Autor Wątek: gdzie obrączki???  (Przeczytany 72371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kaczore

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20 09 2008
Odp: gdzie obrączki???
« Odpowiedź #120 dnia: 1 Grudnia 2010, 10:57 »
praktycznie tak.  wszystkie inne modele - łączone złoto białe z żółtym lub obraczki grawerowane tylko na odpowiedzialnosć klienta z uwagi na mozliwosc pęknięcia .

Offline kaczore

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: 2 Grudnia 2010, 09:51 »
w taxorze powiedzieli wyraznie ze firma breuning robi nowe obraczki.  moze nie wszystkie modele? moze jak sa bez kamieni to sa w stanie powiekszyc takimi metodami jak mowilem.  . . . . ryzykuja po prostu.  jak nie wyjdzie to zrobia nowa.  to nie jest moj wymysl tak mi powiedzlala pani ktora sprzedaje te obraczki wiec ten fakt raczej nei podlega dyskusji.

co do tych ktore ma twoja rodzina = to ze złotnik cos sknocil nie znaczy ze breuning urasta do miana relikwi. . .  przeciez obraczki breuninga robia ludzie. . .  tacy sami jak złotnicyjak ci mniejsi.  na takich samych urzadzeniach. 

podam wam przyklad = obraczki bialo zółte ale połówki nie podzielone prosto tylko falą.  na kazdym zakrecie fali  brylant.  koszt obraczek okolo 2500 zł.  przyjezdza para ktora kupila u nas te obraczki po roku od slubu.  pokazuja nam obraczki wykonane u nich we wroclawiu dla siostry czy kogos.  obraczki sa skopane = jubiler widzial te co my robilismy i mial zrobic takie same.  niestety cos mu nie poszlo i tamci ludzie zdecydowali sie stopic te nowe obraczki i zrobic u nas zeby miec takie same jak te co ma siosttra.  wniosek? nawet jak sie jubilerowi pokaze do reki obraczki ktore ma zrobic to i tak  moze cos skopac.  takie zycie .  w kazdej branzy jest tak samo.  ja nie mam nic do jakosci firmy breuning.  ale po co placic wiecej za co co mozna miec za mniej ?

a co do tego ze obraczki sie rozpadly.  nie mam zielonego pojecia co sie stalo.  nigdy cos takiego si enam nie zdarzylo. . . .

proponuje wykonac prosty test.   wydrukowac zdjecie obraczek breuning z kamieniami , isc do jubilera i zapytac czy powiekszy taka obraczke powiedzmy o 4 rozmiary.  oczywiscie nie podawac nazwy tych oobraczek .  no i jeszcze zapytac czy robi to wlanorecznie.  ;)
kolezanko kamila28.... piszesz ze obraczki nosisz od 2 lat  a slub mialas niecaly rok temu jak wynika z twojego profilu.... o ile rozmiarow mogl ci sie zmienic palec ze juz 2 razy korygowalas rozmiar? masz jeden post na forum. podwazasz to co pisze  niejako broniac obraczek breuning. uwazasz ze nie da sien skopiowac jakosci ? da sie zrobic u dobrego jubilera tak samo dobrze jak breuninga rowniz kazda inna firma lazur verona yes kruk apart... nie ma problemu.

zdajsze sobie w ogole sprawe z tego ze wiekszosc salonow jubilerskich zatrudnia sprzedawcow ktorych jedyny kontakt z branza to praca w tym sklepie.? nie maja wyksztalcenia w tym kieunku. mowia klientowi to co im kazano mowic jak byli na szkoleniu. dzisiaj taka pani pracuje w branzy jutro nie. co zrobisz jak za 5 lat salonu nie bedzie. albo bedzie inna pani ktora zwyczajnie powie = nie da sie zmienic rozmiaru. w zakladzie ktory wykonuje obraczki sam takie ryzyko nie istanieje. po prostu odpowiadamy za to co mowimy i robimy.

rozmowa generalnie zeszla nie na te tory co powinna.

Offline Daisy87
  • uzależniony
« Odpowiedź #122 dnia: 2 Grudnia 2010, 13:04 »
kaczore dzięki, że to napisałeś dzięki temu wiem, jakie obrączki wybrać ;) co prawda bardzo chciałam mieć klasyczne z kamieniem, ale teraz chyba zrezygnuję z takich. Chyba że wezmę z cyrkonią wtedy będzie ją można wyjąć przy zmianie rozmiaru, a laik nie zauważy czy to cyrkonia czy diament ;) bynajmniej ja nie widzę różnicy ( chyba, że się długo przypatruje ;) )

Offline kaczore

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 2 Grudnia 2010, 13:43 »
Daisy87 wszystko zalezy jak na to spojrzec.

kupujesz klasyczne solidne 10 gramowe  obraczki za powiedzmy 1500 zł - mozesz powiekszac / pomniejszac. albo kupujesz z kamieniem tez za 1500 ( z cyrkonia) i musisz zrobic nowa jak sie cos zmieni (ewentualnie ryzykujemy i powiekszamy z cyrkonia. jak sie nie uda trudno oprawiamy nowa lub naprawiamy obraczke ). nawet jesli trzeba zrobic nowa to koszt robocizny nowej obraczki ze zlota ktora juz masz to  powiedzmy  350 zł. to nie jest jakas masakra w sumie. mowiac wprost - jak kupujesz spodnie to nie pod kątem tego czy mozna wszyc kliny jak ci sie przytyje;) analogicznie taka firma breuning sprzedala by ci te obraczki z kamieniem za 3000 albo wiecej i wziela na siebie koszt korekty rozmiaru ( zrobienia nowej ).  Tylko jaki tu sens ekonomiczny?

Offline Daisy87
  • uzależniony
« Odpowiedź #124 dnia: 2 Grudnia 2010, 23:27 »
a czy takie obrączki można pomniejszać/zwiększać?

Wszystkie to wyłącznie żółte złoto

Offline kaczore

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 3 Grudnia 2010, 15:00 »
co do 1 i 3 :jezeli te obraczki nie sa lutowane ( czyli nie sa robione z paska - tylko jakby z wywinietej podkladki - nie ma łączenia ) to mozna je powiekszyc przez rozciaganie. ze zmniejszeniem moze byc problem poniewaz zmieni sie profil z plaskiego na bardziej półokrągly.
2 mozna

Offline Bowler
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 02.02.2008r
« Odpowiedź #126 dnia: 7 Stycznia 2011, 11:28 »
my swoje obrączki robiliśmy u jubilera na Błoniu. . .  wejscie obok budynku poczty. . .  w sumie centrum blonia. 
AGAT bodajze sie nazywa ten sklep.
Dobre ceny oraz indywidualne podejscie do klienta.  Fachowo i milo.  :)
Nam dobrze służą :)

Offline Mapetka.my

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 4.06.2011
« Odpowiedź #127 dnia: 3 Kwietnia 2011, 19:46 »
hej, ja osobiście polecam jubilera ELIZA, w sumie mielismy wybrane z Apartu, ale gdy pani była zajęta innymi klientami, weszliśmy z narzeczonym do innego sklepu w tym samym centrum handlowym (ciekawe jakim?) i powiem szczerze, ten sam wzór co widzieliśmy w Aparcie tyle, że o jedna próbę wyższy kosztował w Elizie tyle samo, więc wzięliśmy. Polecam naprawdę

Offline kaczore

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 20 Czerwca 2012, 14:16 »
jak tam ? temat umarł śmiercią naturalną ? a może nikt  już nie kupuje obrączek ;)  ?

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #129 dnia: 20 Czerwca 2012, 17:19 »
słyszałam że białe złoto z czasem żółknie, a i szybko się rysuje . prawda, fałsz?

Offline Myszk@

• bywalec
  • data ślubu: 22.09.2012
« Odpowiedź #130 dnia: 20 Czerwca 2012, 18:47 »
zdecydowanie prawda - słyszeliśmy to u każdego jubilera :P

Offline Azucena

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14.07.2012
« Odpowiedź #131 dnia: 20 Czerwca 2012, 18:58 »
Salon ślubny Toka ul.Kutrowa w Bydgoszczy na Osowej Górze

Pan wyjął katalogi wskazałam palcem model, dałam złoty pierścień do przetopienia. Zaletą tej usługi jest to że najpierw mi wycenił pierścień, później dopiero mówił za ile by mi sprzedał.

koszt usługi : 1200 zł (a przy własnym złocie)

Offline kaczore

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 21 Czerwca 2012, 22:04 »
 "  słyszałam że białe złoto z czasem żółknie, a i szybko się rysuje . prawda, fałsz?  "

bzdura. nic się nie dzieje z białym złotem. oczywiście pod pewnymi warunkami ;-)

po pierwsze :

jak obraczki są biało-żółte to mają być naprawę z żółtego i bialego złota , a nie cale z żółtego POKRYTEGO  z wierzchu warstewką białego tak gdize ma być biały kolor. warstewką tak cienką że jak się zetrze to wylezie zółte spod niego ;)  ale to i tak nie zżółkło białe tlyko białego tak naprawdę  tam nie było ;) była warstewka białęgo złota lub rodu ( metal  z rodzaju platynowców ) metoda na spraswdzenie jak są zrobione obraczki: jeżeli z wierzchu obrączka jest w połowie biała w polowie żółta to patrząc na wewnętrzną część też musi być widać że poł jest żółte pół jest białe. jak od spodu ( tam gdzie grawer )  jest całe żółte  a od góy dwa kolory - wniosek : jest pokrwane białym złotem lub rodem

po drugie:

nawet jak obrączki są całę z białęgo złota to jego kolor nie jest taki ogniście biały ( są lekko żółtawe ). jak klientowi to przeszkadza to to białę złoto pokrywa się rodem - jest on bardziej biały bez żółtego odciania. no i analogicnzie jak poprzednio : zetrze się rod - będzie to miejsce bardziej żółte. ale to znowu nie złoto zżółkło tylko starł się rod.

" Salon ślubny Toka ul.Kutrowa w Bydgoszczy na Osowej Górze

Pan wyjął katalogi wskazałam palcem model, dałam złoty pierścień do przetopienia. Zaletą tej usługi jest to że najpierw mi wycenił pierścień, później dopiero mówił za ile by mi sprzedał.

koszt usługi : 1200 zł (a przy własnym złocie) "

po pierwsze :

zawsze odradzam i będę odradzał zakup obrączek z katalogu , bez przymierzania nie wiesz czy będą wyglądały fajnie czy nie na palcu. mogą łądnie  wyglądać w katalogu a na palcu niekoniecznie. więc salon który dysponuje katalogami a nie obrączkami lub  chociaż wzornikami obrączek nie jest dla mnie salonem... my mamy w sklepie jakieś 200 różnych modeli obrączek które można przymierzyć dotknąc itp jeżeli do teog dodam że można zamienić kolory miejscami , zmienić szerokość , profil  , dodać kamienie , zmienic sposób wykończenia z matu na połysk i odwrotnie to robi się multum wzorów...

z katalogów robiło się  15 lat temu ...

po drugie : dałaś złoty pierścien do przetopienia. najpierw wycenił ci pierścien? nie rozumiem po co wyceniał pierśćień. jego cen a jest nieistotna . ważna jest waga tego pierścienia i próba. masz powiedzmy 10 gramów próby 585  i złotnik ci  mówi: na takie obrączki starczy  a na takie jest za mało...  nchyba  że coś zle zrozumialem ;)

dwa:

1200 to sama robota tych obrączek? u mnie robicizna obrączek jest skalkulowana tak że: 80 - 120 zł kosztuje zrobienia 1 grama obrączki. półokrągłę i płąske logiczne że są najtańsze ( zrobienie pary kosztuje np 480 zł : 6 gramów razy 80 zł)  a im wiekszy wynalazek tym większa cena. czyli za 1200 zł |( koszt robocizny ) to już są bardzo wypasione obrączki - dwukolorowe , grawerowane , z kamieniami  i t p .

Offline pateryzanka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 01.06.2012
« Odpowiedź #133 dnia: 21 Czerwca 2012, 23:27 »
My kupowaliśmy u Pana Janickiego na Cieszkowskiego.
Dobre ceny, świetne produkty, rewelacyjne doradztwo.

Mieliśmy duży problem, ponieważ ja jestem uczulona na nikiel, a do uzyskania białego zlota używa się właśnie niklu.
Nikt poza p. Janickim nie chciał się podjąć użycia zamiennika zamiast tego feralnego niklu.
Dostaliśmy piękne białozłote obrączki, bezpieczne dla alergika, bo z domieszką platyny. Trzeba było wprawdzie zapłacić trochę więcej ale to tylko dlatego, że platyna jest droższa.

Polecam, bo profesjonalistów trzeba polecać!

PS. Swoją drogą: wiecie, że co 5 kobieta jest uczulona na nikiel tylko większość o tym nie wie.
A nikiel to taki zlośliwy stop, że bez względu na jego ilość w złocie to w identycznym stopniu zachowuje swoje właściwości, w tym te uczulające.

Offline kaczore

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 23 Czerwca 2012, 10:54 »
nie cytujamy postów poprzedzających w całości

wcale nie trzeba robić obrączek z dodatkiem platyny jak to nazwałaś.

aby uzyskać biały kolor złota dodaje się do niego nikiel albo pallad ( stad nazwa : białe złoto niklowe lub  palladowe )

częściej jest stosowane białe złoto niklowe ze względu na cenę niższą niż pallad

podsumowując nie ma konieczności wykorzystywania platyny - nie ma problemu żeby zrobić obrączki z białego złota palladowego - w normalnej cenie
pallad to metal
pallad to meta nie wywołujący alergii

Offline pateryzanka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #135 dnia: 23 Czerwca 2012, 18:35 »
obraczki palladowe rowniez zawieraja domieszke niklu
niewazne ze sa go sladowe ilosci ale sa
wiem, bo zglebilam temat - p. Janicki to potwierdzil wraz z rzesza chemikow
(alergie mam powazna wiec do tematu podeszlam gruntownie)

Offline kaczore

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 3 Sierpnia 2012, 01:25 »

jakis czas mnie nie bylo na forum. obraczki palladowe nie zawieraja niklu. nawet śladowych ilości. koniec kropka. ;-)

gdzie zgłębiłaś temat? tylko u janickiego? podaj mi link do jakijkolwiek strony internetowej ( oczywiscie wiarygodnej... ) gdzie bedzie napisane ze złoto palladowe zawiera nikiel...

nie cytujemy postów poprzedzających w całości i nie podajemy linków stanowiących reklamę

przeczytaj w linku - dotyczy obraczek palladowych produkowanych przez jednego z najwiekszych wytworcow w kraju - łazur
« Ostatnia zmiana: 7 Sierpnia 2012, 13:23 wysłana przez Maja »

Offline pateryzanka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #137 dnia: 10 Sierpnia 2012, 17:07 »
Nie zamierzam sie klocic. Pan Janicki jest jednym z dwoch rzeczoznawcow w Bydgoszczy, wiec mu wierze.
Rowniez poczatkowo zaproponowal pallad ale wiedzac jak powazna mam alergie sprawdzil sklad ligury kilka razy i okazalo sie, ze bezpieczne obraczki beda tylko z platyny.
Mam swoj rozum. Nie przeplacam jak nie trzeba.

Internet nie jest dla mnie wiarygodnym zrodlem, a certyfikaty ligury, ktore mi przedstawil owszem.
Poza tym Twoj link zostal usuniety przez moderatora.

Offline ddiddilinka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04 Maj 2013
« Odpowiedź #138 dnia: 16 Sierpnia 2012, 18:00 »
Również polecam obrączki od P. Janickiego. Niedawno odebraliśmy obrączki - zwykłe, proste po bardzo przystępnej cenie. Jesteśmy zadowoleni z obrączek i obsługi (bardzo fachowa).

Offline kaczore

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 1 Września 2012, 13:17 »

Polemizowałbym z tym czy rzeczywiście Pan Janicki jest jednym z dwóch rzeczoznawców w Bydgoszczy , bo to by znaczyło że poza nim zostaje tylko ... mój ojciec. Myślę że jest jeszcze przynajmniej kilku.

Co do ligury to po prostu jest to ligura zawierająca nikiel i kadm , jest to najprostszy sposób na uzyskanie białęgo koloru złota np :

http://e-pat.pl/pl/Ligury/5393-ligura-a214-2036-do-bialego-zlota.html

Złota palladowego nie trzeba robić z ligury,  można z czystego złota ( rafinowanego a więc bez niklu i innych dodatków ) plus dodatek palladu. Pallad dodany do złota w  ilości większej niż 16% całkowicie odbarwia stop i uzyskujemy biała barwę. Metale takie jak cynk czy kadm są dodawane do złotego stopu tylko po to żeby obniżyć temperaturę jego topnienia i zwiększyć plastyczność. Ale jest możliwe wykonanie stopu bez tych alergizujących metali.

Nie wiem dlaczego moderator wyrzucił mój link który absolutnie nie był reklamą...

http://www.rynekjubilerski.pl/pokaz.php?id=882

Poczytajcie. Rynek Jubilerski to wiarygodne źródło informacji.

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #140 dnia: 3 Września 2012, 10:28 »
Po co ta jałowa dyskusja?

udawadnianie dla samego udawadniania i zasmierdziało jakaś antypatią wśród jubilerów.

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline magdalenabochanska
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 6 Września 2012, 18:59 »
Witam, chciałabym polecić serdecznie salon obrączek ślubnych Maćkowiak mieszczący się w Bydgoszczy przy ulicy Poznańskiej 8, uważam, że mają największy wybór obrączek (ponad 200 par), przy tym są one najpiękniejsze.  Wykonane ze złota w różnych kolorach, różnorodnie wykończone, ozdobione cykoriami, brylantami.  Obrączki można także zamówić, jeśli nie będzie wzoru do końca satysfakcjonującego Klientów.  Jeśli chodzi o ceny-za mniej niż 1000 zł można już dostać parę. 
Osobiście mogę udzielić rabatu na obrączki!:) o szczegóły można pytać w prywatnej wiadomości, gg: 5920735, lub pod numerem telefonu: 787-625-653

Offline gosiawhite

• zapaleniec
  • data ślubu: 06/09/2014
« Odpowiedź #142 dnia: 25 Września 2013, 13:12 »
Wasnie bylam u Mackowiaka, wygladaja super i ceny ok.
Ja niestety juz kupilam u Omega z Dworcowej w Bydgosczy i zdecydowanie nie polecam. Mily tylko przed zakupem i obiecuje gory zlota, doslownie i w przenosni. Natomiast po zaplaceniu to jakby inny czlowiek.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #143 dnia: 26 Września 2013, 14:44 »
Ja polecam jubilera przy ul. Krasińskiego w Bydgoszczy. Jest tam dwóch, jeden Aurifex- dobry, bo moi rodzice korzystali, ale tańszy i w moim mniemaniu lepszy ten drugi- schodzi się na dół, jakby do piwnicy, to jest pracowania jubilerska. Właściciel wykonuje obrączki na zamówienie wielu jubilerów w Bydgoszczy. Zamawiając u niego płaci się duuuuużo mniej, a wykonuje ta sama osoba ;) Wybraliśmy wzór z APARTu, z próbą 585 i diamentem o rozmiar mniejszym niż u tego Pana APART oferuje cenę ok. 2800 zł za parę. Tu, mając diament większy dwukrotnie, ten sam wzór i taką samą wagę złota, przy rewelacyjnym wykonaniu w 3 dni (!!!) zapłaciliśmy 1700 zł. To mówi samo za siebie :) Minus jest taki, że nie jest to typowy jubiler z wystawionymi za szkłem obrączkami tylko pracownia z kilkoma wzorami z mieszanek metali i katalogami, ale wykonanie identyczne jak w katalogu :) POLECAM. Pan rzeczowy, miły i TANI :)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #144 dnia: 11 Listopada 2014, 21:13 »
Gdzie kupujecie obrączki?
Jaki materiał? Grubość i kształt?:)
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline weronafoto

• forumowicz
  • data ślubu: czerwiec 2015
« Odpowiedź #145 dnia: 17 Listopada 2014, 14:26 »
Podbijam :) Dziewczyny, który jubiler - z tych aktualnych (dostępnych jeszcze na rynku) - proponuje nowoczesne kształty, dobre ceny i super jakość?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #146 dnia: 17 Listopada 2014, 14:28 »
j.w. ;) wzór jaki chcesz, masz katalogi apat, yes, kruk, możesz dowolnie modyfikować.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #147 dnia: 17 Listopada 2014, 19:54 »
Głębocki na Cieszkowskiego

ogrom wzorów na miejscu które można modyfikować :)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #148 dnia: 18 Listopada 2014, 09:27 »
nie wiem jak długo jeszcze firma będzie funkcjonować. ;)

Offline weronafoto

• forumowicz
  • data ślubu: czerwiec 2015
« Odpowiedź #149 dnia: 18 Listopada 2014, 09:47 »
doksik dziękuję :) napewno zajrzę do tej pracowni! :D