Ok, potwór śpi

Piąty ząb jej idzie, więc ostatnio ze spaniem jest u nas różnie, ale może uda mi się wklepać cały przepis. Ostrzegam, to nie jest typowy przepis na TM,który się robi w 5 minut. Żeby sos się dobrze zredukował i był dobry, całe gotowanie trwa około godzinę.
Fiolkowe spaghetti bolognese - przepis dla 3-4 osób, albo dwóch żarłoków na dwa dni
Składniki:
-średnia cebula
-główka czosnku
-oliwa z oliwek (extra vergine)
-dwie średnie marchewki
-dwie puszki pomidorów (nie ważne czy krojone czy nie)
-mięso mielone wieprzowo-wołowe lub wołowe
-opcjonalnie: bułka tarta lub mąka ryżowa lub pieczarki
-majeranek suszony
-suszona lub świeża bazylia
-suszone oregano
-suszona papryka słodka
-sól, pieprz, cukier
-tarty parmezan lub mozarella
-makaron
1. Pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek wrzucamy do naczynia i rozdrabniamy obr. 5 / 6 sek. Jak na oko są za duże kawałki to jeszcze raz to samo.
Potem zalewamy oliwą (ok. 40 gram) i nastawiamy temp. 120 stopni / 5 min. / obr. soft (bez miarki TM)
2. Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew: temp. 120 stopni / 5 min. / obr. soft. 0 (bez miarki TM)
3. Wrzucamy pomidory z puszki: temp. 100 st. / 20 min. / obr. soft (tu już zakładamy miarkę)
4. W tym czasie smażymy mięso na patelni - na oliwie z oliwek. W mniej więcej połowie smażenia posypujemy mięso szczyptą majeranku.
5. Odcedzamy mięso na sitku i wrzucamy do TM - temp. 100 st. / 20 min. / obr. soft (zamiast miarki kładziemy koszyczek - żeby sos nie pryskał, a sos się redukował) - TU WŁĄCZAMY OBROTY WSTECZNE I MUSZĄ BYĆ DO KOŃCA WŁĄCZONE!
6. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to można zagęścić bułką tartą albo mąką ryżową lub jak ktoś lubi podsmażonymi i odcedzonymi pieczarkami (w wersji z pieczarkami sos wychodzi bardziej sycący)
7. Przyprawiam na końcu: pół łyżeczki oregano, czubata łyżeczka bazylii suszonej lub garść świeżych porwanych liści bazylii, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku (pieprzu bardzo mało żeby nie zepsuć słodkiego posmaku - nie więcej niż 1/3 łyżeczki)
8. Całość może sobie jeszcze pyrkotać w temp. 90-100 st. / obr. 1 tak długo aż ugotujemy makaron.
9. Gotujemy makaron z dwiema łyżkami oliwy.
10. Podajemy w konfiguracji: makaron, na to duuużo sosu, na to starty parmezan albo mozarella, na to listek bazylii.
SMACZNEGO!