" słyszałam że białe złoto z czasem żółknie, a i szybko się rysuje . prawda, fałsz? "
bzdura. nic się nie dzieje z białym złotem. oczywiście pod pewnymi warunkami

po pierwsze :
jak obraczki są biało-żółte to mają być naprawę z żółtego i bialego złota , a nie cale z żółtego POKRYTEGO z wierzchu warstewką białego tak gdize ma być biały kolor. warstewką tak cienką że jak się zetrze to wylezie zółte spod niego

ale to i tak nie zżółkło białe tlyko białego tak naprawdę tam nie było

była warstewka białęgo złota lub rodu ( metal z rodzaju platynowców ) metoda na spraswdzenie jak są zrobione obraczki: jeżeli z wierzchu obrączka jest w połowie biała w polowie żółta to patrząc na wewnętrzną część też musi być widać że poł jest żółte pół jest białe. jak od spodu ( tam gdzie grawer ) jest całe żółte a od góy dwa kolory - wniosek : jest pokrwane białym złotem lub rodem
po drugie:
nawet jak obrączki są całę z białęgo złota to jego kolor nie jest taki ogniście biały ( są lekko żółtawe ). jak klientowi to przeszkadza to to białę złoto pokrywa się rodem - jest on bardziej biały bez żółtego odciania. no i analogicnzie jak poprzednio : zetrze się rod - będzie to miejsce bardziej żółte. ale to znowu nie złoto zżółkło tylko starł się rod.
" Salon ślubny Toka ul.Kutrowa w Bydgoszczy na Osowej Górze
Pan wyjął katalogi wskazałam palcem model, dałam złoty pierścień do przetopienia. Zaletą tej usługi jest to że najpierw mi wycenił pierścień, później dopiero mówił za ile by mi sprzedał.
koszt usługi : 1200 zł (a przy własnym złocie) "
po pierwsze :
zawsze odradzam i będę odradzał zakup obrączek z katalogu , bez przymierzania nie wiesz czy będą wyglądały fajnie czy nie na palcu. mogą łądnie wyglądać w katalogu a na palcu niekoniecznie. więc salon który dysponuje katalogami a nie obrączkami lub chociaż wzornikami obrączek nie jest dla mnie salonem... my mamy w sklepie jakieś 200 różnych modeli obrączek które można przymierzyć dotknąc itp jeżeli do teog dodam że można zamienić kolory miejscami , zmienić szerokość , profil , dodać kamienie , zmienic sposób wykończenia z matu na połysk i odwrotnie to robi się multum wzorów...
z katalogów robiło się 15 lat temu ...
po drugie : dałaś złoty pierścien do przetopienia. najpierw wycenił ci pierścien? nie rozumiem po co wyceniał pierśćień. jego cen a jest nieistotna . ważna jest waga tego pierścienia i próba. masz powiedzmy 10 gramów próby 585 i złotnik ci mówi: na takie obrączki starczy a na takie jest za mało... nchyba że coś zle zrozumialem

dwa:
1200 to sama robota tych obrączek? u mnie robicizna obrączek jest skalkulowana tak że: 80 - 120 zł kosztuje zrobienia 1 grama obrączki. półokrągłę i płąske logiczne że są najtańsze ( zrobienie pary kosztuje np 480 zł : 6 gramów razy 80 zł) a im wiekszy wynalazek tym większa cena. czyli za 1200 zł |( koszt robocizny ) to już są bardzo wypasione obrączki - dwukolorowe , grawerowane , z kamieniami i t p .