Masz morze mozliwosci....
warzywa na roznorakie sposoby dodatkiem jest koper lub natka,wrzuce cI TAKIE tylko dopasuj do wieku Wiki,któras z dziewczyn napisała ze nie wolno masła dac do przygotowywanych potraw.Otóz jesli dziecko NIEMA skazy-pól lyzeczki masła(ale masła nie jakiegos mixu) mozna.Ja osobiscie daje oliwe z oliwek-1łyżke.
Moze Ci to jakos pomoze:
Pyszna zupka jarzynowa od 6 miesiąca:
skład:
pół marcheweczki, 1/4 pietruszki, 1/4 kalarepki, dwie łyżeczki zielonego groszku, jeden ziemniak, jeden mały buraczek czerwony, kilka gałązek koperku, dwie małe różyczki brokuła, oliwa z oliwek i kawałek mięska z indyka lub kurczaka (ja zawsze gotowałam wcześniej, żeby dziecko nie jadło wywaru z mięsa).
**********************************************
upka ze szpinakiem od 6 miesiąca
Składniki:
po jednej sztuce: marcheweczka, ziemniak, ugotowany wcześniej kawałek piersi indyka lub kurczaka, gałazka szpinaku, może być ewentualnie mrożony.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do gotującej wody, i gotujemy do miękkości. Można też ugotować warzywa na parze
**************************************************
Zupka z buraczkiem od 7 miesiąca
Składniki:
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 1 buraczek
* 1 łyżeczka oliwy z oliwek
* 1 filet z indyka (ugotowany wcześniej)
* kaszka kukurydziana
* woda
***************************************************
Jarzynowa z żółtkiem od 6 miesiąca
Składniki:
1/2 marchewki, pietruszki, selera, kalarepki, buraka, ziemniaka
Około 250 g chudego mięsa (np. filet z indyka)
5 łyżeczek błyskawicznej kaszki kukurydzianej lub kleiku ryżowego
łyżeczka masła
żółtko
************************************************
Krem z brokułów od 6 miesiąca
Składniki:
50 dkg brokułów
łyżka wywaru z warzyw
łyżka oliwy z oliwek
50dkg piersi z indyka (wcześniej ugotowanej)
Przygotowanie:
Umyć brokuły, wrzucić do gotującej wody i gotować 20 min. Następnie dolać łyżkę oliwy z oliwek i wywar z warzyw oraz pierś z indyka i gotować 5 minut. Zmiksować.
************************************************
Krem z brokułów od 6 miesiąca
Składniki:
50 dkg brokułów
łyżka wywaru z warzyw
łyżka oliwy z oliwek
50dkg piersi z indyka (wcześniej ugotowanej)
Przygotowanie:
Umyć brokuły, wrzucić do gotującej wody i gotować 20 min. Następnie dolać łyżkę oliwy z oliwek i wywar z warzyw oraz pierś z indyka i gotować 5 minut. Zmiksować.
**********************************************************
OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ)
Zupki robi się bardzo podobnie. Generalnie ugotować wszystko, zmiksować
razem, do ciepłego dodać tłuszcz(masło, oliwę lub olej sojowy), dodać
kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków.
1.MARCHEWKA
- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
-woda
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.
2.BROKUŁY
-kilka różyczek brokuła
-woda
- kleik ryżowy
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.
3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
-ziemniak
-marchewka
- pietruszka(kawałeczek)
- por
-seler(ostrożnie- może uczulać)
-masło lub oliwa z oliwek
-kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.
4.ZUPA ZIEMNIACZANKA
- 2 ziemniaki
-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.
5.ZUPA BROKUŁOWA
-1 marchewka
-100gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.
6.MUS JABŁKOWY
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.
7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
-1/2 buraka
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.
9)ZUPKA Z CUKINII
Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka
(kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam
warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam
miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym
razem,miesna i bezmiesna
Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego
smaku.
****************************************
. Kisiel żurawinowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład: 100 g żurawin, 20 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 200 ml wody.
Przepis : żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.
***********************************************
2. Przecier z malin (piersią od 6 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład : ½ szklanki malin, 2 łyżki kleiku ryżowego
Przepis: miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.
choc baze będziesz miala-wiadomo najpierw warzywa i owoce.
Ja co drugi dzien kombinuje np jabłko+jeżyna
babnan+brzoskwinia itp.na zmiane.No i wciaż walcze z obiadami swoimi...
Powodzonka dla mamy i córy!