Autor Wątek: PROTOKÓŁ ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH  (Przeczytany 146458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Akna74
  • użytkownik
  • **
PROTOKÓŁ ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Marca 2005, 12:05 »
No to ja mam pare pytan do was:
1. czyduzo wczssniej trzeba zgłosić sie do ksiedz? ( my robimy slub na wyjezdzie i tam mamy juz "zaklepany" termin a tutaj mamy dostac tylko jakąs "licencje")
2. czy konieczna jest wizyta w tej poradni jakiejs tam psychologicznej czy małzenskiej? mamy juz po 30-stce wiec chyba swoje juz w zyciu wiemy a poza tym moj mieszka w innym miescie ja w innym a slub w trzecim (ot sobie namieszalismy;-))
3. czy trzeba cos załatwiac z USC? i pewnie tez tam z terminami niebardzo?
Mozecie mi pomóc  :oops: bo jakas taka zielona jestem... :||
Ania

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Marca 2005, 12:16 »
Cytat: "Akna74"
No to ja mam pare pytan do was:
1. czyduzo wczssniej trzeba zgłosić sie do ksiedz? ( my robimy slub na wyjezdzie i tam mamy juz "zaklepany" termin a tutaj mamy dostac tylko jakąs "licencje")
2. czy konieczna jest wizyta w tej poradni jakiejs tam psychologicznej czy małzenskiej? mamy juz po 30-stce wiec chyba swoje juz w zyciu wiemy a poza tym moj mieszka w innym miescie ja w innym a slub w trzecim (ot sobie namieszalismy;-))
3. czy trzeba cos załatwiac z USC? i pewnie tez tam z terminami niebardzo?
Mozecie mi pomóc  :oops: bo jakas taka zielona jestem... :||
Ania

1) nie wiem ile dokładnie czasu przed ale weźcie pod uwage ,ze same zapowiedzi wiszą 2 tygodnie we wszystkich parafiach (tam gdzie bierzecie slub i w waszych ) sądzę,że 3 m-ce przed bedzie ok

2) niestety tak... nauki przedmałżeńskie macie w kościele ( 3 - 5 spotkań) zas poradnictwo gdzie chcecie... ale musicie na tę część biegac razem)...tak czy owak poradnia małżeńska trwa jakieś półtora miesiąca... ja tez jestem 30letnią kobietą i musiałam na to śmigać... zaświadczenie z liceum nie zwolniło nas z tej przyjemności... z poradni małżeńskiej wykreciłam się swoim lekarskim dyplomem...

3)do USC musicie się udac minimum 1 m-c przed uroczystością... musicie mieć ze sobą akty urodzenia (chyba,ze mieszkacie tam gdzie sie urodziliście.. wtedy dostaniecie tylko zaswiadczenie za frico) ... akt urodzenia koszrtuje z tego co pamiętam 20 zł... mnie z woj. radomskiego przesyłano ten akt 2 tyg... poza tym dowody osobiste i wsio... dostajecie tam 3 protokoły  z którymi udajecie się do kościoła (podpiszecie je podczas mszy)...

myślę,ze papierkową robotę najlepiej zacząc  około 3 m-ce przed slubem... wszelkie dokumenty mają ważność 3 m-cy...

odnośnie licencji - to dokłądnie zgoda na to ,ze slub odbedzie się w innym kościele niż macierzysty...  wystarczy ,ze jedno z was wystapi o coś takiego... nie musicie obydwoje starać się o ten dokument...
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Akna74
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Marca 2005, 13:17 »
o kurcze, nam zostało 2 miesiace do slubu... :oops:
ale tak kurs przedmałzenski mamy, wiec tylko została ta poradnia...;-(
a gdzie sie ona miesci w szczecinie? trzeba miec chyba tam jakies skierowanie tak?
Ania

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Marca 2005, 13:27 »
nie potrzebujesz specjalnego skierowania... po spisaniu protokołu przedślubnego otrzymujesz od księdza kartki spowiedzi przedślubnej, kartki nauk przedslubnych z rubryczkami na poradnię małżeńską...
zalezy od druczków...

w poniedziałek od 17.30 - 19.00 w biurze parafialnym przyjmuje pani z poradni...

biuro parafialne mieści się w kościele (po wejściu do kościoła zobaczysz małe drzwi obok ołtarza po lewej stronie)

Offline aniac

• entuzjasta
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Maja 2005, 19:51 »
no to troche was zdziwie teraz....
bylam w poradni, 1szy raz z M.ale ze musialam wszystko mu tlumaczyc, Pani poprowadzila tylko taki 15 min wstep i umowila sie ze mna na dzis, poszlam.....bylam u niej ok 10 min rozmawialysmy o tabletkach antykoncepcyjnych. wiadmo, ze jest ich przeciwniczka, ale nie powiedziala, ze mi NIE wolno ich brac itd.) mowila tylko o ich szkodliwym dzialaniu.
spotkanie jeszcze za tydzien, juz ostanie, o metodach antykoncepcji (ma mi przedstawic te zgodne z kosciolem:)  )
no i to bedzie wszystko......
wszystko z dojsciem do parafi nie bedzie trwalo w sumie wiecej niz godzine!!! i wcale nie jest to straszne!! Pani jest przyjemna (w podstawowce uczyla mnie fzyki, moze dlatego ;)  )

dla zainteresowanych powiem, ze odbywa sie to w kosciele na Bukowym.

Zycze wszytkich tak milych spotkan, jakie ja mam :)
02.07.2005

Offline bujolka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Maja 2005, 20:26 »
aniac tak z ciekawości czy ta pani nazywa sie Borkowska??

Offline aniac

• entuzjasta
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Maja 2005, 22:19 »
TAK

a co tez masz z Nia doswiadczenie??
02.07.2005

Offline bujolka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Maja 2005, 22:53 »
Również uczyła mnie fizyki w podstawówce na Bukowym , i była jednocześnie katechetka. Świat jest mały :D

Offline aniac

• entuzjasta
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Maja 2005, 23:53 »
a teraz tez slub na bukowym??
02.07.2005

Offline bujolka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Maja 2005, 07:57 »
Nietety nie, ale niedaleko bo w Zdrojach. :D

Offline obri

• Zosia jest już z nami! :-)
  • entuzjasta
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Maja 2005, 08:59 »
W poniedziałek idziemy spisać protokół...
fajnie, że jest to forum, to będziemy mogli się choć trochę przygotować :-)
zdam relację oczywiście.
szczerze mówiąc wcześniej nie miałam pojęcia, że przygotowania do ślubu kościelnego są tak skomplikowane  :roll:

Mój Aniołeczek 19.02.2008 (*)

Offline olimpx
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Maja 2005, 09:47 »
Cytat: "obri"
W poniedziałek idziemy spisać protokół...
fajnie, że jest to forum, to będziemy mogli się choć trochę przygotować :-)
zdam relację oczywiście.
szczerze mówiąc wcześniej nie miałam pojęcia, że przygotowania do ślubu kościelnego są tak skomplikowane  :roll:

Chyba dlatego tak mało ludzi bierze slub kościelny ;-) - ale fakt też nie sadziłam że tyle to zajmuje...ale my juz mamy na szczęście wszystko za sobą , została tylko spowiedź dzień przed :)

Offline obri

• Zosia jest już z nami! :-)
  • entuzjasta
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Maja 2005, 11:00 »
uffff.... protokół został spisany :-)
odbyło się to całkowicie bezboleśnie-oczywiście w bardzo poważnej i oficjalnej formie, ale bardzo dyskretnie. Ksiądz proboszcz rozmawiał z każdym z nas z osobna i nasze zeznania się pokryły :-) tylko mi zajęły o połowę więcej czasu niż Maćkowi  :lol:

W każdym razie w kościele przy BOgurodzicy, spisanie protokołu u proboszcza jest jak najbardziej w porządku!!!

Aha... ksiądz wyprowadził nas z błędu..ponieważ jesteśmy już po cywilnym, obowiązuje nas tylko jedna spowiedź przedślubna!

Teraz tylko nauki, poradnia, zapowiedzi, spowiedź i do ołtarza :-) no jeszcze długa droga przed nami :-)

Mój Aniołeczek 19.02.2008 (*)

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Maja 2005, 12:25 »
Obri, fajnie, ze powiedzialas, ze majac cywilny obowiazuje tylko jedna spowiedz  :lol:  Mam nadzieje, ze w kazdym kosciele tak jest, bo my mamy cywilny 07.07 czyli za niecale poltora miesiaca, a koscielny 08.10, (w katedrze)

Offline Magula
  • bywalec
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Maja 2005, 15:44 »
Ja bardzo się boję tych formalności, proboszcza nam zmienili i mam nadzieję że jest ok, gdyż poprzedni to był :bredzisz: a co do spowiedzi u mnie jest okropnie - dość że cie przesłuchują to w dodatku cię pouczają jak żyć i to w bardzo niekulturalny sposób. Ide na spowiedz gdzieś indziej. A u nas jeszcze trzeba zaklepać sobie termin około 1,5 roku naprzód(co za szaleństwo).  A myślałam że mam czas do przyszłego roku.   :mdleje:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Maja 2005, 23:11 »
Magula a do jakiej parafii należysz, że musicie tak wcześnie załatwiać? Jeżeli można spytać oczywiście! :)

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline Magula
  • bywalec
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Maja 2005, 23:20 »
Ślub będe brała albo Będzin albo Sosnowiec, jeszcze ostatecznej decyzji nie podjęłam. A ty gdzie? Pozdrowionka!!! :?:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Maja 2005, 23:42 »
Ja w Dąbrowie! Oboje jesteśmy z tej samej parafii! :)

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline mcmaxim
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Sierpnia 2005, 13:14 »
a ja wam napisze krotko i na temat :-)
hehehe... zastanawialismy sie z mloda czy 3 miesiace przed slubem, to nie za pozno na wszystko... poczatek lipca. przychodzimy pieknego dnia na parafie poza godzinami urzedowania, przez domofon wikary(zniecierpliwionym glosem pt. "pewnie sie nam bardzo spieszy" :D ): "a kiedy slub?", my na to "za 3 miesiace". wikary: "aaaaaa... to panstwo sobie przyjda do kancelarii spokojnie i z x. proboszczem pogadaja, ino metryki chrztu przyniesc!" :-)
rozmowa do protokolu: wg pierwszego zestawu pelna, bez tego o innej wierze...
no ale ale... ja poczuwam sie mimo wszystko za odstepce i protestanta. myslalem, ze x. proboszcz bedzie chcial mnie nawracac, pytac o niewygodne rzeczy (nie znalem wczesniej pytan )... i klops! te pytania sa tak sformulowane, ze nie mialem szansy sie czemukolwiek sprzeciwic. "czy jestes swiadomy...", "czy znane ci sa...", "czy zamierzasz...".
i na bunt nie ma miejsca ;-)
potem - za kilka tygodni - byly nauki. oprocz nas 2 pary. przyszla pani, ktora stwierdzila, ze wszyscy inni mecza na naukach, ale ona sie nie bedzie na drobne rozmieniac, uczyla nas na sile NPR nie bedzie, jak bedziemy cos od niej chcieli to jest tam a tam w takich i takich godzinach, ewentualnie podala telefon. 1 (slownie: JEDNO) spotkanie 90minut. z czego 15-20 i tak poszlo na rzeczy niezwiazane :-) i nawet mi sie podobalo :-)
innymi slowy: MEGA ROTFL ROKU :D
jedynie teraz mnie przeprawa z wracajacym za pare dni z kolonii xiedzem czeka, bo chce ciut formule przyrzeczenia zmienic... ale ta parafia jest tak utylitarna, ze chyba nie bedzie problemu :D

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Września 2005, 09:16 »
a top wam się udało... nie każdy jest tak libelarny jak wasza parafia...

Offline Moongirl

• zapaleniec
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Września 2005, 22:06 »
A nie  orientujecie się czy takie protokoły są spisywane też w kościołach protestanckich? Oczywiście troszkę w zmienionej formie ze względu na różnice doktrynalne...???

Offline aleksad

• forumowicz
« Odpowiedź #51 dnia: 6 Października 2005, 11:54 »
Mam pytanie,może zabrzmi głupio,ale kiedy idzie się podpisywać ten protokół?

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
« Odpowiedź #52 dnia: 6 Października 2005, 12:11 »
aleksad....pierwszą część proboszcz spisuje przed naukami, jak zgłaszacie zapowiedzi (chęć zawarcia ślubu znaczy się)...wtedy też dostaniecie kasiążeczki na nauki i spowiedzi i jak juz odbębnicie, co trzeba (bez ostatniej spowiedzi), to trzeba przyjść do proboszcza, spisać drugą częśc protokołu (tę, w której ksiądz pyta czy się seksicie :wink: )...tak to przynajmniej wygląda w mojej parafii :) ...tak na oko, to właśnie ok 3 miesięcy przed ślubem przychodzi na to najwyższa pora, jeśli nie zrobicie tego wcześniej :)

[ Dodano: Czw Paź 06, 2005 12:14 pm ]
Przy spisywaniu tej pierwszej cześci protokołu trzeba już mieć ze sobą wymagane dokumenty (poza tymi z USC, jeśli do ślubu jest więcej niż 3 miesiące, bo inaczej tracą ważność), a przynajmniej te najważniejsze, braki ewent. się pouzupełnia przy drugiej części protokołu :lol:

Offline aleksad

• forumowicz
« Odpowiedź #53 dnia: 6 Października 2005, 12:26 »
Dziękuję za uświadomienie:)

[ Dodano: Czw Paź 06, 2005 1:16 pm ]
A jakie dokumenty musimy mieć ze sobą ??

Offline Smietanowie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 6 Października 2005, 14:16 »
Nie orientujecie się przypadkiem, jak sprawa wygląda gdy ślub bierze sie w innej parafii???

[/url]

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
« Odpowiedź #55 dnia: 6 Października 2005, 14:18 »
Trzeba chyba mieć zgodę ze swojej macierzystej parafii, nic poza tym, ale pewnosci nie mam...

Offline aleksad

• forumowicz
« Odpowiedź #56 dnia: 6 Października 2005, 14:31 »
A oprócz zgody to co trzeba mieć?

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
« Odpowiedź #57 dnia: 6 Października 2005, 15:05 »

Offline Smietanowie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 6 Października 2005, 15:06 »
Dzieki, jak się jeszcze czegoś dowiem w weekend, napiszę w poniedziałek.

[/url]

Offline aleksad

• forumowicz
« Odpowiedź #59 dnia: 6 Października 2005, 15:28 »
Ja tez bardzo dziękuję:)