Autor Wątek: Ślub w kościele pw. Św. Trójcy w Bydgoszczy  (Przeczytany 32166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
Odp: Ślub w kościele pw. Św. Trójcy w Bydgoszczy
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Stycznia 2016, 21:33 »
Najlepiej zapytać księdza czy jest ktos na wasz termin i żeby dal namiar, bo spisywał od nas przynajmniej nr telefonu. My byliśmy się wypisać ze św. trójcy i na nasz termin a to piatek były już dwie pary, ogólnie wydaje mi się, że tam dużo slubów już i czesto jest tak, że sa dwa jednego dnia.\
A co do proboszcza potwierdzam, że jest bardzo wyrozumiały.

Offline kasik25
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 4.07.2015
« Odpowiedź #91 dnia: 11 Stycznia 2016, 09:36 »
Mój ślub odbył się w tym Kościele pół roku temu. Również potwierdzam, że Proboszcz wyrozumiały i w ogóle to wspaniały człowiek. z mężem mieszkaliśmy ze sobą przed ślubem i proboszcz nie miał z tym najmniejszego problemu. Z panią organistką umawiacie się telefonicznie okolo tydzień-2 tyg przed ślubem. Przekazujecie jej swoje życzenia co ma być grane. W dniu ślubu płaciliśmy bodajże 200zł ale dokładnie nie pamiętam, bo tym zajmowała się moja mama. Z panią od kwiatów spotykacie się również okolo 2 tyg przed ślubem. Proboszcz nie wpuszcza obcych firm strojących kościół. Tym zajmuje się tylko ta jedna pani. Robi to przepięknie, ma do pokazania album z jej realizacjami. Koszt strojenia to 400zl, jesli danego dnia jest jeszcze jeden ślub (tak było u mnie) to dzielicie koszt na pół. Ponadto przygotujcie się, że co wtorek, kiedy Proboszcz przyjmuje w Kancelarii przyszłe Pary Młode zazwyczaj jest duża kolejka. Jednak to nic w porównaniu do tego jakie problemy potrafią księża robić przyszłym małżonkom w innych parafiach np.z głupimi dokumentami. Tutaj przebiega wszystko bezproblemowo i bezstresowo :-) powodzenia

Offline sweet7angel

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.06.2016
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #92 dnia: 12 Stycznia 2016, 15:03 »
Witam Wszystkie Panny Mlode :) Cieszę się, że z narzeczonym wybralismy parafię św. Trójcy, bo same pozytywne opinie słyszałam o samej ceremoni ślubnej i proboszczu.  Mamy ślub 25.06.16.. może się jeszcze ktoś z tego terminu zapisze na forum, bo mam kilka spraw do omowienia :P

Zastanawiam sie takze na temat organistki/ organisty.. czy ktoś wie, czy oni też spiewają? Jak dla mnie oprawa wokalna jest istotna.. byłam kiedyś na ślubie, na którym "wyła" taka starszawa pani i brzmialo to okropnie :/ Wolałabym tego uniknąć :P Czy oprócz organów w św. Trójcy, mozna sobie zamowić jakąś inną oprawę muzyczna np. skrzypce, czy wiolonczelę?

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #93 dnia: 12 Stycznia 2016, 18:48 »
Chodzę do tego kościoła i powiem szczerze, że uważam, że pan organista ma lepszy głos niż pani organistka, jakoś nie leży mi jej głos, ale nie jestem specem w tej kwestii.
Nam będzie (jak i wielu innym dziewczynom z forum) grała violiza - znajdziesz ją w wątku PM 2015, gra na skrzypcach i może Ci polecić kogos do śpiewania itd bo jest po Akademii Muzycznej.

Offline MsAd
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 16.09.2016
« Odpowiedź #94 dnia: 15 Stycznia 2016, 23:38 »
Witam serdecznie, czy ktoś paluje wziąć ślub w kościele Św. Trójcy we wrześniu ? Czy wystarczy tylko jedno pozwolenie jednego z narzeczonych na ślub w tej parafii ? Mój ksiądz z rodzinnej parafii mnie wykreślił z tego względu ze już tam nie mieszkam, nie jestem zameldowana w obecnym miejscu wiec nie przynaleze do zadnej innej prafii . Myslicie ze bedzie z tym problem ? Zaczynam się obawiać...

Offline kasik25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 16 Stycznia 2016, 16:45 »
My musieliśmy przynieść obydwa pozwolenia na ślub  w innej parafii, ponieważ ani ja, ani mąż nie należymy do św. Trójcy. Myślę, że najlepiej zrobisz, jak się zapytasz proboszcza co w tej sytuacji uczynić.

Offline Majjj

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 23.04.2016
« Odpowiedź #96 dnia: 16 Stycznia 2016, 18:26 »
tak, wystarczy z jednej parafii. Tak nam powiedział proboszcz :)

Offline MsAd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 16 Stycznia 2016, 19:21 »
Gorzej będzie jak od Nas też będzie chciał dwa :D

Offline MsAd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 16 Stycznia 2016, 19:22 »
MAJJ: Wy też z dwóch rożnych parafii ? ;)

Offline Majjj

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 16 Stycznia 2016, 19:47 »
Tak, ja z Bazyliki, a narzeczony z kościoła w innym mieście  ;)

Offline kasik25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 16 Stycznia 2016, 23:40 »
No to spokojnie, pewnie wystarczy jedno pozwolenie ;-)

Offline Sylwia.a
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.04.2017
« Odpowiedź #101 dnia: 15 Czerwca 2016, 09:41 »
Czy w tym kościele wystarczą zaświadczenia z liceum o kursie przedmałżeńskim, czy trzeba go robić od nowa? (w niektórych parafiach tak właśnie jest:/)

Jeśli znajdzie się ktoś, kto bierze tam ślub w PIĄTEK 21.04.2017 - proszę o info, chciałabym jakoś rozłożyć koszta dekoracji kościoła :)

Offline Majjj

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 15 Czerwca 2016, 15:08 »
Wystarczy z liceum :)

jezeli chodzi o koszta to zalezy wszystko od tego czy bedzie jeszcze jakas para. My bylismy sami i dawalismy 200zl, proboszcz tez sie nam dolozyl :) wystroj z bialych tulipanow i rozowych wstazek (pod kolor bukietu ślubnego).

Offline Sylwia.a
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.04.2017
« Odpowiedź #103 dnia: 17 Czerwca 2016, 13:32 »
Ale by było super - bo nie wyobrażam sobie płacić za strojenie 450 zł, jeśli rzeczywiście będziemy sami... tym bardziej że moje podejście do zdobienia kościoła jest takie, że na prawdę nie mam żadnych wymagań - mogłabym sobie to odpuścić całkowicie gdyby była taka możliwość.

Offline KamilaKamila
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2017r.
« Odpowiedź #104 dnia: 27 Czerwca 2016, 16:55 »
Byłam ostatnio na ślubie w Kościele pw. Św. Trójcy i potwierdzam opinie, że proboszcz jest sympatycznym człowiekiem. Podczas udzielania sakramentu uśmiechał się do pary młodej co na pewno dodało im otuchy ;-)

Offline bocia
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 30.09.2017
« Odpowiedź #105 dnia: 26 Listopada 2016, 13:13 »
Witam szczęśliwych  zakochanych z Bydgoszczy,

Poszukuje par, którzy tak jak ja maja zaplanowany ślub w kościele św. Trójcy 30. września 2017r. fajnie byłoby gdybyśmy się wcześniej dogadali to ułatwiłoby kwestie wystroju kościoła i muzyki.
pozdrawiam i czekam na odpowiedz