Autor Wątek: PROTOKÓŁ ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH  (Przeczytany 146642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Joasia

• forumowicz
  • Patusiowa mamusia
  • data ślubu: 04.08.2007
Odp: PROTOKÓŁ ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH
« Odpowiedź #120 dnia: 15 Listopada 2007, 13:18 »
Protokół przedślubny spisuje się w parafii, w której bierzecie ślub, gdyż ksiądz który z Wami przeprowadza rozmowę jest odpowiedzialny za sporządzenie dokumentów do USC, bo stamatąd jest przesyłany akt zawarcia małżeństwa.

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 21.06.2008
« Odpowiedź #121 dnia: 4 Marca 2008, 19:18 »
U nas obowiązkowo musimy spisywac protokól w kosciele w którym bierzemy ślub (mimo że nie jest to kościół ani mój ani mojego narzeczonego)

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #122 dnia: 6 Lipca 2008, 21:56 »
witam  :)
sluchajcie - mam na swojej kareczce od ksiedza wyszczególnione: 3 nauki "PREKANA", 2 spotkania w poradni, 2 rozmowy duszpasterskie i 2 spowiedzi. Wiem, co to nauki, poradnia, spowiedz, ale nie wiedzialam co to te rozmowy. Po przeczytaniu tego wątku rozumiem, że jest to spisywanie protokołu - i jak wynika z Waszych postów podzielone jest na 2 części. Czyli zgadzałoby się to z tymi 2 rozmowami, które mamy wyodrebnione. No i przeczytałam, że pierwsza rozmowa ( spotkanie) jest na ok. 3 miesiace przed slubem. A ta druga to kiedy?? Tzn jak długo po tej pierwszej, na ile przed ślubem??
I jeszcze jedno - rozumiem , ze przy tej pierwszej rozmowie sa zadawane te różne pytania, wypisane na stronie 1, a na drugiej o co pytają ??

Offline alinas

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 06.09.08
« Odpowiedź #123 dnia: 13 Sierpnia 2008, 15:16 »
Kobitki Kochane!!!
Ile czasu przed ślubem ksiądz powinien wywiesza zapowiedzi? I kiedy spisuje sie ten protokół?

Offline kataarzynka86
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22,08,2009
« Odpowiedź #124 dnia: 4 Listopada 2008, 19:46 »
Cytat: alinas link=topic=122. msg663970#msg663970 date=1218633376
Kobitki Kochane!!!
Ile czasu przed ślubem ksiądz powinien wywiesza zapowiedzi? I kiedy spisuje sie ten protokół?
trzy miesiace przed ślubem i spisuje go ksiądz

Offline jestem_wredna

• honey bunny
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 18.04.2009
« Odpowiedź #125 dnia: 4 Listopada 2008, 21:49 »
ktoś napisła ze najpierw wypełnia sie pierwsza czesc protokołu a pozniej jest druga dotyczaca miedzy innymi pytan o seks-nie odczuwam potrzeby gadania o seksie z ksiedzem. Mam pytanko czy zawsze jest ta druga część..? Jutro idziemy spisywać ten protokół wiec troszke sie stresuje... :o

Też chciałabym wiedzieć :D

I mam jeszcze drugie pytanko: czy protokół zawsze spisuje się z proboszczem, czy można z jakimś innym księdzem? Bo mój proboszcz to... hmm...

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #126 dnia: 18 Lutego 2009, 11:53 »
Dziewczyny, mam pytanie:
Otóż załatwiliśmy sobie termin w naszym kościele rok temu. Został zapisany w aktach. Ślub bierzemy 20.06.09, powiedzcie mi czy wystarczy jak od połowy marca wyciągniemy z USC dokumenty i zaczniemy załatwiać poradnie nauki i wtedy po raz drugi udamy się do kancelarii, czy to za późno?

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #127 dnia: 18 Lutego 2009, 12:01 »
Czyli na nauki i do poradni od marca właściwie możemy się udać.
Zuza 142000 dziękuję za odpowiedź.

Offline jestem_wredna

• honey bunny
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 18.04.2009
« Odpowiedź #128 dnia: 18 Lutego 2009, 21:32 »
Mogę wreszcie wypowiedzieć się jak to było u nas - zarówno nauki, jak i protokół przebiegły całkowicie bezstresowo. Nauki wybraliśmy ekspresowe (2 weekendy), ale okazało się to być strzałem w dziesiątkę! Bardzo "życiowi", zabawni i sympatyczni księża, a także pan z poradni, a same nauki przeprowadzone raczej w formie dyskusji i przeróżnych zadań, niż wykładów. Zdecydowanie nie był to czas stracony.
Natomiast co do protokołu - żadnych krępujących pytań, same "suche fakty", a do tego trafiliśmy na sympatycznego księdza. Jesteśmy więc bardzo zadowoleni i życzymy takich samych wrażeń wszystkim młodym parom. Pozdrawiamy!

Offline martinip
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 16.05.2009
« Odpowiedź #129 dnia: 18 Marca 2009, 13:12 »
To i ja coś skrobnę o protokole :/ Powiem szczerze, że ksiądz nas rozdzielił, protokół spisywał dzisiaj ze mną, a z narzeczonym dopiero za jakiś czas (ze względu na to, że nie miał czasu dziś rano).  Co do pytań to oprócz tych zawartych w protokole, pytał się czy mieszkamy razem, czy ze sobą sypiamy, czy chodzimy do kościoła, ile razy byliśmy w tym roku w kościele,oraz kiedy byłam ostatni raz u spowiedzi - myślałam, że się we mnie zagotuje od tych pytań.  Pytał się też o rodziców, akurat nasi są rozwiedzeni, więc nie ciekawie :/ Było też pytanie o antykoncepcję po ślubie, na co ja odpowiedziałam, że nie będziemy stosować, a ksiądz, że teraz tak mówie, a później i tak co innego będziemy robić.  Ogólnie wszystko przebiegło w niezbyt miłej atmosferze, aż się boję pomyśleć co będzie na ślubie :( Do spowiedzi mamy się udać 1 raz, jako że mieszkamy razem, chyba, że postanowimy spać w innych łóżkach :), na co ja powiedziałam, że nie ma takiej możliwości, bo posiadamy tylko jedno :D

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #130 dnia: 20 Marca 2009, 10:12 »
martinip my niedługo sie wybieramy spisac protokół - ale mnie tym postem nastraszyłaś  ::)

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #131 dnia: 20 Marca 2009, 11:21 »
my protokół mieliśmy spisywany z fajnym księdzem-ale tylko dlatego, że go sobie wybraliśmy na naszego "opiekuna", nie ma co kryć-że załatwianie formalności kościelnych-bardzo często-nie należy do przyjemności-szczególnie jesli np macie dziecko, mieszkacie razem, lub nie macie bierzmowania, itd. itp.
myślę, że mało par o tym wie, że oprócz nauk przedmałżeńskich i poradni rodzinnej istnieje coś takiego jak kurs małżeński-który jest wymagany jesli chociaż jedna osoba z pary-nie ma świadectwa ukończenia katechizacji na poziomie ostatniej klasy szkoły średniej, oczywiście kurs jest wymagany wtedy-gdy ksiądz minął się z powołaniem-i jego celem jest wymyślanie coraz to nowszych technik gnębienia ludzi:) (my usłyszeliśmy-na 2 tygodnie przed ślubem-że nie mamy kursu-więc ślubu nie będzie-dodam iż taki kurs odbywa się co najwyżej raz w roku-i to nie w każdej parafii-i nie zostaliśmy o nim poinformowani:))) całe szczęście skończyło się wszystko dobrze-ale tyle co nerwów stracilismy-i ile kłotni było z proboszczem-to nasze!
nie życzę nikomu-ale jeśli traficie na księdza niezbyt "sympatycznego"-warto znać swoje prawa-czyli to-że nie musicie mieć kursu małżenskiego-jesli macie swiadectwo ze szkoly wyzszej,(nawiasem mówiąc żaden z moich wielu znajomych nie musiał mieć takiego kursu-pomimo braku świadectwa-więc to naprawdę zależy od duchownego)
jak rowniez to-ze wg prawa koscielnego-nie musicie mieć bierzmowania-my o tym przypomnieliśmy księdzu-i nagle dyskusja o bierzmowaniu się skończyła-i nie było problemu! to znowu dobra wola duchownego-bo on wie, że racji nie ma-ale przecież nie będziecie się odwoływać do wyższej instancji-bo zależy Wam na ślubie-prawda?
ja ze swojego doświadczenia mogę poradzić -że jeśli są jakieś problemy-nie bójcie się zmienić nawet parafii, w której się pobieracie, my tak zrobiliśmy-i nawet nie oczekiwaliśmy-że będzie tak pięknie-mieliśmy wspaniałe kazanie na mszy, ksiądz odprawiający mszę zrobił wszystko byśmy czuli się wyjątkowo-i był bardzo pomocny,
jeśli w Waszej parafii jest ksiądz-na którym Wam zależy-to poproście go osobiście -żeby spisał protokół i przyjął Was "administracyjnie"-wiem, że można również poprosić by poprowadził mszę...nie warto wchodzić na ścieżkę wojenną-w końcu ślub ma się kojarzyć raczej dobrze;););)pozdrawiam
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #132 dnia: 21 Marca 2009, 13:44 »
to-że nie musicie mieć kursu małżenskiego-jesli macie swiadectwo ze szkoly wyzszej
dyplom ukończenia studiów?

czy świadectwo z religii na poziomie ukończonej szkoły średniej?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #133 dnia: 21 Marca 2009, 20:55 »
świadectwo z religii na poziomie ukończonej szkoły średniej!!!:)
chochlik mi się wkradł-bo z religią to chyba się nie spotkałam na uczelni wyższej a Wy?;)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #134 dnia: 21 Marca 2009, 20:57 »
ja też
dlatego się dziwię  ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Castia

• Chuck Norris
  • totalnie zakochana
  • data ślubu: sierpień 2009
« Odpowiedź #135 dnia: 23 Marca 2009, 08:29 »
my już mamy spisany protokół, spisywaliśmy z proboszczem, nie zadawał żadnych pytań - sam wypełniał te wszystkie rubryczki, tylko zaświadczenia z nauk i kursu daliśmy, adres, aha zapytał się czy ślub bierzemy bez przymusu i w maju mamy donieść dokumenty z USC wtedy wywieszą nas na zapowiedziach.

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #136 dnia: 11 Kwietnia 2009, 18:27 »
my tez juz spisalismy protokol ksiadz nei zadawal dodatkowych pytan , ale to chyba ze wzgledu ze nas zn ai wie ze teraz jestesmy zagranica , wiec tez sie pewnie domyslil ze razem mieszkamy ale nie pytal i nic nie mowil
juz nawet wisza zapowiedzi nasze

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #137 dnia: 20 Kwietnia 2009, 19:12 »
A ja przedstawilam ksiedzu swiadectwo z III kl liceum bo swiadectwo z kl. maturalnej jak i odpis mam na uczelniach.
Ksiadz nawet nie chcial zagladac do nich, powiedzial ze to do niczego nie jest mu potrzebne ale z ciekawosci sobie pooglada  ;D ;D ;D

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #138 dnia: 22 Kwietnia 2009, 19:23 »
My też już po protokole :)
Wszystko przebiegło bardzo sympatycznie i szybciutko. Żadnych zbędnych dodatkowych pytań, odpowiadaliśmy na wszystko wspólnie :)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #139 dnia: 24 Kwietnia 2009, 11:25 »
My również już po protokole. Szybko i bezproblemowo. Ksiądz bardzo sympatyczny (kościół MB Różańcowej w Szczecinie-parafia mojego narzeczonego).
Dodam, że ślub bierzemy poza naszymi parafiami, więc w parafii mojego narzeczonego poprosiliśmy o licencje i spisanie protokołu. Gdy już doniosę zaświadczenie o wygłoszeniu wypowiedzi dostaniemy te wszystkie dokumenty i jedziemy z tym wszystkim + zaświadczenie z USC do parafii, którą sobie wybraliśmy.

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #140 dnia: 24 Kwietnia 2009, 12:26 »
My również ślub mamy w innej parafii aniżeli nasza. Protokół spisaliśmy właśnie w tej parafii gdzie mamy ślub, musieliśmy dostarczyć zgodę na slub w innej parafii z parafii macierzystej, do tego oczywiście zaświadczenie o odbytych naukach i poradni, zaświadczenie z USC oraz nasze akty chrztu z adnotacją o bierzmowaniu. Protokół szybko spisaliśmy bez problemów, ksiądz poopowiadał nam trochę kawałów, popytał nas o nasze życie, bardzo przyjemna luźna rozmowa. :)

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline majcia

• bywalec
  • data ślubu: 18.07.2009
« Odpowiedź #141 dnia: 25 Maja 2009, 11:14 »
o kurcze! jakie to wszystko skomplikowane!!

Dziewczyny! Mam pytanie o zapowiedzi - ślub mamy w obcej parafii, gdzie więc mamy dać na zapowiedzi? Do parafii rodzinnych -  to z pewnością, ale czy do tej parafii, gdzie będziemy brać ślub również!?!?!?!

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #142 dnia: 25 Maja 2009, 11:31 »
Tak również w tej parafii będą zapowiedzi, ale Was ksiądz poinformuje o tym i otrzymacie kartki do parafii gdzie macie je zanieść.

RELACJA

Offline Lilya

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #143 dnia: 25 Maja 2009, 13:47 »
Cytat: majcia link=topic=122. msg923323#msg923323 date=1243242865
Dziewczyny! Mam pytanie o zapowiedzi - ślub mamy w obcej parafii, gdzie więc mamy dać na zapowiedzi? Do parafii rodzinnych -  to z pewnością, ale czy do tej parafii, gdzie będziemy brać ślub również!?!?!?!

My już jesteśmy po spisaniu protokołu.  Spisaliśmy go w mojej ,,byłej" parafii, bo okazało sie że moją parafią jest ta na której terenie mieszkam, a nie tam gdzie jestem zameldowana, mimo, że w niej przyjęłam wszystkie sakramenty.  Zapowiedzi zostały wygłoszone w trzech parafiach- mojej ,,byłej", narzeczonego i tej parafi na której terenie mieszkamy. . .  ślub mamy jeszcze w innej parafi, ale tam nie były głoszone zapowiedzi. 

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #144 dnia: 25 Maja 2009, 14:16 »
Dzięki za odp.  :-*

A ile u was wyniosło te tzw. "co łaska"?  ;D

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #145 dnia: 25 Maja 2009, 14:22 »
W parafii gdzie obecnie mieszkamy nic nie zapłaciliśmy, a w parafii gdzie kiedyś mieszkałam ksiądz zawołał do mojej mamy 100 zł, nie zgodziła się i dała tylko 50 zł, ja szczerze mówiąc chyba bym takiej kwoty nie dała - jak ksiądz usłyszał że my za ślub płacimy 250 zł to zdębiał.

RELACJA

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #146 dnia: 25 Maja 2009, 14:30 »
100 zł.!?!?!? szkoda, że nie 1000!!!!

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #147 dnia: 25 Maja 2009, 14:32 »
No właśnie, kosmos.

RELACJA

Offline Castia

• Chuck Norris
  • totalnie zakochana
  • data ślubu: sierpień 2009
« Odpowiedź #148 dnia: 26 Maja 2009, 13:43 »
my nic nie płaciliśmy u nas w parafii za protokół.

Offline szpileczka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.07.2009
« Odpowiedź #149 dnia: 2 Lipca 2009, 01:20 »
u nas też tak bylo u Dominikanów.  Najpierw wspólnie odpowiadaliśmy - były pytania personalne czyli data urodzin, imiona rodziców, wykształcenie itd.  Potem narzeczony miał wyjśc, ja odpowiadałam na pytania, a potem przyszedł narzeczony a ja wyszłam.  Odpowiedzi  nie powinny być robieżne :-))