Autor Wątek: Gabrysia-córcia Naszej "Dosiado"jest juz z nami !!!  (Przeczytany 32162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dosiado

• uzależniony
Odp: Gabrysia-córcia Naszej "Dosiado"jest juz z nami !!!
« Odpowiedź #120 dnia: 18 Października 2008, 23:35 »
Dziewczynki - dzieki za rady. Skorzystam oczywiście :)

Dzis mam  mały kryzys... Powód - "dobre" rady mamy i teściowej... Szkoda gadać :(

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #121 dnia: 18 Października 2008, 23:41 »
olej obie...a o co poszło??? o cyca???
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #122 dnia: 18 Października 2008, 23:47 »
też ciekawam o co poszlło

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #123 dnia: 19 Października 2008, 15:02 »
olej obie...

Po przespanej nocy też doszłam do wniosku, że to najlepszy sposób. Ja dotychczas tak właśnie robiłam i wszystkie mądre rady po prostu wysłuchiwałam i robiłam po swojemu, ale wczoraj coś we mnie pękło i miałam megadoła!!
Dzis już jest ok :)
O co poszło? Mała wczoraj i w piątek była bardzo marudna - niby pogoda barowa i powinna spać, a ona tak strasznie grymasiła, że szok. Nie można było jej na krok zostawić, bo zaraz był ryk. Moja mama na to, że to nasza wina, bo ją rozpuściliśmy itp. itd. (nie che mi sie tego wszystkiego pisać), a teściowa - czego ona tak płacze, może chora jest, do lekarza z nią idź.

No i się wściekłam! Że ja niby nie wiem co jest mojemu dziecku? Głodna nie była, miała sucho, brzuch jej nie bolał, po prostu grymasiła! Im się wydaje, że ona cały dzień powinna przespać, a jak nie śpi to się słodko do wszystkich uśmiechać. Przecież to małe dziecko!!! Mała przesypia prawie całe noce, więc w ciągu dnia chce trochę z nami pobyć, pobawić się itp. a czasami musi pomarudzić...

Niestety nie wszyscy to rozumieją...

Dzis Malutka ma za to świetny humor - gada po swojemu jak najęta, spała mi do 8.oo po 20minutowej pobutce o 4.oo na cyca i ma gadanie obu babć głęboko gdzieś :)

Gabrysine rozmowy niekontrolowane :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #124 dnia: 19 Października 2008, 20:52 »
o matko wszytkie mamusie są takie same...
trza tresować od początku...

moja ma odwyk od wnuczki - kolejny- bo ostatni nic jej nie nauczył;

tak sie mnie boi, że dzwoni do męża jak chce się spytać co u Małej
tylko sie zastanawiam ile razy jeszcze bede musiała stosować powyzsze metody - moja mama wolno sie uczy...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #125 dnia: 19 Października 2008, 21:40 »
pamietaj ze to ty jestes matką i ty masz racje
a jak trzeba to poustawiaj matki po kątach i juz

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #126 dnia: 20 Października 2008, 13:15 »
No wszystkie mamy są takie same - święte słowa! Dzis mam trochę wyrzutów sumienia, bo przecież one chyba tak z dobrego serca reagują... Dla mojej mamy to pierwsza wnuczka i ja widze, że ona już na jej punkcie oszalała, a tak się zapierała, że ona jej rozpieszczać nie będzie. Aż się boję co to będzie jak pójdę do pracy i Mała z babcią zostanie...

Maleńka dziś ma znów świetny humor i śpi cały czas. Po obiadku chcę ją zabrać na spacer, bo słonko ładnie świeci, a takich dni nie będzie już dużo pewnie.

Mam pytanka. Radźcie prosze

1. Jak zakładać Małej czapkę, żeby się nie denerwowała? Ona tego niecierpi i ja na samą myśl o zakładaniu jej czapki też jestem już w stresie :(
2. Co zrobić, żeby Gabryska układała główkę nie tylko na prawym boku ale też na lewym? Ona uwielbia lleżeć z główką na prawym boku i widzę, że trochę ma odkształconą przez to główkę. We snie układa teraz już czasami głowę na lewo, ale podczas przewijania czy zabawy tylko prawa strona ją interesuje.
3. Czy spanie na brzuszku ma też dobry wpływ na bioderka? Czy to chodzi o leżenie i takie "siłowanie" się i podciąganie nóżkami? Mała ostatnio po kąpaniu zasypia mi na moim brzuchu i staram się z nią tak jak najdłużej leżeć, żeby leżała na brzuszku tak jak lekarz zalecił, ale się zastanawiam czy to jakiś efekt da skoro ona leży praktycznie nieruchomo i właściwie na średni twardym podłożu?
4. Czym smarujecie swoim Maluszkom buźki przy spacerze w taką pogodę?

To chyba wszystko... Jak mi się coś przypomni to naskrobię :)
Ale numer :) Mała śpi  na naszym łóżku i przed chwilką słyszę jej płacz, ale jakiś taki przytłumiony. Idę do pokoju, a ona się z pleców na brzuch przekręciła i chyba się skubana przestaszyła bliskiego kontaktu z pościelą.

Co za zdolniacha :) Odwróciłam ją na plecy i śpi dalej :)

I kto mówi, że ona cały czas płacze?? Kochana dziewczynka :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #127 dnia: 20 Października 2008, 13:45 »
Dosiado Gabrysie są takie kochane:)

Co do Twoich pytań...
1)czapki nie lubi chyba każde dziecko, moja darła się jakby ją ze skóry obdzierano. Jak bylismy z mężem to on ją trzymal pionowo a ja szybko nasuwałam jej czapę. Jak zacznie siedzieć, będzie Ci łatwiej  :P
2) Mała tez miała ulubiony bok, ale sama wyrosła. Nic na siłę, chyba, ze zupełnie nie chce leżeć na lewym boku, to wtedy może kładź ją całą na tym boku?
3) nie wiem
4) linomagiem

Pozdrawiam imienniczkę mojej córy:)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 20 Października 2008, 13:48 »
Dosiado Gabrysie są takie kochane:)

I ja się na komplementa załapałam  :P :P :P

Kochana co do konfliktów z babciami... wiesz to są ciężkie sytuacje i o kompromis trudno.. trzymam kciuki za asertywność  :-* :-* :-*

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #129 dnia: 20 Października 2008, 16:21 »

1.   Ja do niej gadam i  uśmiecham się. Mówię „idziemy na spacerek, idziemy na spacerek” takim śpiewnym skandującym głosem; zawsze tak samo. Ewa już jakiś czas temu załapała, że taka gadka oznacza spacer i zaciesza na niego, to niweluje nienawiść do zakładania czapki. Ostatnio przy tym nie płacze.

2.   Nie wiem…bo nie zwracam uwagi czy moja córka układa tylko na jednym czy na obu, ale chyba na obu, bo głowę ma równą we wszystkie strony.

3.   Jak najbardziej ma….nawet jak śpi na Twoim brzuchu, tylko nogi jej wtedy tak układaj jak do żabki…to ułożenie powinien Ci był pokazać ortopeda.

4.   Niczym jeszcze, bo jak na mój gust jest jeszcze ciepło, a na potem mam jakiś krem ochronny z Musieli, nie wiem dokładnie jaki, ale na pewno do dzioba….
— Richard M. Devos

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #130 dnia: 20 Października 2008, 17:11 »
co do czapeczek to moja tez niecierpi i jeszcze nie mam na to sposobu;)
Co do kremu to ja smaruje Nivea "Na kazad pogode"-polozna kazala mi tym kremem smarowac wiec tez tak robie:)
A co do glowki to moja uwielbia glowke miec na lewa strone i tez glowke ma nierowna wiec polozna kazala z tetrowej pieluszki robisz waleczek i podkladac pod glowke tez zeby nie mogla na lewa strone obrocic...

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #131 dnia: 20 Października 2008, 20:38 »
1) no cóż jako dawna i zatwardziala członkini klubu wyrodnej matki mam to gdzies i nawet jak płacze to i tak zakładam :)
2) jeśli układa na jeden bok to staraj sie jej wlasnie podkładać wałeczek pod głowe a najlepiej to układaj ją na boku tym ktorego nie lubi . to nie musi byc cały czas ale czesto
albo noś ją na tym ramieniu zeby patrzała w tą drugą strone
pokazuj zabawki z tej drugiej strony
jest duzo możliwości
3)jak najbardziej spanie na brzucholku super. moja teraz cały czas tak spi
raczej nie na noc takiego maluszka ale w ciagu dnia to moze, pod twoją kontrolą, spac tak na łózeczku
tylko zwróc uwage zeby nie spala wtedy na zadnej poduszce!!!! bo wtedy jest pewne zagrozenie
4) ja smaruje, jak nie zapomne nivea na kazda pogode

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #132 dnia: 23 Października 2008, 10:51 »
i jak tam laseczki?
jak wam idą spacerki?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
« Odpowiedź #133 dnia: 23 Października 2008, 12:51 »
co do układania główki w jedna stronę, to tak jak pisała jagódka24 noś mała na prawym ramieniu żeby patrzyła w lewo, w łózeczku dobrze by bylo,żeby leżała tak żebyście mogli podchodzic do niej z lewej strony no i zabawki po lewej jej pokazujcie zeby sie odwracała i pilnuj tego
Mój Maks też tylko w prawo główke kładł i ma z tyłu spłaszczoną po tej stronie, jesteśmy pod opieką chirurga dziecięcego z tego powodu i mamy juz zalecone cwiczenia, ale ja już zanim do chirurga poszlismy działalam na własną rękę  i: na noc zawsze kładę go na lewym boku i za plecami kładę rulon z ręcznika,zeby sie nie odwracał, przemeblowałam mu łózeczko,zeby podchodzic do niego z lewej strony... mały sie odwraca w drugą stronę, bo cały czas pilnujemy, nawet w zabawie a cwiczenia mają głównie na celu rozmasowanie męśni szyi

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #134 dnia: 23 Października 2008, 16:01 »
no wlasnie bo to chodzi o to zeby jej sie nie zrobił przykurcz jakis w szyji
takze trzeba cwiczyc

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #135 dnia: 23 Października 2008, 21:04 »
Nie no, ona jest bardzo ruchliwa, ale zdecydowanie preferuje układanie główki na prawej stronie. Dlatego zgodnie z waszymi radami kiedy sie bawimy to układam się i mówię do nie z lewej strony. Postanowiłam też odwrotnie układać ją w łóżeczku, bo teraz, żeby móc patrzeć na świat musi patrzeć w prawą stronę.

Spacerków nie było ostatnio, bo Mała od niedzieli znajdowała się w letargu - prawie całe dni przesypiała i nie miałam jej sumienia budzić i zakładać tej nieszczęsnej czapki. Ona tak płacze przy zakładaniu czapki, że na samą myśl o tym odechciewa mi się spaceru. Raz tylko była tak zajęta zabawą, że nie zauważyła zakładania czapki.

Gabrysia z każdym dniem jest kochańsza - potrafi już się zająć sama sobą, po przebudzeniu nie płacze od razu, ale się rozgląda, ssie paluszki i dopiero po chwili domaga się obecności mojej lub tatusia. No i coraz wiecej grucha - uwielbiam te nasze rozmowy :)

No a jak się smieje! Otwiera przy tym szeroko buzie bo odkryła ostatnio, że wtedy wydobywają się z jej ust różne dźwięki. I teraz eksperymentuje. I każdego dnia coś nowego odkrywa. A ja razem z nią... - nie wiedziałam na przyklad, że zabawa pudełkiem od tik-taków może być tak pasjonująca ;)

A gdy coś jej się nudzi to robi taką podkowę, jakby chciała powiedzieć "Nikt mnie nie rozumieeeeeeee"

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #136 dnia: 23 Października 2008, 21:15 »
no kochana tik taki to najlepsza zabawka wszech czasów

no i sie nie denerwuj tą jej głową przejdzie jej
mowia ze niemowlęta preferują tą strone w ktorą mialy ulozoną glowe w macicy

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #137 dnia: 31 Października 2008, 10:02 »
i jak tam cwiczenia wam idą dziewczynki?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #138 dnia: 31 Października 2008, 10:11 »
Taaaa czapka to od zawsze byl problem i jest do dzisiaj ;) Kiedys to tylko plakala, ale dala sobie ubrac, a teraz jak nie ma humoru to krzyczy i sama sciaga, wiec wiesz...wszystko przed toba  ;) Podobnie jak liliann mowie do Amelki ze idziemy na spacer, albo dada (zeby mogla powtarzac za mna- zyskuje wtedy chwile i sprytnie czapka laduje na glowie a zamek od kurteczki juz jest zapiety :D

Pozdrawiamy

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #139 dnia: 6 Listopada 2008, 22:30 »
graatuluje ślicznej córci. sorki ze dopiero tera do was dotarłam.

z czapka awsze problem. ale ja twarda jestem, zakładam i wychodzę. jak była młodsza to wystarczyło gondole lub nosidełko podniesc a już był spokuj. z czasem sie i ona i ty przyzwyczaicie do czapki. a zakładałam normalnie, bez ceregieli, na leżaco.

z główką u mnie zaczynał być ten sam problem. ja starałam jej się układać główke a jesli to nie pomagało to na stronę na która zazwyczaj ją układała (u gabi to chyba prawa) podkładałam zwiniętą w rulon pieluszę. tak aby miała blokade i w ten sposób starałam wymusić połozenie główki na drugiej zstornie.

leżenie na twojej klatce jest jak najbardziej zalecane. dziecko słyszy rytm twojego oddech, bicie twojego serca. zuzia dużo czasu tak spała. albo na mnie albo na mężu. potem tak sie przyzwyczaiła, ze jak ją odłożyłam to sie od razu budziła.  ale jak mała bdzie spała na brzuszku to musisz ją pilnować czy nic sie nie dziejwe. tak  ww aziue czego.

krem mam bubchenu . wg mnie chyba lepszy niż nivei na kazda pogode. jak nie zapomne to smaruje. tak samo robilam rrok temu. jak nie zapomnialam to smarowalam.

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #140 dnia: 7 Listopada 2008, 13:16 »
Witam Was dziewczynki!!! :)
Gosiaczek80, olkahof, jagodka24 - dziękuję za rady! Problem z główką chwilowo zażegnany - staramy się po prostu przy zabawie układać ją tak, żeby obracała główkę na lewy bok, w łóżeczku zmieniliśmy jej też podusię, żeby leżała na lewym boku i widzę poprawę.
Jeśli chodzi o zakładanie czapki to nadal jest płacz, ale już się z tym oswoiłam i doszłam do wniosku, że trzeba to po prostu przeżyć...

Wczoraj moje dziecko odkryło, że posiada lewą rękę!!! I od tej pory przyglądanie się swojej lewej dłoni jest najlepszą zabawą. Mój mąż prorokuje, że będzie leworęczna, bo większość rzeczy póki co tą lewą ręką robi... nie wiem sama....

Przed chwilą leżała na macie i się wkurzała bo nie mogła dosięgnąć piłki która wisi najwyżej! A jaką ma satysfakcje jak uda jej się tą ręką walnąć w jakiegoś misia tudzież słonia... :)

Poza tym nic ciekawego. W niedzielę idziemy na imieninki i już się boję, bo tam gdzie idziemy Gabrysia jest zawsze w złym humorze i marudzi... A ja już stres mam!

Pozdrawiam cioteczki :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #141 dnia: 7 Listopada 2008, 14:03 »
spokojnie  nie musi być leworęczna...
jeszcze nie czas na lateralizację;
moja też zdaje się preferuje lewa stronę, ale ja nic a nic sobie z tego nie robię...
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #142 dnia: 7 Listopada 2008, 23:34 »
Co ma być to będzie... może być nawet leworęczna... ponoć leworęczni są mądrzejsi :)

Czytam w tych wszystkich poradnikach, co moje dziecko powinno umieć w trzecim miesiącu życia i wychodzi mi tylko jedna rzecz, której Gabrysia nie potrafi. Otóż powinna leżąc na brzuszku podpierać się na przedramionach i unosić główkę. A ona tego nie umie... :(
Jak ją kładałam na brzuchu na samym początku to skubana podnosiła główkę i przekręcała z jednej strony na drugą. A teraz leży sobie spokojnie na jednym boku i nawet nie próbuje tej głowy podnosić...

Jak to było z Waszymi pociechami? A może ja powinnam jej pomóc, tzn. ułożyć jej tak ręce... Trochę się boję, żeby jej przypadkiem krzywdy nie zrobić... Ona ma siłę żeby głowę unieść bo jak ją podnoszę przodem do siebie np. do odbicia to prostuje głowę i dość długo ją w takiej pozycji trzyma, więc nie wiem czemu nie chce jej podnieść leżąc na brzuchu??

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #143 dnia: 8 Listopada 2008, 00:27 »
moja nie chciała leżec na brzuchu w 2 mż...w trzecim jej cudownie przeszło, potem w 4 znowu brzucho było beeee...teraz na końówce 4-go znowu leży i sie dumnie na przedramionach opiera...

Zatem moja rada...kładź ja tak, ale bez parcia....w końcu polubi....

Moja lubiła jak się ją nosiło w pozycji na brzuchu - pięknie głowę trzymała...ale leżeć nie chciała
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #144 dnia: 8 Listopada 2008, 15:06 »
Dzięki lila.

Moje dziecko zrobiło mi dziś niespodziankę - otóż kładę ją na brzuch z powodu tych bioderek przede wszystkim, nawet to polubiła, bo tak po 5-10 min. zaczyna marudzić. A dziś podnisła dumnie głowę i zaczęła obserwować wszystko dookoła... A ja się już martwiłam.. :)

Dziś mam kolejny problem - jest 15.oo a dopiero jedna kupa była :( Gabrysia robi średnio 3 dziennie....

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #145 dnia: 8 Listopada 2008, 17:57 »
Dosiado, moja Gabrysia też nie podnosiła dłuugo główki i nie opierała się na przedramionach. Nie wiem dokładnie kiedy to uczyniła, ale chyba grubo po 4 m-cu

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #146 dnia: 8 Listopada 2008, 19:27 »
w temacie kupy....
moja robi często raz na dwa dni....i żyje...
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #147 dnia: 8 Listopada 2008, 19:57 »
Dosiado, jaki piekny dzidziol, moja Łucja też nie znosi brzuszkowania - 2-3 minuty i zaraz się pruje...

Co do kupy, bytelkowe dziecię robi planowo jedną dziennie, ale są i 2 i 3 czasami, a i są dzionki, kiedy nie ma wcale...

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #148 dnia: 9 Listopada 2008, 08:32 »
Była druga kupa, a nawet trzecia :) Nic tak matki nie cieszy jak brudna pielucha :)

A co do podnoszenia główki - wieczorem po kąpieli Mała się uparła i nie chciała podnieść. Fakt, że była zmęczona, ale chciałam domownikom pokazać to wielkie osiągnięcie...
Dobrze, że za pierwszym razem zrobiłam fote :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #149 dnia: 9 Listopada 2008, 08:43 »
Dosiado tak to już najczęściej bywa, ze jak chchemy się pochwalić osiągnięcami naszych dzieci, to one mają nas serdecznie w nosie...

w końcu to nie są tresowane małpki, żeby skakały na nasze zawołanie...

chociaż chciało by sie czasem....
— Richard M. Devos