Autor Wątek: minusy wesela:)  (Przeczytany 19072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
Odp: minusy wesela:)
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Lutego 2009, 11:28 »
Wisniowa nigdy o tym nie pomyslalam, ale faktycznie co zrobimy jesli  sala weselna zbankrutuje... masakra dla pary mlodej  >:(

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Lutego 2009, 12:31 »
Słyszałam o takich przypadkach... teraz po Olsztynie plotka chodzi, że jeden duży hotel padnie a dużo par ma tam salę. My też chcieliśmy ale ktoś nam powiedział, że był taki przypadek, że sala została wynajęta na jakąs firmową konferencję (wiadomo większa kasa dla hotelu) a młodym zwrócono zaliczkę na miesiąc przed weselem  ???

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Lutego 2009, 12:40 »
to już jest przegięcie na maksa.i jak najbardziej kwalifikuje sie na sprawę w sądzie (o ile mieli spisana umowę) ale sytuacji nie zazdroszczę, miesiąc przed ślubem znależc salę to nie lada wyczyn....a nie wiesz czy tej parze sie udało??

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Lutego 2009, 19:03 »
dlatego spisuje sie umowę...

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Lutego 2009, 19:23 »
z tego co pamiętam mieli umowę ale i tak ich wywalili, chyba hotel zaproponował im w końcu (po kłótniach) coś innego w znacznie gorszej lokalizacji i o gorszych warunkach i oni to wzieli bo nie chcieli potracić fotografa, kamerzysty itp. a poza tym zaprosili już gości nie wiem czy to skończyło się w sądzie  ::)

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Lutego 2009, 19:38 »
a gdyby poszli do sądu wygrali by sprawę, mięli by salę i odszkodowanie...
podobny przypadek był u nas w okolicy...

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Lutego 2009, 20:03 »
wiecie co, to jest watek o minusach weselach i musze przyznac ze taka sytuacja, czyli brak sali na miesiac przed weselem moze byc najwiekszym minusem wesela  >:( ale miejmy nadzieje, ze zadnej z nas to sie nie przydarzy  ???

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Lutego 2009, 20:16 »
hmmm baska98 co im po sali skoro byłoby już dawno po weselu... przecież u nas spraw w sądach nie załatwia się od ręki  ;)

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Lutego 2009, 20:37 »
Dla mnie minusy:

1. to tak jak ktoś napisał stres. To, że się chce sprostać oczekiwaniom wszystkich gości a przecież wiadomo, że wszystkim się nie dogodzi i wtedy się w tym wszystkim zatracamy bo wesele jest dla nas a nie dla gości. Goście są po to by nam towarzyszyć w tym wyjątkowym dla nas dniu.
2. to, że ludzie mają utarty obraz jak powinno wygladać wesele i brak im tolerancji jak chcesz coś zmienić, zrobić po swojemu. Ja rozumiem tradycja tradycją ale jeśli to ma być MÓJ DZIEŃ to niech zrobię go jak ja chcę. My np. mieszkaliśmy przed ślubem razem już dośc długo i bez sensu było dla mnie jechanie w przeddzień wesela do mamy, żeby wyjśc z rodzinnego domu bo taka jest tradycja. Wiem, ze wiele osób miało inne zdanie na ten temat. Więc u mnie nie było wychodzenia z domu rodziców, wykupywania panny młodej.
3. przynajmniej u mnie, że tyle starań, tyle stresu a i tak nie wszystko poszło tak jak chciałam, że nie wszytsko zależy od naszych wielkich starań np. miałam zamówionego DJ a nagle na sali zobaczyłam całkiem innego bez żadnych wcześniejszych wyjaśnień. Nikomu nie życzę, naprawdę.

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Lutego 2009, 21:59 »
a właśnie w tym przypadku sprawa potoczyła się szybciutko, bo koleś się z niej nie wywiązał więc wszystko było jasne...

Offline manx
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21 sierpnia 2010
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Lutego 2009, 17:34 »
z tego co pamiętam mieli umowę ale i tak ich wywalili, chyba hotel zaproponował im w końcu (po kłótniach) coś innego w znacznie gorszej lokalizacji i o gorszych warunkach
taak... to była głośna sprawa... i jeśli się nie mylę to chodzi o hotel 4* !!! koszmar... od lokalu z tyloma gwiazdkami  wymaga się czegoś wiecej...

moim zdaniem minusami wesela są:
1) zbyt długie zabawy oczepinowe - nie raz na cudzych weselach trwały  godziny!!!
2) wybrzydzanie gości jeszcze przed weselem (mój kolega jak usłyszał ze wesele bedzie 30 km od Olsztyna powiedział "a nie mogłaś zarezerwować niczego w Olsztynie?" - odpowiedziałam mu że nie mam milionów i patrzę też na cenę, a w Olsztynie sal na tyle osób co chcę są 4 z czego 3 się nie nadają a jedna jest masakrycznie droga. Dodałam że jeśli mu nie pasuje to po prostu nie przyjdzie - o ile go zaproszę :P )
3) wybrzydzanie po weselu - ale wywieszę listę "przykazań" dla gości gdzie w jednym z punktów będzie tekst "kto będzie narzekał na wesele, ten jest zobligowany w ciągu ... miesięcy zorganizować własne - lepsze" (dorwałam to na jednym z wątków forum e-wesela) - choć w sumie nie wiem czy będzie potrzebna, bo nasze rodzinki są SPOKO - mało wybredne :) chyba byliby zadowoleni nawet z noclegu lub wesela w stodole :D
4) to że trzeba wszystko załatwiać z takim wyprzedzeniem!!! u mnie 1,5 roku! koszmar

jednak mimo minusów nie przejmuję się żadnym :) szkoda tylko że tak długo się czeka na TEN dzień :)

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Lutego 2009, 21:15 »
dobre to z przykazaniami  ;D muszę się zastanawiać czy i u nas nie wywiesić takiej listy ;) a hotel, o którym pisałam faktycznie 4*

Offline manx
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21 sierpnia 2010
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Lutego 2009, 21:45 »
Załączam link do wątku z tymi przykazaniami - żeby nie dublowały się tematy:

https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=2797.0

przy okazji dziękuję pomysłodawczyniom :)

Jest tam kilka wersji przykazań, które można połączyć lub nieco zmodyfikować tak jak nam będzie pasowało. Ważne żeby nie brzmiało arogancko, a zabawnie. Myślę że jeśli goście przeczytaliby taki regulamin lub gdyby wodzirej przeczytał, to by się zastanowili nad swoim zachowaniem. To może rozwiązać jeden z punktów naszych minusów wesela.

Offline majcia

• bywalec
  • data ślubu: 18.07.2009
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Marca 2009, 12:26 »
Generalnie prawie same plusy, choć kilka minusów się znalazło:

- stres - choć podejrzewam, że podczas samego ślubu stresik także się pojawia,

- duże koszty  :'(

- długi czas oczekiwania na ten dzień  ;D

- irytujące postawy niektórych gości, którym coś się nie podoba i dają upust swojemu niezadowoleniu poprzez obrażoną minę  :ckm:

Offline domisia82

• bywalec
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Marca 2009, 16:58 »
my takie przykazania będziemy mieć w księdze gości na drugiej czy trzeciej stronie, ale nie dlatego, żeby gości przestrzec przed narzekaniem, tylko dlatego że są po prostu smieszne.

Offline malutka66
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 19.05.09
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Marca 2009, 21:41 »
1.  slicznie wyglądasz ale mało wygodne (ale czego sie nie robi zeby byc panna młodą) ;)

Offline majcia

• bywalec
  • data ślubu: 18.07.2009
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Marca 2009, 08:02 »
1.  slicznie wyglądasz ale mało wygodne (ale czego sie nie robi zeby byc panna młodą)

o tak!!!! to też jest super!!! Tzn. tak sobie wyobrażam, że taki tekst by mnie rozśmieszył! :)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Marca 2009, 10:10 »
Minusem wesela jest to, że jest tylko raz w życiu (no, teoretycznie :) )

Wiele minusów może się pojawić przez niedogadanie szczegółów z orkiestrą, kamerzystą czy fotografem.
Minusem mojego wesela była zbyt duża liczba gości, nie miałam czasu na porozmawianie czy zatańczenie z każdym.

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Marca 2009, 15:54 »
minusy jakie do tej pory zauważyłam:

- wybory, wybory, wybory - jest tyle usług, rzeczy, dodatków,że czasami ciężko się zdecydowac i długo się wybiera.

- KASA, KASA, KASA - leci jak woda.

-  S T R E S , S T R E S,  S T R E S - duże napięcie powoli zaczyna dopadać, jak już zostało tylko... 2 miesiace do ślubu. powoduje ono rozkojarzenie w umyśle  ::)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Marca 2009, 18:21 »
Ika a ile gosci bylo u Was na weselu?

Missmax popieram :) szczegolnie WYBORY - zdecydowanie za duzo myslenia, ale to dlatego ze rynek jest bardzo bogaty we wszelkie sprawy zwiazane z weselem i slubem :)

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Marca 2009, 20:20 »
a dla mnie najwiekszym minusem jest brak sal na wysokim poziomie i z fajna obsluga! Bo zeby na 1,5roku nie bylo miejsc to koszmar ::)
 druga rzecza jest pozornie duzy wybor uslug, faktycznie dobrych i tanich jest niewiele

Offline LittlePoodle

• forumowicz
  • data ślubu: 01. 08. 2009
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Marca 2009, 21:47 »
Tez uwazam, ze to skandal, ze trzeba tak dlugo czekac. Dodatkowy minus to zawyzszanie cen za wszytsko co ma byc  na sluby.  Ta sama 10 osobowa limuzyna chrysler xxl na wieczor panienski 2h kosztuje 600 zł a na 3 h wesela 2200. na szczescie nie ma jej w Szczecinie, bo bysmy poszli w torbami, a tak na godzinke wezmiemy z dziewczynami na wieczor panienski ( bo bedzie w W- wie) za   1/8 slubnej  ceny.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Marca 2009, 23:28 »
oleandro ok 200 :P

Offline Anusia86

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #53 dnia: 31 Marca 2009, 10:18 »
Dla mnie wesele ma 2 podstawowe minusy:
1) koszty
2) stres

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #54 dnia: 1 Kwietnia 2009, 18:32 »
Ika podziwiam :) mieliscie ogromne wesele, ale z drugiej strony super ze az tyle osob moglo sie z Wami cieszyc tym pieknym dniem :)

Moja szefowa w pracy wlasnie powiedziala " najwaniejsze abys sie nie stresowala" ona podobno byla bardzo mocno zdenerwowana i zepsulo jej to caly dzien :( A wiec stres to chyba jeden z najwiekszych minosow !

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 2 Kwietnia 2009, 10:26 »
moim zdaniem minusami wesela są:
1) zbyt długie zabawy oczepinowe - nie raz na cudzych weselach trwały  godziny!!!
zgadzam się w 100%
ostanio jak byłam  na weselu to oczepiny trwałay 1,5 godz
i  była to zabawa tylko dla młodych
goście się maxymalnie nudzili

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #56 dnia: 2 Kwietnia 2009, 15:38 »
hmmm 1.5godz oczepiny to juz przesada!

Offline malavi

• maniak
  • On zawsze "kuma" o co mi chodzi :)
  • data ślubu: 3.06.2010
« Odpowiedź #57 dnia: 6 Kwietnia 2009, 10:35 »
Minus póki co jest dla mnie jeden- trzeba na nie jeszcze tyle czekać!!! :)

Reszta na bank przyjdzie potem, bo kasy idzie pełno, no i że trwa tak krótko. Stresu myśle dużego nie będzie, bardziej takie podekscytowanie. U mnie minusem jest jeszcze to, że tata sie uparł na zaproszenie wójków i cioć, których mi by specjalnie w tym dniu nie brakowało. Na szczęscie nie odbędzie się to kosztem moich znajomych bo dla nich tez jest przewidzianych sporo miejsc.

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #58 dnia: 6 Kwietnia 2009, 15:22 »
3. Wielkim minusem wesla jest to, ze narzeczeni czesto oddalaja sie od siebie- ona planuje jak szalona, obmysla wszystko w najmniejszych szczegołach, rozmawia cały czas o tylko o slubie, płacze i kłoci sie jesli cos jest niedopilnowane , jest zmeczona  i  zapomina, ze  on sie w niej zakochał bo np była radosna  i beztroska.  Naprawde duzo ludzi sie przez takie przygotowania rozchodzi.
sama wpadłam w ta pułapke, dla mniej najwiekszy minus wesela
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline LittlePoodle

• forumowicz
  • data ślubu: 01. 08. 2009
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Kwietnia 2009, 15:47 »
Paoolka, ale juz wszytsko dobrze?