Autor Wątek: PROTOKÓŁ ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH  (Przeczytany 146527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
PROTOKÓŁ ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH
« Odpowiedź #60 dnia: 6 Października 2005, 17:42 »
Cytat: "Agnieszka32"
trzeba przyjść do proboszcza, spisać drugą częśc protokołu (tę, w której ksiądz pyta czy się seksicie  ).

Ja tego chyba nie przeżyję. :(   Po co oni o to wszystko pytają? :?

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #61 dnia: 6 Października 2005, 22:10 »
Cytat: "Smietanowie"
Nie orientujecie się przypadkiem, jak sprawa wygląda gdy ślub bierze sie w innej parafii???

my własnie tak mamy
potrzebna była zgoda albo z mojej parafii albo z Marka
u mnie ksiądz niechętnie chciał o tym gadać a bo niby go potem rozliczają czemu ludzie do innych parafii oschądzą i takie tam bzdury a ja myśle że to chodzi o kase i już , w każdym bądźź razie pozwolenia nam nie dał powiedział że jak u mojego Marka nie dostaniemy to mamy przyjśc i on się zastanowi :ban:  

ale się wkurzyłam

a u Marka w parafii beż problemu od razu nam podpisano świstek i już

i po co tyle problemów z tego robić to nie wiem:)
  :bredzisz:    :hmmm:

Offline Smietanowie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 7 Października 2005, 09:59 »
Ja tez tego nie rozumiem. Zamiast cieszyc sie z tego, ze ludzie pragna zwiazac sie ze soba w obliczy Boga, to nie.....rzucmy im klody pod nogi. Mam jedynie nadzieje, ze u mnie nie bedzie takich problemow.
Mielgo dnia dziewczyny, S.

[/url]

Offline aleksad

• forumowicz
« Odpowiedź #63 dnia: 7 Października 2005, 12:22 »
JA myślę,że to właśnie o kasę chodzi i sama też powiem,że wkurza mnie jak się ksiądz pyta o "szóste przykazanie" albo nieczyste myśli-nie wiem co dla niego nieczystego.

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #64 dnia: 7 Października 2005, 13:05 »
no nie mówcie że księża jeszcze przepytują no nie to to przecież
SKANDAL
pytali na na komuni na bierzmowaniu już ślub mogliby sobie odpuścić

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #65 dnia: 7 Października 2005, 13:42 »
ja mam całkiem miłe doświadczenia, opisałem je w swoim wątku "1000 dni do...", ale nie każdy może chcieć tam zaglądać zatem napisze to samo jeszcze tutaj :D

prawdzie pierwszą część tego protokołu spisywalismy w maju... Drugą zaś w ubiegłą sobotę (1 października). Powiem szczerze, że obydwoje szlismy na to spotkanie z duszą na ramieniu, balismy się, że ksiądz będzie nas umoralniał, wypytywał o najskrytsze sekrety duszy i ciała ( :wink: ), ale było zupełnie inaczej  Ksiądz proboszcz, jest człowiekiem bardzo przystepnym, miłym i co najważniejsze nie jest wścibski (tzn. o seksik nie pytał  ). Część protokułu spisywaliśmy razem, później Grześ został poproszony, żeby wyszedł na chwilkę, a nastepnie po udzieleniu odpowiedzi na kilka pytań, ja opuściłam biuro, żeby Grześ mógł odowiedziec na te same pytania (miał łatwiej, znał moje odowiedzi i po prostu odpowiadał tak samo- raz poprawił nawet księdza, bo podglądając moje odpowiedzi w protokole, zauważył, że ksiądz zapisał "nie" w miejscu pytania o dzieci, na szczęście ksiądz szybko przeprawił odowiedź, bo ja nie tylką chcę, ale wręcz marzę o dzieciach)... Na koniec rozmowy ksiądz poprosił nas żebyśmy razem jeszcze chwilkę porozmawiali. Podaliśmy mu imiona świadków i padło pytanie czy bedą mogli uczestniczyć z nami w komunii świętej, zgodnie z prawda powiedzielismy, że świadkowa tak, a świadek nie, bo jest w związku cywilnym i ma dziecko. O dziwo ksiądz nie umoralniał nas i nie mówił, że świadek żyje w grzechu, a jedynie pochwalił nas, że chcemy to zrobic z Bogiem a nie tak jak świadek... Ze swej strony zapewniliśmy go, że świadek zamierza wziąść ślub kościelny, także ksiądz był zadowolony  teraz z perspektywy czasu widzę, że nie trzeba było się bać tego spotkania  Umówiliśmy się na w grudniu na ostatnie spotkanie, żeby donieść brakujące dokumenty i dograć szczegóły ślubu...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #66 dnia: 7 Października 2005, 13:47 »
no dobra to wkońcu oni wypytują o jakieś 7 grzechów główńych czy przykazannia pewnie pomyślicie  boże przecież to każdy powinien wiedzieć
wiedzieć może i tak ale pamiętać????????

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #67 dnia: 7 Października 2005, 14:02 »
Cytat: "agulkaaa"
no nie mówcie że księża jeszcze przepytują no nie to to przecież
SKANDAL
pytali na na komuni na bierzmowaniu już ślub mogliby sobie odpuścić

mnie nikt nie przepytywał :D
no dobra to wkońcu oni wypytują o jakieś 7 grzechów główńych czy przykazannia pewnie pomyślicie boże przecież to każdy powinien wiedzieć
wiedzieć może i tak ale pamiętać????????

:shock: u mnie ksiadz nie zadawał żadnych pytań z katechizmu, nie umoralniał i nie egzaminował...Spisał tylko protokół...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #68 dnia: 7 Października 2005, 14:28 »
to mam nadzieje że u nas też tak będzie a jak nie to się trochę zbłaźnimy no ale przecież nie będe się przygotowywać jak do zaliczenia heheh

Offline Smietanowie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 7 Października 2005, 14:34 »
Chyba nie ma co się nakręcać, co nam zrobi, nie pozwoli wziąć ślubu?  :hahaha:
[/url]

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #70 dnia: 7 Października 2005, 14:38 »
to mam nadzieje że u nas też tak będzie a jak nie to się trochę zbłaźnimy no ale przecież nie będe się przygotowywać jak do zaliczenia

pewnie, że nie :!: Ale wydaje mi się, że się nie zbłaźnicie... Nie wiem dlaczego księża pytali niektórych o takie rzeczy...Dla mnie jest to co najmniej dziwne...

Aguś a w jakiej parafii bieżecie ślub :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #71 dnia: 7 Października 2005, 14:51 »
Cytat: "demka"
Aguś a w jakiej parafii bieżecie ślub

na słonecznym w saktuarium :roll:

Offline aleksad

• forumowicz
« Odpowiedź #72 dnia: 7 Października 2005, 15:04 »
Ja pisałam o pytaniu dotyczącym 6 przykazania i nieczystych myśli,ostatnio byłam chrzesnąi musiałam mieć spowiedź prze chrztem i ksiądz mnie wypytywał o takie rzeczy,dlatego to napisałam

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #73 dnia: 31 Stycznia 2006, 14:32 »
Słuchajcie czy robią problem z nie przyjmowania Księdza po kolędzie? Bo mi tak się zdarzyło - 3 lata z rzędu - że kiedy ksiądz chodził ja byłam poza domem( tzn na urlopie) albo chodziłam na kolędę do moich rodziców (ja sama z księdzem bym chyba umarła, o czym gadać?  :shock:  teraz planujemy ślub w parafii moich rodziców ale już się bije jak to będzie kiedy pójdę do siebie a ksiąz mi to wszystko wytknie......  :oops:

Offline PaulinaG

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 11 Lutego 2006, 17:30 »
Fajnie że taki wywiad jest przeprowadzany  :? Pirewsze od Was słysze o czyms takim :!:

Pozdrawiam

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Lutego 2006, 20:55 »
a jest jest.. "100 pytań do..." .. pewnie też to bedziesz spisywać przed ślubem.. taką mają procedurę  :?
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #76 dnia: 11 Lutego 2006, 21:03 »
U nas w Parafii robią wielkie problemy jak ktoś "unika" kolędy.I nie ważne że było się gdzie indziej. Ostatnio jak byłam zapytac o formalności to ksiądz robił reprymendę facetowi że kolędy nie wpóścił .. a miał być tylko ojcem chrzestnym . Strach się bać co On robi z młodymi w takiej sytuacji .

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #77 dnia: 12 Lutego 2006, 00:18 »
Cytat: "Antalis"
ksiądz robił reprymendę facetowi że kolędy nie wpóścił

czyt. "że kasy nie dał w kopercie"  jak mnie coś takiego wnerwia!  :evil:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #78 dnia: 12 Lutego 2006, 11:46 »
To już inna historia groszku ... u mnie jak ksiądz przychodzi zostawia koperte na stole z blankietami na datki na kościół :/.No comments.

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #79 dnia: 12 Lutego 2006, 21:46 »
ja nie miałam pytań odnośnie kolędy
a nie przyjmuje
bo zawsze przychodzą w takim momencie że albo nas nie ma albo choroba w domu panuje :)

Offline sylwka

• bywalec
« Odpowiedź #80 dnia: 13 Lutego 2006, 07:15 »
Nas ksiadz nie przepytywał z małego katechizmu, ale słyszałam, że jest praktykowane. Spisał ten cały protokół, szło mu bardzo szybko, czasami miałam wrażenie, ze wpisuje odpowiedź zanim my się odezwaliśmy :lol: Ogólnie poszło bardzo szybko. A teraz juz nie musimy chodzić oboje do niego, wystarczy, ze jedno z nas przyjdzie :lol:

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
« Odpowiedź #81 dnia: 25 Kwietnia 2006, 19:06 »
Słuchajcie...w tym protokole jest cos o chorobach psychicznych w rodzinie... Wiem o co tu chodzi, jaki cel ma to pytanie...Ale  mam pewne wątpliwości. Te choroby psychiczne dotyczą najbliższej rodziny? a co w przypadku brata matki, który zachorował w skutek powikłań po chorobie Heinego Medina (nie wiem jak się pisze)? a co z depresją leczoną przez 2 tygdnie w szpitalu? czy to tez jest uznawane za chorobę psychiczna?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Kwietnia 2006, 09:16 »
Ja też miałam w rodzinie osobę chora na depresję (siostra mamy) ale w protokole mam, że choroby psychiczne nie występowały - nie wiem jakie kryterium przyjął ksiądz :| może choroba psychiczna wg kościoła to leczenie kilkuletnie osoby stwarzającej zagrożenie dla innych czy jak (taki przysłowiowy z koszulą w zębach  :? )

Offline kula

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 1 Maja 2006, 21:44 »
dziewczyny czytam wasze posty i skóra mi czsem cierpnie!U mnie w parafi jest tylko jeden ksiądz i to dosć niemily  :twisted: W przyszłym tygodniu idziemy spisywać protokół i już się boje bo ja już od roku jestem po ślubie cywilnym i nie wiem czy nie będzie mial coś przeciw temu !Już się boję!Czy któraś z was jak księża na to ,,reagują''? :?

Offline asikol
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 25 Maja 2006, 15:03 »
ja maszczescie mam juz to za soba

Offline Dorka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 25 Maja 2006, 15:55 »
Wyjaśnijcie mi coś: przeczytałam w poprzednich postach, że najpierw się spisuje protokół i dopiero po tym dostaje się skierowanie na nauki Czy tak jest naprawdę :?:

Ja planuję iść najpierw na skierowanie po nauki (jest ono wymagane jeśli idzie się na nauki nie do swojej parafii, jak w moim przypadku), bo muszę je zrobic przed wakacjami. Podczas wakacji żadna z parafii miejskich nauk nie przeprowadza, a we wrześniu nie będzie czasu na nauki. A protokół to się chyba spisuje na 3 miesiące przed ślubem, więc u mnie odbedzie się to na wakacjach.

A i jeszcze coś takiego: spotkałam się z terminami: katechezy przedmałżeńskie i nauki przedślubne. Czy one oznaczają to samo czy nie?

Pozdrawiam wszystkie październikowe panny młode!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #86 dnia: 25 Maja 2006, 16:51 »
Hmmm widzę, że czasem to wszystko pokręcone.
Nam nikt nie dawał skierowania na nauki, a robimy je w innej parafii, bo w szczecińskiej, a ślub w Stargardzie. Nie wiem czy same sobie nie stwarzacie niepotrzebnych problemów.

Cytat: "Dorka"
katechezy przedmałżeńskie i nauki przedślubne. Czy one oznaczają to samo czy nie?

Wydaje mi się, ze ta nzawa jest używana zamiennie. Ja słyszałam też o dialogach narzeczeńskich i wieczorkach dla zakochanych - wszystko to funkcjonuje na tej samej zasadzie i jest zaliczane jako kurs przedmałżeński.

A co do tych chorób psychicznych....to za dużo o to hałasu. Większość z nich dziedziczy sie wieloczynnikowo, czyli rolę odgrywają geny i środowisko (warunki życia).
Myślę, że chodzi tu bardziej o to żeby nie zatajać, bo potem mozę być to argument do unieważnienia ślubu koscielnego.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline azzurra
  • maniak
« Odpowiedź #87 dnia: 25 Maja 2006, 16:53 »
Wyjaśnijcie mi coś: przeczytałam w poprzednich postach, że najpierw się spisuje protokół i dopiero po tym dostaje się skierowanie na nauki Czy tak jest naprawdę Question

Nie jest, po podpisaniu protokołu dostaje sie karteczkę na zapowiedzi, a nie skierowanie na nauki. Pierwsze słysze o skierowaniu na nauki... Zawsze myślałam, że można je odbyć gdzie sie chce.

A i jeszcze coś takiego: spotkałam się z terminami: katechezy przedmałżeńskie i nauki przedślubne. Czy one oznaczają to samo czy nie?

Wydaje mi się, że bez względu na nazwę, to jest to samo.
Na babskim forum wcześniej czy później do głosu dochodzi zazdrość...

Offline Dorka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 26 Maja 2006, 19:43 »
Pytałam o skierowanie na nauki, ponieważ w mieście, gdzie chcę pójść na nauki we wszystkich parafiach które je organizują, życzą sobie przyniesienia skierowania od proboszcza, jeśli nie nalezy się do tej parafii.

Koleżanka poszła na nauki bez skierowania, owszem nie wygonili jej, ale musiała donieść skierowanie od proboszcza, bo była spoza parafii organizującej nauki.
Widocznie w mojej okolicy to już taka praktyka, co poradzić. A pójście po to skierowanie do proboszcza to i tak żaden problem :)

Może jutro pójdziemy go odwiedzić w tym celu... :)

Pozdrawiam wszystkie październikowe panny młode!

Offline Lilkuś

• uzależniony
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Października 2006, 15:30 »
na ile przed ślubem spisuje sie protokół?? kjak bylismy u Dominikanów to ojciec nic o nim nie wsomnial i zastanawiam sie czy maraec 2007 nie bedzie za wczesnie/za późno??