2009, 13:58 »
Jeśli jedna z osób jest obcokrajowcem musicie dostarczyć do UCS odpis aktu urodzenia wraz z tłumaczeniem dokonanym przez tłumacza przysięgłego, a także paszport lub wizę( jeśli jest niezbędna do przebywania na terytorium Polski).  
Więcej możesz też przeczytać o formalnościach na

Artykuł
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2009, 09:33 wysłana przez Anjuschka »

Offline słonik

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 8 Listopada 2009, 00:34 »
Witam
już się pogubiłam w tym wszystkim :'(
bierzemy ślub konkordatowy i w polsce będziemy na początku maja okolo (10) a ślub mamy na  koniec sierpnia
czy jak załatwimy wszystkie formalności w maju to bedzie za wczesnie - minie okolo 3,5 miesiaca
jesli za wczesnie to czy tydzien przed slubem to nie bedzie za pozno?innej opcji nie mam bo bede w polsce w maju a pozniej tydzien przed slubem i okolo 3 po slubie
zaznaczam, ze slub w szczecinie
pozdrawiam

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 8 Listopada 2009, 09:54 »
wszystko zalezy od pani w USC... my mieszkamy w UK i bylismy w styczniu w PL i zalatwilismy w USC wszystko w styczniu , a slub byl we wrzesniu, takze wszystko zalezy od pani w USC.

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #140 dnia: 26 Listopada 2009, 17:11 »
a do ksiedza kiedy trzeba iść z dokumentami?mógłby ktoś spisać tak w pigułce co nam będzie potrzebne? :) :) :)

Offline sezorg
  • bywalec
  • data ślubu: 03.07.2010:)
« Odpowiedź #141 dnia: 26 Listopada 2009, 19:51 »
do księdza na pewno najwcześniej 3 miesiące przed ślubem, bo tylko tyle są dokumenty ważne.. my mamy przynieść świadectwa chrztu, komunii, bierzmowania, ostatnie z religii i zaświadczenie o odbytym kursie..

Offline galaretka

• uzależniony
  • data ślubu: były już dwa :hopsa:
« Odpowiedź #142 dnia: 11 Grudnia 2009, 11:23 »
najwczesniej?
chyba najpozniej, co? ::)
Kochajmy się !! ;D

"As im rządzi, fanki kadzą, kogo zechcą tego zgładzą."
Czemuż to, o Asie, o wyjątkowej klasie, w rymu niepozorności widzisz brak miłości.

Offline sezorg
  • bywalec
« Odpowiedź #143 dnia: 12 Grudnia 2009, 00:49 »
nie, najwcześniej.. bo wszystkie dokumenty są ważne tylko 3 miesiące, więc w naszym przypadku musimy się zgłosić najwcześniej 3 kwietnia i najpóźniej 3 czerwca (tak ok miesiąc przed kościół powinien być załatwiony)  ;)

Offline galaretka

• uzależniony
« Odpowiedź #144 dnia: 12 Grudnia 2009, 19:28 »
haha, okej, skodowalo mi sie nasze 6 miechow.
myslalam, ze ze wzgledu na zapowiedzi itp itd ksiadz potrzebuje minimum 3 miechy miec, ale skoro mowisz, ze wystarczy i miesiac to ok, lepiej tak dla mlodych.

tutaj (de) dokumenty wazne sa 6 miesiecy = zaczynamy pod koniec stycznia zeby byly wazne do czerwca.

ALE slub bedzie w PL.

hehe... ciekawe ciekawe co to bedzie w takim razie.. co mi powie ksiadz w PL, ze niewazne wsz protokoly i licencje sa bo starsze niz 3 miechy??
a nie mozemy zaczac 3 miechy przed, bo moze byc, ze nie zdazymy wtedy nim oni to sobie w swoim 6-miesiecznym tempie wsz miedzy kuriami zaczna wysylac..

jaja. chyba musze proboszcza w PL (znow) zaczac scigac.
 ::) ::)
dzieki
Kochajmy się !! ;D

Czemuż to, o Asie, o wyjątkowej klasie, w rymu niepozorności widzisz brak miłości.

Offline sezorg
  • bywalec
« Odpowiedź #145 dnia: 12 Grudnia 2009, 23:59 »
galaretka Ty to masz zagmatwane wszystko ??? heh, nie mam pojęcia jak to zrobić w Twoim przypadku... wiem tylko, że akt chrztu, urodzenia, protokół itp w Pl ważne są tylko 3 miesiące... ja poszłabym/wysłałabym kogoś do księdza w Pl i przedstawiła sytuacje jasno, ile się w De czeka na wszystko i w ogóle i kiedy mam do niego przyjść żeby móc się wyrobić w czasie i mieć ważny ślub ;) i wydaje mi się że o ile z księdzem wszystko jest do przejścia, o tyle z USC może być gorzej...

Offline galaretka

• uzależniony
« Odpowiedź #146 dnia: 13 Grudnia 2009, 13:37 »
haha, zagmatwane ;)? to tylko plus minus  1/3 historii z formalnosciami tak naprawde. zapraszam na watek ;)

tak wlasnie mysle, ze jak teraz na Swieta bede, to jeszcze podjade do polskiego ksiedza.

bo ja akt chrztu bede miala wazny dla ksiedza niemieckiego. i z nim spiszemy protokol, ktory tu bylby wazny 6 miesiecy. wiec kwestia pewnie tego, czy ksiadz w PL bedzie mial z tym problem, ze zrobimy to tyle wczeniej, niz w kraju przyjete...

mam nadzieje, ze nie, bo w koncu nie ja sobie wymyslam taka droge tego dokument: podpiszemy  u nas w domu, ksiad posle do niem. kurii, kuria mu odesle, on posle do kurii w pl, a ta ostatnia do kosciola, w ktorym bedzie slub.

dlatego roznie moze byc jakby probowac to na 3 miechy wycyrklowac..

a cywilny wezmiemy wczesniej w de, wlasnie ze wzgledu na 5 tys aspektow i formalnosci i terminow (dodam, ze PM w de tez jest obcy i nie Polak), ktorych chyba nie jestesmy w stanie ogarnac. choc na ilosci dokumentow przez to niestety nie zaoszczedzimy. czyste szalenstwo.
 :o
Kochajmy się !! ;D

Offline OlaSzelag

• Już na zawsze razem !!!
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #147 dnia: 19 Stycznia 2010, 20:32 »
Czy któraś z Pań orientuje się czy koniecznie trzeba pobierać skrócony akt urodzenia że tak powiem nowy?? Mam w dokumentach jeszcze taki wydany razem z oryginałem ma już w sumie 24 lata ale przecież to się nie zmienia?? Nie chodzi mi o 22 zł ale o konieczność wycieczki do innego miasta.

Offline galaretka

• uzależniony
« Odpowiedź #148 dnia: 20 Stycznia 2010, 10:43 »
hm, z tego co wiem: koniecznie. i wrecz trzeba podac w jakim celu, wiec moze jednak cos sie zmienia...

ja moj zamawialam droga elektroniczna z Gdyni. pieniadze poszly na konto, podanie mailem, nie bylo problemu.
Kochajmy się !! ;D

Offline OlaSzelag

• Już na zawsze razem !!!
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #149 dnia: 20 Stycznia 2010, 13:42 »
Dzwoniłam dziś do US w Bydgoszczy Pani mnie poinformowała że jeżeli odpis jest nie zniszczony a dane na nim są prawidłowe i jet zamieszczona opłata skarbowa to nie ważne jest ile ma lat nie trzeba pobierać nowego ( na nowym papieże i z nową opłatą) bo dane się nie zmieniają w moim przypadku ma 24 lata a opłata to 100 zł ale jest ważny i jak najbardziej można z nim podejść do US po zaświadczenie o braku przeszkody do zawarcia związku małżeńskiego.