Autor Wątek: obrączki waldemar matkowski  (Przeczytany 68770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gg-g
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
Odp: obrączki waldemar matkowski
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Maja 2009, 07:52 »
Nie wiem jakie są terminy w innych salonach. Tam są właśnie takie długie. Podobno dlatego, że wszystkie obrączki robione są ręcznie a nie maszynowo i dlatego, że mają tak dużo zamówień. Podobno na samej gali ślubnej w styczniu mieli ponad 400 zamówień złożonych.

Offline katrishja

• entuzjasta
  • data ślubu: 18.09.2009
« Odpowiedź #61 dnia: 13 Maja 2009, 11:06 »
Pierscionek zaręczynowy, który otrzymalam od narzeczonego również był od P. matkowskeigo i faktycznie trza przyznać piekny tylko że jeden brylancik "osunął" się w dół i tak chodzę już z nim od roku bo dotrzeć nie mogę z reklamacją. A tak w ogole to jestem w szoku jeśli chodzi o obrączki myslałam że zamówimy je miesiąc przed i będzie gitara. A tu proszę!!! w te pędy trza biec coś szukać i się decydować! Pozdr!
kasia

Offline katrishja

• entuzjasta
  • data ślubu: 18.09.2009
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Maja 2009, 12:08 »
Co do P. Matkowskiego to w sumie i ja mogłabym sie przyczepić. Mój pierscionek zaręczynowy jest właśnie od niego i niestety po kilku dniach zauważyłam, że jeden z kamieni "osunął się" w dół i ewidentnie nie trzyma się "kupy" bo widać szparke między zlotem a kamieniem (nie widać tego przy pozostałych kamieniach). Pierścionek noszę już od ponad roku i nie mogę dotrzeć z reklamacją z resztą (to zapominam to coś wazniejszego do zrobienia) w ogole się zastanawiam czy nie pójść przypadkiem do innego jubilera i poprawić niż się tam droczyć. Co do obrączek to właśnie zabieram się za przeglądanie stron internetowych sklepów i pierwsze kroki skieruję do "terpiłowskich" i coś czuję że tam kupimy bo nie lubimy łazić po sklepach a tam jest piekny duzy wybór.:) Pozdr
kasia

Offline kapsel_ls
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Sierpnia 2009, 16:35 »
Witam wszystkich na forum. Dopiero co sie zarejestrowalem ale nie bez przyczyny. Chcialbym wszystkich ostrzedz przed zamawianiem czego kolwiek u pana Matkowskiego. Zamowilismy obraczki jakies trzy tygodnie przed slubem. Wszystko bylo w porzadku. Pan matkowski spoznil sie jeden dzien z terminem ale przeciez kazdemu sie moze przytrafic opoznienie. Odebralismy i wszystko bylo ok. Niestety pech chcial ze na sesji zdjeciowej nad morzem moja obraczka zostala w morzu. Zgubilem ja. Poszlismy do pana Matkowskiego i poprosilismy o dorobienie takiej samej. Pan Matkowski powiedzial zeby zona zostawila swoja obraczke na wzor gdyz jest duzo odcieni zlota a on chce nam dorobic identyczna. Wyznaczyl nam termin odbioru. Gdy poszlismy tego dnia powiedzial ze beda na jutro. Ok przyszlismy nastepnego dnia i okazalo sie ze niestety jeszcze nie ma. Powiedzial zeby przyjsc za dwa dni. Zwodzil nas caly czas, ciagle wyznaczal terminy a obraczek jak nie bylo tak nie ma. W koncu umowil sie z nami na ostateczny termin. Powiedzial zeby przyjsc bo na pewno obraczki beda. Niestety zastalismy zamkniety sklep. Dodzwonic sie nie mozna bo wlacza sie poczta glosowa. Zapytalem sie pana obok w sklepiku czy nie wie co sie stalo z jubilerem. Pan odpowiedzial ze jubiler ma zamkniety sklep juz od dwóch nie dwuch dni. Super!!!Zwlaszcza ze nie jestesmy jedynymi bo ktoregos dnia gdy stalem u pana Matkowskiego w kolejce zeby dowiedziec sie co z moimi obraczkami prze demna w kolejce pewna pani tez mowila mu co o nim mysli bo zwodzil ja tak samo z terminami. Mam ochote zadzwonic na policje ale wstrzymam sie jeszcze troszke. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2009, 18:01 wysłana przez liliann »

Offline joanna_ro

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.07.2007
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Sierpnia 2009, 15:26 »
My z mezem rowniez mielismy niezbyt przyjemna sytuacje z panem Matkowskim 2 lata temu. Zamowilismy  obraczki z grawerem,moja posiadala rowniez jeden brylancik. W kazdym razie wykonie nie bylo najlepsze, nierowne krawedzie, dziwne przebarwienia. Grawer byl nieczytelny i napisany pokraczna trzcionka. Po zwroceniu uwagi na w/w wady odpowiedzial ze moze spilowac grawer i wykonac jeszcze raz, to samo dotyczylo zewnetrznej czesci obraczek. Kiedy zapytalam czy cena bedzie taka sama, bo jak na chlopski rozum waga bedzie juz inna powiedzial ze cena pozostaje bez zmian. Rowniez sporo nerwow kosztowalo nas niedotrzymywanie terminow, mialy byc gotowe za miesiac, a byly za trzy i do tego pozostawialy wiele do zyczenia. Kursowalismy do niego wiele razy za kazdym razem cos nie tak. Na ostatnim spotkaniu kiedy przyjechalismy po odbior, obraczki umazane byly pasta do polerowania czy tez czyszczenia, wciaz wygladaly okropnie. Po wielkiej awanturze i nastraszeniu, ze obsmaruje go na kazdym mozliwym portalu slubnym pan Matkowski laskawie zwrocil nam zaliczke, mysle ze bylo mu rowniez glupio przed klientami znajdujacymi sie w sklepie podczas sprzeczki. Zszarpanych nerwow jednak nie byl w stanie zrekompensowac. W rezultacie zamowilismy z kruka, terminowo i bez zarzutu co do jakosci.

Ostrzegam dziewczyny, jesli chcecie spac spokojnie idzcie do znanego jubilera.

Offline kendix25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 31 Sierpnia 2009, 10:31 »
Moi znajomi zamówili u matkowskiego obrączki w czerwcu.  Odbiór mieli zaplanowany na 28 sierpnia (oczywiście zaliczkę musieli wpłacić od razu:>).  W piątek obrączek jeszcze nie było, więc umówili się na sobotę.  Przyjechali i okazało się, że sklep na głucho zamknięty.  Ślub za tydzień.  Na szczęście udało im się kupić obrączki na wymiar, gdzie indziej. 

Offline kasienkakg
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 19.09.2009
« Odpowiedź #66 dnia: 1 Września 2009, 02:03 »
No i już wszystko jasne na temat tego Pana Matkowskiego.  Oszust! Trzeba czym prędzej zgłaszać się na policję.

Offline misiak21
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #67 dnia: 1 Września 2009, 23:09 »
NIE POLECAM I OSTRZEGAM!!!

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #68 dnia: 1 Września 2009, 23:12 »
misiak a co ty z konkurencji ?
Opisz swoja sytuacje !
Napisz czemu nie polecasz inaczej post zostanie usuniety !
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline misiak21
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 1 Września 2009, 23:22 »
NIE POLECAM I OSTRZEGAM!!! Waldemar Matkowski to zwykły oszust.  Jeśli ktokolwiek czeka na realizację zamówienia u tego PARTACZA I OSZUSTA, to lepiej niech uda się od razu na Komisariat Policji na Kaszubskiej. . .  Pan jest niewypłacalny, wystarczy podjechać do jakiegokolwiek złotnika w Szczecinie, a potwierdzi moje słowa.  Obrączki zostały zamówione w czerwcu z terminem odbioru połowa sierpnia - Pan zwlekał, składał obietnice, odbierał telefon, oddzwaniał do mnie twierdząc, że jutro. . .  jutro już na pewno. . .  już po nie jadę. . .   pojechał. . .  i nie wrócił. . .  zakład jest zamknięty.   Zaliczka oczywiście w części została wpłacona, ale całe szczęście nie była to duża kwota i jeszcze większe szczęście, że obrączki już mamy - zrobione w ciągu dwóch dni przez inny zakład.  Nie życzę Panu Matkowskiemu - TEMU OSZUSTOWI - nic złego - bo złość już minęła. . .  szkoda mi się tylko robi takich ludzi.  Jak ktoś chce się dowiedzieć co się dzieje z p.  Matkowskim niech podjedzie i podpyta się okolicznych sprzedawców. . .  albo od razu na Kaszubską.    Jeszcze jedno - Pan będzie ścigany przeze mnie z powództwa cywilnego, gdyż policja nie wszczyna postępowania w tej sprawie.  Innych poszkodowanych proszę również o opinię.

Offline misiak21
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 1 Września 2009, 23:23 »
NIE POLECAM I OSTRZEGAM!!! Waldemar Matkowski to zwykły oszust.  Jeśli ktokolwiek czeka na realizację zamówienia u tego PARTACZA I OSZUSTA, to lepiej niech uda się od razu na Komisariat Policji na Kaszubskiej. . .  Pan jest niewypłacalny, wystarczy podjechać do jakiegokolwiek złotnika w Szczecinie, a potwierdzi moje słowa.  Obrączki zostały zamówione w czerwcu z terminem odbioru połowa sierpnia - Pan zwlekał, składał obietnice, odbierał telefon, oddzwaniał do mnie twierdząc, że jutro. . .  jutro już na pewno. . .  już po nie jadę. . .   pojechał. . .  i nie wrócił. . .  zakład jest zamknięty.   Zaliczka oczywiście w części została wpłacona, ale całe szczęście nie była to duża kwota i jeszcze większe szczęście, że obrączki już mamy - zrobione w ciągu dwóch dni przez inny zakład.  Nie życzę Panu Matkowskiemu - TEMU OSZUSTOWI - nic złego - bo złość już minęła. . .  szkoda mi się tylko robi takich ludzi.  Jak ktoś chce się dowiedzieć co się dzieje z p.  Matkowskim niech podjedzie i podpyta się okolicznych sprzedawców. . .  albo od razu na Kaszubską.    Jeszcze jedno - Pan będzie ścigany przeze mnie z powództwa cywilnego, gdyż policja nie wszczyna postępowania w tej sprawie.  Innych poszkodowanych proszę również o opinię.

Offline gg-g
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 2 Września 2009, 08:02 »
A dlaczego policja nie wszczyna postępowania wobec tego OSZUSTA? My jesteśmy jeszcze przed wizytą na Kaszubskiej...

Offline kapsel_ls
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #72 dnia: 2 Września 2009, 11:21 »
Jak ja zglaszalem sprawe na policji to powiedzieli mi, ze postepowanie zostalo juz wszczete. . .   

Offline vento
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04-07-2008
« Odpowiedź #73 dnia: 2 Września 2009, 15:40 »
Chciałam Wam opowiedzieć moją historię, a dotyczy pana Matkowskiego.  I chociaż ślub brałam w lipcu 2008 to od tego czasu się w tym temacie nic nie zmieniło. 
Tak jak napisałam, ślub był planowany na lipiec 2008.  Za obrączkami zaczęliśmy się rozglądać już w lutym, na spokojnie.  Całkiem przypadkiem trafiliśmy do pana M.  Wybór ogromny, za ladą miły, uśmiechnięty pan.  Marudziliśmy sporo, zwłaszcza, że nie mieliśmy dużo kasy.  Wybraliśmy model, który nam się podobał.  Obrączki jednokolorowe, z białego złota, matowe, z błyszczącym wzorkiem, jakby fala, coś takiego.  W mojej dodatkowo miała być cyrkonia.  Pan M.  wycenił to na 700 zł, grawer gratis.  Ucieszyliśmy się, że tak tanio, bo w innych salonach ceny nie spadały poniżej 2000 zł.  Ale były dwa warunki: płacimy z góry 100% i ostateczny termin odbioru pod koniec czerwca (ślub był 4 lipca).  Przymiarka oczywiście wcześniej.  Zgodziliśmy się, mąż zapłacił, dostaliśmy pokwitowanie i zadowoleni wróciliśmy do domu.  Jednak w domu poczytałam na różnych forach opinie na temat pana M.  i juz nie było mi tak wesoło.  Najbardziej obawiałam się, że gość nie wywiąże się z terminu.  Ale na razie luz, w końcu było jeszcze tyle czasu.  Ale jak przyszedł czerwiec to zaczeliśmy do niego wydzwaniać.  Muszę powiedzieć, że zawsze odbierał.  Po kilku telefonach wyznaczył termin przymiarki na jakieś 2 tyg.  wcześniej.  Pojechaliśmy.  Moja była ok, ale obrączka męża miała straszną, głęboką rysę! Pan M.  powiedział, że zaraz to wyszlifuje.  Po krótkiej chwili obrączka męza również była śliczna i błyszcząca.  Od razu je zabraliśmy i byliśmy zadowoleni, że tak szybko.  W całym tym ferworze nie sprawdziliśmy nawet wagi ani próby  :(
Ale po roku obrączki jakby trochę pożółkły no i łatwo zarysować. . .
No nic, czas na drugą część historii.
Moja najlepsza przyjaciółka wychodzi za mąż 12-09-2009.  Też liczy z narzeczonym każdy grosz bo oboje studiują.  Poradziłam im pana M.  ze względu na cenę, ale żeby poszli przynajmniej 4 mies.  wcześniej.  Tak zrobili.  Wybrali obrączki, białe złoto, zapłacili od razu całość, 1000 zł.  Termin odbioru miał być 22 sierpnia.  Ale wyobraźcie sobie, że pan M.  nie odbiera telefonu, sklep zamknięty na 4 spusty.  Już jest dawno po terminie odbioru, kasa zapłacona! Moja przyjaciółka załamana, nie ma ani obrączek, ani kasy.  Na szczęście ona pracuje w kancelarii prawnej i w ciągu kilku dni będzie złożony pozew do prokuratury!!!!
Zwracam się teraz do tych, których oszukał pan M. : Wy też złóżcie pozwy, im ich będzie więcej, tym większa szansa na wygraną.
A ci, którzy jeszcze stoją przed wyborem obrączek, lub jakichkolwiek wyrobów jubilerskich ostrzegam: omijajcie sklep pana M.
Osobiście, gdybym miała jeszcze raz wybierać, poszłabym gdzie indziej.

Offline monischappi
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 08.07.2006
« Odpowiedź #74 dnia: 2 Września 2009, 16:07 »
Cytat: kasienkakg link=topic=5728. msg1013590#msg1013590 date=1251763411
No i już wszystko jasne na temat tego Pana Matkowskiego.   Oszust! Trzeba czym prędzej zgłaszać się na policję. 

Witam,
Również miałam do odbioru na dziś obraczki, sklep zamkniety telefon nie odpowiada, dzwoniłam już na policję dziś idę tam złożyć zeznania, jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji to również proszę o zgłaszanie się na komisariat policji na Kaszubską 35-im więcej osób się zgłosi tym szansa na odzyskanie pieniążków będzie wieksza

Offline Kura
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.10.2009r.
« Odpowiedź #75 dnia: 2 Września 2009, 18:29 »
Witam gorąco.  Pan Matkowski niespodziewanie zamknął dwa swoje sklepy. Poprostu się ulotnił! Współczuje wszystkim którzy stracili pieniądze
.  Stał się nieosiągalny , przepadł jak kamień w wodę. 

W październiku mieliśmy odebrać od niego pieniądze, za sprzedaną biżuterię i CO?! Ostrzegam wszystkich , ten człowiek okazał się oszustem.

Offline mari0o09
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 2 Września 2009, 19:58 »
Witam

ja rowniez zostalem zrobiony przez Matkowskiego jednak zglosilem dzisiaj na policje na kaszubska 35 i mam nadzieje ze policja stanie na wysokosci zadania i go szybko zlapia i odda wszystko co ukradl prosze o kontakt tel 512859452 pozdrawaim i czekam ludzie zgalaszjcie sie wieksze szanse ze go ukaza

Offline mari0o09
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 2 Września 2009, 20:07 »
bym zapomnial. . .

kto wie jak go namierzyć proszony  o kontakt 512859452 i zglaszac sie na policje czym prędzej delikwent nie delikfent porusza sie bialym mercedesem s klasa i rzeczywiście od czwartku tj. 27. 09. 2009 ma zamkniete 2 sklepy na krzywoustego ciekawe dlaczego?moze ktos wie lub zna osoby pracujące w 2 sklepie może one cos wiedza na temat zniknięcia.  Czym szybciej tym lepiej dla nas poszkodowanych bo daleko nie ucieknie. . . .
« Ostatnia zmiana: 2 Września 2009, 20:09 wysłana przez liliann »

Offline misiak21
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 2 Września 2009, 21:00 »
Witam ponownie.  Dla jasności - policja poszuka wspomnianego <delikwenta>, ale co z tego. . .  jeśli chcemy go ścigać,  to tylko z powództwa cywilnego. . .  takie mamy prawo.  Poszukają, znajdą i co. . .  Pracownicy z drugiego sklepu, są na urlopach. . .  i nic nie wiedzą o zniknięciu Matkowskiego.  Jasne jest jedno, oszukał ich również - zalega z wynagrodzeniami.  Ma kupę długów na mieście. . .  także każdy oszukany niech zgłasza sprawę na policję - na Kaszubską, tam już mają BOGATĄ dokumentację oszukanych.   Również jestem zdania, że im więcej nas tym lepiej.  Z pewnością warto będzie "wspólnie" zabrać się za sprawę.  Będę trzymać rękę na pulsie! Nie daruję temu oszustowi! A jeśli ktoś chce szybko obrączki, to mogę polecić złotnika - załatwił nam w ciągu 3 dni. 

Offline gg-g
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 3 Września 2009, 08:40 »
A może to jest dla nas wyjście http://www.pozywamy-zbiorowo.pl/ ??

Offline szczęściara
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 4 Września 2009, 16:33 »
Cytat: misiak21 link=topic=5728. msg1015403#msg1015403 date=1251918055
Witam ponownie.   Dla jasności - policja poszuka wspomnianego <delikwenta>, ale co z tego.  .  .   jeśli chcemy go ścigać,  to tylko z powództwa cywilnego.  .  .   takie mamy prawo.   Poszukają, znajdą i co.  .  .   Pracownicy z drugiego sklepu, są na urlopach.  .  .   i nic nie wiedzą o zniknięciu Matkowskiego.   Jasne jest jedno, oszukał ich również - zalega z wynagrodzeniami.   Ma kupę długów na mieście.  .  .   także każdy oszukany niech zgłasza sprawę na policję - na Kaszubską, tam już mają BOGATĄ dokumentację oszukanych.    Również jestem zdania, że im więcej nas tym lepiej.   Z pewnością warto będzie "wspólnie" zabrać się za sprawę.   Będę trzymać rękę na pulsie! Nie daruję temu oszustowi! A jeśli ktoś chce szybko obrączki, to mogę polecić złotnika - załatwił nam w ciągu 3 dni.  
my też zostaliśmy oszukani wpłaciliśmy zaliczkę i pozostawiliśmy złoto na obrączki, bardzo proszę o namiary na ww.  złotnika. 

Offline k8libby

• forumowicz
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #81 dnia: 4 Września 2009, 17:43 »
Znajomi u tego Pana zamówili obrączki, zapłacili całą kwotę, a pana wcięło. Mieli odebrać je w tamtym tygodniu. Firma zarejestrowana na adres domowy. Jak tam pojechali, okazało się, że to pustostan, powybijane okna itp...
Ślub lada chwila, a oni bez obrączek i z kolejnym wydatkiem na głowie...

Offline gg-g
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 5 Września 2009, 16:07 »
Dziś sklep był otwarty. Ale oczywiście pana Matkowskiego nie było... Pracownicy powiedzieli, że ani obrączek ani pieniędzy im nie przekazano i nie są w stanie nic zrobić. Podobno pan OSZUST ma być w poniedziałek i wtedy możemy żądać zwrotu pieniędzy. W co wątpię...

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #83 dnia: 5 Września 2009, 22:13 »
Dobrze wiedzieć. Podjadę tam w poniedziałek. A który sklep była otwarty?

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #84 dnia: 5 Września 2009, 22:37 »
ooooooooooooo.. widze,ze nie tylko młodych oszukał..  ::)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline gg-g
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 6 Września 2009, 10:49 »
Otwarty był ten sklep na przeciw Heliosa...

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #86 dnia: 6 Września 2009, 13:50 »
Dzięki za informację.

Offline mcj
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 6 Września 2009, 20:08 »
my u tego pana zamówiliśmy obrączki 22 czerwca 2009, data odbioru 3 września 2009 a wesele mamy 12 września 2009, zapłaciliśmy całą kwotę.  wcześniej była mowa że obrączki mogą być wcześniej zrobione (można sie dowiadywać).  odwiedziłęm więc pana w dniu 31 sierpnia - oba sklepy były zamknięte, brak jakiejkolwiek wiadomości na drzwiach.  pojechałem na drugi dzień i to samo.  telefonów nikt nie odbiera, prywatny numer tego pana wyłączony (poczta głosowa).  poszedłem zgłosić sprawę na policje (Kaszubska 35), okazało się że już są zgłoszenia od innych oszukanych par.  3 września pan odezwał się telefonicznie z propozycją wydania obrączek dnia 8. 09. 2009 w zamian za wycofanie zgłoszenia na policji.

Moi przedmówcy piszą że jutro tj.  poniedziałek 7. 09. 2009 będą jechali do jego sklepu na Krzywoustego 58D.  Proponuje umówić się przed sklepem w celu zbiorowej konwersacji z tym panem.
Czekam na propozycje godziny spotkania.

pozdrawiam

Offline k8libby

• forumowicz
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #88 dnia: 6 Września 2009, 21:26 »
wydaje mi się, że serwis e-wesele powinien usunąć reklamę tego pana ze swojej bazy, albo pod danymi firmy dac możliwość wystawiania opinii...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #89 dnia: 6 Września 2009, 21:33 »
opinię można swobodnie wystawić na forum...jak widać ludzie z tego korzystają....

ja sobie czytam od dni kilku co Matkowski wyrabia i włos mi się jeży....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos