Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1388407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #2190 dnia: 1 Lutego 2015, 22:51 »
No niestety, ale nie bedzie tu dzialal, bo mamy tutaj inne wtyczki i inne napiecie pradu.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #2191 dnia: 1 Lutego 2015, 22:54 »
a nie da się zrobić przejściówki???
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2192 dnia: 1 Lutego 2015, 22:58 »
O ile z wtyczka nie ma az takiego problemu, bo sa nakladki! tak z zamiennikiem pradu jest gorzej. Z 110v na 220 latwiej, a odwrotnie moze niepodolac.
Chyba, ze jest dostosowany jak urzadzenia elektroniczne 110/220, ale watpie :-\

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #2193 dnia: 1 Lutego 2015, 23:07 »
a tego to nie sprawdzę...bo go nie mam pod ręką....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #2194 dnia: 2 Lutego 2015, 10:15 »
Czy trzeba dużo gotować żeby się przydało? To nie tak... mając Thermomix, praktycznie nie gotuję w niczym innym. Nie mam blendera, miksera, sokowirówki, malaksera, maszynki do chleba, nawet tarki ;) To nie Thermomix wymusza gotowanie, on po prostu zastępuje inne urządzenia.
[/quote]
no właśnie...chyba już wiem, skąd ta cena... trafiłam na prezentację  najnowszego modelu i rzeczywiście jest to taki robot-kombajn z funkcją gotowania na parze, ale przy założeniu, że ma się powyższe urządzenia dobrej firmy (czyli tez o wysokich parametrach technicznych), które razem wzięte kosztują ok 2 tys to reszta jest raczej ceną za wygodę i pomysł konstruktorów ;D
ok mam jeszcze pytanie do soób, które użytkuję TM dłuższy czas i codziennie - jak wychodzą rachunki za prąd i czy nie mialyście problemów z nożami?

Offline Fiolka*

• uzależniony
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #2195 dnia: 2 Lutego 2015, 17:35 »
Cytat: miśka28
reszta jest raczej ceną za wygodę i pomysł konstruktorów
Nie zgodzę się. To cena za urządzenie najwyższej jakości, zrobione z najlepszych materiałów. To cena za noże, które nigdy się nie stępią, a znoszą mielenie zboża i lodu, za naczynie ze stali, która nie przyjmuje zapachów, nie wgniata się i nie rdzewieje, za mechanizm, który mimo wysokich temperatur i obrotów, nie przegrzewa się i ma bardzo niską awaryjność. Wiem co piszę, w mojej rodzinie używamy Thermomixów od trzech modeli, kilkanaście lat i żadne z tych urządzeń nigdy się nie zepsuło, kilka razy były w serwisie celem konserwacji lub przeglądu. Tak to jest, że dobre rzeczy kosztują i nie zawsze płaci się tylko za metkę, ale za jakość właśnie.

jak wychodzą rachunki za prąd
TM ma pobór prądu 500W na pełnych obrotach. Ale tych obrotów używa się maks. 10-20 sekund na raz. Ja różnicy w rachunkach nie widzę, tym bardziej, że jak pisałam, nie używam mikserów, blenderów itp. Więcej na ten temat jest na stronie http://thermomix.vorwerk.pl/thermomix-r/cechy/wyposazenie/zuzycie-energii/

czy nie mialyście problemów z nożami?
Nie, nigdy. Mielę zboże mniej więcej co tydzień do chleba i bułek oraz miksuję lód też średnio raz w tygodniu. Nowy TM mam od września i na razie nic. Poprzedni model miałam cztery lata i nigdy nie ostrzyłam noży, a ciął tak samo jak pierwszego dnia.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2196 dnia: 2 Lutego 2015, 17:42 »
Ja znow bede wzywac majstra od tm w celu sprawdzenia nozy wlasnie bo mamy z mezem wrazenie ze jakvy gorzej mielily np bulke tarta

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #2197 dnia: 2 Lutego 2015, 17:44 »
sylwusia a jak długo użytkujesz tm
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #2198 dnia: 2 Lutego 2015, 17:48 »
Sylwia, a spróbuj zmielić kostki lodu, to przywraca "pamięć" noży i może pomoże?

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2199 dnia: 2 Lutego 2015, 17:52 »
sylwusia znowu to znaczy który raz? I taki przegląd i jakby co wymiana jest w ramach  gwarancji?
Fiolka jakości tego urzadzenia nie kwestionuje,  ale swego czasu kupiłam na prezentacji cudowną pościel lama gold ;) i działanie socjotechnik plus jakie są koszty prowizyjne (bo przecież te prezentacje nie są charytatywne ;)) poznałam że tak powiem od podszewki :P

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2200 dnia: 2 Lutego 2015, 17:56 »
Sylwia serio Ci sie na bulce tartej mogly stepic noze?
Wydaje mi sie ze to niemozliwe...
Z reszta na niczym te noze nie sa w stanie sie stepic, kamieni nie mielimy ;D

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #2201 dnia: 2 Lutego 2015, 18:01 »
Miska nie wkladajmy do jednego wora poscieli i tm. Handel obwozny z reguly oferuje szit. Tm to jakosc doceniana w calej Europie.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #2202 dnia: 2 Lutego 2015, 18:01 »
A, jeszcze jedno. Sylwia, wiesz że możesz wezwać serwisanta, ale możesz też zawieźć urządzenie do serwisu w Szczecinie? Wtedy nie płacisz za dojazd tylko za ewentualną naprawę.

Miśka, nie bardzo rozumiem porównanie tm do pościeli.  Nikt tu nie stosuje socjotechnik, przecież wypowiadają się prawdziwi użytkownicy tm, którym za chwalenie nikt nie płaci. Ja jestem dość słaba w temacie sprzedaży i nikt mnie w tym nie szkolił, ale na szczęście tm sam się sprzedaje, nie trzeba ściemniać ;) O jakości innych "wynalazków" się nie wypowiadam, bo nic o nich nie wiem.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2203 dnia: 2 Lutego 2015, 18:08 »
ale tam tez się wypowiadali użytkownicy i to była akurat oryginalna pościel, przez pierwsze dwa lata byłam zadowolona, bo faktycznie grzała i miała inne zalety, dopóki nie zaczęła się baranizować ;) żeby było jasne, każdy wydaje kase na to, co chce, ale wmawianie, że płaci się prawie 5 tys tylko za parametry techniczne to chyba lekkie nadużycie....i w necie nie ma samych zadowolonych użytkowników...
ok to jeszcze jedno pytanie - skoro to taki niezawodny sprzęt, to jesli dobrze rozumiem, czemu naprawa jest płatna?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2204 dnia: 2 Lutego 2015, 18:09 »
Tm nigdzie nie reklamuja, sprzedawcy nie dzwonia do Ciebie z zaproszeniem na prezentacje, TM jest takim sprzetem, ze nie potrzebuje reklamy.
To ja szukalam sprzedawcy, a nie on mnie ;D

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2205 dnia: 2 Lutego 2015, 18:27 »
W ogole sorry dziewczyny ze ja tak tu mieszam :-D
Ja poprostu wyrazam swoje zdanie :-D

Mariolka uzywam ponad rok dopiero.
Pati jak wrzucam polamana sucha bulje na mniejsze kawalki powiwdzmy na 4 czesci to moj tm dostaje szalu i 0otrafi sie zatrzymtwac i taki dziwny dzwiwk wydawac jakby mulil sie.
 Wylaczam go wtedy i wyciagam niezmielone kawalki wywalam bo nie chce sprzetu zajechac.

Fiolka dobrze ze mowisz choc mnie jeszcze obejmuje gwarancja to za free prawda?

Acha no i moj tm ma takie napady w wyzej wymienionym temacie. Nie zawsze jest tak zle ale poki jest gwarancja wole to sprawdzic.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2206 dnia: 2 Lutego 2015, 18:29 »
To bardziej bym na silnik zwalila niz noze, bo to one sa napedzane tylko.
Sprawdz to koniecznie!

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #2207 dnia: 2 Lutego 2015, 18:32 »
ok to jeszcze jedno pytanie - skoro to taki niezawodny sprzęt, to jesli dobrze rozumiem, czemu naprawa jest płatna?
Jak w całej UE, na sprzęt dostaje się 2 lata gwarancji. Potem jest dożywotni serwis pogwarancyjny. I niepotrzebna ironia. Sprzęt jest niezawodny, ale przecież normalne że może coś się zepsuć. Ja w swojej kilkunastoletniej znajomości z tm widziałam zepsuty tm raz. Jak teściowa zalała silnik barszczem ;) Czasem rozreguluje się waga, czy ktoś zmieli jakiś niepożądany element, to się zdarza. Nie ma cudów. Ale jest bardzo dobry serwis, który szybko i tanio robi co trzeba.

Sylwia, tak, Ty masz za free na gwarancji. Mi z bułkąc też tak robił, po prostu kawałki wpadały pod noże i blokowały. Wystraszy wtedy zamieszać i powinno być ok. Ale pewnie, skoro masz możliwość to sprawdź :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2208 dnia: 2 Lutego 2015, 18:36 »
W ogole sorry dziewczyny ze ja tak tu mieszam :-D
Ja poprostu wyrazam swoje zdanie :-D

I bardzo dobrze, bo sie jeszcze termosekta tu zrobi :P

Wyczytalam dlaczego nie jest sprzedawany w USA, tzn. byl kiedys, ale jednak sie nie przyjal na tutejszym rynku i firma sie wycofala. Czyli jednak nie zawojowal amerykanow. Musi jednak trafic na podatny grunt ;)

No nic licze, ze kiedys sie zalapie na jakis obiad i prezentacje u Was ;)

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #2209 dnia: 2 Lutego 2015, 18:42 »
I bardzo dobrze, bo sie jeszcze termosekta tu zrobi
No co, można być jedi, czcić potwora spaghetti, to czemu nie tm? ;)

Żeby nie było -ja też widzę klika wad tego urządzenia. W większości przyznałam rację Sylwii, on jest za głośny i trochę trudno go domyć czasem jak np. ciasto na nożach zaschnie. Ale uważam że zachwyty są w pełni uzasadnione i wystarczy spróbować użyć tm żeby się o tym przekonać.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2210 dnia: 2 Lutego 2015, 18:48 »
sylwusia ja tez doceniam szczere opinie, chyba dobrze znać potencjalne wady, jeśli planuje wydać się jednak niemałe pieniądze :)
Fiolka ok dzięki za wyjaśnienia, bo w pierwszej wersji zrozumiałam, ze nawet  w ramach gwarancji to sie płaci za przyjazd serwisanta czy naprawę...no nic, sory, ze tym dopytywaniem zakłócilam sielankową atmosferę w wątku ;)
Edzia w Ameryce pewnie za dużo innych cudów techniki i dlatego TM nie powalil na kolana ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #2211 dnia: 2 Lutego 2015, 18:55 »
Jakoś nie zauważyłam żeby ktoś tutaj kogoś namawiał na TM :) Jak dojrzewania jakieś wady to nie omieszkam o nich napisać :) Póki co jestem mega zadowolona i bardzo dużo z niego korzystam.

Dziś znowu leczo, a zaraz zrobię dzieciom budyn :)

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #2212 dnia: 2 Lutego 2015, 18:57 »
Z tego co widzę, wątek nazywa się "...wsio co dotyczy..." więc jechać bo firmie i sprzeęcie też można. Byle nie po prezenterach :P ;D  :Swiety:

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2213 dnia: 2 Lutego 2015, 19:03 »
Edzia w Ameryce pewnie za dużo innych cudów techniki i dlatego TM nie powalil na kolana ;)[/color]
Z tego co wyczytalam, to nalozylo sie kilka czynnikow. Przede wszystkim, to jest nowy rynek ktory musial byc zbudowany od podstaw. Ta cala siec sprzedazy, w formie piramidy czy lancuszka (nie wiem na jakiej zasadzie to dziala). Poza tym urzadzenia musialy by byc przystosowane do tutejszego pradu, czyli nowa linia produkcyjna, co pewnie by zwiekszylo koszta. I tu dochodzi sie do sedna sprawy. Amerykanie sa przyzwyczajeni, ze wszystko jest tanie. Wysoka cena nie powoduje od razu, ze cos staje sie luksusowe i porzadane przez wszystkich. Co da sie zauwazyc w EU ;)
Poza tym tu nie stosuje sie systemu metrycznego wiec wszystkie przepisy tez by musialy byc dostosowane (w gotowaniu nie uzywa sie miary wagowej, a objetosciowa). No i przede wszystkim mentalnosc i styl zycia, jednak ludzie wola isc 5x w tygodniu do restauracji i miec jakis social life niz ugotowac obiad w 30min i zjesc go samemu w domu ;)

Na szczescie jeszcze troche Europejki we mnie zostalo wiec widze zalety TM ;D

Ps. czy on jest ciezki?

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #2214 dnia: 2 Lutego 2015, 19:05 »
czy on jest ciezki?
Około 11 kg, ze wszystkimi częściami.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2215 dnia: 2 Lutego 2015, 19:10 »
ja tez wad nie widze poki co, ale krotko go uzytkuje. dam znac jak cos znajde ;)
halas wiadomo... ale czy TM czy blenderem czy innym sprzetem byloby rownie glosno...

Edzia dobre podsumowanie, duzo firma musialaby zainwestowac zeby wprowadzic TM na amerykanski rynek.

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #2216 dnia: 2 Lutego 2015, 19:54 »
Już miałam się "pochwalić", że nie jestem taka wariatka i zrobiłam na obiad kurczaka i warzywa pieczone bez użycia thermomixa, ale przypominałam sobie o surówce z kapusty pekińskiej i kukurydzy którą w 3 sekundy zrobiłam w tm :P Sekta ma się dobrze :D

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2217 dnia: 2 Lutego 2015, 19:57 »
Haha fiolka przybij pione!
U Nas dzisiaj rosol wczorajszy z TM, kurczak z piekarnika z warzywami ale sorowke z pekinki zrobilam w TM :D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #2218 dnia: 2 Lutego 2015, 20:10 »
Mój nick padł tu kilka razy, to może dorzucę swoje 3 grosze ;)

Przed zakupem trmx gotowałam moze nie tyle rzadko, co monotematycznie dlatego, że nie bardzo lubiłam, a po drugie wkurzało mnie, że tyle czasu muszę czemuś poświecić. Mącznych rzeczy przez 7,5 roku małżeństwa nie robiłam nigdy - bo brud, bo długo, bo łapy w mącę. Odkąd mam trmx robię rożne, dziwne rzeczy, które kiedyś wydawały mi się totalnym, najwyższym poziomem sztuki kulinarnej, którego nigdy nie osiągnę.

Trmx kocham za czas  ;D Ciasto na pizzę - 4 minuty, ciasto na pierogi - 3 minuty, sok z owoców - 15 sekund. Zupa - wrzucasz wszystko, zamykasz i po 25 minutach konsumpcja. Goście czuą jeszcze w ustach smak zupy, gadka, szmatka a trmx zrobił już drugie danie. Szok!

Czuję ogromną satysfakcję, że praktycznie zero wysiłku, zero roboty a ciagle można jeść cos innego, coś nowego. co prawie zawsze wychodzi i ludzie to chwalą.

I żeby nie było. Ja widzę kilka wad tego urządzenia.

- jesli ktoś lubi typowo domowo-babcine smaki to tego w trmx nie osiągnie
- jesli komuś typowe gotowanie, doprawianie, długie pichcenie i cała ta kulinarna otoczka sprawia przyjemność  niech nie kupuje trmx bo tu gotowanie jest bardziej "mechaniczne"
- uważam, że jest za głośny. I nie chodzi tu wyłącznie o najwyższe obroty. Już na 2 mógłby być bardziej cichy.
- nie oszukujmy się, większość rzeczy, które robi trmx zrobią inne urządzenia AGD, ale dłużej i będzie przy tym więcej zachodu i mycia. Tu mamy tylko jeden garnek.
- cena według mnie mocno przesadzona, ale w związku z tym, że trmx podbudował moje kulinarne ego ;) nie szkoda mi ani jednej złotówki, którą na rzeczony sprzęt wydałam.

A jak widzę z jakim apetytem Liwia wcina przygotowane w trmx danonki  :Serduszka: to sama się "pod wąsem" do maszyny uśmiecham ;)

P.S. Edzia. Następnym razem jak u mnie będziesz to wszystko Ci z trmx zaserwuję. Tylko przyjeżdżaj cześciej! :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2219 dnia: 2 Lutego 2015, 20:18 »

P.S. Edzia. Następnym razem jak u mnie będziesz to wszystko Ci z trmx zaserwuję. Tylko przyjeżdżaj cześciej! :)
Wlasnie liczylam na zaproszenie ;)