Autor Wątek: brakuje mi tu lipcowych (2009) PM. ;)  (Przeczytany 98265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kathleenmaj

• nowicjusz
  • *
  • Oddaję swe serce w Twoje ręce...
  • data ślubu: 10.07.2009
Odp: brakuje mi tu lipcowych (2009) PM. ;)
« Odpowiedź #270 dnia: 12 Lutego 2009, 23:33 »
Kurcze coś tak u nas cichutko ;)
Ale ja z konkretnym pytaniem ;)
Nauki u Dominikanów? majcia wiesz może już coś więcej na ten temat? Ja jutro zadzwonie do katedry bo tam jest 5 spotkań i z tego co wyczytałam u nas na forum to powinien kolejny cykl zacząć się po 11 marca tylko nie wiem w jakie dni tygodnia te nauki :/

asia555 fajnie masz z tymi naukami, a z resztą też na 100 % dasz sobie radę, dla chcącego nic trudnego ;) nie martw się.
Nam wszyscy mówili że jakim niby cudem w 6 miesięcy chcemy wszystko zorganizować bo oni z wyprzedzeniem conajmniej roku zaczynali, a zobacz... z oceny naszych forumek nie jest z nami tak źle ;) nie przejmuj się, uszy do góry i do przodu :*

Pozdrowionka!

Offline majcia

• bywalec
  • data ślubu: 18.07.2009
« Odpowiedź #271 dnia: 13 Lutego 2009, 07:34 »
No właśnie nic nie wiem o naukach  :-\
Ostatnio mam jakoś dużo pracy i chwilowo przestałam się tym interesować, a to wielki błąd... :)
Na szczęści dziś piątek i jutro chyba jedziemy z narzeczonym do Berlina - może uda nam się tam kupić dla niego garnitur  ;D
Jesteśmy też na etapie projektowania i zamawiania zaproszeń  :skacza:
A wy jak tam?
Dziewczynki, czas leci niesamowicie szybko, to już niedługo !  :brawo:

Offline alikaj
  • entuzjasta
  • data ślubu: 4.07.2009r.
« Odpowiedź #272 dnia: 13 Lutego 2009, 17:48 »
my dziś idziemy na ostatnie nauki i powiem ze naprawde bylo ok. No oprocz jednego spotkania z jakimś nawiedzonym malżeństwem, bo to była porazka, ale bylo minelo :P A jutro jedziemy po obraczki i mam nadzieje ze zdecydujemy sie na jakies, zwlaszcza ze slyszalam o podwyzkach zlota  >:(

Ja juz nie moge sie doczekac tego lipca, im wiecej zalatwione tym bardziej chcialabym zeby to bylo juz :)

majcia a co do zaproszen, to my tak sie do nich zabieramy ale narazie to jestesmy daleko w tyle. Obiecalam sobie ze na poczatku marca zaczniemy wysylac, wiec trzeba cos już wybrać.

asia nie martw sie, na pewno ze wszystkim zdazycie, a co do sukienki to jak juz pisalam ja zdecydowalam się na pierwsza mierzona wiec ten jeden dzien to nie tak zle  :D

Jestem szczęśliwą mamą.....

Offline edyta9915
  • zapaleniec
  • data ślubu: 25 lipiec 2009
« Odpowiedź #273 dnia: 13 Lutego 2009, 18:13 »
Wiecie dziewczyny ze udało mi się znaleźć nauki, które można załatwić w jedną niedziele, nauki będą trwały od godz. 9 do 17 trochę mnie to przeraża ale trzeba będzie się jakoś pomęczyć w ten dzień  :D W tą niedziele wybieram się na targi ślubne w Olsztynie i mam nadzieje ze znajdę jakoś sukienkę bo jeszcze nic nie mam na oku  :-\ Pozdrawiam  :-*

Offline alikaj
  • entuzjasta
« Odpowiedź #274 dnia: 13 Lutego 2009, 18:22 »
edyta - niby to starsznie długo, ale przynajmniej jeden dzień i po wszystkim  ;D ja znalazłam moją wymarzoną właśnie na gali ślubnej  :)

Offline edyta9915
  • zapaleniec
« Odpowiedź #275 dnia: 13 Lutego 2009, 18:35 »
Właśnie jeden dzień i po bólu :-) jak chodziłam się dowiadywać w innych kościołach to było 12 spotkań jeszcze w innym 8, tez mam taka nadzieje bo jak nic nie znajdę to będę musiała zacząć bieganie po salonach. Jeszcze jedno czy jak się robi nauki w innym kościele niż bierze się ślub to nie robią żadnych problemów?

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #276 dnia: 13 Lutego 2009, 19:11 »
Raczej nie powinnaś mieć problemów z tym że nauki w innym kościele. W sumie to fajnie jeden dzien i po kłopocie, chba tez bym tak wolała.

Offline alikaj
  • entuzjasta
« Odpowiedź #277 dnia: 13 Lutego 2009, 19:45 »
Jesteśmy po  naukach - karteczki podbite więc zaliczone ;D teraz tylko poradnia małżenska, tu może być gorzej  :P

Edyta my nauki robilismy a naszej parafii a ślub bierzemy w zupłeni innym kościele więc to jest bez znaczenia  :)

Offline żabka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.07.2009
« Odpowiedź #278 dnia: 15 Lutego 2009, 14:54 »
Witam!
Czy któraś z was będzie uczestniczyła na naukach w Świętym Krzyżu na Pogodnie? Jutro zaczynamy tam kurs; 12 spotkań, po dwa razy w tygodniu aż do 25 marca.  Potem jeszcze dwa spotkania w poradni małżeńskiej, nie wiem jak damy radę?
Pozdrawiam

Offline alikaj
  • entuzjasta
« Odpowiedź #279 dnia: 16 Lutego 2009, 17:16 »
 witaj Żabka  :) ja niestety Ci nie pomoge, bo jestem juz po  :( ale przyznam, że sporo tych spotkań.

Za to jak zwykle mam pytanko do lipcowych  ;D

Czy możecie polecić jakiś sprawdzony sklep z zaproszeniami w Szczecinie? Czy może lepiej zamawiać już na allegro? Wiem, że na necie jest duzy wybor, ale ja to wole dotknąc, obejrzec :P

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #280 dnia: 16 Lutego 2009, 20:10 »
1. Ja zaproszenia wynalazłam sobie na allegro, patrzyłam jescze na ilość sprzedanych wczesniej zaproszeń i ilość komentarzy pozytywnych, na allegro chyba jednak jest najtaniej!
2. Skończyliśmy nauki przedślubne, w piątek poradnia! Nauki niby bezpłatne, kończy sie spotkanie a ksiądz proboszćz z hasłem : "no to narzeczeni którzy są spoza parafi wpłacą datek na kościól, a nasi narzeczeni przy płaceniu za msze dadzą ofiare za nauki  :Olaboga:
3. Zamówiony tort i ciacho   :skacza:

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #281 dnia: 17 Lutego 2009, 07:27 »
mikoala - niestey - nauki niby są bezpłatne, ale zawsze chcą jakoś wyciągnąć kasę  8)

My zaproszenia też zamawialiśmy w internecie-już się robią i nie mogę się doczekać jak będą już u mnie-ciekawe jak wyszły  ???

My od jutra mamy równe 5 miesięcy do ślubu  :skacza:
Wiem, że zleci, ale ja bym chciała już, już, już  :hopsa:

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #282 dnia: 17 Lutego 2009, 07:56 »
majcia ja też już nie umiem sie doczekać  :tupot:    :tupot:    :tupot:    :tupot:   nawet w pracy na kalendarzu mam juz odliczanie  :-*

Offline żabka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.07.2009
« Odpowiedź #283 dnia: 17 Lutego 2009, 08:57 »
Witam.
Co do opłaty za kurs, to wczoraj na pierwszym spotkaniu proboszcz wprost powiedział, że musi opłacić psychologów itd. , więc prosi o opłatę w wysokości 50 zł od pary przy odbiorze zaświadczenia.  Przynajmniej wiemy czego się spodziewać.  Pierwsze spotkanie było nawet ciekawe, przyznam, że proboszcz mówił do rzeczy, nie zanudzał.  Ciekawe jaka będzie reszta.
Jeżeli chodzi o zaproszenia, to wybierałam ze swoją koleżanką na Kolumba 1 przy dworcu PKP: duży wybór, niedrogie, bardzo ładne.  Na swój ślub też pewnie tam pójdziemy kupować; można poprosić o dowolny wydruk, bo robią na zamówienie.  Oprócz tego mają też róże ozdoby, np.  na samochód i wiele innych.
Pozdrawiam

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #284 dnia: 17 Lutego 2009, 12:27 »
Ja też mam już mnóstwo programów do odliczania uruchomionych, a dodatkowo odliczam sama  ;D

Rzeczywiście :    :Tuptup:  :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup: :Tuptup:

;)

Offline alikaj
  • entuzjasta
« Odpowiedź #285 dnia: 17 Lutego 2009, 17:07 »
czyli jednak allegro ? :) Trzeba sie zabrac za zamawianie  ;D

hmm a my nic nie musielismy placic. Nawet ksiadz na koncu zapytal kto bierze slub w innym kosciele, ale na tym sie skonczylo. Poczekamy na poradnie, ale z tego co wiem to tam tez darmowo.

Mikoala a jaki torcik? owocowy, czekoladowy, pietrowy, plaski?  :P My myslimy o owocowym, ale jaki konkretnie smak to nie mam pojecia. J

Jak pomysle, ze do lipca jeszcze tyle.. a ja bym chciala zeby to bylo juz jutro. Dobrze ze nie tylko ja nie moge sie doczekac  bo już myslalam ze mi normalnie odbija;D

Offline alikaj
  • entuzjasta
« Odpowiedź #286 dnia: 17 Lutego 2009, 20:20 »
a tu dodaje taki mały skrót co i jak dla ciekawskich ;D gazetapodatnika.pl/artykuly/slub_koscielny-a_580.htm

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #287 dnia: 20 Lutego 2009, 08:03 »
Dziewczyny!!! Podnoszę alarm dla tych par, które nie kupiły jeszcze obrączek! Otóż ja byłam wczoraj z moim narzeczonym, żeby zamówić już wcześniej upatrzone obrączki w salonie Apart. I nie zamówiłam!  :-[
Cena okrutnie wzrosła!!! Prawie 800 zł. ! Wiedziałam, że cena złota poszła w górę, ale aż tak!?!  :-\
Także trzeba się chyba spieszyć z zamawianiem, bo teraz, gdy jest kryzys, nigdy nie wiadomo czy cena dalej nie będzie szybować w górę  :-[
Dlatego teraz dalej musimy szukać, bo kurcze prawie 4000 zł. to już za dużo.

A wy już macie obrączki!? :)

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #288 dnia: 20 Lutego 2009, 08:56 »
My jeszcze nie mamy, ale czekamy do kwietnia  jak będą nowe wzory  ;) do tego czasu też złoto może spaść, ten kryzys jak kalejdoskop, może się jeszcze zmienić  ;) 800 zł na jednej obrączce czy na dwóch?

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #289 dnia: 20 Lutego 2009, 10:25 »
 800 zł. na komplecie :)

Liczę na to, że ceny kruszców i walut będą spadać, bo teraz jak zaczeliśmy nowe poszukiwania, to znaleźliśmy takie obrączki, których cena podawana jest w euro - także liczę na spadek cen walut!  ;D

Offline kathleenmaj

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #290 dnia: 20 Lutego 2009, 12:41 »
Ojoj trochę mnie zmartwiłyście :( My też jeszcze nie kupiliśmy obrączek, z tym że chcemy takie zwykłe, tradycyjne szerokie, półokrągłe z żółtego złota z grawerowanym tekstem na zewnątrz i we wnątrz ale tym się już zajmie nasz znajomy ;)
To chyba w weekend jak przyjedzie M to zaczniemy się ogarniać w tym temacie.
Mnie też by przeraziło 800 zł, to już przesada.
Pozdrowionka

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #291 dnia: 20 Lutego 2009, 16:25 »
No my akurat tez bylismy wczoraj w aparcie i jeszcz jednym salonie, za tradycyje półokragłe obraczki o grubosci 4 i 5 milimetrów około 1200 zł trzeba zaplacic

Offline alikaj
  • entuzjasta
« Odpowiedź #292 dnia: 20 Lutego 2009, 19:50 »
ja też słyszałam o podwyżce złota, ale az tyle?

my juz niby wybraliśmy obrączki, ale jeszcze nie zamowiliśmy  :-\

Offline Olka1983
  • uzależniony
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #293 dnia: 20 Lutego 2009, 20:31 »
ja tez slyszalam ze zloto dosyc sporo podrozalo :( ale na szczescie my juz mamy obraczki kupione ;)

Offline edyta9915
  • zapaleniec
« Odpowiedź #294 dnia: 20 Lutego 2009, 20:36 »
Ja już swoje zamawiałam w styczniu i to po starej cenie czyli za półokrągłe białe i żółte złoto 5 m płacimy 750 zł, jutro idę szukać sukienki ślubnej wiec trzymajcie kciuki hehe. Musze się pochwalić ze mamy już wybrane zaproszenia   :D które zamówiliśmy za allegro, buziaki piątkowe  :-*

Offline Olka1983
  • uzależniony
« Odpowiedź #295 dnia: 20 Lutego 2009, 21:31 »
edyta9915   nic jak tylko zakladaj swoj watek , wklejaj fotki :D

Offline edyta9915
  • zapaleniec
« Odpowiedź #296 dnia: 20 Lutego 2009, 21:35 »
Olka1983 powiem ci że ja się do tego nie nadje nie umiem tak fajnie pisać jak dziewczyny, dlatego wole czytać jak inni piszą  ;D

Offline Olka1983
  • uzależniony
« Odpowiedź #297 dnia: 20 Lutego 2009, 21:40 »
ech... jak zaczniesz to sie wkrecisz i samo pojdzie :D ja narazie nie zakladam bo u mnie sie wiele nie dzieje, tymbardziej ze siedze tutaj w irlandii.... no i nawet nie mam jak sie za sukienka wybrac, za innymi bajerami tez,,,,, ale po kwietniu i wizycie w polsce kto wie ? :D

Offline kathleenmaj

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #298 dnia: 20 Lutego 2009, 21:58 »
Ja też niedawno dopiero wróciłam i już mnie szczęka boli od opowiadania że wkońcu znalazłam tę jedyną jedyną boską wymarzoną upragnioną i już żadnej innej nie chcę :D mówię o sukni oczywiście :D:D:D nawet gładko poszło ;)
Pozdrowionka

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #299 dnia: 21 Lutego 2009, 11:59 »

:hello: Zaliczyliśmy wczoraj poradnie wiec nauki skończone  :hahahaha: jescze te dni skupienia ale to nie mam pojecia gdzie co i  jak i czy jakis podpis trzeba. Swoją frogą to ta poradnia  :mdleje: : śluz złty, dobry, temperatury   :-\  eeee to nie dla mnie. Mój R. za to sobie pogadał z ta Panią psycholog na ten temat hehehehehehhe